Assalamualaikum dan selamat menyambut eidul adha.

Mood menulis kembali semula. Walaupun menyepi dari menulis, tetapi saya tetap akan belajar dan belajar tentang saham dan pasaran hadapan (FCPO). Jika sempat saya akan kongsikan secara percuma di blog ini.

Suatu hari, ketika melayari youtube, terlihat video suggestion oleh youtube bertajuk DiNapoli Levels. Terdapat juga video yang menggelarkan Joe DiNapoli sebagai GodFather of Fibonacci. Walaupun saya merasakan ianya hanya sekadar gimik marketing berlebih-lebihan. Tetapi perasaan ingin tahu membuak-buak dalam hati saya dan terdetik, apa halnya dia ni hebat sampai digelar sedemikian. Setelah saya menonton video dan membaca bukunya, barulah saya akui beliau bukanlah calang-calang orang dalam bidang fibonacci ini.

Fibonacci bukanlah merupakan indicator kegemaran saya. Kerana saya merasakan ianya terlalu banyak level menjadikannya dari objektif kepada terlalu subjektif. Terdapat terlalu banyak jenis fibonacci seperti fibonacci retracement, projection, extension, timezone, arcs, angle dan macam-macam lagi kot. Dah la banyak jenis, pastu level-level fibonacci pulak banyak dari 23.6%, 38.2%, 50%, 61.8% and 100% 127% 161% dan seterusnya. Tu tak kira lagi level-level kat setiap jenis fibonacci. Paling pening ialah apabila teknik nak tarik fibo tu dari mana ke mana.

Pun begitu, setelah saya membaca buku DiNapoli Levels, beberapa persoalan saya telah terungkai dan saya mula yakin bahawa Fibonacci Indicator adalah antara “Leading Indicator / Predictive Indicator” yang terbaik.

DiNapoli Levels

Kembali pada konsep asas teknikal analisis. 

Saya yakin, ramai antara traders newbies, sudah diajar bahawa apabila kita hendak membeli sesuatu saham, maka hendaklah dibeli kaunter uptrend pada support atau semasa retracement berlaku atau buy on dip / retracement. Terdapat juga traders yang lebih advanced berani membeli setelah harga breakout dari fasa consolidation (pattern breakout) atau membeli setelah resistance pecah dan harga bertahan. Membeli di support adalah risiko paling rendah dan menjanjikan risk reward ratio (RRR) yang bagus. Manakala membeli setelah breakout lebih berisiko, terutama market dalam fasa sideway, di mana volume tidak cukup kuat, dan agak lemau untuk menolak kaunter tersebut untuk ke paras harga lebih tinggi. Seringkali juga terjadi false breakout. Jika market lemah, jika kita menggunakan teknik membeli setelah breakout, bermakna kita hanya menyambut jualan dari orang yang telah membeli di support lebih awal dari kita. Boleh dikatakan kita akan terperangkap di pucuk-pucuk harga.

Penentuan support dan resistance. 

Berdasarkan pengalaman saya yang tidak seberapa ini. Saya telah mencuba beberapa kaedah untuk menentukan support dan resistance.

Kaedah pertama: Saya pernah mencuba untuk melukis support dan resistance menggunakan kaedah tradisional seperti melihat harga terendah dan tertinggi sebelum ini.

Akan tetapi, seringkali, apabila saya menunggu di support (buy on retracement) harga tidak-tidak turun juga untuk menyentuk RBS (resistance become support). Seringkali juga terjadi apabila harga mendekati support, ia pecah dan membuat adjustment support yang lebihi bawah. Hanya sedikit sahaja kes terjadi di mana RBS terjadi.  Ini menyebabkan emosi trader sentiasa kacau.

Kaedah kedua: Menggunakan dinamik support melalui moving average / indicator ichimoku kinko hyo. 

Moving average adalah indicator lagging / lambat. Ia juga boleh berfungsi sebagai dynamic support. Long term moving average seperti MA50, 120, 200 adalah bagus untuk long term trend. Manakala terdapat beberapa “mazhab” untuk short term trend. Ada yang menggunakan MA5, 6, 10, 18, 20. Jika rasa tak cukup, guna ajolah Guppy Multiple Moving Average (GMMA). Boleh juga guna kijun sen dan kumo cloud dalam ichimoku. Tetapi, ianya masih terlalu subjektif, seringkali MA dan kijun sen pecah dan kita tidak tahu dimanakah mereka akan patah balik (turning point). Jika tunggu mereka patah balik dan membuat signal buy, sudah pasti akan lewat beberapa candle, jika menggunakan indicator MACD pulak, sudah pasti lewat 3 candle. Jika guna stochastic, akan terperangkap dalam false signal, jika guna candlestick terlewat satu hingga dua candle atau tiga candle bergantung pada jenis pattern candlestick.

Kaedah ketiga: Pivot Point

Untuk timeframe daily saham. Pivot point terbaik ialah monthly pivot. Pivot point adalah antara leading indicator untuk mengira siap-siap aras support dan resistance. Akan tetapi, banyak pivot point monthly pecah paras pivot dan harga terjun ke paras S1. Tetapi perlu ingat, pivot point akan berubah setelah sebulan berlalu. Mungkin harga sekarang masih dikira uptrend (atas pivot level monthly) tetapi setelah masuk bulan baru, ia dikira bearish la pulak. Boleh jeng kepala duk main benda ni. Kadang kala terpaksa juga kira confluence pivot point antara monthly & weekly. Tidak hairan, tiba-tiba harga stop midpoint pivot level kerana ada level pivot yang tak disentuh sebelum ini. Aduhai. Terasa sakit hati juga bila guna pivot point.

Kaedah keempat: Fibonacci Levels

Saya juga pernah mencuba fibonacci. Tetapi oleh kerana keliru terlalu banyak jenis fibonacci seperti arcs, fans, timezone, retracement, extension, projection bla bla bla. Saya mula menyampah. Ditambah pulak terdapat banyak level-level membuatkan saya menyampah. Ye lah, nak tahan pukat kat mana ? Level mana 23.6%, 38.2%, 50%, 61.8% and 100%?  Nak cut loss kat mana? Nak TP kat mana? Sampai kesudah, nak kira RRR pun susah. Timeframe mana nak guna pulak?

Apakah kelebihan DiNapoli Levels? 

Saya tidak pasti adakah kelebihan teknik DiNapoli itu signifikan pada pandangan mata traders yang lain. Bagi saya, ia merungkai beberapa persoalan saya selama ini.

Nanti saya akan kongsikan pada siri ke-2. Insya Allah.

Sekian terima kasih.

p/s kalau nak cepat, cari dan bacalah buku di atas, ada 319 muka surat.

4 Thoughts on “Tips Fibonacci: DiNapoli Levels – Siri 1

  1. Pingback: Tips Fibonacci: DiNapoli Levels – Siri 2 – Diari Saham

  2. Pingback: Tips Fibonacci: DiNapoli Levels – Siri 1 – Nota Saham

  3. Tuan, buku ini dibeli dimana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation