Target KLCI terjun sampai 1800 mata.

Dalam entri post sebelum ini, saya telah meletakkan gambar DRBHCOM dalam post tersebut. Saya sememangnya menunggu sebulan lebih untuk kaunter tersebut breakout. Ingatkan lambat lagi, sekali breakout terus hit TP1. Entry berdasarkan weekly timeframe, kaunter masih uptrend pada timeframe weekly. BBand sudah kempis (squeeze), volume sudah kering. Jadi baik saya ambil langkah buy before breakout (BBO). Walaupun ia sudah naik sedikit dari support fibonacci. Tapi tak mengapalah, saya trailing stop loss ikut 3 countback line.

Silap besar saya apabila menjual pada TP1. Sedangkan esoknya terus hit TP2. Ini lah dinamakan opportunity loss. Kena redha, mungkin setakat itu rezeki saya. Sepatutnya saya kena sabar sikit, insya Allah pasti akan dapat 40% dalam 2 hari kenaikan. Saya berasa sungguh gembira, kerana sejak mempelajari teknik fibonacci, pergerakan lebih mudah diramal dan target lebih mudah disasarkan. Buat masa ini, saya letakkan modal yang kecil dan target swing sahaja. Kerana nak test sesuatu teknik ni kena hati-hati juga. Belajar dari pengalaman loss sebelum ini.

Profit sedikit dari DRBHCOM

Terdapat juga carta-carta kaunter saya telah study, silap juga saya tak beli dan simpan kajian tersebut elok-elok. Ianya sekadar perkongsian santai dengan kawan-kawan melalui telegram. Setelah saya skroll balik, sememangnya kaunter tersebut telah membuat kenaikan pada weekly chart dalam masa hampir 1 bulan lebih, dengan kadar kenaikan 20-50%. Rasa rugi pulak terlepas pandang. Lain kali kena buat journal trading cantik-cantik. Persamaan untuk semua kaunter-kaunter ini ialah, kajian dibuat sewaktu KLCI masa dalam fasa correction.

Kajian PALETTE (UCREST)

kajian kaunter Palette sewaktu mengalami kejatuhan pada 2 Disember 2017

 

Palette selepas hit fibo 61.8% membentuk hammer merah. Naik 50% sehingga sekarang. (nama baru UCREST)

Kajian DNEX

Kajian DNEX 3 Disember 2017

 

Kenaikan DNEX 40% sejak hit fibo 61.8%

Kajian DUTALND

DUTALND kajian pada 5 Disember 2017

 

DUTALND kenaikan 20% setelah hit fibo 61.8%

Kelas terakhir buat masa ini saya hadiri ialah kelas oleh Spider Tips. Ia mengajar saya agar fokus pada weekly timeframe untuk swing lebih jauh. Kerana daily timeframe kerap kali terdapat pergerakan palsu akibat dari buy call group-group telegram.

Dari situlah, saya membuat beberapa kajian. Entry menggunakan fibonacci berdasarkan timeframe weekly. Walaupun saya tak beli, tetapi hasil kajian menggunakan teknik fibonacci ini sangat memberangsangkan. Risiko kecil, tetapi reward sangat bagus.

Saya juga telah berkongsi ilmu tidak seberapa ini secara percuma dengan rakan-rakan di tempat kerja. Alhamdulillah, yang guna betul-betul entry on retracement ikut fibonacci ini, kebanyakan entri profit. Mungkin market tengah bull kot. Tetapi jika loss pun, sangat kecil, kerana entry dekat support. Teknik ini membuatkan mereka boleh trade lebih santai. Tidak perlu hadap monitor setiap masa.

Semoga bermanfaat.

12 Thoughts on “Market correction itu peluang rezeki

  1. Mohd Nasir Abd Rahman on January 11, 2018 at 10:12 pm said:

    Adakah market masih dlm fasa correction atau sudah
    hendak melonjak kembali?

  2. Tuan … boleh x masukkan saya dalam perbincangan group telegram tuan..

    Dulu beli saham asyik rugi je..naik fed up saya,, pastu jumpa blog tuan..

    Tunjuk ajar teknik fibo tuan banyak bantu saya buat sedikit untung…

    Contoh umwog saya beli 0.285 19/12 tapi sebab x sabar jual 0.295 pada 26/12 kalau ikut projection yg tuan ajar boleh lebih lagi… harga sekarang..0.4+

    kemudian ucreast dan reach.. terima kasih tuan

    Kalau tuan x kisah boleh la masukkan saya dalam group telegram tuan

    • Group telegram tu sekadar saya dan kawan saya satu orang / personal basis. Ada juga group whatsapp, tu pun group biasa2 sahaja. Group rasmi diarisaham belum saya buat lagi. Agak keberatan kerana kat luar sana ada group2 lebih hebat lagi. Nanti saya letakkan link kat website jika saya buat group / channel. Insya Allah percuma, tak caj apa2 pun. Saya juga risau jika tidak boleh berikan komitmen mengajar dengan baik dalam group tersebut.

  3. Tuan saya x faham… knapa Tuan entry beli DRB bila vol dah kering?

    Ada explanation…

    Sebab ada teaching yg lain beli bila vol tengah laju

    Boleh terangkan ?

    • volume kering petanda seller (retailer) sudah jual semua pegangan. Ia juga petanda tekanan selling sudah berkurangan. Tetapi ada long term investor yang masih hold lagi. Fasa ini juga dikenali sebagai re-accumulation phase, selepas itu apabila timing sesuai smart money akan markup harga, push kaunter naik. Itulah kitarannya. Biasanya yang beli waktu volume tengah laju, ialah jenis buy on breakout. Pada pendapat saya, buy on breakout adalah berisiko memandangkan market malaysia sejak 3 tahun lepas, banyak failed breakout. Nak selamat dan risiko rendah, buy on dip (retracement) biarlah lambat untung, asalkan tak rugi banyak.

  4. LUQMANUL HAKIM BIN OTHMAN on January 13, 2018 at 11:26 am said:

    Assalamualaikum, perkongisan yang MENARIK dan saya nak bertanya. Platform apa yg tuan gunakan untuk membuat analisa? dan adakah kita boleh tambah tools yang kita nak gunakan seperti MA,BB. terima kasih!

  5. Pingback: Panic Selling: HUAAN – Diari Saham

  6. sukarman bin hamid on January 24, 2018 at 2:42 pm said:

    saya berminat dengan teknik ni.. bole ajar saya?

  7. Bacaan yang menarik..banyak nak khatam
    Banyak ilmu yang ditulis disini dicaj ratus2 kat luar
    Harap2 tuan teruskan berkongsi

    Moga murah rezki tuan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation