Realiti dalam pasaran saham. Awas jangan membeli ikut-ikutan. Nanti sangkut kat pucuk-pucuk harga.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pernahkah anda join group telegram atau whatsapp yang menawarkan buy call?

Tidak dinafikan saya pernah masuk banyak group. Ada yang percuma, ada yang berbayar.

Seringkali apabila kita membeli ikut buy call, samaada kita akan terperangkap di pucuk-pucuk harga iaitu apabila beli harga naik sedikit kemudian membuat U-turn. Maka status trader mula berubah menjadi investor sepanjang hayat. Kalau beli sikit dan membuat pecahan modal ok la. Tapi kalau hentam 100% modal + margin pulak tu atas satu kaunter sebegitu, mahunya terus lingkup dalam masa 3-4 hari.

Pernahkah kita terfikir :

  1. Apakah tujuan group-group buy call ditubuhkan?
  2. Apabila mereka membuat buy call, adakah mereka menerangkan kita kaedah mencari / memilih kaunter yang berpotensi?
  3. Apakah method mereka dalam pemilihan kaunter?
  4. Apakah trading strategi buy call mereka?
  5. Pada harga berapakah mereka beli sesuatu kaunter?
  6. Adakah sebelum membuat buy call mereka telah beli siap-siap pada harga lebih bawah?
  7. Jika mereka membeli lebih bawah harganya, apakah teknik yg mereka gunakan? Screener? Atau kaedah manual? Buy on retracement? Buy BEFORE breakout?

Terdapat banyak group buy call percuma. Ada yang berkualiti, ada juga yang memang ke laut. Oleh itu, setiap trader, sebelum ikut-ikutan membeli, hendaklah kaji terlebih dahulu carta saham masing-masing. Lebih baik jika dipilih kaunter yang bagus fundamentalnya seperti yang diterangkan dalam ebook Tuan Alwi Adam.

Boleh dikatakan sekarang, saya tidak mahu mengikut buy call. Percuma ataupun berbayar. Kerana saya risau dan syak terdapat unsur manipulasi ke atas follower. Akan tetapi, saya tetap berada dalam group-group buy call percuma kerana saya ingin melihat kaunter yang saya beli sebelum ini “dipalu kompang” buy call. Sudah pasti saya akan tersenyum jika saya berjaya mendahului buy call. Tetapi ianya bukan senang, contohnya PANTECH yang saya beli, terpaksa sabar sehinggalah hari ini kompang dipalu untuk kaunter ini. Maka saya tersenyum dan terpaksa sabar bagi menunggu ia mencecah TP2 saya. Tu pun, saya rasa nasib ajo terbeli kaunter itu. Kot mana pun, suatu hari nanti saya kena ada kaedah carian sendiri yang berkesan bagi diri saya. Ianya sudah pasti tidak senang, tetapi jika kena dengan kaedahnya, kemahiran ini adalah suatu ilmu yang sangat berharga.

Berikut adalah pemerhatian saya dan cadangan secara ringkas jika mahu join buy call group: 

  1. Setiap buy call mestilah dikaji terlebih dahulu dengan setup masing-masing. Jika ada buy signal maka tidak salah jika mahu masuk. Cuma berhati-hatilah jika buy signal kita kategori lagging, maka sebaik sahaja kita masuk, mereka dah jual kat kita. Jika guna teknik TAVA 30 minit ok juga, tetapi tak ramai ada masa untuk lihat monitor setiap masa. Lagipun pembuat buy call tidak ikut setup seperti kita.
  2. Berhati-hati jika pembuat buy call mengatakan “I’m buying” hakikatnya mereka mungkin dah beli sebelum itu, apabila harga naik mereka jual senyap-senyap kepada pengikut dalam group buy call. Jika mereka mengatakan “I’m adding position” tu bermakna mereka dah nak habis clear position jual kat follower. Akhirnya yang duk ikut tu terperangkap kat pucuk. Cuba perhatikan, jika mereka cakap “I’m buying” tu, harga dah naik berapa %? Jika dah naik lebih 4%-5% tu, lupakanlah ajo, harga mungkin boleh naik lagi, tetapi biasanya kalau dah cecah 5% ramai dah jual. Sebabnya orang bermodal besar, 5% dah cukup lumayan. Kalau kita modal kecil, hendaklah fokus pada swing intermedate term sahaja.
  3. Setiap buy call mestilah ada Entry price, Cut loss price, Target profit 1, 2 dan 3. Biasanya kalau sampai TP 1 tu ramai dah clear position dan beralih kepada buy call seterusnya. Jadi tak perlu angan-angan buy call tu akan sampai TP2 dan TP3. Elakkan join group buy call yang tiada detail di atas. Buy call taraf sampah bagi saya ialah yang menyatakan entry price sahaja dengan candle hijau marubozu dah panjang 3 inci. Yang tu, siapa ikut memang akan terkena habis-habisan terutama jika market masih lemau dan sideway, kerana profit taking berlaku dengan cepat.
  4. Kira minimum Risk Reward Ratio. Hendaklah dikira TP1 dan CL price tu. Contohnya jika entry price RM0.50, CL price RM0.48 dan TP1 hanya RM0.52. Maka risk reward ratio ialah 1:1. Jika kita trade 10 kali, rugi 5 kali, kita akan rugi akhirnya kat brokerage fees. Buat penat dan buang masa sahaja, lebih-lebih lagi kita tidak belajar perkara baru dengan buy call. RRR 1:1 tidak cukup bagus. Sebaiknya 1:2, iaitu minimum potensi pulangan 2x ganda lebih dari potensi rugi. Biasanya buy call percuma, RRR tidak cukup bagus jika dikira dari TP terdekat, kerana mereka dah beli dari bawah lagi, maka mereka susah nak bagi RRR yang bagus kat kita kerana ia sudah makan margin profit mereka. Jadi kita akan jadi mangsa duk sambut jualan dari mereka dengan RRR yang tidak berapa cantik.
  5. Premium group buy call biasanya mendapat buy call lebih awal. Ye laa, takkan penyedia buy call nak biarkan client mereka rugi. Taukeh perlu untung, orang yang bayar perlu untung maka siapakah akan berikan keuntungan? sudah pasti mangsanya ialah pengikut percuma. Itulah lumrah nasib mereka yang nak harapkan buy call percuma.
  6. Biasanya manipulasi kaunter buy call berlaku pada kaunter yang murah. Oleh itu sebaiknya beli lah kaunter berharga RM1.00 ke atas. Kerana pergerakan bid yang banyak pun takdelah rugi besar berbanding kaunter bawah 30 sen. Lagipun smart money level kecil-kecilan ni tiada modal besar nak manipulasi kaunter mahal-mahal. Tetapi itu tidak bermakna boleh ikut buy call kaunter mahal RM1.00 secara membuta tuli, kajian WAJIB dibuat juga.
  7. Untuk mendahului buy call, tiada cara lain kena study banyak kaunter. Kena cari secara manual kaunter-kaunter berpotensi. Samaada guna pilih dari top gainer, top volume. Ada juga TAVA screener untuk jstock, tapi tu kena join team isaham punya seminar. Seminar jstock mereka murah, lepas tu dapat banyak screener yang bagus secara percuma.
  8. Untuk mendahului buy call “BOB – buy on breakout” maka kita hendaklah membeli pada retracement / support. Boleh gunakan fibonacci untuk mencari support, tunggu candlestick pattern terbentuk. Ada juga yang mahir baca pengumpulan pada support. Saya tak mahir dan tak sempat nak monitor. Ada yang mahir baca market depth. Ada yang lagi mahir baca tape reading. Tetapi bagi saya cukuplah monitor daily sahaja. Letih nak hadap monitor setiap masa.
  9. Setiap buy call group ada peratusan kadar kejayaan. Jika mereka ada buat analisa kadar % kejayaan adalah cukup bagus. Pun begitu, faktor push kaunter oleh follower perlu diambil kira sebagai bias % kejayaan. Apa pun, perlu ingat, tiada buy call yang sempurna. Pandai-pandailah kita buat pecahan modal jika mahu ikut setiap buy call.
  10. Sebaiknya beli lah kaunter yang fundamentalnya bagus. Pastikan trend utama daily dan weekly timeframe ialah uptrend. Contoh FA yang bagus ialah PE yang tidak terlalu tinggi, EPS positif, menawarkan dividen yang konsisten, profit sentiasa bertambah setiap tahun dan setiap quarters report. Kalau nak lebih detail, boleh rujuk ebook  Tuan Alwi Adam. Kerana, jika terbeli dan tersangkut kat kaunter sebegini, sekurang-kurangnya ada dividen, lambat laun akan naik juga. Kemungkinan nak delisted tu sangat kecil. Cuma kena tahan senak perut melihat floating loss. Kalau tak nak jadi begitu, terpaksalah cut loss secepat mungkin. Terima hakikat kerugian.
  11. Tidak semua buy call ni tak bagus. Ada yang bagus. Yang paling bagusnya apabila kita dah beli, kemudian mereka buat buy call hehehe. Itulah namanya buy call untuk diri sendiri.

Saya akui, setakat ini buy call berbayar saya join tidaklah membuahkan keuntungan yang memberangsangkan. Mungkin kaunter itu naik tapi saya tak beli kerana tak cukup modal. Mungkin timing tak cukup bagus dan mungkin buy call tidak berkualiti.

Kesimpulan

Apa pun, saya tidaklah mahu kondem sesiapa yang buat buy call  atau nak join buy call. Sebenarnya tak salah pun nak buat apa, asalkan tidak menyalahi undang-undang dan dapat untung. Apa yang saya ceritakan di sini agar newbies tidak terperangkap di pucuk- pucuk harga akibat ikut-ikutan membabi buta. Sebaik-baiknya buy call ialah buy call dari bottom yang baru nak bermula trend nya. Paling merisaukan saya, apabila newbies yang baru join nak trade / invest saham ni, hentam modal besar + margin pulak tu. Kemudian sangkut kat pucuk harga. Semoga kita terlindung dari insiden yang mengerikan itu.

Sekian terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation