Assalamualaikum kepada para pembaca yang budiman.

Agak lama saya tidak post memandangkan kesibukan dengan urusan peribadi dan juga kerana keadaan market agak sideway sebelum PRU14. Setelah PRU14 berlalu, kita menyaksikan market agak volatile, kenaikan mendadak dan penurunan mendadak. Walaupun ilmu teknikal analisis seringkali digunakan untuk membuat jangkaan pergerakan harga. Tetapi, apabila terdapat major event seperti disaster, PRU14, dan perubahan polisi besar dalam kerajaan, maka ilmu teknikal analisis tidak berkesan. Adalah lebih baik menunggu keadaan lebih stabil sehingga pasaran bergerak mematuhi hukum Technical Analysis agar lebih mudah untuk kita membuat sebarang jangkaan hala tuju market.

Secara umumnya, indeks pasaran KLCI pada weekly timeframe (lebih sesuai untuk midterm term trader & long term trader) masih dalam keadaan bullish. Penurunan yang mendadak berlaku dalam minggu ini adalah dikira sebagai correction sahaja. Cuma perlu diperhatikan, adakah indeks mampu bertahan, jika paras 1700 pecah, konfirm saya pun akan lari lintang pukang. Jika anda meminati indicator Ichimoku Kinko Hyo, boleh la perhatikan, jika harga menyeberangi ke bawah awan hijau, maka itu petanda pasaran kita sudah memasuk fasa bearish. Buat masa ini tiada sebarang petanda reversal lagi walaupun harga sudah mencecah paras retracement fibonacci 61.8%. Saya harap terdapat reversal seminggu dua lagi dan pasaran memasuki fasa oversold secepat mungkin (stochastic < 20).

KLCI indeks weekly

Manakala, jika dilihat pula timeframe daily, maka pasaran kita telah berada dalam fasa bearish. Ini bermakna penurunan pada daily timeframe hanyalah sekadar correction untuk timeframe weekly. Timeframe daily sesuai digunakan untuk short term trader dan midterm. Kalau modal kecil tu, sebaiknya nak beli saham, rujuk KLCI indeks weekly terlebih dahulu. Supaya kita boleh beli swing trade kaunter waktu musim correction berlaku.

KLCI indeks daily

Apa yang melegakan hati ialah, pada carta daily, terdapat petanda candlestick Bullish Harami pattern. Ia merupakan salah satu petanda reversal. Jika pasaran bertahan pada paras 1770, maka kemungkinan besar ia akan kembali bullish.

Oleh itu, dengan menggunakan chartnexus xpertader, saya telah scan kaunter-kaunter yang telah jatuh pada retracement fibonacci samaada pada timeframe daily untuk last trading day. Nak scan yang seminggu lepas, agak penat pulak nak paste kat blog ni hahahaha. Kalau ada group telegram senang rasanya nak share semua ni.

AWAS!! INI BUKAN BUY CALL!

Kaunter yang saya senaraikan ini bukanlah buy call. Tiada jaminan untung. Saya lebih suka cakap jamin rugi. Ada diantara kaunter ini sudah bergerak naik, maka risiko untuk entry agak besar, tetapi kemungkinan besar untuk untung tu ada. Tetapi ada juga kaunter yang tiada sebarang petanda lagi. Terserah pada diri kita, nak beli yang ada petanda, atau nak tadah pisau secara berhemah. Apa pun kaedah entry yang kita gunakan, pastikan cut loss itu wajib. Jika tidak boleh la lihat akaun tu melebur.

Nampak cantik, telah memecahkan downtrend structure. Pending breakout. Sudah oversold. Tetapi belum breakout awan lagi.

 

Kembali retrest support. Adakan ia akan naik terus lagi? Stop loss agak besar. Sudah ada bullish candle datang.

 

Saya merasakan ianya sekadar rebound sahaja. Tetapi ia masih berpotensi untuk naik. Jika mahu beli pastikan cut loss dekat dengan label bottom tu. Kerana struktur downtrend masih lagi kelihatan tidak pecah.

 

Kaunter sentimen PRU. Sekarang dalam proses tutup gap. Ada sebatang candle bullish. Jika mau beli, pastikan letak cut loss bawah candle putih tu. Jika masih bertenaga naik lagi baguslah. Takut dah ramai campak kerana dah naik terlalu banyak hari tu.

 

Downtrend structure dah pecah. Sudah breakout dan retracement dengan volume menurun. Cuma belum ada petanda reversal.

 

Dengarnya kaunter sentimen PRU14. Sama pattern macam OPCOM. Maka rules nak beli pun kira samalah juga.

Ini adalah hasil scanner yang saya olah menggunakan chartnexus xpertrader. Takdelah perfect sangat, tapi lebih baik dari scanner yang keluar result sampai puluhan kaunter. Tu bukan scanner, tu pukat tunda scanner namanya. Saya lebih suka scanner yang narrow down result dan lebih spesifik. Naik ke tidak, saya tak pasti dan tak boleh jamin.

Sekian Terima kasih.

3 Thoughts on “Pasaran saham selepas PRU14

  1. Mzainal on May 27, 2018 at 8:35 am said:

    apa maksud kaunter sentimen PRU14?

  2. Pingback: Membeli pada paras support – Diari Saham

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation