Chart Pattern

Saya pernah tertanya-tanya, apakah indicator paling laju dalam ilmu Technical Analysis? Sebolehnya saya mahu menjumpai indikator yang boleh memberitahu secara tepat apa akan berlaku di masa hadapan hehehe. Sudah pasti ia adalah mustahil untuk menemui indikator tersebut.

Sudah nama pun indicator, ia hanya indicate – memberitahu keadaan tertentu.

Dalam ilmu technical analysis. Berdasarkan kefahaman saya yang tidak bertauliah ini, terdapat 2 kategori indicator iaitu Leading dan Lagging. Ada juga yang mengklasifikasikan sebagai Primary dan Secondary. Apa pun, kita sudah pasti mahu yang cepat dan tepat!.

Lagging Indicator paling terkenal ialah Moving Average. Contoh lain indicator ialah ADX, Bollinger Band. Manakala Leading indicator ialah Stochastic, MACD, CCI, RSI. TETAPI ramai yang baru belajar terlupa, bahawa indicator yang sering diabaikan ialah Support and Resistance, Japanese Candlestick & Chart Pattern.

Ilmu Japanese Candlestick

Sewaktu saya mula-mula belajar Technical Analysis, saya tidak suka akan Japanese Candlestick, ianya mengelirukan. Tidak menarik dan sukar untuk dipraktikkan. Ada yang membuat kelas ribu-raban hanya menceritakan secara teori tentang ilmu Candlestick dan tidak disesuaikan pattern-pattern tertentu dengan market Bursa Malaysia.

Setelah rugi, saya mula belajar melalui google dan Youtube. Sehinggalah seorang kawan saya menyebut tentang Secret of Samurai Trader oleh Steve Nison. Saya telah berjaya mendapatkan DVD candlestick. Setelah menonton sehingga sakit kepala, barulah saya tahu, bahawa Steve Nison adalah pengasas ilmu japanese candlestick di barat. Boleh dikatakan segala macam buku dan ilmu candlestick di google & youtube adalah berasal dari rujukan Steve Nison.

Setelah belajar selama 2 minggu melalui DVD beliau, rupa-rupanya ilmu candlestick tidaklah susah. Kita hanya perlu memahami psikologi pergerakan harga melalu setiap batang candlestick. Paling penting ialah memerhati pattern reversal apabila harga menghampiri support atau resistance.

Pattern-pattern candlestick tidak perlu diingat namanya. Cuma perlu faham dan ingat rupa bentuknya jika ia muncul.

Jika diperhatikan, kaunter gadang carta mingguan

9261.MY

 

Petanda kenaikan Bullish engulfing pattern sudah pun muncul pada carta minggu iaitu lebih awal jika dibandingkan dengan lagging indicator Moving Average dan MACD. Iaitu lebih awal 3-5 candle (3-5 minggu lebih awal, atau 3-5 hari lebih awal, bergantung pada carta dilihat). Oleh itu, jika ingin entry pada harga lebih awal, sudah pasti Candlestick adalah indicator terbaik.

Tips untuk candlestick

  1. Download candlestick cheat sheet kat google. Download ebook percuma berlambak-lambak kat google.
  2. Pelajari semua jenis pattern yang ada dalam cheat sheet, kalau boleh print dan lekatkan kat dinding.
  3. Atau beli buku candlestik ditulis of Fred KH Tam yang fokus pada market bursa Malaysia.
  4. Tidak perlu pergi kelas berharga ribu raban hanya sekadar mahu mengenali pattern candlestick.
  5. Perhatikan reversal candlestick pattern apabila harga mendekati paras support dan resistance.
  6. Kenalpasti continuation pattern agar tidak terkeluar dari trading terlalu awal. Atau cut loss terlalu awal. Nanti menyesal pula.

Naked Trading

Sekarang famous pulak, naked trading. Bukan trading sambil telanjang, tapi trading tanpa menggunakan indicator yang terlalu banyak. Tetapi asasnya, candlestick adalah wajib, volume dan Support and Resistance (S&R). Ada juga mazhab Supply and Demand (S&D).

Sepanjang pencarian saya, 3 perkara wajib diketahui jika mahu entry lebih awal iaitu ilmu Japanese Candlestick, Ilmu Chart Pattern (Western Leading Indicator), dan Ilmu Support and Resistance / Supply and Demand Area.

Jika sudah mahir 3 ilmu wajib, maka boleh lah ‘telanjangkan’ carta dan analisis menjadi KISS – Keep It Simple Stupid.

Tiada ilmu baharu dalam dunia trading saham. Ilmu teknikal analisis adalah sama sejak dahulu kala lagi. Cuma kaedah ilmu itu ibarat naik kereta lembu atau kereta ferrari. Jika guna ilmu leading indicator (Candlestick, S&R, Volume, Chart Pattern) maka akan lebih laju berbanding guna indicator lagging. Ilmu teknikal analisis juga perlu disesuaikan dengan market tertentu. Untuk bursa Malaysia, maka carilah tok guru / sifu-sifu yang trading guna 3 jenis leading indicator ini dan telah konsisten kejayaannya.

Jika ada orang mendakwa ini ilmu / setup baru dalam dunia saham. Maka saya percaya, ia hanya rebranding kaedah-kaedah lama. Dan juga ianya baru kerana dia baru tahu, sedangkan seluruh dunia dah tahu.

Pernah terbaca di internet “you have to combine with other indicator” – lebih kurang maksudnya begini, jika kita baca pasal indicator MACD, akhirnya konklusi terakhir disuruh gabung dengan indicator lain untuk buat decision entry / exit. Ini menunjukkan indicator MACD sahaja semata-mata sememangnya tidak cukup untuk membuat keputusan.

Jika dibaca di www.babypips.com. Kadar kejayaan indicator MACD adalah rendah. Paling tinggi kejayaan pun ialah indicator Ichimoku Kinko Hyo. Itupun kerana indicator ini adalah gabungan 5-in-1 indicator.  Waahh!! Indicator apa pulak ni? Nanti akan ada orang buat kelas ribu raban hanya duk cerita indicator ini sahaja secara teori semata-mata.

Kesimpulannya 3 Jenis Leading indicator wajib tahu ialah

  1. Japanese Candlestick (Price)
  2. Volume (to validate the price)
  3. Chart Pattern (Western Most Leading Indicator – sebab western ni guna bar OHLC, jadi senjata terhebat mereka chart pattern).
  4. Support and Resistance

Semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation