Hari ini menyaksikan kejatuhan kaunter HUAAN.

Petanda kejatuhan: stoc overbought, potensi V-top pattern, fibonacci projection 100% dari dasar kenaikan.

KLCI masih dalam fasa correction. Seperti saya nyatakan dalam post sebelum ini. Target correction peribadi saya ialah KLCI correction sampai 1800. Sampai atau tidak, saya pun tidak pasti. Pada awal pagi, jelas panic selling berlaku apabila majoriti kaunter mengalami penjualan dan kerugian. Banyak juga kaunter watchlist saya jatuh kat fibonacci 50%, tetapi ada yang belum sampai 61.8%. Saya lebih berminat pada yang jatuh kat 61.8% kerana disitu biasanya support lebih kukuh dan lantunan lebih banyak berlaku. Cuma saya setkan alert lebih awal.

Apabila sesi petang, banyak kaunter telah pulih seperti sediakala. Jika anda baru berjinak-jinak dengan pelaburan saham, pasti akan terkejut beruk. Dikatakan punca panic selling ialah akibat kejatuhan kaunter HUAAN akibat profit taking. Lagi malang apabila mereka terbeli kaunter HUAAN di pucuk. Sedangkan sudah ramai profesional trader melarikan diri. Panic selling ini menyebabkan kaunter-kaunter lain terkena tempias. Ada yang cut loss terkejut apabila sesi petang pulih kembali, kaunter cut loss tadi naik balik. Itulah drama wayang kulit bursa malaysia sejak dulu lagi.

Adakah sekarang masih waktu yang baik untuk membeli kaunter HUAAN? Bagi saya TIDAK, jika anda menggunakan fibonacci projection untuk meramal harga jual (target price). Harga terbaik untuk menjual HUAAN dan melupakannya ialah sekitar RM0.545 iaitu pada fibonacci projection 100%. Itulah yang saya pelajari dari buku Joe Dinapoli. Nak hold sampai 161.8% pun boleh, tetapi ditakuti terjadi perkara seperti hari ini, tidak sempat menjual. Trailing profit pun tak sempat nak bantu jika kejatuhan mendadak.  Tetapi jika anda ditakdirkan rezeki terbeli atau membeli pada harga retracement sekitar RM0.20, maka peratus untung ialah sekitar 160% masih tidak banyak terjejas.

Panik jualan adalah perkara biasa. Apabila satu kaunter yang disebut-sebut, dikompang-kompang sentiasa dalam group-group buy call. Maka kaunter tersebut akan naik dengan lajunya. Bila kenaikan laju, sudut kenaikan adalah sangat condong seperti tiang bendera. Maka ia akan membentuk V-top pattern. Pattern ni, jika gagal dikenalpasti, amat pedih jika terbeli di pucuk. Antara petanda lain HUAAN akan jatuh ialah weekly stochastic (setup Dinapoli 8,3,3) sudah mencecah 75% iaitu overbought.

Secara ringkas, 3 petanda WAJIB jual HUAAN sebelum kejatuhan berlaku ialah: 

  1. Potensi V-top pattern
  2. Daily stochastic overbought, weekly overbought, monthly pun overbought (jika beli juga waktu ni, memang cari nahas).
  3. Fibonacci Projection sudah mencapai Target Price wajib iaitu 100% (1.00). Jika nak tunggu 161.8%, kena monitor dengan berhati-hati. Tetapi jika terbeli kat bawah lagi, tiada isu sangat.
  4. Petanda lain mungkin lebih jelas pada geng-geng VPA-volume price analysis. Mereka lebih arif mengetahui petanda lebih awal. Saya juga perasan terdapat kenaikan dengan volume yang kurang (divergence) / sign of weakness, tetapi bagi saya agak sukar untuk jelaskan.

Kesimpulan: 

  1. Setiap kenaikan dan kejatuhan sebenarnya ada petanda yang jelas bagi profesional trader (bukan saya la).
  2. Gunakan fibonacci retracement untuk entry agar tidak terbeli di pucuk dan fibonacci projection untuk Que sell lebih awal untuk mengelakkan pengurangan profit.
  3. Elakkan dari membeli pada fasa overbought.

Semoga kita terselamat dari insiden HUAAN.

5 Thoughts on “Panic Selling: HUAAN

  1. Farzjav on January 16, 2018 at 10:43 pm said:

    TQ tuan atas info, saya xpenah melepaskan peluang untuk membaca posting tuan.. mmg sgt berguna untuk diri saya yg bru nk berjinak2 ngan saham.

  2. Terima kaseh tuan.soalan,kenapa ada dua fibo 61.8%?

  3. kahazmi on January 17, 2018 at 8:47 am said:

    trm kasih . info yg sgt membantu.

  4. Boleh tahu tuan pakai scanner Apa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation