Adakah anda mahu ebook berkenaan teknikal analisis secara percuma?

Anda boleh download ebook, letakkan dalam komputer, ipad atau print sebagai hardcopy.

Kebanyakan ebook teknikal analisis adalah dalam bahasa English. Tetapi ilmu teknikal analisis adalah sama sahaja. Cuma perlu disesuaikan untuk market Malaysia. Ia adalah persediaan yang bagus sebelum menghadiri kursus-kursus saham, agar lebih faham.

Jangan percaya kalau ada orang cakap dia jumpa teknik BARU yang konfirm untung. Nampak benor menipunya. Yang baru bukan teknik, cuma dia ajo BARU jumpa, sedangkan teknik tu dah wujud kat dunia ni ribuan tahun sebelum ini. Apa boleh buat dia ajo baru tahu, paling teruk orang lain yang tak tahu lagi duk fikir teknik ni memang BARU.

Di Malaysia, buku versi bahasa Melayu tidak banyak ditulis berkenaan teknikal analisis dan juga berkenaan saham bursa Malaysia. Kebanyakan ilmu teknikal analisis di Malaysia diserlahkan dalam bentuk kursus-kursus ribuan ringgit. Banyak ilmu sebenarnya dapat diperolehi dari ebook-ebook percuma.

Saya menganggap ebook yang saya baca adalah ribuan ringgit harganya walaupun saya dapat secara percuma. Banyak perkara saya pelajari dari ebook seperti candlestick charting, chart pattern & teknik menggunakan indikator Ichimoku Kinko Hyo.

Berikut adalah langkah-langkah mendapatkan ebook percuma.

Langkah Pertama: Buat carian berkenaan ebook di www.amazon.com

Screen Shot 11-10-15 at 10.50 PM

Carian di www.amazon.com untuk melihat markah review

Contohnya ialah buku kegemaran saya yang ditulis oleh anna coulling. Akan tetapi, saya membeli buku ini dari amazon, kerana saya sangat-sangat kagum dan menghargai ilmu yang diajar dalam buku ini. Tambahan pula, dalam ebook percuma, saya dapati terdapat beberapa muka surat hilang. Lihat rating star dan berapa ramai review tentang buku ini. Biasanya jika 4-5 bintang review, dan bilangan review ramai, ini bermakna ebook tersebut sangat bagus.

Langkah Kedua: Gunakan website Library Genesis : http://gen.lib.rus.ec/

Screen Shot 11-10-15 at 10.42 PM

Library Genesis ini adalah tempat ebook percuma (pirate) terbesar setakat ini. Ia akan ditutup bila-bila masa sahaja. Sebelum ini, ebook terbesar ialah gigapedia, tetapi ia telah ditutup oleh pihak berkuasa. Jadi gunakan peluang terbaik setakat ini untuk download kaw-kaw segala ebook berkenaan ilmu teknikal analisis saham.

Buat carian kat sini, fokus pada ebook dalam bentuk versi pdf file. Jika tiada, maka boleh download epub file format, atau mobi format. Gunakan converter untuk tukar format ebook tersebut kepada pdf. Atau boleh juga download epub reader. Nak convert senang sahaja, cuba tanya Syeikh Google.

Langkah Ketiga: Paling penting hargai ebook walaupun ianya percuma

Jangan pulak buat bisnes dengan ebook tersebut. Hargai dengan membacanya. Jika ianya sangat bagus, maka boleh la membelinya yang original.

Kebanyakan ramai tidak menghargai ebook percuma. Maklumlah percuma kan. Itu masalah dengan freebies!

Tapi apa boleh buat, mungkin sebab itulah kelas-kelas saham yang mahal ribu raban ramai peserta berbanding kelas yang harga murah-murah.

Jangan menilai kualiti berdasarkan harga, tetapi nilailah kualiti berdasarkan isi penyampaian.

Bagi saya ebook percuma sangat bernilai. Sebelum saya terjumpa ebook anna coulling – Volume price analysis. Ada seorang sifu saham, membuat kelas berharga RM1500.00 sehari, berdasarkan konsep dalam ebook tersebut. Terus terang saya katakan, teknik beliau berkesan, cuma pemilihan kaunter tidak diajar dengan baik, maka sukar membuat untung. Kalau lah saya sudah terjumpa ebook itu sebelum hadir kelas tersebut, sudah pasti selamat RM1500.00. Boleh buat modal pelaburan.

Dan ada yang membuat group subscription dengan yuran bulanan. Ilmu disampaikan sama konsep sebijik dalam ebook tersebut. Cuma ia disesuaikan dengan keadaan realiti market Malaysia. Tetapi saya keluar dari group tersebut memandangkan ia tidak mengajar dengan baik kaedah pemilihan kaunter.

Nanti saya akan terangkan kenapa pentingnya Ilmu Pilih Kaunter Saham dalam post seterusnya. Biarlah ilmu Teknikal Analisis Level HP 999 999, tahap 11 petala langit, tendangan tanpa bayangan dan Teknik Putar Alam sekalipun, jika tersilap pilih kaunter tersungkur juga akhirnya huhuhuhuhu. Apatah lagi ikut buy call group-group secara membabi buta. Akhirnya muncullah Hope Analisis, kaunter dipegang berbulan-bulan dengan harapan akan naik. Akhirnya jadilah, seperti kisah orang kampung dengan monyet dalam blog post yang lepas.  Itu pengalaman sebenar, saya harap ianya tidak berlaku pada orang lain. Bukan tak bagus duk dalam buy call group, yang tak bagus ialah ikut-ikutan membabi buta tanpa faham apa yang dibuat.

Semoga bermanfaat, sekian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation