Teringat suatu ketika dahulu. Ketika saya masih newbies berhingus dalam pasaran saham. Sebenarnya sekarang masih newbies, cuma hingus dah pekat sedikit. Saya tidak pernah mengenal erti corretion. Saya ingatkan kalau saham tu naik, terus naik mencanak ajo. Marubozu, marubozu dan jadilah marubodo entah sampai bila. Itulah persepsi. Dengan semangat membara yang ditiup oleh penganjur kelas saham. Tidak pernah disebut testimoni anak muridnya melingkup, tetapi segala testimoni semuanya dah ke langit dan kaya raya.

Jika saham tiada correction, boleh pecah monitor komputer.

Hakikatnya tidak!. Jual beli saham sama seperti bisnes. Bahkan kadang kala ianya lebih “kotor” dari bisnes. Penuh dengan manipulasi pump and dump. Di dalam bisnes, kita juga terbeli barangan yang tidak berkualiti,  maka kita kerugian. Begitu juga, jika kita membuat bisnes, kita boleh rugi, untung, melingkup dan bangkit semula (modal kecil) dan paling ditakuti melingkup dan terus tidak bangkit. Jenis melingkup terus tidak bangkit ialah menggunakan modal besar dan margin sampai maksimum. Sekali kena hentak, bukan takat hilang 100% modal, bahkan kena top up berhutang dengan investment bank pulak. Biasanya yang tidak bernasib baik inilah akan serik, bila dengar perkataan saham pun pening.

Pada 7 April 2017, KLCI masih lagi mengekalkan struktur UPTREND, pergerakan masih dalam julat 1758-1738. Terdapat beberapa cubaan untuk memecahkan support dengan ekor candlestick mencucuk support sehingga indeks percah 1738. Tetapi pada akhir market ditutup, indeks mengekalkan dalam julat ini. Ini adalah lumrah permainan dalam pasaran saham. Ia menduga emosi trader. Agak sukar untuk mengetahui samaada support akan bertahan atau tidak. Selagi mana harga tidak ditutup di bawah garisan Kijun Sen atau dibawah julat harga, maka sebarang penurunan harga dikira sebagai minor correction. Adakah ia mempengaruhi portfolio kita? Ya, jika kaunter kita bergerak seiring dengan indeks. Tidak jika kaunter yang kita beli bersifat melawan arus dan ada sentimen bagus.

Bulatan hijau, minor corrrection.

Kenapakah indeks KLCI mengalami correction? 

Di dalam mana-mana kelas saham dan youtube, struktur market bergerak secara zig-zag. Iaitu turun naik turun naik berulang-ulang kali. Bahkan jika dilihat dari perspektif carta bulanan, mingguan, harian, 60 minit, 30 minit, 5 minit; corak pergerakan yang sama juga berlaku. Tetapi apabila dilukis struktur trend, jika ia menepati ciri-ciri uptrend, maka kita boleh menarik nafas lega.

Correction berlaku kerana ia adalah salah satu proses pergerakan yang sihat. Jika tidak berlaku correction, itu paling menakutkan. Boleh jadi pasaran sedang mengalami tahap gila “euphoria”. Ia boleh menjadi berisiko dan sebarang kejatuhan berlaku sudah pasti sangat laju. Pernah suatu ketika tahun 2014, pasaran tengah gila. Banyak kaunter menghijau. Ada orang meramalkan indeks KLCI boleh pergi 2000 mata.  Tetapi, suatu hari, ada satu kaunter saham, DSONIC namanya. Sekali sahaja market buka, terus menjunam 30%. Oh, jeng kreng siapa yang beli dengan kuantiti yang banyak bahkan lebih teruk apabila menggunakan margin (hutang) dan bermain kontra. Pembelian boleh dianggap pada pucuk sangat merbahaya. Jika yang membeli pada awal-awal kenaikan pecah awan kumo, akan terselamat. Jika membeli pada retracement / pullback, maka perlu cutloss secepat mungkin jika kejatuhan terlalu banyak dalam sehari dan memecahkan support.

Kaunter bersejarah DSONIC

Ada sifu saham mengatakan, untuk terkena candle merah panjang seperti ini tidaklah seringkali berlaku. Ianya jarang-jarang. Betul juga apa yang dia nasihatkan. Tetapi sekali berlaku, habis kaunter lain tengah untung pun dia sapu licin. Tetapi saya suka pandangan sifu agar kita membeli lebih dari satu kaunter supaya risiko boleh dikurangkan ke atas modal kita.

Setelah kejatuhan mendadak DSONIC, ia menyebabkan pasaran menjadi merah menyala, indeks juga jatuh teruk pada awal pagi sampai tengah hari. Ramai cutloss, portfolio menghijau sebelum ini menjadi merah. Bagi newbies, mereka akan panik dan menjual, ada juga pasrah ajo dan terus simpan sampailah bertahun-tahun. Yang berdisiplin akan terus cut loss. Yang sudah menunggu saat correction akan masuk membeli kaunter-kaunter yang membuat minor correction (bukan DSONIC).

Kebanyakan correction berlaku tanpa apa punca yang jelas. Ramai mencari-cari news “apakah berita menyebabkan ia jatuh?”. Sedangkan berita keluar mungkin selepas esoknya. Jadi adalah lebih baik fokus pada carta teknikal sahaja.

Apakah cara mengatasinya? 

Sentiasa ambil tahu pergerakan indeks KLCI sekurang-kurangnya sekali sehari. Tak susah pun, buka carta, tengok harga kat mana. Lagi mudah kalau guna indicator Ichimoku. Di manakah indeks berada. Support terdekat dan resistance terdekat. Ianya boleh jadi penyelamat dan membuka peluang untuk kita. Penyelamat dari kerugian besar apabila kita sudah perasan indeks dah gila dan akan mengalami major correction. Ia membuka peluang besar kerana apabila tempoh correction hampir berakhir (indeks landing atas support dan membuat reversal), banyak kaunter akan melantung dan naik semula.

Pastikan kita monitor portfolio kita. Untuk mengelakkan terkena kejatuhan yang besar, saya cadangkan install apps dalam smartphone KLSE screener yang boleh memberikan bunyi alert jika kaunter yang dibeli jatuh melebihi peratusan yang tidak diingini. Contohnya setkan alert jika harga jatuh 5% atau berapa % dalam sehari ia akan berbunyi. Maka alert akan berbunyi dan kita boleh clear position kita secepat mungkin.

Jangan ikut-ikutan membuta tuli 

Perlu diingat, tahap risk tolerance kita berbanding orang lain tidak sama. Matlamat keuntungan kita juga tidak sama. Ada yang makan-makan sikit tetapi konsisten. Ada mahu full swing sampai patah trend. Ada yang mahu jadi investor dengan hope analysis. Jadi kita perlu tetapkan matlamat sendiri apabila entry sesuatu kaunter. Jika saya, setiap kaunter yang saya entry, sebolehnya saya mahu pegang selagi mana trend masih mengekalkan kenaikan Uptrend. Short Term Swing bagi saya adalah lebih baik. Tetapi jika target telah tercapai lebih awal kerana market menggila dan kenaikan berlaku pantas sekali, maka hendaklah terus jual. Jangan tunggu lagi.

Akhir kata

Correction KLCI adalah pasti berlaku. Intai peluang dan juga monitor portfolio anda.

Bagi newbies seperti saya, diharapkan:

  1. Bermula dengan modal yang rendah!
  2. Belanja sedikit duit untuk beli ebook, pergi ke kelas dan belajar dengan youtube dan google sebanyaknya. Biar faham dulu konsep asas teknikal analisis.
  3. Survey dulu kelas, carilah yang murah dah berkualiti. Ada remiser yang offer kelas percuma (bersyarat buka akaun dan aktif trade) dan bayaran minimum sahaja dengan silibus yang mantap.
  4. Jual beli saham tidak semestinya buat duit sahaja. Kerana rugi itu pasti dan untung belum tentu. Jika untung konsisten melebihi rugi, maka beruntunglah kita.

Sekian. Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation