Selamat tinggal Jstock

Setelah lama jstock wujud, tahun 2017 adalah tahun paling kemuncak. Saya perasan sudah ramai belajar coding script (litar) scanner dan ada remiser pun siap coding ikut setup killer masing-masing.

Biasanya sesuatu yang free ni tak bertahan lama.

Lagi ramai duk guna benda free ni, lagi cepatlah lingkup. Kerana mesti ada kos perlu ditanggung seperti data feed dan macam-macam lagi.

Tetapi, terbaru jstock umumkan tidak lagi support untuk market Malaysia disebabkan masalah copyright issue dengan data dari bursa malaysia.

Saya tak faham apa isu tersebut. Tetapi saya tahu jstock sudah pun jadi arwah untuk market malaysia.

Oleh itu, perlu ada scanner berbayar untuk memudahkan kita mencari kaunter berpotensi.

Antara TA scanner yang bagus ialah:

1. Chartnexus xpertrader
2. Shareinvestor
3. IVSA Chart (mahal giler)
4. M+ live beat
5. DTS
6. Bursa Station (predefined TA scanner).

Ada juga yang masih free seperti tradesignum. Tetapi saya tak guna, kerana tak biasa.

Apa pun, nak untung, kena study banyak kaunter juga.

Kalau nak beli kat bottom, kena study sendiri.

Kalau tak rajin kerja, mana tentu boleh dapat untungnya.

Terdapat juga platform seperti cimb itrade, mempunyai filter dalam platformnya. Tetapi ia lebih pada predefined filter. Antara filter yang bagus ialah bollinger band breakout. Result dari filter tidak terlalu banyak kaunter, agak narrow down result, dan boleh dikatakan berkesan. Jadi kalau nak guna filter screener free, buka akaun dengan cimb itrade. Cari remiser yang bagus-bagus boleh bagi support, pastu buka akaun dengannya. Fokus swing trade, sebab brokerage fees cimb pun agak sederhana mahal.

Selamat tinggal jstock….

3 Thoughts on “Jstock: Arwah itu baik orangnya

  1. sepanjang beberapa tahun nie saya pun selalu guna jstock sebelum nie,
    memang bagus.
    Tapi sekarang scan guna Bursa station je…
    paling malas2 scan manual je kat platform 🙂

  2. KU IZHAR KU BAHARUDIN on March 7, 2018 at 4:32 pm said:

    Saya masih scan guna jstock utk klse .. dan guna latest version. Tak dak masalah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation