Realiti dalam pasaran saham. Awas jangan membeli ikut-ikutan. Nanti sangkut kat pucuk-pucuk harga.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pernahkah anda join group telegram atau whatsapp yang menawarkan buy call?

Tidak dinafikan saya pernah masuk banyak group. Ada yang percuma, ada yang berbayar.

Seringkali apabila kita membeli ikut buy call, samaada kita akan terperangkap di pucuk-pucuk harga iaitu apabila beli harga naik sedikit kemudian membuat U-turn. Maka status trader mula berubah menjadi investor sepanjang hayat. Kalau beli sikit dan membuat pecahan modal ok la. Tapi kalau hentam 100% modal + margin pulak tu atas satu kaunter sebegitu, mahunya terus lingkup dalam masa 3-4 hari.

Pernahkah kita terfikir :

  1. Apakah tujuan group-group buy call ditubuhkan?
  2. Apabila mereka membuat buy call, adakah mereka menerangkan kita kaedah mencari / memilih kaunter yang berpotensi?
  3. Apakah method mereka dalam pemilihan kaunter?
  4. Apakah trading strategi buy call mereka?
  5. Pada harga berapakah mereka beli sesuatu kaunter?
  6. Adakah sebelum membuat buy call mereka telah beli siap-siap pada harga lebih bawah?
  7. Jika mereka membeli lebih bawah harganya, apakah teknik yg mereka gunakan? Screener? Atau kaedah manual? Buy on retracement? Buy BEFORE breakout?

Terdapat banyak group buy call percuma. Ada yang berkualiti, ada juga yang memang ke laut. Oleh itu, setiap trader, sebelum ikut-ikutan membeli, hendaklah kaji terlebih dahulu carta saham masing-masing. Lebih baik jika dipilih kaunter yang bagus fundamentalnya seperti yang diterangkan dalam ebook Tuan Alwi Adam.

Boleh dikatakan sekarang, saya tidak mahu mengikut buy call. Percuma ataupun berbayar. Kerana saya risau dan syak terdapat unsur manipulasi ke atas follower. Akan tetapi, saya tetap berada dalam group-group buy call percuma kerana saya ingin melihat kaunter yang saya beli sebelum ini “dipalu kompang” buy call. Sudah pasti saya akan tersenyum jika saya berjaya mendahului buy call. Tetapi ianya bukan senang, contohnya PANTECH yang saya beli, terpaksa sabar sehinggalah hari ini kompang dipalu untuk kaunter ini. Maka saya tersenyum dan terpaksa sabar bagi menunggu ia mencecah TP2 saya. Tu pun, saya rasa nasib ajo terbeli kaunter itu. Kot mana pun, suatu hari nanti saya kena ada kaedah carian sendiri yang berkesan bagi diri saya. Ianya sudah pasti tidak senang, tetapi jika kena dengan kaedahnya, kemahiran ini adalah suatu ilmu yang sangat berharga.

Berikut adalah pemerhatian saya dan cadangan secara ringkas jika mahu join buy call group: 

  1. Setiap buy call mestilah dikaji terlebih dahulu dengan setup masing-masing. Jika ada buy signal maka tidak salah jika mahu masuk. Cuma berhati-hatilah jika buy signal kita kategori lagging, maka sebaik sahaja kita masuk, mereka dah jual kat kita. Jika guna teknik TAVA 30 minit ok juga, tetapi tak ramai ada masa untuk lihat monitor setiap masa. Lagipun pembuat buy call tidak ikut setup seperti kita.
  2. Berhati-hati jika pembuat buy call mengatakan “I’m buying” hakikatnya mereka mungkin dah beli sebelum itu, apabila harga naik mereka jual senyap-senyap kepada pengikut dalam group buy call. Jika mereka mengatakan “I’m adding position” tu bermakna mereka dah nak habis clear position jual kat follower. Akhirnya yang duk ikut tu terperangkap kat pucuk. Cuba perhatikan, jika mereka cakap “I’m buying” tu, harga dah naik berapa %? Jika dah naik lebih 4%-5% tu, lupakanlah ajo, harga mungkin boleh naik lagi, tetapi biasanya kalau dah cecah 5% ramai dah jual. Sebabnya orang bermodal besar, 5% dah cukup lumayan. Kalau kita modal kecil, hendaklah fokus pada swing intermedate term sahaja.
  3. Setiap buy call mestilah ada Entry price, Cut loss price, Target profit 1, 2 dan 3. Biasanya kalau sampai TP 1 tu ramai dah clear position dan beralih kepada buy call seterusnya. Jadi tak perlu angan-angan buy call tu akan sampai TP2 dan TP3. Elakkan join group buy call yang tiada detail di atas. Buy call taraf sampah bagi saya ialah yang menyatakan entry price sahaja dengan candle hijau marubozu dah panjang 3 inci. Yang tu, siapa ikut memang akan terkena habis-habisan terutama jika market masih lemau dan sideway, kerana profit taking berlaku dengan cepat.
  4. Kira minimum Risk Reward Ratio. Hendaklah dikira TP1 dan CL price tu. Contohnya jika entry price RM0.50, CL price RM0.48 dan TP1 hanya RM0.52. Maka risk reward ratio ialah 1:1. Jika kita trade 10 kali, rugi 5 kali, kita akan rugi akhirnya kat brokerage fees. Buat penat dan buang masa sahaja, lebih-lebih lagi kita tidak belajar perkara baru dengan buy call. RRR 1:1 tidak cukup bagus. Sebaiknya 1:2, iaitu minimum potensi pulangan 2x ganda lebih dari potensi rugi. Biasanya buy call percuma, RRR tidak cukup bagus jika dikira dari TP terdekat, kerana mereka dah beli dari bawah lagi, maka mereka susah nak bagi RRR yang bagus kat kita kerana ia sudah makan margin profit mereka. Jadi kita akan jadi mangsa duk sambut jualan dari mereka dengan RRR yang tidak berapa cantik.
  5. Premium group buy call biasanya mendapat buy call lebih awal. Ye laa, takkan penyedia buy call nak biarkan client mereka rugi. Taukeh perlu untung, orang yang bayar perlu untung maka siapakah akan berikan keuntungan? sudah pasti mangsanya ialah pengikut percuma. Itulah lumrah nasib mereka yang nak harapkan buy call percuma.
  6. Biasanya manipulasi kaunter buy call berlaku pada kaunter yang murah. Oleh itu sebaiknya beli lah kaunter berharga RM1.00 ke atas. Kerana pergerakan bid yang banyak pun takdelah rugi besar berbanding kaunter bawah 30 sen. Lagipun smart money level kecil-kecilan ni tiada modal besar nak manipulasi kaunter mahal-mahal. Tetapi itu tidak bermakna boleh ikut buy call kaunter mahal RM1.00 secara membuta tuli, kajian WAJIB dibuat juga.
  7. Untuk mendahului buy call, tiada cara lain kena study banyak kaunter. Kena cari secara manual kaunter-kaunter berpotensi. Samaada guna pilih dari top gainer, top volume. Ada juga TAVA screener untuk jstock, tapi tu kena join team isaham punya seminar. Seminar jstock mereka murah, lepas tu dapat banyak screener yang bagus secara percuma.
  8. Untuk mendahului buy call “BOB – buy on breakout” maka kita hendaklah membeli pada retracement / support. Boleh gunakan fibonacci untuk mencari support, tunggu candlestick pattern terbentuk. Ada juga yang mahir baca pengumpulan pada support. Saya tak mahir dan tak sempat nak monitor. Ada yang mahir baca market depth. Ada yang lagi mahir baca tape reading. Tetapi bagi saya cukuplah monitor daily sahaja. Letih nak hadap monitor setiap masa.
  9. Setiap buy call group ada peratusan kadar kejayaan. Jika mereka ada buat analisa kadar % kejayaan adalah cukup bagus. Pun begitu, faktor push kaunter oleh follower perlu diambil kira sebagai bias % kejayaan. Apa pun, perlu ingat, tiada buy call yang sempurna. Pandai-pandailah kita buat pecahan modal jika mahu ikut setiap buy call.
  10. Sebaiknya beli lah kaunter yang fundamentalnya bagus. Pastikan trend utama daily dan weekly timeframe ialah uptrend. Contoh FA yang bagus ialah PE yang tidak terlalu tinggi, EPS positif, menawarkan dividen yang konsisten, profit sentiasa bertambah setiap tahun dan setiap quarters report. Kalau nak lebih detail, boleh rujuk ebook  Tuan Alwi Adam. Kerana, jika terbeli dan tersangkut kat kaunter sebegini, sekurang-kurangnya ada dividen, lambat laun akan naik juga. Kemungkinan nak delisted tu sangat kecil. Cuma kena tahan senak perut melihat floating loss. Kalau tak nak jadi begitu, terpaksalah cut loss secepat mungkin. Terima hakikat kerugian.
  11. Tidak semua buy call ni tak bagus. Ada yang bagus. Yang paling bagusnya apabila kita dah beli, kemudian mereka buat buy call hehehe. Itulah namanya buy call untuk diri sendiri.

Saya akui, setakat ini buy call berbayar saya join tidaklah membuahkan keuntungan yang memberangsangkan. Mungkin kaunter itu naik tapi saya tak beli kerana tak cukup modal. Mungkin timing tak cukup bagus dan mungkin buy call tidak berkualiti.

Kesimpulan

Apa pun, saya tidaklah mahu kondem sesiapa yang buat buy call  atau nak join buy call. Sebenarnya tak salah pun nak buat apa, asalkan tidak menyalahi undang-undang dan dapat untung. Apa yang saya ceritakan di sini agar newbies tidak terperangkap di pucuk- pucuk harga akibat ikut-ikutan membabi buta. Sebaik-baiknya buy call ialah buy call dari bottom yang baru nak bermula trend nya. Paling merisaukan saya, apabila newbies yang baru join nak trade / invest saham ni, hentam modal besar + margin pulak tu. Kemudian sangkut kat pucuk harga. Semoga kita terlindung dari insiden yang mengerikan itu.

Sekian terima kasih.

Di manakah kaunter idaman hatiku?

Saya mempunyai impian, apabila mula melabur dalam bursa Malaysia, sudah pasti inginkan keuntungan lebih baik dari Unit Amanah.

Unit amanah hanya memberikan pulangan sekitar 10-12% setahun secara purata. Tetapi saham-saham adalah memberikan pulangan yang berbeza-beza. Tetapi perlu diingat, risiko pun sangat tinggi, terutama melabur tanpa ilmu, melabur dengan ilmu sesat, dan melabur menggunakan ilmu ikut-ikutan (ikut buy call) dan menggunakan Teknik Hopeless Analysis (analysis berharapan tinggi).

Apabila saya membeli sesebuah kaunter saham, sudah pasti saya inginkan pulangan maksium dalam jangka masa yang pendek hehehe. Kadang-kala saya meletakkan target ROI (return of investment) yang kurang logik. Ia menyebabkan kekecewaan pada akhirnya.

Sifu terakhir saya selalu berpesan, jika anda boleh bersabar selama sebulan untuk menerima gaji, maka kenapa untuk saham tidak boleh bersabar selama 2-3 minggu. Beliau juga berpesan, jika saham yang telah breakout chart pattern, biasanya mengikut pengalaman beliau, dalam masa 2 minggu biasanya pulangan boleh mencecah purata sekitar 20%. Tetapi jika lebih lagi dan lebih cepat berlaku, ia dikira rezeki dan bonus untuk kita. Jadi paling penting ialah letakkan target ROI yang munasabah.

Ok, selama saya keluar masuk buy call bebanyak group. Ada yang kongsi dengan kawan-kawan kos subscription. Hehehe. Siap buat akaun facebook asing pulak. Tetapi secara ikhlas saya katakan, buy call group-group yang saya masuk adalah tidak memberikan manfaat, kerana ia hanyalah ikut-ikutan buta tuli.

Selama itulah saya memerhatikan, sebenarnya kita semua menginginkan perkara sama. Iaitu mencari kaunter-kaunter yang mempunyai ciri-ciri idaman hati.

Berikut adalah ciri-ciri kaunter idaman hati saya:

1. Kaunter company yang untung. 

Yelah kan, takkan nak beli kaunter company yang rugi. Walaupun akhirnya ia naik mendadak, jangan menyesal kalau tak membelinya. Kerana sejarah syarikat adalah rugi. Malah beratus-ratus lagi pilihan boleh dibuat pada kaunter lain. Biasanya untuk melihat kaunter yang untung ialah dengan melihat quarter report, EPS value. Saya hanya melihat nilai EPS, kalau positif maknanya untung secara umumnya. Tetapi jika nak lebih detail, boleh la baca report company. Cuma saya pernah cuba menganalisa report, buat pening kepala sahaja dan ia mengambil masa terlalu lama.

2. Kaunter yang cepat terbang (untung).

Secara logiknya, kaunter yang cepat untung mestilah latarbelakangnya bagus, sentiasa membuat keuntungan. Tetapi kenapa sesetengah kaunter, walaupun buat untung lambat nak terbang?. Jika berbalik pada teori sindiket, ia adalah disebabkan floating share / share issued yang sedikit. Penjelasan yang saya faham setakat ini ialah, apabila sindiket telah menjual saham unit-unit saham kepada orang ramai, maka jumlah unit-unit yang dipegang oleh mereka telah habis. Maka mereka perlu melakukan operasi accumulation (pengumpulan) semula unit-unit terjual. Seperti kisah monyet yang saya tulis sebelum ini. Jika jumlah unit-unit tersebut terlalu banyak, maka masa diambil sudah pasti lama, dan kaunter tersebut agak lambat untuk naik. Jika unit-unit saham yang diapungkan di bursa adalah rendah, maka cepatlah mereka mengumpulnya semula. Mereka mengumpul dengan membuat berita-berita buruk, jatuhkan harga dan sewaktu market correction. Biasanya company seperti ini mempunyai floating share yang rendah.

Jerasia

Mak aih….laju terbang!

 

Screen Shot 11-16-15 at 08.04 PM

Bursa Station: Fact sheet tentang kaunter Jerasia

 

Screen Shot 11-16-15 at 08.14 PM

RHB Smart Trade: Perhatikan balance float 16.71% sahaja, bapak rendah!!!

 

3. Kaunter yang baru memulakan kenaikan

Jika mengikut ilmu group Zamsaham dan Don Trader. Mereka gemar membeli kaunter yang baru hendak bergerak. Iaitu seawal permulaan major trend dan peringkat pengumpulan berlaku. Ini adalah antara kelebihan belajar dengan Zamsaham dan Don Trader, kerana ianya lebih selamat memandangkan kita membeli pada awal kenaikan. Akan tetapi, sebaiknya beli lah kaunter share float kecil. Jika terbeli kaunter yang share float sangat besar, share issued sangat besar, maka agak sukar untuk naik dengan laju. Maka tunggulah berbulan-bulan kenaikannya. Tetapi intipati pengajaran dari ilmu mereka, saya juga secara peribadi suka membeli kaunter yang baru hendak naik kerana ia lebih selamat dan tidak perlu susah payah nak monitor setiap hari. Boleh juga beli kaunter yang sudah lama oversold secara teknikal, dan menunjukkan ciri-ciri rebound. Kaunter jenis ini sudah berada harga lantai, dan sukar untuk pecah support terdekat. Akan tetapi, hati-hati, ia masih boleh jatuh lebih rendah lagi. Pastikan stop loss sentiasa dipatuhi.

Screen Shot 11-16-15 at 08.29 PM

Kaunter dominan: pembelian risiko rendah, sebaik sahaja menyentuh major support, reversal candlestick pattern muncul. Sekarang ia menunggu untuk breakout awan kumo sahaja.

4. Risiko rendah 

Seboleh-bolehnya risiko rendah yang saya mahukan ialah RRR – Risk Reward Ratio adalah bagus. Contohnya membeli pada awal permulaan trend. Target price yang berpotensi untung adalah jauh, dan cut loss point adalah dekat. Boleh dikatakan, antara tekniknya ialah membeli di major support + terdapat tanda-tanda reversal, beli sewaktu harga melakukan pullback.

5. Kaunter yang mengumumkan untuk memberi dividen. 

Jenis kaunter ini saya belum cari lagi untuk dimasukkan dalam pengkalan database. Sebenarnya letih juga nak buat research. Tetapi jika ada kaunter yang mengumumkan untuk memberi dividen dalam masa terdekat, cuba perhatikan dari segi teknikal analisis. Biasanya ia akan membuat kenaikan sehingga hari dividen diberi. Tetapi pastikan membuat kiraan terlebih dahulu, adakah dividen tersebut tinggi atau tidak.

6. Kaunter yang tidak berada di pucuk.

Seboleh-bolehnya saya akan mengelak dari membeli kaunter dipucuk-pucuk. Akan tetapi, sifu terakhir saya telah mengajar jurus-jurus hebat untuk membeli dipucuk iaitu yang pecah harga tertinggi 52 minggu & kaunter breakout. Tetapi oleh kerana saya risau tidak dapat melihat monitor setiap hari, maka sebaiknya saya akan pilih kaunter yang masih belum terbang tinggi dan baru memasuki fasa uptrend atau baru reversal.

7. Teknikal Analisis adalah menyokong untuk membeli

Ya, betul. Jika analisa teknikal mengatakan kaunter ini akan ke laut, maka janganlah membeli walaupun fundamental bagus level 99 sekalipun. Belilah kaunter pada pandangan ilmu TA ianya bagus untuk entry. Adapaun ilmu TA setiap individu berbeza. Ada yang menggunakan Jurus Putar Alam, ada guna Teknik Tendangan Profit Tanpa Bayangan. Ada yang guna Teknik Pengharapan Tanpa Batasan. Biasanya Chart bergerak lebih laju berkali-kali ganda dari berita news fundamental dan sentimen semasa. Jika anda mahu mencari ilmu TA terbaik, maka saya sarankan jangan sesekali lupa untuk fokus juga kepada Ilmu Memilih Kaunter. Jika ilmu TA sebagus mana sekalipun, tersilap pilih kaunter ke laut, maka meraunglah kita.

Setakat ini dulu untuk post kali ini. Dengan rendah diri, saya mengakui penulisan saya adalah berdasarkan ilmu, dan pengalaman setahun ketiak jagung. Jika ianya bertentangan dengan sifu-sifu saham yang ada sijil MSTA dan seumpamanya, maka hendaklah pendapat mereka diambil kira berbanding pendapat saya. Saya menulis dengan harapan memberikan manfaat untuk newbies hingusan yang mencari-cari starting point. Jika ada silap salah, harap dapat berikan komen membina melalui contact form.

Semoga bermanfaat.

traders

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya ada menerima beberapa email bertanyakan tentang kelas terakhir yang saya telah hadiri.

Saya telah memohon izin sifu tersebut untuk meletakkan nombor contact beliau di sini jika sesiapa berminat untuk menghadiri kelasnya. Beliau adalah Encik Kamarudin, dari Kota Kinabalu Sabah, boleh dihubungi melalui telegram dengan username: @USAHAWANSAHAMBURSA – 014-8603724

KENALI APAKAH JENIS TRADER YANG ANDA MAHU?

Kalau lihat dalam website investopedia, ia akan mengklasifikasikan trader kepada beberapa jenis. Setelah dibaca, maka kepeningan akan berlaku. Ya, secara formal, banyak istilah trader seperti swing, day trader, scalper, position dan long term.

Oleh kerana saya bukanlah pemegang sijil rasmi MSTA seumpamanya, maka saya tidaklah tahu bahkan jahil dengan istilah-istilah yang hebat ini.

Apa pun, menurut kefahaman saya, jenis-jenis trader yang saya perhatikan ialah:

  1. Intraday : Jenis trader macam ni adalah jenis yang nak untung cepat, modal besar. Dapat kenaikan 1-2 bid mereka akan lari. Fokus utama mereka ialah penny stocks yang harga bawah 70 sen. Ada juga yang beli harga atas 70 sen. Biasanya jenis macam ni jarang boleh buat untung besar. Mereka ni fokus mahu dapatkan income secara harian. Akan tetapi, kebanyakan sifu-sifu saham TIDAK galakkan intraday trading, kerana ia sangat berisiko. Jika anda menggunakan margin (duit hutang) maka bersedialah untuk hangus duit pelaburan sekelip mata. Mungkin benarlah kata-kata orang tua dulu, ada yang gila main saham. Kebanyakan intraday trader adalah full time trader dan mata mereka melekat 3 inci kat laptop skrin.
  2. Kaki Kontra: Kaki kontra juga adalah fast in and out (FIFO) trader. Mereka beli dan jual sebelum berlaku force selling, bergantung pada investment bank. Mereka juga kerap guna margin, maka mengikut kata zamsaham, kaki kontra ni cepat bungkus. Mengikut sifu terakhir saya, kaki kontra ni merempit kat pasaran saham. Biasanya banyak berlaku eksiden dan cedera parah.
  3. Swing Trader: Trader jenis ni membeli mengikut trend ( atau nama glamer trend follower). Mereka beli apabila permulaan trend, beli pada pullback / retracement / breakout dan menjual apabila trend berakhir. Mereka beli dan simpan untuk jangka masa tertentu. Tetapi swing trader tak simpan sampai berbulan-bulan. Biasanya dalam 2 minggu hingga sebulan sahaja. Untung mereka sebenarnya lebih besar dan kurang letih kerjanya. Jenis trader ini sesuai untuk mereka yang bekerja yang tidak sibuk. 
  4. Investor: Trader jenis ni beli dan simpan buat bodoh. Biasanya anak murid zamsaham mengamalkan kaedah ini. Beli permulaan trend dan jual akhir trend. Apa yang paling bahaya ialah jika tidak mengamalkan emergency exit / Stop loss / Cut loss policy. Jika harga pecah support maka ramai masih simpan sehingga harga sudah jatuh sampai ke longkang. Ada juga yang jenis tidak tahu nak ambil untung (Take Profit), dan masih menunggu mengharap sampai untung 100%. Jika terbeli harga lantai tidak mengapa, tetapi jika terbeli harga tengah-tengah, maka parah jawabnya. Jenis trader ini sesuai untuk kebanyakan orang bekerja yang sibuk tetapi ada hati nak main saham.

Kenapa perlu tahu jenis trader saham? Apa pentingnya?

Tidak dinafikan, semua yang minat dengan saham, bercita-cita nak jadi FTT (full time trader). Oleh itu, ramai yang suka masuk keluar pasaran saham dengan kerap setiap hari. Ini sebenarnya hanya menguntungkan remiser. Remiser tersenyum apabila setiap hari komisen masuk ke dalam akaun mereka tanpa perlu bekerja keras.

Hakikatnya, kaki rempit di pasaran saham adalah mereka yang banyak terkorban. Terlalu kerap masuk keluar pasaran saham akan menyebabkan ketagihan. Sedangkan market bukannya sentiasa sihat. Ada hari dan bulan ia bercuti dan melakukan correction minor atau major. Jika berlaku correction major dan menjadi bearish, maka kebanyakan pelabur asing dan institusi keluar dari pasaran. Maka pasaran tidak bertenaga. Banyak kaunter jatuh tersungkur. Pada waktu inilah jerung-jerung sindiket akan menunggu harga jatuh ke lantai untuk dikutip. Akan Sedangkan ramai orang awam terkorban kerana mereka membeli harga pucuk. Itulah hakikat pasaran saham, anda untung, sudah pasti di sana ada yang rugi. Yang pasti jerung sindiket tidak pernah rugi, mereka sememangnya sentiasa untung. Orang awam (retailer investor) adalah lauk pauk jerung ini. Oleh itu, adalah penting untuk memahami kitaran saham yang dinyatakan dalam buku Anna Coulling – Volume Price Analysis yang saya sebut dalam post sebelum ini.

Oleh itu, sebelum memilih kelas, pastikan anda tahu apakah jenis sifu / tok guru saham tersebut. Jika zamsaham terkenal dengan jenis investor trader, maka jangan pula pergi belajar dengan dia untuk menjadi scalper trader.

Guru terakhir saya ialah swing trader / momentum trader. Beliau membeli kaunter yang mahal-mahal minimum 0.70 sen ke atas. Kaunter yang dibeli hanyalah kaunter bertenaga untuk naik dan mempunyai volume yang cukup kuat. Secara peribadi, saya merasakan kaedah beliau adalah sesuai untuk mereka yang bekerja tetapi tidak sibuk.

Saya telah meletakkan azam dan janji pada diri, NO KONTRA, NO SCALPER, NO INTRADAY, Minimum Capital. Expand dahulu modal yang ada sehingga mahir. Untuk berjaya bukannya overnight process, tetapi long term learning. Bab kata kawan saya ” Ilmu teknikal saham ini luas, ibarat lautan lagi menyelam lagi banyak perkara yang kita tidak ketahui sebenarnya”.

Sekian.

download

Setelah menghadiri beberapa kelas saham, dah 4 kelas saham dihadiri.

Kelas terakhir menjawab persoalan saya iaitu bagaimana nak pilih kaunter-kaunter yang berpotensi akan naik?

Sebelum ini, banyak bergantung pada group facebook, ada juga kongsi subscribe buy call oleh group-group tertentu.

Akan tetapi, secara ikhlas saya katakan, buy call yang terlalu banyak adalah tidak berkesan. Buang masa dan buang duit.

Apabila market KLCI merah, banyak kaunter-kaunter jatuh harga, akhinya melanggar cut loss punya harga.

Jika nak hold, bilakah ia akan naik?

Jika jual, sudah pasti realized loss akan berlaku.

Oleh kerana sentimen di Greece dan juga sentimen 1MDB hangat diperkatakan, saya tidak lagi memegang sebarang kaunter saham.

Agak pelik dengan pasaran saham di Malaysia, naiknya sedikit, tapi turunnya banyak dan laju.

Berbalik pada isu : bagaimana nak pilih kaunter saham. 

Jarang kelas mengajarnya dengan baik.

Kebanyakan anak murid mana-mana mazhab saham, sifu-sifu, otai-otai dan traders bergantung pada buy call oleh group.

Ada yang memandai pilih kaunter ikut-ikutan berita sensasi yang keluar.

Ada yang mengatakan ikut sentimen. Sentimen? Terlalu subjektif.

Akhirnya saya rasa analysis paralysis. Letih dengan information overloaded.

Kenapa pentingnya pandai memilih kaunter?

Kerana adalah mustahil bagi kita untuk menyemak satu persatu ratusan kaunter di bursa malaysia.

Ia ibarat “memberi mata kail dan pancing lebih baik dari memberi ikan”.

Semua sifu mengatakan ibarat ini, tetapi hakikatnya ikan-ikan diberi. Tidak diajar macam mana nak cari mata kail dan pancing.

Setakat apa yang saya pelajari (tidak semestinya bagus):

  1. Pemilihan kaunter secara percuma boleh di lihat di http://www.tradesignum.com/screener. Pilih kategori bullish dan pilihlah mengikut kesukaan hati. Kemudian buat analisis sendiri mengikut kemahiran teknikal analysis yang dipelajari dengan harga beribu-ribu.
  2. Subscribe Bursa Station, pilih kaunter-kaunter yang top gainers (apabila KLCI merah) + new 52 weeks high (apabila KLCI hijau). Tetapi terdapat beberapa kriteria-kriteria yang perlu dipatuhi agar ia berpotensi naik  (ia adalah informasi rahsia kelas terakhir saya).

Kursus terakhir yang saya hadiri antara paling murah, 2 hari group coaching, live trading dan termasuk harga subscription bursa station selama 6 bulan.

Saya rasa puas hati dengan kelas terakhir, kerana ia menjawab persoalan utama saya “bagaimana nak pilih kaunter?”. Kerana ia menjadikan saya lebih yakin untuk berdikari dan tidak mengharap buy call / sell call dari mana-mana group.

Saya dengan ini membuat keputusan tidak akan menghadiri mana-mana kelas saham selepas ini. Kerana ilmu teknikal analisis yang diajar sebenarnya sama sahaja. Cuma yang berbeza ialah caj beribu-raban.

Cakap ajolah setup rahsia sekalipun, last-last duk guna indicator-indicator yang sama seperti MACD, Stochastic, support and resistance. Tiada benda baru dalam setup trading saham sebenarnya. Cuma yang baru ialah pengalaman yang dijadikan lesson membolehkan anak murid konsisten profit.

Nasihat saya, bagi yang nak masuk kelas saham mana-mana sekalipun, jangan lupa tanya sifu saham secara detail “macam mana saya nak pilih kaunter-kaunter saham yang berpotensi”. Kalau boleh yang akan naik dengan cepat, tak perlu tunggu bertahun-tahun. Pastikan sifu tu terangkan, at least berapa lama jangkaan nak naik, jangka masa perlu diperhatikan dan apa perlu dibuat jika melebihi tempoh tertentu.

Insya Allah di masa hadapan, saya ingin kongsikan apa yang saya pelajari tentang ilmu teknikal analisis disini secara percuma.

Tetapi ia tidak bermakna tidak perlu hadir sebarang kelas. Perlu juga hadir kelas, cuma pastikan pilih kelas yang paling murah, tetapi ilmu disampaikan berbaloi dengan harga yang dibayar.

Sekian.

 

Buku yang menerangkan modus operandi sindiket / smart money / market maker.

Buku yang menerangkan modus operandi sindiket / smart money / market maker.

Setelah beberapa bulan saya bergiat dalam pasaran saham, saya mula menjual saham-saham. Clearkan portofolio. Tidak dinafikan terdapat sedikit untung dan juga rugi. Saya mula ragu-ragu. Adakah ilmu teknikal analisis yang dipelajari di dalam kursus itu sahih dan berkesan?

Saya juga mula was-was, adakah benar sifu-sifu saham membuat untung hanya dari trading mereka atau semata-mata kerana bayaran ribuan ringgit kelas yang dianjurkan?

Saya juga pelik, kenapa ramai tidak mahu berkongsi ilmu teknikal analisis secara terbuka, bahkan mahu bayaran yang amat mahal baru diajar.

Ada yang mengenakan caj yang sangat mahal hanya sekadar ilmu asas candlestick. Yang tidak langsung berkesan pada kaunter-kaunter yang tidak cukup volume.

Tidak ramai sifu-sifu saham yang mampu membuat live trading. Tidak ramai juga antara mereka yang sanggup menunjukkan bukti konsisten untung dalam akaun mereka.

Pelik dan ajaib, testimoni 100% untung sahaja ditunjukkan dalam promosi kelas-kelas mereka.

Dimanakah mereka yang telah rugi?

Jika untung, sudah pasti testimoni dipinta, jika rugi, maka anak murid akan disalahkan.

Dimanakah responsible teaching?

Benarkah ilmu yang mereka ajarkan?

Saya mengambil keputusan untuk belajar sendiri ilmu-ilmu teknikal analisis.

Saya merasakan indicator-indicator dalam ilmu teknikal analisis ini banyak yang tidak tepat, lembab, dan false alarm.

Saya mulai sedar, candlestick dan volume ialah indicator paling leading dan tepat!

Terdapat beberapa persoalan yang saya utarakan untuk diri saya, kebanyakan persoalan itu telah terjawab dengan membaca buku seperti dalam gambar di atas. Buku tersebut boleh dibeli di www.amazon.com. Atau jika ingin tahu mendapatkan softcopy secara percuma, boleh lah email kepada saya.

Antara persoalan-persoalan yang kita perlu jawab apabila ingin melabur dipasaran bursa malaysia ialah:

  1. Disaat kenaikan harga saham, siapakah paling banyak menjual dan siapakah paling banyak membeli?
  2. Sudah pasti untuk membuat untung, penjual perlu menjual pada harga lebih tinggi dari harga belian mereka.
  3. Tetapi siapakah yang membeli?
  4. Siapakah “market maker/ smart money / sindiket”?
  5. Disaat kejatuhan teruk harga saham, siapakah paling banyak membeli dari menjual?
  6. Tetapi kenapakah mereka begitu yakin membeli?
  7. Di aras harga manakah mereka menadah dan membeli?
  8. Kenapakah mereka begitu yakin membeli?
  9. Siapakah pemangsa dan mangsa dalam pasaran saham Bursa Malaysia?
  10. Kenapakah ilmu teknikal analisis tidak berkesan dalam kebanyakan kaunter?
  11. Kenapakah apabila kita panik menjual, tiba-tiba harga akan naik selang tidak berapa lama
  12. Kenapakah apabila kita gila membeli, tiba-tiba harga terus jatuh menjunam?
  13. Berapakah harga yang dikira murah? Yang murah sudah pasti boleh menjadi lebih murah
  14. Berapakah harga yang dikira mahal? Yang mahal sudah pasti boleh menjadi lebih mahal
  15. Apakah “indicator” yang paling tepat untuk mengetahui “sindiket / smart money / market maker” menjual dan membeli?
  16. Bagaimanakah modus operandi mereka?
  17. Jika semua membeli, sudah pasti pasaran tidak bergerak
  18. Jika semua menjual, sudah pasti pasaran tidak bergerak
  19. Siapakah yang boleh melihat dari dua aspek?
  20. Kenapakah ilmu TA dan indicator-indicator lembab dicipta? Siapakah pencipta? Kenapa terlalu banyak false alarm apabila digunakan?
  21. Bagaimanakah kita hendak mencapai tahap “ilmu yakin”, iaitu apabila kita membeli harga PASTI akan naik? dan apabila kita menjual harga tertinggi telah dicapai dan pasti akan turun selepas itu?
  22. Kenapakah saham naik? Adakah kerana sekadar syarikat membuat keuntungan?
  23. Kenapakah syarikat yang sudah lama rugi, tiba-tiba hanya untung suku tahunan, terus melonjak naik? Adakah kerana sentimen emosi?
  24. Kenapakah syarikat yang sangat kukuh, memberi dividen tetapi harga saham jatuh teruk?
  25. Siapakah yang menjatuhkan dan menaikkan harga?
  26. Kenapakah berita baik yang keluar tidak memberikan kenaikan yang tinggi kepada saham?
  27. Kenapakah berita buruk keluar, harga saham terus jatuh, sedangkan aliran tunai syarikat belum sempat terjejas?
  28. Jika satu syarikat mempunyai 1 juta unit saham, apakah akan berlaku jika semua unit-unit saham tersebut habis terjual? atau habis dibeli?
  29. Siapakah yang menentukan “demand and supply” sentiasa mencukupi bagi unit-unit saham?
  30. Kenapakah kerap kali “buy call” oleh investment bank disusuli oleh kejatuhan harga? Apakah motif mereka mengeluarkan buy call? Apakah motif sell call mereka?
  31. Sejauh manakah kebenaran “buy on rumours, sell on news” dan apakah ia boleh dipraktikkan?

Banyak lagi persoalan yang berlegar difikiran saya. Kini majoriti persoalan telah terjawab setelah membaca buku di atas.

Cuma masalah utama ialah: bagaimanakah ingin mempraktikkan konsep yang diperkenalkan dalam buku tersebut dalam konteks pasaran saham di Malaysia?

Pelaburan Ilmu

Pelaburan Ilmu

Alhamdulillah,

Hari ini telah tiba, saya teruja untuk menghadiri kelas / seminar saham yang ke-4 dalam hidup ini. Kelas ini adalah kategori kelas advance. Ia merupakan kelas yang tidak sama dengan kelas-kelas saham yang ada. Saya mengenali sifu saham ini melalui seorang rakan. Beliau merupakan seorang yang merendah diri dan tidak menyombong. Pertama kali saya menghadiri kelas beliau ialah pada Februari 2014 iaitu kelas “Advance Technical Analysis”. Beliau ialah En. Hafiz Faizal.

Saya telah banyak menghabiskan wang untuk “pelaburan ilmu”. Sekitar RM7000.00 telah dihabiskan untuk menghadiri seminar saham. Ini seminar saham sahaja, tak lagi termasuk seminar-seminar lain. Jika ada yang bertanya, apakah pulangannya? Adakah berbaloi?

Tunggu dulu!

Saya akan kongsikan bersama.

Saya akan review setiap seminar yang saya hadiri.

Agar para pembaca dapat membuat pilihan.

Ini adalah kerana terdapat banyak seminar-seminar saham yang tumbuh umpama cendawan.

Ditakuti suatu hari nanti ada yang akan mengambil kesempatan kepada pelabur newbies. Mereka ini mengenakan harga mahal atau agak murah berbanding orang lain. Tetapi ilmu yang diajar menyebabkan majoriti anak muridnya rugi besar.

Setakat ini saya bersyukur kerana tiada terlibat dalam seminar yang merugikan. Saya yakin semuanya bermanfaat.

Sehingga hari ini adakah pulangan pelaburan saham telah cover balik kos seminar saya? Mungkin ada pembaca akan tertanya-tanya.

Ok. Jawapan ikhlas saya…

Sehingga hari ini 11.09.2014 kos seminar yang beribu-ribu saya bayar belum lagi dicover oleh pelaburan saham saya. Insya Allah, saya yakin, keuntungan itu akan dicover dalam masa terdekat. Paling kurang dalam masa setahun dari sekarang bersama keuntungan-keuntungan saham yang lain.

Bursa-Malaysia_Rakyat-News

Sumber gambar: Google

Alhamdulillah, hajat tercapai.

Sudah lama ingin membuat blog baru, yang lebih fokus pada niche tertentu.

Menulis agar dapat memberi manfaat.

Saya mula menceburi pelaburan saham di bursa malaysia sejak bulan Februari 2014. Saya mendapati, tidak banyak website atau blog-blog di Malaysia yang menceritakan secara tersusun tentang pelaburan saham. Kebanyakan website rujukan adalah ditulis mat saleh di luar negara.

Walaupun ilmu analisa teknikal (technical analysis) bersifat universal, tetapi market Malaysia adalah lebih unik. Ilmu kat oversea tu perlu disesuaikan dengan suasana market di Malaysia. Silap haribulan boleh rugi besar.

Oleh itu, saya ingin berkongsi dengan pembaca sekalian, pengalaman sebenar “real profit real loss”. Jarang dijumpai testimoni “rugi” di website, tetapi ramai akan berkongsi testimoni untung sahaja.

Saya juga dalam proses belajar lagi. Tujuan blog ini adalah catatan agar sama-sama mendapat manfaat.

Jika saya membuat kesilapan dalam pelaburan, maka saya berharap orang lain tidak membuat kesilapan yang sama.

Jika saya berjaya menjana keuntungan, saya pun berharap orang lain juga mendapat keuntungan.

Saya percaya tidak mustahil untuk menjana keuntungan yang lumayan dari Bursa Malaysia memandangkan ia merupakan lubuk duit sejak zaman berzaman.

Apa yang penting ialah ILMU, perlunya belajar dari Sifu / Mentor / Guru yang sahih, ilmu yang serasi dengan profil kerjaya kita.

Saya harap pembaca membuat double-check apa sahaja penulisan dari website ini. Lagi banyak tok guru kita pergi belajar lagi banyak yang kita.

Pelaburan sebenar ialah dalam ILMU, pulangannya adalah tiada had.

Sekian terima kasih.