Monyet dan kitaran saham

Kitaran Saham dan Kisah Monyet. 

Untuk memahami kitaran saham secara santai, cuba dengarkan kisah monyet. Ianya diceduk dan diubahsuai dari blog lucu dari negeri antah berantah.

Suatu ketika dahulu, ada seorang sangat kaya di sebuah kampung. Beliau mengumumkan akan membeli semua monyet-monyet dikampung dengan harga RM50.00 seekor. Nilai itu agak tinggi bagi orang kampung, maka mereka telah menangkap segala monyet di kampung dan dijualnya kepada orang kaya tersebut. Habis monyet-monyet di kampung ditangkap. Yang tinggal hanya beruk mat yeh sahaja.

Setelah mengetahui monyet telah habis di kampung, orang kaya membuat pengumuman kedua iaitu beliau sanggup membeli monyet pada harga RM100.00. Wow! Penduduk kampung sangat tertarik dengan harga tersebut, maka mereka pergi ke hutan & kawasan bukit berdekatan untuk menangkap monyet. Maka habislah monyet di hutan & kawasan bukit ditangkap untuk dijual kepada orang kaya tersebut dengan harga RM100.00 seekor.

Setelah itu, orang kaya membuat pengumuman kali ketiga, keempat dan kelima, beliau sanggup membeli monyet pada harga RM400.00 seekor. Akan tetapi, tiada seorang pun penduduk kampung berjaya menjualnya kerana segala keturunan monyet sudah habis ditangkap. Setiap hari selama 40 hari berturut-turut akan keluar notis di surat khabar, bahawa orang kaya tersebut sanggup membeli monyet dengan harga RM400.00, RM500.00 dan pernah RM1000.00 seekor. Tetapi orang kampung tidak berjaya menjualnya lagi kerana sudah tiada monyet dijumpai.

Selang tak lama kemudian, orang kaya pergi ke bandar atas urusan bisnes. Maka segala urusan beliau di kampung diserahkan kepada pembantu beliau. Pembantu beliau diberi kuasa penuh untuk menguruskan stok monyet-monyet yang ada di kawasan rumah yang sangat luas.

Pembantu rumah tersebut berkata kepada orang kampung, “lihatlah stok monyet-monyet, aku diberi kuasa menjualnya. Aku ingin menjualnya dengan harga RM300.00 seekor”. Maka terpegunlah orang kampung dan berlari-lari balik ke rumah untuk mengorek segala macam duit, dalam tabung ayam, tabung buluh dan tabung BR1M. Mereka berlumba-lumba membeli sebanyak mungkin monyet-monyet pada harga RM300.00. Kerana mereka yakin harganya paling busuk kalau orang kaya itu beli ialah RM400.00 seekor.

Tidak sampai sehari, habis monyet-monyet dibeli semula oleh orang kampung. Ada yang sudah berangan untuk berhenti kerja dan menikmati hidup pencen yang penuh kemewahan. Ada yang ingin kawin nombor dua. Ada yang ingin melancong seluruh dunia.

Esoknya, didapati pembantu rumah tersebut menghilangkan diri. Begitu juga orang kaya tersebut, beliau tidak pernah pulang ke kampung tersebut.

Orang kampung sudah takut, ada yang menjadi gila kerana segala duit simpanan sudah hangus. Mereka menunggu berminggu-minggu. Banyak berita tersebar bahawa monyet sudah tidak berguna dan tidak bernilai.

Suatu hari, datang seorang saudagar, beliau tiba-tiba ingin membeli monyet dengan harga RM10.00 kerana ingin usahakan akademi panjat pokok kelapa. Maka semua orang kampung panik dan datang menjualnya. Ada juga yang sanggup menjual stok monyet mereka dengan harga RM1.00 sahaja. Asalkan dapat semula duit modal mereka, walaupun seciput.

Sekian.

VSA-phases

Ilustrasi Kitaran Saham Menurut Perspektif Smart Money

Kitaran Saham Secara Teori

Begitulah realiti pasaran saham. Kitaran saham terbahagi kepada 4 fasa menurut pembacaan saya dalam buku Volume Price Analysis.

  1. Pengumpulan (Accumulation)
  2. Kenaikan (Markup)
  3.  Mendatar (Distribution)
  4.  Penurunan (Markdown)

Setiap kaunter /  company yang terdapat di Bursa Malaysia, mereka mempunyai jumlah unit-unit tertentu saham di apungkan di Bursa Malaysia. Bilangan unit-unit tersebut ibarat bilangan monyet di kampung, dihutan dan kawasan bukit.

Fasa Pengumpulan

Fasa pengumpulan bermula, apabila pihak smart money / sindiket / jerung  mula mengumpulkan unit-unit monyet tersebut. Mereka menggoncang pasaran dengan berita-berita tertentu dan menjatuhkan harga saham dengan tujuan agar pemegang saham (penduduk kampung) menjual kepada mereka dengan harga yang murah.

Fasa pengumpulan berlaku untuk beberapa lama. Bergantung pada bilangan unit-unit saham pada kaunter tersebut. Jika kaunter tersebut tidak banyak unit saham, maka senanglah smart money ingin melambungkan harga sesuka hati.

Apabila fasa pengumpulan hampir berakhir, smart money perlu melakukan testing untuk memastikan segala bilangan unit-unit saham (monyet) telah habis dikutip. Ini untuk memastikan operasi mereka menaikkan harga monyet tersebut tidak diganggu oleh sebilangan orang kampung yang masih menyimpan monyet. Itulah dinamakan testing. Ada istilah lain ia disebut “spring” candlestick. Spring ini ibarat candlestick pattern Hammer yang mempunyai volume yang rendah. Itu petanda stok unit monyet sudah tiada di luar  pasaran. Ibarat orang kaya meletakkan iklan notis. Itu untuk memastikan segala macam stok monyet telah habis dikutipnya.

WAKTU TERBAIK membeli saham ialah jika kita dapat mengesan pengakhiran Fasa Pengumpulan dan PERMULAAN Fasa Kenaikan. 

Fasa kenaikan (Markup) 

Fasa ini bermula, apabila smart money mula menjual unit-unit saham monyet tadi dengan harga lebih tinggi. Pada fasa ini terjadi “breakout” harga dengan volume yang tinggi. Volume tinggi kerana orang kampung beramai-ramai datang membeli monyet tersebut. Penjualan dilakukan dengan berhati-hati supaya kaunter tidak digantung kerana UMA (Unusual Market Activity). Ia juga untuk memastikan stok monyet tidak terus habis. Kerana target smart money ialah menjual unit-unit saham pada harga tertinggi. Mereka tak target 10% keuntungan, tetapi 100% keuntungan dan ke atas. Pada fasa kenaikan ini, berlaku jumpa fasa mini-accumulation. Di mana harga dijatuhkan kerana profit taking dan juga operasi oleh pihak smart money. Pada ketika inilah ramai terjual lebih awal, contohnya saya hehehe. Kerana ingatkan harga nak jatuh. Banyak berlaku, apabila kita jual harga terus naik, apabila kita beli, esoknya harga turun. Oleh itu, ilmu yang mantap perlu ada untuk mengetahui ianya adalah operasi smart money dengan melihat pergerakan harga dan volume. Stop loss seperti biasa wajib dijaga.

fasa kitaran saham ifcamsc

Kaunter IFCAMSC yang mantap. Kenaikan antara paling laju. Nampak benor manipulasi sindiket.

Fasa Mendatar (Distribution)

Harga unit-unit saham monyet dijual paling maksimum. Volume transaksi sangat tinggi, tetapi kenaikan harga hanya julat yang kecil. Pada waktu inilah terjadinya candlestick pattern Shooting star dengan volume sangat tinggi, ataupun Doji dengan volume sangat tinggi. Testing akan dilakukan untuk memastikan orang kampung membeli dengan maksimum segala stok monyet. Pada fasa ini, segala macam berita bagus akan keluar di suratkhabar tentang company tersebut. Akan tetapi, ramai menggila membeli unit-unit saham monyet. Pada fasa inilah, WAKTU TERBAIK untuk MENJUAL kerana smart money sedang gila menjual. Siapa terbeli / membeli / cari pasal membeli pada waktu ini, maka bala besar akan terjadi.

Fasa Penurunan (Markdown)

Pada waktu ini, berlaku penurunan harga, panik selling berlaku. Berita buruk tiba-tiba keluar. Orang ramai mulai takut. Tetapi ada juga yang sengal membeli pada waktu ini. Sentimen dunia, pasaran semasa tidak bagus untuk kaunter ini. Tiba-tiba company ini kena samanla. Nenek director meninggal la. Macam-macam berita akan keluar. Memaksa orang ramai menjual secara panik. Maka harga akan jatuh menjunam. Bahkan lebih laju dari kenaikan. Harga jatuh ke longkang.

Maka smart money / sindiket akan mengutip harga longkang. Hanya mereka tahu berapa harga longkang yang patut dikutip. Dan mereka merancang untuk memulakan fasa pengumpulan semula. Jeng jeng jeng !!!! Apabila segala kisah tentang company ini telah dilupakan.

Begitulah asas kitaran saham. Ianya sangat jijik dan meloyakan. Akan tetapi, ianya jual beli yang sah. Bahkan patuh syariah. Hakikatnya jika semua untung siapa yang rugi? Jika semua rugi siapa yang untung? Ada orang untung, tetapi di sana wajib ada orang yang rugi. Ia adalah Zero Sum Game.

Begitulah kitaran saham, dari perspektif pemahaman saya yang setahun jagung.

Saya menulis berkongsi maklumat di sini, agar ramai yang ingin terjun ke pasaran saham tahu perkara asas ini. Fasa kitaran saham ini wajib diketahui secara detail agar jiwa dan psikologi kental dengan ilmu yang diyakini. Apabila masuk pasaran saham dengan ilmu, maka risiko kerugian dapat dikurangkan. Potensi keuntungan dapat ditingkatkan.

Sebenarnya, untuk mengetahui secara detail kitaran saham ini, boleh lah membaca buku Volume Price Analysis – Anna Coulling.

Untuk disesuaikan dengan market malaysia, perlulah dicari tok guru / sifu yang bermazhabkan teori ini. Ada juga tok guru saham yang tak percaya teori ini. Terpulanglah pada kepercayaan masing. Yang penting ialah ABU – Asalkan Buat Untung!.

Insya Allah, jika ada masa saya akan tulis secara terperinci setiap kitaran saham ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation