Kelas saham

Kelas saham

Kelas saham telah banyak diadakan sekarang. Dalam masa 6 bulan, ia berkembang sangat cepat. Ada yang sudah terkenal, ada yang belum terkenal. Paling merisaukan ialah mereka yang baru, tiada pengalaman, tiada track record untung sudah mula membuat kelas saham. Yang pasti, yuran untuk kelas saham bukanlah murah.

Antara tips-tips berdasarkan pengalaman saya ialah:

Pilih kelas yang serasi dengan kerjaya kita: Trader atau Investor

Sebenarnya agak sukar mengenali kelas saham yang paling berbaloi dengan bayaran dikenakan. Kadang-kala kelas saham tersebut memang bagus, tok guru yang mengajar pun bagus, track record tok guru pun untung sentiasa, testimoni anak murid berlambak-lambak. Tetapi kita masih belum untung. Penyebabnya ialah kita tidak mengamalkan sepenuhnya dan mematuhi pantang larang yang diajar oleh tok guru. Bak kata mentor jutawan, ikut jejak langkah orang berjaya, anda terpaksa berjaya. Kalau tak ikut sebijik-sebijik, agak sukar untuk mendapat keputusan yang sama dengan tok guru. Oleh itu, pastikan sebelum menghadiri kelas saham, tanyalah peserta yang telah pergi kelas tersebut, apakah ianya serasi dengan kerjaya kita dan masa yang perlu diluangkan. Kebanyakan kelas mengajar untuk menjadi trader bukan investor, maka ia tak sesuai dengan mereka yang sibuk bekerja sepanjang hari yang tidak ada masa untuk melihat laptop setiap masa.

Testimoni Untung

Bayangkan jika ada 2 orang tok guru saham. Tok Guru A dan Tok Guru B. Masing-masing sama terkenal dah hebat. Kaedah marketing kelas sahamnya pun bagus. Tok Guru A dan B mempunyai 100 orang anak murid. Seramai 50 orang anak murid Tok Guru A telah memberikan testimoni keuntungan yang diperolehi hasil didikan Tok Guru A. Manakala seramai 20 orang anak murid Tok Guru B telah memberikan testimoni untung. Kita mengandaikan bahawa semua testimoni adalah jujur. Secara umumnya, Tok Guru manakah yang perlu di pilih? Sudah pasti Tok Guru A yang perlu dipilih.

(p/s: testimoni rugi tidak pernah dilakukan dalam dunia bisnes)

Isi kandungan kelas / seminar saham

Tok guru saham mempunyai pendekatan yang berbeza. Tetapi ilmu teknikal analisis yang diajar adalah lebih kurang sama sahaja. Akan tetapi, perbezaan pendekatan itu perlu diteliti. Adakah kaedah yang diajar itu mudah difahami, kenapakah beliau menggunakan pendekatan itu. Cuba teliti sebab dan penjelasan disebalik konsep yang diajar. Contohnya ialah:

Kenapa majoriti orang rugi apabila beli saham;

Saya menyukai penjelasan ini: Ramai yang rugi kerana membeli saham-saham dipuncak-puncak kenaikan. Yang membeli di awal trend akan untung.

Kenapa ramai kaki kontra akan tersungkur?

Kerana kaunter sindiket akan menekan harga pada T+3 menyebabkan forced selling berlaku

Kerana emosi pelabur tergugat, mungkin kerana sebab di atas, mereka terpaksa cut loss.

Kerana kebanyakan kaki kontra bermain dengan harga-harga dipucuk-pucuk

Jika saya membuat keputusan untuk menghadiri sebarang kursus, saya akan bertanya diri saya. Apakah konsep yang mahu diperkenalkan dan penjelasan logik disebaliknya. Selepas itu saya akan membuat sedikit pertanyaan kepada anak-anak murid yang telah menghadirinya. Kalau nak tanya anak-anak muridnya, pilihlah yang nampak cerdik sedikit. Kerana terdapat anak murid yang pergi dengan zero knowledge tentang saham. Anak murid macam ni tidak dapat memberikan gambaran yang jelas tentang kelas saham.

Lesen saham

Saya suka melihat profil penceramah, mereka perlu telus tentang kredibiliti mereka. Ini kerana kita membayar untuk mendengar ilmu mereka. Jika mereka mempunyai lesen remiser dan tauliah yang sewajarnya, maka kelas mereka adalah berbaloi. Jika tiada lesen, sebaiknya dijauhkan kelas saham mereka.

Makan minum dan nota

Kelas saham adalah berbentuk teknikal. Jika tiada nota yang lengkap, maka lupakanlah kelas tersebut.  Agak sukar bagi mereka yang baru bermula (newbies), untuk belajar teknikal analisis tanpa nota. Nota itu penting, kerana disitulah bermula asasnya untuk belajar saham. Untuk menjamin kaedah yang konsisten, maka anak murid perlu rujuk kepada nota. Takkan nota tak dapat disediakan, paling kurang dalam bentuk softcopy. Sudah la bayar beribu-ribu, nota photostat hitam putih pun tak dapat disediakan. Nota juga petanda ilmu yang diajar itu sudah solid atau tidak. Kerana dari penulisan nota, ringkasan dan penjelasan yang dibuat dalam nota, maka sudah pasti kita boleh menilai sejauh mana pengalaman dan pemahaman tok guru. Nota juga merupakan terjemahan pengalaman dan pemahaman tok guru untuk anak murid.

Tentang makan & minum, kalau tak disediakan. Maka yuran sepatutnya lebih murah. Setakat ini kelas saham saya hadiri menyediakan makan dan minum yang enak-enak. Alhamdulillah.

Jangka masa kelas dan harga yuran

Survey dulu harga kelas saham yang ada dipasaran. Kalau mahal, pastikan sebab apa mahal. Kalau murah pastikan sebab apa murah. Mahal tidak semestinya bagus, murah tidak semestinya tidak bagus. Paling malang ialah mahal tapi tak bagus, murah tapi tak bagus.

Biasanya harga kelas saham ialah sekitar RM2000 untuk kelas berlangsung selama 2 hari.

Bagi yang kelas sehari, saya rasa harga berpatutan ialah RM1000 kebawah (dengan syarat nota, makan minum disediakan).

Kalau kelas introduction / pengenalan, lagi murah lagi bagus sekitar RM50-100. Biasanya jangka masa selama 2 jam sehingga setengah hari. Kelas pengenalan sangat penting dihadiri sebelum kita meleburkan duit untuk kelas advance. Kerana dari situ kita boleh mendapat overview kelas advance yang dilaksanakan. Kelas pengenalan ini adalah ibarat “trailer” untuk sesuatu filem. Kalau trailer menarik, maka berbaloilah untuk pergi kelas seterusnya.

Carian google

Ini juga boleh membantu kita, cuba taip nama “tok guru, scam/penipu” kat google. Cuba lihat ada ke tidak orang yang melaporkan secara jujur dengan bukti yang jelas kelas tersebut scam. Kalau seorang dua jangan terus percaya, tapi kalau dah berlambak-lambak laporan dibuat, maka berhati-hatilah.

Cuba lihat dalam sejarah google, sudah berapa lamakah tok guru tersebut sudah berkecimpung dalam saham, menyumbang penulisan dalam blog, memberi info percuma. Semua itu adalah penambah nilai kepada tok guru tersebut.

Kelas Live Trading

Lazimnya live trading dilakukan pada hari bekerja. Ini adalah antara kelas paling mencabar untuk dilakukan oleh kebanyakan tok guru. Sebab utama saya rasa ialah risiko jumlah kehadiran peserta adalah minimum kerana komitmen kerja di hari bekerja. Tetapi kelebihan kelas live trading ialah tok guru boleh menunjukkan aksi secara live segala buah silat keramatnya. Dari situ, kita boleh menilai kehebatan tok guru tersebut. Tetapi perlu diingat, untung atau rugi sewaktu kelas tersebut juga bukan jaminan untung berterusan selepasnya. Banyak faktor boleh mempengaruhi untung rugi termasuklah buy call yang dibuat.

Support Group

Setakat ini, semua kelas saham ada mempunyai facebook support group. Bagi saya ia sangat penting kerana pembelajaran selama 2 hari tidak menjamin untung / kejayaan. Pembelajaran kadang kala perlu berterusan selama berbulan-bulan sehinggalah anak murid tersebut boleh membuat “fatwa” sendiri kaunter manakah yang bagus dibeli. Adalah mustahil dengan kelas 2 hari, anak murid boleh membuat keputusan kaunter mana yang bagus atau tidak. Mereka perlukan bimbingan dari tok guru untuk menegur dan berkongsi pendapat. Pengalaman tok guru juga penting. Selain itu, dalam facebook group, kita boleh melihat kebenaran buy call yang dibuat oleh tok guru. Dari post-post yang lepas dalam facebook group, kita tahu bahawa kaunter-kaunter yang dipilih oleh tok guru ialah tepat atau tidak. Tetapi jangan mengharap semua kaunter adalah 100% konfirm untung. Tok guru juga meramal berdasarkan ilmu technical analysis dan fundamental analysis. Yang penting majoriti ramalan tepat, bukannya rugi memanjang.

Setakat itulah dulu pendapat saya tentang kelas saham. Tidak semua pendapat saya ini 100% betul, mungkin ada yang tersilap. Kerana saya tidak menghadiri semua kelas yang ada di luar sana. Ini adalah berdasarkan pengalaman saya memilih dan meneliti sebelum memasuki sesuatu kelas.  Lain orang lain pengalaman. Yang penting kita semua dapat untung memanjang. Itulah sebenarnya matlamat utama jual beli / main saham.

Semoga bermanfaat.

Ilmu Technical Analysis

Ilmu Technical Analysis

Alhamdulillah,

Sudah hampir 7 bulan saya mula mengenali saham. Suatu ketika dahulu tidak pernah terlintas di hati akan memahami ilmu analisis teknikal. Ilmu ini tidak pernah menarik minat saya. Bahkan saya merasakan ilmu ini adalah suatu ilmu yang terlalu kompleks.

Kursus pertama dihadiri sudah cukup membuatkan saya berasap kepala otak. Ini kerana saya tidak bersedia dengan ilmu secara umum tentang teknikal analisis.

Seorang kawan saya, ingin menghadiri kursus bernilai RM2500. Beliau bertanya kepada saya tentang ilmu teknikal analisis.

Saya memberi amaran kepada beliau, bahawa pergi dengan otak kosong adalah merbahaya dan merugikan, kerana ilmu itu terlalu teknikal. Jika nota tidak diberi dalam kursus, maka akan bertambah parahlah. Sebaiknya jika hendak pergi kursus bersifat advanced, hendaklah membuat persediaan. Jika tidak harga yang dibayar tidak berbaloi dengan kefahaman sekerat-kerat sahaja.

Saya mencadangkan beliau membaca buku “I Love Stocks” pada post yang saya tulis sebelum ini. Tetapi, masalahnya beliau tertidur dan kepeningan apabila membaca buku tersebut. Perkara yang sama berlaku pada saya sebenarnya. Pada awal-awal mengenali saham, saya telah membaca buku yang ditulis oleh penulis dari luar negara iaitu “Technical Analysis for Dummies”. Saya menyangka buku ini adalah paling mudah difahami. Setelah hampir 2 minggu membacanya, saya rasa hampir juling biji mata. Faham pun tidak, sudahla tiada gambar berwarna. Penjelasan panjang lebar membuatkan saya lebih keliru. Akan tetapi, buku I Love Stocks adalah buku yang mudah untuk saya fahami.

Untuk membantu kawan saya tersebut, saya menerangkan dengan cara mudah.

  1. Ilmu “Technical Analysis” adalah ilmu untuk meramal pergerakan harga saham.
  2. Ia bersifat universal, boleh diaplikasikan dalam trading mana-mana saham, pasaran hadapan, gold, silver dan forex.
  3. Konsep asas ialah “disebalik harga ada cerita”, ataupun “price discount everything”. Bermakna dari pergerakan harga, kita boleh meramal sesuatu telah berlaku di dalam syarikat-syarikat saham tersebut.
  4. Dalam teknikal analisis, terdapat “indicator” (indikator-indikator) seperti candlestick, moving average, MACD, Stochastic, RSI dan macam-macam lagi. Sebenarnya terdapat beratus-ratus indicator. Tetapi fungsi mereka secara umumnya ialah untuk menunjukkan Trend pergerakan saham, status harga samaada sudah terlalu tinggi atau terlalu rendah untuk dibeli. Tiada indikator “ajaib” yang boleh menentukan 100% tepat apa yang bakal terjadi esok. Tetapi kebiasaannya harga akan mengikut pattern tertentu dan boleh dijangka pergerakan melalui indikator.
  5. Indikator dalam analisa teknikal terdapat yang bersifat “leading” tetapi banyak false signal, manakala yang “lagging” bersifat lebih confirm, tetapi lambat. Maka perlu diketahui bila perlu digunakan setiap indicator ini. Tidak semua sesuai digunakan pada setiap masa.
  6. Indicator memberitahu secara umumnya: buy signal (patut beli) samaada strong buy signal atau weak buy signal. Ia juga memberitahu sell signal (patut jual) samaada strong sell atau weak sell signal. Maka jika mempelajari setiap indicator, hendaklah sentiasa bertanya pada diri ini, apakah rupa buy / sell signal. Sebenarnya ia sangat mudah.
  7. Ayat standard mana-mana dalam ilmu technical analysis ialah: “Harga hendaklah diconfirmkan dengan indicator-indicator lain”, maknanya tiada satu indicator yang betul-betul perfect. Maka gabungan indicator tertentu mungkin memberikan analisa yang lebih tepat.
  8. Ilmu fundamental analisis juga penting. Tetapi menggunakan ilmu fundamental analisis semata-mata mengundang bahaya apabila “entry” harga belian saham tidak dianalisa menggunakan Technical Analysis. Ia menyebabkan terbeli saham pada pucuk-pucuk / puncak-puncak kenaikan dan menyebabkan floating loss menunggu puncak-puncak yang lebih tinggi seterusnya. 
  9. Ilmu teknikal analisis lebih cepat pergerakannya dari berita-berita baik saham. Biasanya harga sudah memuncak barulah berita baik tentang sesuatu kaunter saham akan keluar. Oleh itu, sebaiknya analisis berita tersebut. Majoriti saham sebenarnya sudah berada di pucuk dan menunggu untuk jatuh harga jika berita sudah keluar.
  10. Tiada teknik “ajaib” yang tepat 100%. Jika tercari-cari indicator yang tepat 100%, confirm untung setiap masa adalah suatu perkara yang mustahil. Tetapi hendaklah konsisten dalam menggunakan gabungan indicator-indicator. Jangan duk tukar-tukar teknik. Jika konsisten, kita akan dapat menganalisa untung atau rugi. Jika dalam 10 belian saham, terdapat 9 untung dan 1 rugi. Maka teknik itu hendaklah dipakai secara konsisten untuk menjamin keputusan yang sama.

Sebenarnya ilmu analisis teknikal adalah sangat mudah difahami. Untuk memahirkan diri, latihan perlu dibuat secara konsisten setiap hari. Saya masih dalam proses belajar dan belajar. Setiap hari saya melihat carta saham, saya akan belajar sesuatu yang baru walaupun sedikit. Saya bersyukur kerana telah belajar dan memahami ilmu analisa teknikal. Semua ini adalah rezeki dari Allah swt.

Sekian

Seminar KAGSS Zamsaham

Seminar KAGSS Zamsaham di PWTC: Bersama kawan yang mempunyai impian yang sama

Sejak meminati saham, saya mulai melaburkan duit untuk menghadiri seminar saham. Teringat kata Dr Azizan Osman di seminarnya, pelaburan dalam ilmu, memberikan pulangan tanpa had.

Ya betul. Selagi mana ilmu itu adalah relevan. Ilmu saham tetap relevan, selagi mana Bursa Malaysia wujud, selagi mana pasaran saham wujud.

Saya tidak pernah terbayang sepanjang hayat saya, bahawa saya akan memahami ilmu Analisa Teknikal Saham (Technical Analysis). Alhamdulillah, ini merupakan nikmat dari Allah swt. Mana mungkin saya akan memahami ilmu ini jika hanya sekadar menggoogle dan mengharapkan ilmu percuma dari wikipedia dan belas ihsan google.

Bersama Zamsaham

Berpeluang bergambar dengan En. Zamsaham

Kenapa saya menghadiri kelas Zamsaham? 

Tidak dinafikan, kebanyakan kelas saham sekarang muncul umpama cendawan. Bahkan lebih banyak dari cendawan. Ada yang mempunyai pengalaman melabur saham setahun dua sudah mula membuat kelas saham. Bagi saya tidak salah, asalkan bukan ilmu sesat yang di ajar. Harganya hendaklah berpatutan dengan track rekod pulangan yang diperolehi.

Kebanyakan kelas mengajar tentang perkara yang sama iaitu Teknikal Analisis. Sebab itulah saya tidak berminat menghadiri semua kelas yang ada di Malaysia, memandangkan isi kandungan tetap sama sahaja. Kecuali mereka menawarkan suatu kelainan dan mempunyai penjelasan yang logik disebaliknya.

Ilmu Technical Analysis saham ini adalah ilmu universal. Ianya boleh diaplikasikan dalam forex trading, FCPO (Future Crude Palm Oil), dan mana-mana pasaran hadapan, samaada di pasaran saham Malaysia atau seluruh dunia.

Cuma saya tertarik dengan Zamsaham, jika di google, beliau antara orang yang banyak menulis tentang pelaburan saham. Berkongsi ilmu di blognya. Apa yang di ajar juga merupakan dari pengalaman yang dilalui “sepak terajang” di bursa Malaysia.

Saya lebih berminat menghadiri kelas seseorang jika mereka “mudah berkongsi ilmu” di luar kelas tanpa berkira-kira. Contohnya menulis di blog, menulis buku dan memberikan sedikit nota-nota dan tips percuma. Terdapat juga mereka terlalu berahsia ilmu kecuali dengan menghadiri seminar tertutup mereka. Dah la tertutup, tiada nota diberikan, makan minum di seminar pun tidak diberi. Bagi saya, ilmu teknikal analysis ini adalah suatu terlalu teknikal, jika tiada nota maka amat susah untuk difahami. Jika membayar beribu-ribu, tiada nota, makan minum diberikan, itu adalah suatu perkara yang pelik.

IMG_2832

Nota yang sangat berharga dari kursus Zamsaham

IMG_2834

Diari Invest Saham. Penting untuk catitan. Hanya yang terbaik dari Zamsaham

Setakat ini, saya telah menghadiri sebanyak 5 kelas saham. Beribu-ribu sudah dilaburkan untuk kelas ini.

Adakah berbaloi? Jika mahu diukur dari pulangan saham yang diperolehi masih tidak cover lagi kos kelas yang dihadiri.

Dimanakah silapnya?

  1. Silapnya ialah apabila kita tidak belajar hingga faham betul-betul sebelum melabur.
  2. Membeli saham berdasarkan ikut-ikutan semata-mata dan malas membuat catitan dan sedikit kajian.
  3. Tidak ikut betul-betul jejak langkah tok guru. Jika tok guru ajar supaya menjadi “investor” jangan pula kita gunakan ilmu beliau untuk menjadi “trader”. Jika kita pergi kelas trader, jangan pula kita guna ilmu untuk jadi “investor”. Kesimpulannya, ikut seketul-seketul jejak langkah tok guru yang telah berjaya, insya Allah akan berjaya.
  4. Market Malaysia ada turun naik, jika sudah beli saham,  ia akan mengalami fasa correction dan consolidation. Selagi mana tidak melanggar emergency exit, maka boleh disimpan, dengan syarat company adalah bagus dan pembelian hendaklah dibeli pada titik harga yang betul. Bukan dipucuk-pucuk. Setakat ini saham yang saya beli sudah pun naik, tetapi turun semula. Agak sukar untuk mengetahui bila perlu jual dan ambil untung.

Apa pun, kerugian dengan ilmu dipelajari tidaklah banyak. Saya rasa, jika saya melabur tanpa ilmu, sudah pasti melingkup segala duit pelaburan saya.

Oleh kerana terdapat banyak kelas saham muncul sejak 6 bulan ini. Saya sarankan jika pelabur yang masih newbies, zero knowledge hendaklah membuat sedikit kajian tentang penceramah yang akan mengajar kelas saham. Tidak semua mempunyai duit yang banyak untuk pergi setiap kelas saham. Saya rasa kelas Zamsaham adalah lain dari yang lain kerana beliau mendidik kita menjadi “investor” dan tidak menggalakkan menjadi agresif trader.

Terdapat juga di wall facebook mengutuk Zamsaham. Saya rasa ini adalah kurang adab dalam erti kata berlapang dada menerima sebarang kelainan. Malangnya kaki mengutuk juga adalah menggunakan ID facebook yang agak palsu.

Terdapat juga yang menggunakan bukan nama sebenar untuk menarik orang ramai menghadiri kelas saham. Sikap tidak telus seperti ini adalah petanda bahawa kelas / seminar mereka perlu dijauhi.

Terdapat ramai pengajar saham yang bagus, menggunakan nama yang betul, telus dan jujur selain zamsaham. Contohnya Faizal Yusup, En. Ahmad Rosdi. Tidak semestinya semua perlu menghadiri kelas zamsaham, sesiapa berhak memilih dengan siapa mereka mahu belajar. Tetapi janganlah terlebih menghina orang lain.

Di dalam pasaran saham, satu perkara sahaja yang penting iaitu “untung mengatasi kerugian, dan kerugian hendaklah minimum”. Itulah matlamat sebenar. Tidak kira ilmu pencak silat atau kungfu apa sekalipun yang digunakan, jika untung tidak diperolehi secara konsisten, maka tiada gunanya juga.

Walaupun saya merupakan peserta kelas zamsaham, saya juga mengikuti group facebook saham yang lain. Akan tetapi, pegangan utama saya ialah ilmu yang diajar oleh Zamsaham. Saya mengikuti group facebook saham lain supaya mendapat info-info tambahan untuk menguatkan lagi asas ilmu yang ada.

Insya Allah dimasa hadapan saya akan berkongsi tentang kelas FCPO yang saya hadiri. Setakat ini saya telah berjaya memperolehi sedikit keuntungan dari berjual beli FCPO. Saya rasa ingin sangat berkongsi tentang perkara ini kerana ianya sangat berpotensi untuk menjana keuntungan (dan juga kerugian jika tiada ilmu).

Sekian terima kasih.

 

Bursa malaysia

Sememangnya saya agak prejudis dan skeptikal tentang pelaburan saham di Bursa Malaysia. Pernah juga terdetik di hati ingin membuka CDS akaun, tetapi tidak tercapai sehingalah seminggu yang lepas. Saya lebih gemar melabur dalam saham unit amanah kerana ianya lebih mudah. Letak ajo duit dan biarkan ianya diuruskan oleh syarikat pelaburan unit amanah. Tidak perlu monitor setiap hari dan tidak perlu risau. Pulangan dari unit amanah juga agak lumayan sebenarnya iaitu sekitar 10-12% setahun bergantung pada suasana ekonomi.

Tidak dinafikan, dalam diri saya juga terdapat kepercayaan mitos berkenaan pelaburan saham di Bursa Malaysia antaranya ialah berisiko tinggi, istilah “main saham”, spekulasi, “berjudi nasib”, dan banyak lagi. Lagipun saya juga setuju dengan pendapat Azizi Ali “pelaburan tidak menjana pulangan yang tinggi kecuali jumlah yang dilabur dan jangka masa diambil adalah signifikan”.

Sehinggalah suatu hari, terdapat seorang kenalan yang menyatakan bahawa beliau telah berjual beli saham di Bursa Malaysia. Beliau menafikan istilah “main saham” kerana ianya tidak tepat. Yang tepat ialah berjual beli saham dan bergantung pada diri masing-masing samaada ingin berjual beli dalam tempoh yang pendek, sederhana atau panjang. Perbualan yang pendek dengan kenalan tersebut membuatkan saya mula tertarik untuk mengetahui dan belajar lebih lanjut tentang pelaburan saham.

Akan tetapi saya terlebih dahulu suka merujuk pandangan ustaz zaharuddin agar tidak terjebak dengan isu ketidakpatuhan syariah. Risau juga jika dah untung berganda, akhirnya diketahui ianya tidak halal. Untuk keterangan lanjut tentang urusniaga jual beli saham. Saya cadangkan luangkan sedikit masa untuk membaca tulisan UZAR berkenaan jual beli saham di sini

Antara maklumat-maklumat yang membuatkan saya tertarik dengan jual beli saham di Bursa Malaysia ini ialah:

  1. 70% dari saham yang terdapat di Bursa Malaysia adalah patuh syariah. Wow! ini cukup membanggakan sebagai rakyat Malaysia apabila mengetahui perkara ini. Jadi rasanya tidak patut ada isu dalam memilih saham yang patuh syariah. Bagi yang melabur dalam saham yang tidak patuh syariah mungkin terdapat 2 sebab iaitu teramat jahil dan tidak kisah tentang isu halal -haram.
  2. Kebanyakan pelabur runcit (kecil-kecilan) yang melabur di Bursa Saham rugi kerana berjual beli secara membabi buta tanpa ilmu yang secukupnya. Malah ada yang lebih suka melabur berdasarkan ikut suka-suka. Dengan ilmu, teknik, bimbingan mentor dan kumpulan support yang betul, maka kerugian dapat dielakkan.
  3. Mana-mana pelaburan juga mempunyai risiko. Yang membezakan ialah kecil atau besar, ketahanan status kewangan kita untuk bertahan dengan risiko dan pilihan saham yang dibeli.
  4. Zaman sekarang terdapat banyak seminar-seminar dan workshop yang berkualiti, juga facebook group, whatsapp group yang membuatkan komunikasi lebih pantas. Menggunakan teknologi sepenuhnya juga dapat meningkatkan peluang untuk membuat keuntungan.
  5. Di Bursa Malaysia terdapat saham “blue chips” yang kukuh dan stabil. Serta memberikan dividen setiap tahun. Saham ini bagus untuk dibeli untuk pelaburan jangka masa panjang.
  6. Terdapat 2 jenis analisa saham yang terkenal iaitu fundamental dan teknikal. Tidak dinafikan kedua-duanya amat penting dalam pelaburan saham. Terdapat ramai yang telah membuat keuntungan dengan kaedah fundamental, teknikal dan kedua-duanya sekali.
  7. Kebanyakan orang yang kaya dan terkenal, mereka pasti mempunyai saham. Maka kalau nak kaya, kot mana pun kena terlibat juga dengan saham.
  8. Sebenarnya tidak susah untuk jual beli saham, cuma perlukan sedikit pembacaan, hadiri workshop dan seminar. Bermula melabur dengan lebihan duit dikhususkan untuk pelaburan.
  9. Jika dibuat dengan teknik, kaedah dan cara yang betul, ianya berpotensi menjana pulangan yang lumayan.
  10. Tidak ramai golongan Bumiputera yang melibatkan diri dalam jual beli saham berbanding non-bumiputra. Ini adalah suatu perkara agak merugikan.
  11. dan banyak lagi…

Workshop Basic and Advanced Technical Analysis

Antara starting point yang buat ialah menyertai workshop Basic and Advance Analisis Teknikal Saham pada 25.1.2014 di Shah Alam. Penceramahnya ialah En. Hafiz Faizal.

Workshop Teknikal Analisis

Workshop Teknikal Analisis

Oleh kerana otak masih kosong dan blurr lagi tentang saham. Maka tidak dapat saya serap banyak ilmu dari workshop ini. Terutama banyak istilah yang digunakan terlalu teknikal. Akan tetapi, ianya sangat membuka mata saya seluas-luasnya untuk lebih minat lagi tentang pelaburan di Bursa Malaysia. Workshop ini saya berikan rating 3.5/5.0. Ianya amat sesuai bagi mereka yang telah ada CDS akaun saham dan lebih cenderung kepada analisa teknikal dalam berjual beli saham. Teknik dan strategi di ajar bagi mendapatkan keuntungan dan meminimumkan kerugian. Workshop ini FOKUS kepada teknikal analisis sahaja. Nota yang diberikan agak ringkas tetapi padat. Bagi orang yang terlalu newbie, saya rasa tidak sesuai (nama pun advance workshop). Saya rasakan masa satu hari agak pendek untuk menjelaskan banyak perkara tentang saham.

Ebook Sistem Saham

ebook sistem saham

Seterusnya juga saya telah mula membeli ebook dengan tujuan menambahkan kefahaman tentang jual beli saham. eBook tersebut ialah Sistem Saham yang ditulis oleh En.  Khairul Arifin Bin Selamat. Walaupun beliau bukanlah merupakan remiser berlesen, tetapi beliau menulis berdasarkan pengalaman beliau dalam urusan jual beli saham. Sistem yang dinyatakan dalam ebook juga agak teratur yang berkesan pada diri beliau. Sejauh mana ianya berkesan pada orang lain, itu saya tidak pasti. Buku ini lebih berkisar tentang teknikal analisis dan tidak banyak menceritakan fundamental analisis. Yang menarik sekali ialah di akhir ebook ini, beliau menceritakan rutin harian beliau dalam mengkaji pasaran saham. Langkah yang diberikan agak teratur. Saya rasa berminat untuk mencuba kaedahnya dan menguji adakah ianya berkesan.

DVD Momentum Saham untuk Newbies

DVD Momentum Saham sangat sesuai untuk newbies

DVD Momentum Saham sangat sesuai untuk newbies

Setelah itu, saya terbeli juga DVD Momentum Saham yang dihasilkan oleh En. Najib Assadok yang merupakan internet marketers terkenal di Malaysia. DVD ini dihasilkan dengan kerjasama seorang pelabur yang mempunyai pengalaman yang lama dalam jual beli saham di Bursa Malaysia iaitu Cikgu Razak. Ianya merupakan rakaman seminar yang telah dibuat oleh Cikgu Razak berkenaan pelaburan saham. Fokusnya ialah fundamental analisis. Bagi saya rating DVD ini ialah 3.0/5.0. Akan tetapi ianya sangat-sangat sesuai bagi mereka yang zero knowledge tentang saham. Antara maklumat berguna dalam DVD ini ialah tentang asas tentang CDS akaun, kaedah mahu membeli dan menjual saham, asas analisis fundamental. Saya rasa pendekatan yang dibawa oleh Cikgu Razak ini lebih “play safe” dan tidak terlalu agresif dalam pelaburan.

Walaupun harga DVD ini agak mahal, saya rasa lebih mahal untuk menghadiri kursus kerana yuran kursus berkenaan saham tiada yang dibawah RM10.00 dan ditambah pula dengan kos pengangkutan dan sebagainya. Saya rasa agak berbaloi jika DVD ini dibeli bagi yang kesuntukan masa untuk menghadiri kursus.

Perkara yang saya lakukan setelah menghadiri kursus ialah berjumpa remiser saham dan membuka akaun CDS. Langkahnya sangat mudah, bawa salinan IC, slip gaji dan penyata bank. Isi borang dan sign…tup tup 3 hari sudah siap akaun. Yang menariknya akaun ini tidak perlu deposit dan bayaran. Bahkan remiser tersebut sangat supportive dan sanggup mengajar face-to-face tanpa apa-apa bayaran. Wow!…tapi tidak hairan, kerana setiap kali transaksi jual beli saham (samaada untung atau rugi) beliau tetapi mendapat komisen atas bayaran brokerage fees yang dikenakan. Jadi gunakan remiser anda secara optimum hehehe. Saya beruntung kerana remiser saya juga seorang yang sangat berpengalaman dan menguasai ilmu fundamental dan technical analysis. Beliau mencadangkan saya membaca beberapa buah buku. Antara buku yang saya beli ialah I Love Stocks di tulis oleh Pauline Yong. Ini merupakan satu-satunya buku dihasilkan berdasarkan pasaran saham bursa Malaysia. Buku “starting point” yang terbaik untuk dibaca oleh sesiapa. Cuma ianya dalam bahasa Inggeris, pun begitu lenggok bahasanya amat mudah.

Buku “I Love Stocks”

Buku "I Love Stock" boleh dibeli melalui mphonline

Buku “I Love Stock” boleh dibeli melalui mphonline

Perancangan saya di masa hadapan ialah menambah lagi sedikit ilmu pengetahuan dengan menghadiri workshop / kursus berkaitan pelaburan bursa saham. Saya menahan diri saya agar tidak tergesa-gesa meletakkan duit dalam pelaburan yang saya tidak pasti dan tidak dianalisa dengan sebaiknya. Yang penting segala apa tindakan yang dilakukan mestilah mempunyai asas ilmu yang betul. Kemungkinan rugi tetap ada, tetapi yang penting ialah keuntungan diperolehi sentiasa melebihi kerugian.

Antara website yang saya rasa memberikan info yang sangat berkualiti tentang saham ialah: http://www.faizalyusup.net/. Saya rasa ini adalah sumber yang agak sohih memandangkan beliau merupakan remiser yang berpengalaman.

Apa pun, tidak rugi menuntut ilmu. Gunakan teknologi facebook, whatsapp dan google untuk meningkatkan pendapatan dan nilai hidup.

Sekian.

Pelaburan Ilmu

Pelaburan Ilmu

Alhamdulillah,

Hari ini telah tiba, saya teruja untuk menghadiri kelas / seminar saham yang ke-4 dalam hidup ini. Kelas ini adalah kategori kelas advance. Ia merupakan kelas yang tidak sama dengan kelas-kelas saham yang ada. Saya mengenali sifu saham ini melalui seorang rakan. Beliau merupakan seorang yang merendah diri dan tidak menyombong. Pertama kali saya menghadiri kelas beliau ialah pada Februari 2014 iaitu kelas “Advance Technical Analysis”. Beliau ialah En. Hafiz Faizal.

Saya telah banyak menghabiskan wang untuk “pelaburan ilmu”. Sekitar RM7000.00 telah dihabiskan untuk menghadiri seminar saham. Ini seminar saham sahaja, tak lagi termasuk seminar-seminar lain. Jika ada yang bertanya, apakah pulangannya? Adakah berbaloi?

Tunggu dulu!

Saya akan kongsikan bersama.

Saya akan review setiap seminar yang saya hadiri.

Agar para pembaca dapat membuat pilihan.

Ini adalah kerana terdapat banyak seminar-seminar saham yang tumbuh umpama cendawan.

Ditakuti suatu hari nanti ada yang akan mengambil kesempatan kepada pelabur newbies. Mereka ini mengenakan harga mahal atau agak murah berbanding orang lain. Tetapi ilmu yang diajar menyebabkan majoriti anak muridnya rugi besar.

Setakat ini saya bersyukur kerana tiada terlibat dalam seminar yang merugikan. Saya yakin semuanya bermanfaat.

Sehingga hari ini adakah pulangan pelaburan saham telah cover balik kos seminar saya? Mungkin ada pembaca akan tertanya-tanya.

Ok. Jawapan ikhlas saya…

Sehingga hari ini 11.09.2014 kos seminar yang beribu-ribu saya bayar belum lagi dicover oleh pelaburan saham saya. Insya Allah, saya yakin, keuntungan itu akan dicover dalam masa terdekat. Paling kurang dalam masa setahun dari sekarang bersama keuntungan-keuntungan saham yang lain.

Bursa-Malaysia_Rakyat-News

Sumber gambar: Google

Alhamdulillah, hajat tercapai.

Sudah lama ingin membuat blog baru, yang lebih fokus pada niche tertentu.

Menulis agar dapat memberi manfaat.

Saya mula menceburi pelaburan saham di bursa malaysia sejak bulan Februari 2014. Saya mendapati, tidak banyak website atau blog-blog di Malaysia yang menceritakan secara tersusun tentang pelaburan saham. Kebanyakan website rujukan adalah ditulis mat saleh di luar negara.

Walaupun ilmu analisa teknikal (technical analysis) bersifat universal, tetapi market Malaysia adalah lebih unik. Ilmu kat oversea tu perlu disesuaikan dengan suasana market di Malaysia. Silap haribulan boleh rugi besar.

Oleh itu, saya ingin berkongsi dengan pembaca sekalian, pengalaman sebenar “real profit real loss”. Jarang dijumpai testimoni “rugi” di website, tetapi ramai akan berkongsi testimoni untung sahaja.

Saya juga dalam proses belajar lagi. Tujuan blog ini adalah catatan agar sama-sama mendapat manfaat.

Jika saya membuat kesilapan dalam pelaburan, maka saya berharap orang lain tidak membuat kesilapan yang sama.

Jika saya berjaya menjana keuntungan, saya pun berharap orang lain juga mendapat keuntungan.

Saya percaya tidak mustahil untuk menjana keuntungan yang lumayan dari Bursa Malaysia memandangkan ia merupakan lubuk duit sejak zaman berzaman.

Apa yang penting ialah ILMU, perlunya belajar dari Sifu / Mentor / Guru yang sahih, ilmu yang serasi dengan profil kerjaya kita.

Saya harap pembaca membuat double-check apa sahaja penulisan dari website ini. Lagi banyak tok guru kita pergi belajar lagi banyak yang kita.

Pelaburan sebenar ialah dalam ILMU, pulangannya adalah tiada had.

Sekian terima kasih.