Kepentingan Indeks KLCI

Pernahkah anda menghadapi situasi ini?

Tatkala Indeks KLCI menghijau. Buy call sungguh meriah di sana sini. Samaada dalam group telegram berbayar atau percuma. Maka anda sungguh rasa teruja. Tanpa berfikir panjang, anda membeli satu kaunter. Risau juga nanti terlepas bas. Kaunter tu dijangka terbang ke langit ke tujuh. Setelah beberapa hari, tak sempat pun harga naik sampai 5% untung. Indeks KLCI mengalami sedikit correction. Normal laa tu kan!. Takkan nak naik terus menerus tanpa henti.

Pada waktu yang sama, portfolio mula merah, jatuhnya lebih laju dari indeks KLCI. Alahai….

Nak jual sayang….Maklumlaa, otai-otai, sifu-sifu, masta-masta semuanya cakap FA kaunter ni bagus. Bagus tahap gaban.
Nak simpan tapi dah rugi….
Rugi pulak dah sampai 3%…4%…5%. Perut mula sakit memikirkan rugi tu. Tidur malam tak lena.
Kalau invest RM5000, takdelah terasa sangat.
Ni hentak habis-habis duit simpanan. Dekat RM100k…Kalau 5% rugi, dah dekat RM5000 floating loss. Tu dah kira gaji berapa bulan.
Maka, tanpa berlengah-lengah lagi, kerana tak tahan, maka dijualnya ketika KLCI merah.
Tapi sayangnya, lupa nak lihat indeks KLCI tu kat mana.
Setelah menjual kaunter tersebut waktu pagi, indeks KLCI ditutup tinggi sedikit berbanding harga buka. Paling jilake apabila melihat candlestick terakhir ialah Hammer. Siap harami pattern + hammer & Gap up pulak tu!. Adusss..
Esoknya kaunter yang dijual tu melambung naik (technical rebound) bersama-sama KLCI sebanyak 5%, kemudian menyambung kenaikan lagi sebanyak 3% hari berikutnya.

Sebenarnya, saya sudah terkena beberapa kali situasi seperti ini.

Pada insiden Brexit, saya silap kerana menjual, sepatutnya saya membeli sehabis-habisnya. Sedangkan Brexit itu adalah tidak relevan langsung dengan pasaran Bursa Malaysia.

Berikut adalah pengajaran untuk diri saya berdasarkan situasi di atas..

Adakah indeks KLCI itu penting?

Ada sifu pernah berpesan, bahawa usah peduli sangat KLCI tu. Jika kaunter tersebut bagus, maka ia akan naik juga akhirnya.

Saya separa bersetuju dengan pendapat ini.

Bagi saya, penting untuk melihat indeks KLCI. Penting untuk ambil tahu. Sekurang-kurangnya, kena tahu, samaada pasaran masih mengekalkan trend kenaikan (uptrend), aras sokongan & rintangan terdekat dan sokongan penting untuk mengekalkan uptrend indeks KLCI. Walaupun anda seorang investor untuk long term, short term apatah lagi intraday, indeks tetap relevan. Kerana jika kita ambil tahu tentang indeks, maka peluang untuk membeli “entry buy” yang berkualiti akan menjelma.

Bagi saya, jika indeks KLCI ini tidak penting, sudah pasti ia tidak perlu wujud. Tetapi kenapa ia wujud????

Memang tidak dinafikan terdapat kaunter berkualiti yang melawan arus KLCI. Ia tetap naik walaupun KLCI membuat correction beberapa kali. Tetapi masih penting juga untuk melihat indeks KLCI.

Adakah perlu analisa indeks KLCI secara komprehensif?

Saya mengikuti facebook fan page penulis ebook Sistem Saham. Beliau menganalisa indeks setiap hari sebanyak 2 kali. Tetapi tidaklah terlalu rumit analisanya. Cuma yang bagusnya ialah beliau membuat catatan journal tentang indeks di fan page tersebut.

Berdasarkan buku SISD juga, jika ingin mencari kaunter-kaunter untuk dibeli. Maka indeks KLCI juga perlu dilihat, kemudian diikuti oleh indeks-indeks sektor-sektor. Kemudian barulah dilihat kaunter-kaunter tersebut secara satu persatu menggunakan scanner. Ia dinamakan top down analisis. Penulis SISD juga mengatakan, “mulakan trading saham di waktu musim correction” iaitu tatkala KLCI merah (tetapi masih dalam definisi uptrend atau indeks membuat pullback) maka kaunter-kaunter yang berpotensi dan Fundamental bagus perlu diintai untuk dibeli. Ia bertepatan dengan saranan Warren Buffett iaitu “membeli apabila semua orang takut, dan menjual apabila semua orang tamak”. Maka situasi di atas perlu diterbalikkan iaitu, apabila semua orang riuh rendah membeli, saat itu sepatutnya kita menjual sehabisnya. Tetapi bukan senang untuk berada pada tahap tersebut. Jika senang, sudah pasti semua orang berlari dijalanan terpijak duit-duit.

Mulakan dengan modal yang minimum sanggup kita rugi!

Trading saham adalah aktiviti yang pasti merugikan duit anda. Sebelum fikir untung, maka bayangkan anda konfirm rugi dahulu. Jika rugi, berapakah jumlah kerugian yang menyebabkan anda masih senyum kambing? Jika rugi RM50 ringgit pun dah menangis tekap bantal kat muka. Maka trading saham bukanlah aktiviti pelaburan yang sesuai untuk anda. Mungkin duit tersebut hendaklah dilaburkan dalam ASB atau Tabung Haji sahaja.

Akan tetapi, sebaiknya pelaburan dimulakan dengan modal yang agak rendah iaitu RM5000 atau RM10 000 sahaja. Kerana jika anda telah mahir dan konsisten membuat keuntungan, sudah pasti jumlah ini boleh menjadi nilaian jutaan ringgit dalam masa yang singkat sahaja. Cuma untuk mencapai tahap mahir tu mungkin memakan masa. Sedangkan Dan Zanger mengambil masa 11 tahun melalui sepak terajang trading saham, barulah beliau membuat keuntungan berlipat ganda dalam masa yang singkat sahaja. Inikan pula kita, mahu kaya sekelip mata. Sedangkan candlestick hijau dan merah pun takleh nak beza. Tu belum masuk bab support and resistance. Tercirit rasanya nak lukis garis-garis tu dan trendline bersimpang siur di sana sini.

Strict cut loss / loose cut loss?

Jika tiada cut loss. Maka semua orang berhak untuk trading saham. Kerana tak perlu belajar, beli sahaja mana-mana kaunter dan tunggu sampai ratusan tahun. Tetapi jika terlalu strict cut loss, maka lebih baik tak perlu trading saham, kerana harga pasti akan hentam cut loss point. Saya mempunyai seorang kawan, beliau suka intraday atau sangat short term trading. Masa diperlukan sangat banyak untuk monitor kaunter. Boleh dikatakan setiap 30-minit mahu menatap monitor komputer. Apabila market merah sedikit, kerugian beliau sudah pasti kerap. Tetapi apabila untung, terus cabut lari. Akhirnya “Pi Mai Pi Mai Tang Tu” la juga. Untung ditelan oleh rugi. Bahkan rugi kerana terdapatnya brokerage fees. Yang pasti, remiser saham kenyang buntal dengan kaki kontra seperti ini. Cut loss point bukanlah ditentukan sebanyak mana kita sanggup rugi semata-mata, tetapi entry yang terrrrrbaik itu wajib terlebih dahulu barulah diikuti dengan berapa banyak kita sanggup rugi + pastikan point cut loss itu adalah berdasarkan teknik yang betul.

Silap masuk, konfirm silap keluar!

Entry buy berkualiti, maka exit sudah pasti berkualiti. Kerana sebelum entry, sudah pasti dikira nisbah risiko: untung, harga perlu dijual dan harga perlu cut loss. Jika entry hentam kromo.
Sudah pasti akan bertukar menjadi long term investor. Awalnya target nak hold seminggu, tapi terlekat hold sebulan dua hahaha. Saya akui banyak kali terkena situasi seperti ini.

“Kaunter lawan arus indeks KLCI”

Kebanyakan kaunter berkualiti, yang memasuki fasa uptrend adalah bergerak secara harmoni dengan indeks KLCI. Secara normal, ia akan jatuh apabila indeks merah membuat correction. Tetapi ada kaunter yang berkualiti ini sudah naik dengan laju tatkala KLCI dijangka jatuh pada support. Biasanya sebelah pagi atau petang, kaunter-kaunter ini bergerak naik menghijau, walaupun KLCI masih merah. Kaunter ini boleh dikatakan melawan arus. Kaunter seperti inilah yang patut diintai sewaktu indeks merah.

Akan tetapi, terdapat juga kaunter yang jatuh apabila indeks merah, jatuh juga apabila indeks hijau. Biasanya kaunter ini adalah kaunter-kaunter yang masih di fasa downtrend. Sebaiknya
dielakkan membeli kaunter ini, kecuali anda tahu peringkat accumulation sudah mahu berakhir. Setakat ini saya masih belum mahir membaca volume di mana smart money membuat belian besar-besaran kaunter tertentu. Dan petanda akhir peringkat accumulation.

Di sini saya sertakan gambar “permainan-permainan” atau wayang kulit indeks KLCI apabila menghampiri support. Tatkala ia menghampiri support, ketakutan pelabur boleh dikatakan berada pada aras maksimum. Semua risau jika support pecah dah KLCI memasuki fasa downtrend. Group-group telegram juga senyap sunyi dari buy call. Akhirnya indeks menghijau semula sebelah petang dan ditutup hampir dengan harga buka. Esoknya pulak naik. Lebih mengejutkan, kaunter-kaunter lain dah bergerak terlebih dahulu. Jika anda berada pada situasi ini, carilah semula kaunter-kaunter berkualiti berdasarkan sektor yang tengah rally. Sama-samalah kita mencari. Sudah pasti ada peluang di situ.

Reaksi indeks KLCI apabila menghampiri parasa support (dalam bulatan hijau). Candlestick terbentuk berbentuk hammer, harami pattern dan gap up. Sekarang boleh dikatakan KLCI masih uptrend tetapi dalam proses consolidation (dalam awan ichimoku). Untuk kenaikan yang lebih mantap, indeks perlu keluar dari awan dan sekaligus melepasi garisan merah (tenkan sen) dan garisan biru (kijun sen). Retracement juga telah jatuh pada golden ratio 61.8% para fibonacci.

Reaksi indeks KLCI apabila menghampiri parasa support (dalam bulatan hijau). Candlestick terbentuk berbentuk hammer, harami pattern dan gap up. Sekarang boleh dikatakan KLCI masih uptrend tetapi dalam proses consolidation (dalam awan ichimoku). Untuk kenaikan yang lebih mantap, indeks perlu keluar dari awan dan sekaligus melepasi garisan merah (tenkan sen) dan garisan biru (kijun sen). Retracement juga telah jatuh pada golden ratio 61.8% para fibonacci.

Itulah perkongsian saya berkenaan indeks KLCI. Jika terdapat pendapat-pendapat dari sifu-sifu yang bercanggah dengan pendapat saya. Maka buanglah tepi pendapat saya. Kerana saya masih newbies. Jika bermanfaat, semoga para pembaca memperolehi keuntungan.

Sekian terima kasih.

traders

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya ada menerima beberapa email bertanyakan tentang kelas terakhir yang saya telah hadiri.

Saya telah memohon izin sifu tersebut untuk meletakkan nombor contact beliau di sini jika sesiapa berminat untuk menghadiri kelasnya. Beliau adalah Encik Kamarudin, dari Kota Kinabalu Sabah, boleh dihubungi melalui telegram dengan username: @USAHAWANSAHAMBURSA – 014-8603724

KENALI APAKAH JENIS TRADER YANG ANDA MAHU?

Kalau lihat dalam website investopedia, ia akan mengklasifikasikan trader kepada beberapa jenis. Setelah dibaca, maka kepeningan akan berlaku. Ya, secara formal, banyak istilah trader seperti swing, day trader, scalper, position dan long term.

Oleh kerana saya bukanlah pemegang sijil rasmi MSTA seumpamanya, maka saya tidaklah tahu bahkan jahil dengan istilah-istilah yang hebat ini.

Apa pun, menurut kefahaman saya, jenis-jenis trader yang saya perhatikan ialah:

  1. Intraday : Jenis trader macam ni adalah jenis yang nak untung cepat, modal besar. Dapat kenaikan 1-2 bid mereka akan lari. Fokus utama mereka ialah penny stocks yang harga bawah 70 sen. Ada juga yang beli harga atas 70 sen. Biasanya jenis macam ni jarang boleh buat untung besar. Mereka ni fokus mahu dapatkan income secara harian. Akan tetapi, kebanyakan sifu-sifu saham TIDAK galakkan intraday trading, kerana ia sangat berisiko. Jika anda menggunakan margin (duit hutang) maka bersedialah untuk hangus duit pelaburan sekelip mata. Mungkin benarlah kata-kata orang tua dulu, ada yang gila main saham. Kebanyakan intraday trader adalah full time trader dan mata mereka melekat 3 inci kat laptop skrin.
  2. Kaki Kontra: Kaki kontra juga adalah fast in and out (FIFO) trader. Mereka beli dan jual sebelum berlaku force selling, bergantung pada investment bank. Mereka juga kerap guna margin, maka mengikut kata zamsaham, kaki kontra ni cepat bungkus. Mengikut sifu terakhir saya, kaki kontra ni merempit kat pasaran saham. Biasanya banyak berlaku eksiden dan cedera parah.
  3. Swing Trader: Trader jenis ni membeli mengikut trend ( atau nama glamer trend follower). Mereka beli apabila permulaan trend, beli pada pullback / retracement / breakout dan menjual apabila trend berakhir. Mereka beli dan simpan untuk jangka masa tertentu. Tetapi swing trader tak simpan sampai berbulan-bulan. Biasanya dalam 2 minggu hingga sebulan sahaja. Untung mereka sebenarnya lebih besar dan kurang letih kerjanya. Jenis trader ini sesuai untuk mereka yang bekerja yang tidak sibuk. 
  4. Investor: Trader jenis ni beli dan simpan buat bodoh. Biasanya anak murid zamsaham mengamalkan kaedah ini. Beli permulaan trend dan jual akhir trend. Apa yang paling bahaya ialah jika tidak mengamalkan emergency exit / Stop loss / Cut loss policy. Jika harga pecah support maka ramai masih simpan sehingga harga sudah jatuh sampai ke longkang. Ada juga yang jenis tidak tahu nak ambil untung (Take Profit), dan masih menunggu mengharap sampai untung 100%. Jika terbeli harga lantai tidak mengapa, tetapi jika terbeli harga tengah-tengah, maka parah jawabnya. Jenis trader ini sesuai untuk kebanyakan orang bekerja yang sibuk tetapi ada hati nak main saham.

Kenapa perlu tahu jenis trader saham? Apa pentingnya?

Tidak dinafikan, semua yang minat dengan saham, bercita-cita nak jadi FTT (full time trader). Oleh itu, ramai yang suka masuk keluar pasaran saham dengan kerap setiap hari. Ini sebenarnya hanya menguntungkan remiser. Remiser tersenyum apabila setiap hari komisen masuk ke dalam akaun mereka tanpa perlu bekerja keras.

Hakikatnya, kaki rempit di pasaran saham adalah mereka yang banyak terkorban. Terlalu kerap masuk keluar pasaran saham akan menyebabkan ketagihan. Sedangkan market bukannya sentiasa sihat. Ada hari dan bulan ia bercuti dan melakukan correction minor atau major. Jika berlaku correction major dan menjadi bearish, maka kebanyakan pelabur asing dan institusi keluar dari pasaran. Maka pasaran tidak bertenaga. Banyak kaunter jatuh tersungkur. Pada waktu inilah jerung-jerung sindiket akan menunggu harga jatuh ke lantai untuk dikutip. Akan Sedangkan ramai orang awam terkorban kerana mereka membeli harga pucuk. Itulah hakikat pasaran saham, anda untung, sudah pasti di sana ada yang rugi. Yang pasti jerung sindiket tidak pernah rugi, mereka sememangnya sentiasa untung. Orang awam (retailer investor) adalah lauk pauk jerung ini. Oleh itu, adalah penting untuk memahami kitaran saham yang dinyatakan dalam buku Anna Coulling – Volume Price Analysis yang saya sebut dalam post sebelum ini.

Oleh itu, sebelum memilih kelas, pastikan anda tahu apakah jenis sifu / tok guru saham tersebut. Jika zamsaham terkenal dengan jenis investor trader, maka jangan pula pergi belajar dengan dia untuk menjadi scalper trader.

Guru terakhir saya ialah swing trader / momentum trader. Beliau membeli kaunter yang mahal-mahal minimum 0.70 sen ke atas. Kaunter yang dibeli hanyalah kaunter bertenaga untuk naik dan mempunyai volume yang cukup kuat. Secara peribadi, saya merasakan kaedah beliau adalah sesuai untuk mereka yang bekerja tetapi tidak sibuk.

Saya telah meletakkan azam dan janji pada diri, NO KONTRA, NO SCALPER, NO INTRADAY, Minimum Capital. Expand dahulu modal yang ada sehingga mahir. Untuk berjaya bukannya overnight process, tetapi long term learning. Bab kata kawan saya ” Ilmu teknikal saham ini luas, ibarat lautan lagi menyelam lagi banyak perkara yang kita tidak ketahui sebenarnya”.

Sekian.

Buku yang menerangkan modus operandi sindiket / smart money / market maker.

Buku yang menerangkan modus operandi sindiket / smart money / market maker.

Setelah beberapa bulan saya bergiat dalam pasaran saham, saya mula menjual saham-saham. Clearkan portofolio. Tidak dinafikan terdapat sedikit untung dan juga rugi. Saya mula ragu-ragu. Adakah ilmu teknikal analisis yang dipelajari di dalam kursus itu sahih dan berkesan?

Saya juga mula was-was, adakah benar sifu-sifu saham membuat untung hanya dari trading mereka atau semata-mata kerana bayaran ribuan ringgit kelas yang dianjurkan?

Saya juga pelik, kenapa ramai tidak mahu berkongsi ilmu teknikal analisis secara terbuka, bahkan mahu bayaran yang amat mahal baru diajar.

Ada yang mengenakan caj yang sangat mahal hanya sekadar ilmu asas candlestick. Yang tidak langsung berkesan pada kaunter-kaunter yang tidak cukup volume.

Tidak ramai sifu-sifu saham yang mampu membuat live trading. Tidak ramai juga antara mereka yang sanggup menunjukkan bukti konsisten untung dalam akaun mereka.

Pelik dan ajaib, testimoni 100% untung sahaja ditunjukkan dalam promosi kelas-kelas mereka.

Dimanakah mereka yang telah rugi?

Jika untung, sudah pasti testimoni dipinta, jika rugi, maka anak murid akan disalahkan.

Dimanakah responsible teaching?

Benarkah ilmu yang mereka ajarkan?

Saya mengambil keputusan untuk belajar sendiri ilmu-ilmu teknikal analisis.

Saya merasakan indicator-indicator dalam ilmu teknikal analisis ini banyak yang tidak tepat, lembab, dan false alarm.

Saya mulai sedar, candlestick dan volume ialah indicator paling leading dan tepat!

Terdapat beberapa persoalan yang saya utarakan untuk diri saya, kebanyakan persoalan itu telah terjawab dengan membaca buku seperti dalam gambar di atas. Buku tersebut boleh dibeli di www.amazon.com.

Antara persoalan-persoalan yang kita perlu jawab apabila ingin melabur dipasaran bursa malaysia ialah:

  1. Disaat kenaikan harga saham, siapakah paling banyak menjual dan siapakah paling banyak membeli?
  2. Sudah pasti untuk membuat untung, penjual perlu menjual pada harga lebih tinggi dari harga belian mereka.
  3. Tetapi siapakah yang membeli?
  4. Siapakah “market maker/ smart money / sindiket”?
  5. Disaat kejatuhan teruk harga saham, siapakah paling banyak membeli dari menjual?
  6. Tetapi kenapakah mereka begitu yakin membeli?
  7. Di aras harga manakah mereka menadah dan membeli?
  8. Kenapakah mereka begitu yakin membeli?
  9. Siapakah pemangsa dan mangsa dalam pasaran saham Bursa Malaysia?
  10. Kenapakah ilmu teknikal analisis tidak berkesan dalam kebanyakan kaunter?
  11. Kenapakah apabila kita panik menjual, tiba-tiba harga akan naik selang tidak berapa lama
  12. Kenapakah apabila kita gila membeli, tiba-tiba harga terus jatuh menjunam?
  13. Berapakah harga yang dikira murah? Yang murah sudah pasti boleh menjadi lebih murah
  14. Berapakah harga yang dikira mahal? Yang mahal sudah pasti boleh menjadi lebih mahal
  15. Apakah “indicator” yang paling tepat untuk mengetahui “sindiket / smart money / market maker” menjual dan membeli?
  16. Bagaimanakah modus operandi mereka?
  17. Jika semua membeli, sudah pasti pasaran tidak bergerak
  18. Jika semua menjual, sudah pasti pasaran tidak bergerak
  19. Siapakah yang boleh melihat dari dua aspek?
  20. Kenapakah ilmu TA dan indicator-indicator lembab dicipta? Siapakah pencipta? Kenapa terlalu banyak false alarm apabila digunakan?
  21. Bagaimanakah kita hendak mencapai tahap “ilmu yakin”, iaitu apabila kita membeli harga PASTI akan naik? dan apabila kita menjual harga tertinggi telah dicapai dan pasti akan turun selepas itu?
  22. Kenapakah saham naik? Adakah kerana sekadar syarikat membuat keuntungan?
  23. Kenapakah syarikat yang sudah lama rugi, tiba-tiba hanya untung suku tahunan, terus melonjak naik? Adakah kerana sentimen emosi?
  24. Kenapakah syarikat yang sangat kukuh, memberi dividen tetapi harga saham jatuh teruk?
  25. Siapakah yang menjatuhkan dan menaikkan harga?
  26. Kenapakah berita baik yang keluar tidak memberikan kenaikan yang tinggi kepada saham?
  27. Kenapakah berita buruk keluar, harga saham terus jatuh, sedangkan aliran tunai syarikat belum sempat terjejas?
  28. Jika satu syarikat mempunyai 1 juta unit saham, apakah akan berlaku jika semua unit-unit saham tersebut habis terjual? atau habis dibeli?
  29. Siapakah yang menentukan “demand and supply” sentiasa mencukupi bagi unit-unit saham?
  30. Kenapakah kerap kali “buy call” oleh investment bank disusuli oleh kejatuhan harga? Apakah motif mereka mengeluarkan buy call? Apakah motif sell call mereka?
  31. Sejauh manakah kebenaran “buy on rumours, sell on news” dan apakah ia boleh dipraktikkan?

Banyak lagi persoalan yang berlegar difikiran saya. Kini majoriti persoalan telah terjawab setelah membaca buku di atas.

Cuma masalah utama ialah: bagaimanakah ingin mempraktikkan konsep yang diperkenalkan dalam buku tersebut dalam konteks pasaran saham di Malaysia?