Tulisan entri kali ini merupakan peringatan kepada diri saya agar tidak terlalu tergesa-gesa membeli ketika pasaran sudah overbought. 

Setelah seminggu lebih menyaksikan KLCI masih lagi tidak bertenaga. Sebenarnya petanda KLCI sudah semput kelihatan apabila pasaran sudah overbought (terlebih beli). Stochastic weekly overbought, daily overbought. Pada carta weekly terdapat spinning top candlestick dengan volume yang agak tinggi. Berdasarkan keilmuan volume price analysis (sila baca buku Anna Coulling), ia dikira anomaly (tidak normal ) dan merupakan petunjuk market reversal.

Target correction masih sama iaitu 1800. Berdasarkan fibonacci confluence ditarik dari 3 titik rendah berbeza sehingga titik tertinggi yang sama.

 

Weekly timeframe: Petanda reversal spinning top candlestick with high volume, stochastic overbought. Trend masih uptrend.

Berdagang secara harmonic dengan indeks KLCI

Tidak dinafikan terdapat kaunter yang berkualiti melawan arus. Iaitu apabila KLCI merah, ia tetap menunjukkan kenaikan yang bagus. Kaunter ini disebut-sebut sebagai kaunter melawan arus. Akan tetapi, agak sukar untuk membeli kaunter sebegini memandangkan kita tiada prediktif yang kuat samaada ia akan melawan arus atau tidak sebelum correction berlaku. Ia hanya diketahui apabila indeks mengalami correction seperti sekarang. Oleh itu saya merasakan agak membuang masa mencari kaunter sebegini. Ia sukar didapati dan paling takut bila KLCI hijau, kaunter ini buat hal jadi merah pulak.

Elakkan membeli kaunter tidak ikut arus. Kaunter ini ialah kaunter yang masih meneruskan kejatuhan walaupun indeks sudah berlari 100 points. Kaunter sebegini mungkin mempunyai masalah.

Saya sekarang perasan, adalah lebih baik membeli kaunter yang uptrend seiring dengan kenaikan indeks KLCI. Ada juga kaunter-kaunter seiras pergerakan dengan indeks seperti DRBHCOM & FGV. Sebenarnya majoriti kaunter akan ikut arus indeks.

Emosi: Takut terlepas peluang

Seringkali kita takut terlepas peluang, terutama sesuatu kaunter disebut-sebut. Saya akui banyak membuat kesilapan seperti ini sampai sekarang. Kita tergesa-gesa membeli kaunter tersebut, sedangkan KLCI sudah menunjukkan petanda akan reversal. Alangkah baiknya jika kita bersabar, maka akan dapat diskaun lebih baik sewaktu market correction ini. Dengan mengambil pendekatan buy on dip / retracement, maka jika berlaku reversal, insya Allah kaunter tersebut bertahan. Kaunter tersebut jika mengalami penurunan tidaklah terlalu teruk sehingga mengganggu emosi dan cut loss. Kemungkinan besar cut loss point tidak dilanggar kecuali berlaku major correction.

Akan tetapi, paling malang, jika kita ambil pendekatan Buy on Breakout sewaktu market overbought. Untung mungkin dapat sedikit sahaja, silap-silap untung sebelum ini pun kena sapu oleh market waktu correction. Cut loss konfirm akan dilanggar sewaktu market correction bagi entry buy on breakout. Sebab itulah saya sangat-sangat tidak galakkan membeli “buy on breakout”.

Tips apabila market correction

Oleh itu untuk lebih selamat, sewaktu market mengalami correction ini, gunakan peluang yang ada. Study kaunter-kaunter famous disebut-sebut sebelum ini. Pilih FA yang terbaik + famous. Tarik fibo, perhatikan retracement pada 61.8%. Rujuk timeframe weekly terlebih dahulu, kemudian daily timeframe. Lihat jika terdapat petanda /trigger reversal seperti candlestick hammer, candlestick doji. Jika reversal candlestick terbentuk pada weekly timeframe, maka ia adalah petanda lebih kuat berbanding timeframe daily. Selepas itu, boleh letak dalam watchlist untuk entry. Entry boleh dibuat apabila terdapat 3 atau lebih candlestick sudah test support fibo tersebut. Jika ingin digambarkan seolah-olah candlestick tersebut cucuk-cucuk tapi tak tembus, kemudian candlestick tersebut membentuk ekor. Pastikan juga kaunter tersebut hendaklah masih lagi mengekalkan uptrend pada weekly atau daily chart.

Contohnya KGB (ini bukan buy call) mungkin ada peluang lagi untuk entry. Tetapi hati-hati, sebelum ini sudah naik banyak. Mungkin dah nak masuk wave a, b, c. Cut loss mesti strict agar kerugian minimum.

Mungkin ada peluang untuk entry KGB. Tetapi hati-hati ini adalah jangkaan semata-mata. Sebab itu adanya cut loss.

Buat masa ni, saya beralih ke chartnexus xpertrader. Saya agak letih membelek-belek carta secara manual. Guna scanner lebih senang. Agar kurangkan masa komitmen mengadap komputer. Insya Allah jika scanner itu sudah siap, saya akan kongsikan kaunter-kaunter kajian di blog ini.

Terima kasih.

Hari ini menyaksikan kejatuhan kaunter HUAAN.

Petanda kejatuhan: stoc overbought, potensi V-top pattern, fibonacci projection 100% dari dasar kenaikan.

KLCI masih dalam fasa correction. Seperti saya nyatakan dalam post sebelum ini. Target correction peribadi saya ialah KLCI correction sampai 1800. Sampai atau tidak, saya pun tidak pasti. Pada awal pagi, jelas panic selling berlaku apabila majoriti kaunter mengalami penjualan dan kerugian. Banyak juga kaunter watchlist saya jatuh kat fibonacci 50%, tetapi ada yang belum sampai 61.8%. Saya lebih berminat pada yang jatuh kat 61.8% kerana disitu biasanya support lebih kukuh dan lantunan lebih banyak berlaku. Cuma saya setkan alert lebih awal.

Apabila sesi petang, banyak kaunter telah pulih seperti sediakala. Jika anda baru berjinak-jinak dengan pelaburan saham, pasti akan terkejut beruk. Dikatakan punca panic selling ialah akibat kejatuhan kaunter HUAAN akibat profit taking. Lagi malang apabila mereka terbeli kaunter HUAAN di pucuk. Sedangkan sudah ramai profesional trader melarikan diri. Panic selling ini menyebabkan kaunter-kaunter lain terkena tempias. Ada yang cut loss terkejut apabila sesi petang pulih kembali, kaunter cut loss tadi naik balik. Itulah drama wayang kulit bursa malaysia sejak dulu lagi.

Adakah sekarang masih waktu yang baik untuk membeli kaunter HUAAN? Bagi saya TIDAK, jika anda menggunakan fibonacci projection untuk meramal harga jual (target price). Harga terbaik untuk menjual HUAAN dan melupakannya ialah sekitar RM0.545 iaitu pada fibonacci projection 100%. Itulah yang saya pelajari dari buku Joe Dinapoli. Nak hold sampai 161.8% pun boleh, tetapi ditakuti terjadi perkara seperti hari ini, tidak sempat menjual. Trailing profit pun tak sempat nak bantu jika kejatuhan mendadak.  Tetapi jika anda ditakdirkan rezeki terbeli atau membeli pada harga retracement sekitar RM0.20, maka peratus untung ialah sekitar 160% masih tidak banyak terjejas.

Panik jualan adalah perkara biasa. Apabila satu kaunter yang disebut-sebut, dikompang-kompang sentiasa dalam group-group buy call. Maka kaunter tersebut akan naik dengan lajunya. Bila kenaikan laju, sudut kenaikan adalah sangat condong seperti tiang bendera. Maka ia akan membentuk V-top pattern. Pattern ni, jika gagal dikenalpasti, amat pedih jika terbeli di pucuk. Antara petanda lain HUAAN akan jatuh ialah weekly stochastic (setup Dinapoli 8,3,3) sudah mencecah 75% iaitu overbought.

Secara ringkas, 3 petanda WAJIB jual HUAAN sebelum kejatuhan berlaku ialah: 

  1. Potensi V-top pattern
  2. Daily stochastic overbought, weekly overbought, monthly pun overbought (jika beli juga waktu ni, memang cari nahas).
  3. Fibonacci Projection sudah mencapai Target Price wajib iaitu 100% (1.00). Jika nak tunggu 161.8%, kena monitor dengan berhati-hati. Tetapi jika terbeli kat bawah lagi, tiada isu sangat.
  4. Petanda lain mungkin lebih jelas pada geng-geng VPA-volume price analysis. Mereka lebih arif mengetahui petanda lebih awal. Saya juga perasan terdapat kenaikan dengan volume yang kurang (divergence) / sign of weakness, tetapi bagi saya agak sukar untuk jelaskan.

Kesimpulan: 

  1. Setiap kenaikan dan kejatuhan sebenarnya ada petanda yang jelas bagi profesional trader (bukan saya la).
  2. Gunakan fibonacci retracement untuk entry agar tidak terbeli di pucuk dan fibonacci projection untuk Que sell lebih awal untuk mengelakkan pengurangan profit.
  3. Elakkan dari membeli pada fasa overbought.

Semoga kita terselamat dari insiden HUAAN.

Target KLCI terjun sampai 1800 mata.

Dalam entri post sebelum ini, saya telah meletakkan gambar DRBHCOM dalam post tersebut. Saya sememangnya menunggu sebulan lebih untuk kaunter tersebut breakout. Ingatkan lambat lagi, sekali breakout terus hit TP1. Entry berdasarkan weekly timeframe, kaunter masih uptrend pada timeframe weekly. BBand sudah kempis (squeeze), volume sudah kering. Jadi baik saya ambil langkah buy before breakout (BBO). Walaupun ia sudah naik sedikit dari support fibonacci. Tapi tak mengapalah, saya trailing stop loss ikut 3 countback line.

Silap besar saya apabila menjual pada TP1. Sedangkan esoknya terus hit TP2. Ini lah dinamakan opportunity loss. Kena redha, mungkin setakat itu rezeki saya. Sepatutnya saya kena sabar sikit, insya Allah pasti akan dapat 40% dalam 2 hari kenaikan. Saya berasa sungguh gembira, kerana sejak mempelajari teknik fibonacci, pergerakan lebih mudah diramal dan target lebih mudah disasarkan. Buat masa ini, saya letakkan modal yang kecil dan target swing sahaja. Kerana nak test sesuatu teknik ni kena hati-hati juga. Belajar dari pengalaman loss sebelum ini.

Profit sedikit dari DRBHCOM

Terdapat juga carta-carta kaunter saya telah study, silap juga saya tak beli dan simpan kajian tersebut elok-elok. Ianya sekadar perkongsian santai dengan kawan-kawan melalui telegram. Setelah saya skroll balik, sememangnya kaunter tersebut telah membuat kenaikan pada weekly chart dalam masa hampir 1 bulan lebih, dengan kadar kenaikan 20-50%. Rasa rugi pulak terlepas pandang. Lain kali kena buat journal trading cantik-cantik. Persamaan untuk semua kaunter-kaunter ini ialah, kajian dibuat sewaktu KLCI masa dalam fasa correction.

Kajian PALETTE (UCREST)

kajian kaunter Palette sewaktu mengalami kejatuhan pada 2 Disember 2017

 

Palette selepas hit fibo 61.8% membentuk hammer merah. Naik 50% sehingga sekarang. (nama baru UCREST)

Kajian DNEX

Kajian DNEX 3 Disember 2017

 

Kenaikan DNEX 40% sejak hit fibo 61.8%

Kajian DUTALND

DUTALND kajian pada 5 Disember 2017

 

DUTALND kenaikan 20% setelah hit fibo 61.8%

Kelas terakhir buat masa ini saya hadiri ialah kelas oleh Spider Tips. Ia mengajar saya agar fokus pada weekly timeframe untuk swing lebih jauh. Kerana daily timeframe kerap kali terdapat pergerakan palsu akibat dari buy call group-group telegram.

Dari situlah, saya membuat beberapa kajian. Entry menggunakan fibonacci berdasarkan timeframe weekly. Walaupun saya tak beli, tetapi hasil kajian menggunakan teknik fibonacci ini sangat memberangsangkan. Risiko kecil, tetapi reward sangat bagus.

Saya juga telah berkongsi ilmu tidak seberapa ini secara percuma dengan rakan-rakan di tempat kerja. Alhamdulillah, yang guna betul-betul entry on retracement ikut fibonacci ini, kebanyakan entri profit. Mungkin market tengah bull kot. Tetapi jika loss pun, sangat kecil, kerana entry dekat support. Teknik ini membuatkan mereka boleh trade lebih santai. Tidak perlu hadap monitor setiap masa.

Semoga bermanfaat.

DRBHCOM: Target swing jauh berdasarkan weekly chart.

Kerapkali saya bertemu individu yang amat takut dengan pelaburan saham. Bagi mereka, pelaburan saham adalah suatu aktiviti yang berisiko tinggi, konfirm rugi, konfirm lingkup serta merta dan terus mati tanpa sempat mengucap.

Mungkin mereka ni banyak sangat mereka menonton DVD orang terjun bangunan bunuh diri setelah pasaran saham merudum.

Mungkin juga mereka banyak mendengar cerita kisah kaki kontra yang berhutang, menggunakan margin menghentam saham cap ayam, kemudian rugi kaw kaw.

Mungkin orang melayu kita mahukan “janji-janji manismu” agar duit mereka dirasakan secure, menjana pendapatan setiap bulan sebanyak 10% dan jaminan tiada risiko.

Anehnya, ada antara individu tersebut telah pun tersontot dalam skim cepat kaya. Di mana skim tersebut telah menawarkan pulangan tetap bulanan tanpa risiko. Bahkan amaun sontotan tinggi pulak tu. Mereka boleh bersabar pulak & pasrah. Tetapi amat pelik,  nak ambil risiko jual beli saham yang sah disisi undang-undang, patuh syariah takut pulak.

Ini menunjukkan asas utama pemahaman mereka masih belum kukuh tentang pelaburan.

Dalam Islam, setiap pelaburan mesti ada risiko.

Setiap perniagaan mesti ada risiko.

Tiada seorang pun ahli perniagaan boleh menjamin perniagaan mereka WAJIB untung dan memberikan pulangan konsisten. Kecuali Arwah Pak Man Telo.

Antara sebab ketakutan golongan yang tidak mahu memulakan pelaburan saham ialah:

1. Modal yang besar diperlukan untuk “main saham”

Sebenarnya modal paling minimum untuk memulakan pelaburan saham ialah bergantung pada harga saham yang ingin dibeli. Katakan kaunter yang bagus fundamentalnya seperti JAYCORP yang berharga RM1.40. Maka modal minimum ialah pembelian 100 unit = RM140.00 + kos brokerage sekitar RM20 (in & out). Maka kos minimum ialah RM160.00. Katakan kita cukupkan kepada RM200.00. maka kita sudah boleh bergelar sebagai shareholder kepada company JAYCORP dan boleh menghadiri AGM. Mungkin dapat makan free sewaktu hadir AGM (dah untung kat sini). Jika JAYCORP mengisytiharkan bonus, maka kita layak. Tetapi bonus ciput la, modal pun RM200 ajo. Modal kecil sudah boleh melabur, walaupun pelaburan itu bersifat lebih kepada pembelajaran. Nak breakeven untuk cover balik kos brokerage tu terpaksalah tunggu untung dalam 20% juga. Maka pendekatan terbaik untuk modal kecil ialah investor long term swing.

2. Sangat berisiko

Kaunter yang disenaraikan di Bursa Malaysia ada jenis cap ayam yang koyak fundamentalnya. Maka kaunter sebegini hendaklah dielakkan walaupun kenaikannya dikatakan sangat laju dan tinggi. Sebelum ini, saya mendapat tips dari sifu Spider Tips (telegram channel). Beliau mengatakan, kaunter ayam perlu dijauhi, jika dibeli 10 kaunter sebegini, yang naik mungkin hanya 1 dan 9 akan rugi. Jadi sebaiknya dibeli kaunter fundamental yang bagus, memberikan dividen setiap tahun & sentiasa untung sebelum ini.

3. Nanti kaunter akan lingkup

Company disenaraikan dibursa malaysia, yang bagus FA nya. Biasanya company yang kukuh. Seperti dinyatakan dalam buku Joel Greenblatt. Pilihlah company terbaik antara yang terbaik. Maka risiko untuk company tersebut dinyah senarai dari bursa malaysia adalah sangat-sangat tipis. Sebenarnya saya merasakan tidak logik untuk company tersebut dinyahsenaraikan. Bayangkan company yang bagus banyak lingkup dalam bursa Malaysia, maka sudah pasti company lain akan turut serta. Takkan satu bursa mahu lingkup. Kadang kala pemikiran tak logik seperti negara akan bankrap, bursa akan bankrap adalah ketakutan berlebihan yang merugikan. Bukannya nak suruh letak seluruh duit kita dalam bursa Malaysia, tetapi modal sedikit sahaja dahulu.

4. Perlu komitmen masa di depan komputer setiap saat.

Ini satu lagi pahaman sesat yang perlu dibuang jauh-jauh. Jika kita memilih untuk menjadi intraday trader, maka logiklah menghadap komputer setiap masa, tapi takdelah nak melihat setiap saat pergerakan harga. Golongan intraday trader ni adalah golongan berisiko tinggi, mereka guna modal besar. Tak ramai yang berjaya (ada juga berjaya). Dari duk main saham intraday, baik belasah komoditi (lagi besar risiko & pulangannya). Nak untung besar dalam saham dengan modal yang lebih kecil, hendaklah guna pendekatan swing trader / investor. Beli sewaktu market mengalami fasa correction, cari kaunter fundamental yang sudah oversold. Biasanya banyak diskaun sewaktu market correction, beli pada level fibonacci retracement. Gunakan chart weekly untuk swing lebih jauh. Insya allah potensi untung lebih besar, tak perlu hadap monitor setiap hari, cuma lihat sekali sekala sahaja. Ibarat duduk diam dapat duit atau rugi sedikit. Dengan adanya apps KLSE screener, tak perlu tengok chart kat komputer. Boleh lihat harga 2x setiap hari (waktu rehat tengah hari & petang). Bahkan boleh setkan alert jika harga tertentu telah dicapai. Terdapat apps dari broker yang membolehkan kita beli & jual melalui smartphone sahaja. Maka jual beli saham kaedah swing sangat sesuai untuk mereka yang sibuk bekerja.

5. Kisah trader lingkup serta merta

Hakikatnya ramai tak tahu. Yang melingkup main saham ialah satu jenis spesis sahaja. Iaitu kaki kontra yang menggunakan margin. Contohnya encik X masukkan duit dalam CDS akaun, investment bank tersebut berikan margin untuk trading 2x dari nilai duit encik X. Encik X masukkan RM50 000. Trading akaun bagi extra trading limit RM100 000. Total encik X boleh belasah beli saham sampai RM150 000. Ibarat beli rumah la, deposti 10%, tapi 90% bank bayar. Istilah lain ialah “leverage” atas duit bank. Masalahnya kaki kontra ni, biasanya jadi mangsa. Mereka hanya boleh trade sampai hari ke-4 atau T0, T1, T2, T3, T. Bila tgh hari T3, mereka kena jual (forced selling) saham2 tadi. Jika rugi, katakan beli saham kat pucuk, pastu kaunter cap ayam, pastu bodo pergi belasah semua duit 1 kaunter sahaja. Rugi 30% sebab QR report keluar kata rugi, harga gap down esoknya. Maka jumlah kerugian itu ialah 30% x RM150 000 = RM45 000. Maka duit asal encik X hanya tinggal RM50 000 – RM45 000 = RM5000 sahaja. Jumlah kerugian sebenar Encik X dari modal ialah 90%. Itulah kisah sebenar orang yg lingkup dalam pasaran saham. Dah bodo apa boleh buat. Sebab itulah sifu Zamsaham selalu pesan, jauhi kontra! Ianya ibarat dadah yang sukar dipulihkan. Bila dah terkena memang terduduk la. Saya tak pernah main kontra. Saya pernah lihat rakan trader rugi. Belasah semborono tak ingat, letak modal besar 1 kaunter. Bila jatuh terus terduduk rugi. Jadi macam mana nak jauhi kerugian sebegitu? Pertama jauhi kontra, mulakan dengan modal yang kecil seperti bawah RM5000 dahulu. Buat pecahan modal beli kaunter fundamental sewaktu musim conrrection. Macam mana nak cari kaunter? boleh study post-post sebleum ini dalam blog ini.

6. Ilmu saham ni susah giler!!

Saya graduan ilmu perubatan. Ada juga doktor yang jadi remiser saham. Nama gelarannya mahersaham. Bahkan ramai trader-trader / investor saham bukan berasal dari latar belakang graduan kewangan. Ada yang sampai sijil SPM sahaja, tetapi komited belajar ilmu saham. Ilmu teknikal analisis sebenarnya tidaklah sukar mana. Asalkan cari mentor / pengajar yang boleh simplified ilmu tersebut. Saya belajar melalui long learning curve. Belajar ibarat susun puzzle sedikit demi sedikit. Saya akui banyak perkara yang belum saya mahir lagi. Tetapi untuk mahirkan konsep palingggg asas sebenarnya sekejap sahaja. Saya tidak jamin mana-mana kelas boleh ajar lengkap ilmu dalam sehari dua. Pembelajaran ilmu teknikal analisis ni setiasa berterusan, tetapi asasnya tetap sama. Pulas la kot mana pun, ikutlah ajaran mazhab mana pun seperti wyckoff, syndicate, naked chart, mazhab awan ichimoku, TAVA trader, BBMA method, fibo musang, channelist, chart pattern, harmonic trader etc. Asasnya tetap sama iaitu S&R, RRR, Entry Exit, money management & pemilihan kaunter untuk pasaran saham. Kesimpulannya, banyakkan belajar dari ebook, video youtube, jumpa guru yang boleh mengajar. Jika tiada duit nak pergi kelas, beli ebook. Atau download ebook percuma. Youtube pun percuma.

7. Lebih baik beli hartanah untuk pelaburan

Ada orang membandingkan hartanah lebih baik dari trade saham atau letak duit dalam ASB. Bagi saya, tiada masalah. Asalkan tahu tujuan / matlamat kewangan masing-masing. Ada orang mahukan untung 100% dalam masa sebulan, maka pelaburan yang sesuai untuk mereka ialah skim cepat kaya pak man telo al-lingkupi. Ada orang cukuplah untung 5% setahun memandangkan mereka ada duit cash berjuta-juta, maka tak perlu susah-susah bagi mereka buka akaun CDS. Mereka hanya perlu buka akaun Tabung Haji atau ASB sahaja. Ada orang mahukan pulangan 30-50% setahun, maka instrument yang betul mungkin saham. Tetapi perlu belajar terlebih dahulu.

Tetapi ramai tak sedar, properties / hartanah juga berisiko. Bayangkan dengan modal RM20 000, kita boleh beli sebuah rumah berharga RM200 000 (deposit RM20 000 + RM180 000). Ini juga dikira leverage. Tetapi ramai tidak tahu, banyak rumah tak dapat disewakan setelah siap, banyak yang dilelong akibat pembeli tidak mampu “holding power” untuk bayar loan setiap bulan selama 30 tahun. Saham tak perlu loan, tak perlu instalment. Setelah rumah dilelong dengan harga RM150 00. Maka terpaksa pulak top up hutang bank RM30 000. Berbekalkan modal asal RM20 000, rugi RM30 000. Maka kerugian ialah 150%. Itulah bahaya guna leverage / margin. Ini namanya “kontra” dalam bidang hartanah. Rasanya kalau main saham, tak guna kontra, takdelah sampai tahap seperti ini. Saya pun pelik, ramai sangggup berhutang dengan bank beli hartanah mahal gila sampai setengah juta, seolah-olah hartanah ni konfirm tak rugi. Tetapi nak buka akaun CDS saham RM10.60 fikir lebih dari masak-masak, nak melabur RM500 pun berkira-kira.

Kesimpulan

Apa pun pelaburan yang ada di dunia ini. Tidak boleh lari dari risiko. Cuma risiko rendah, sederhana atau tinggi. Perlunya belajar terlebih dahulu untuk mengurangkan risiko. Bagi yang mahu memulakan pelaburan saham, saya nasihatkan banyakkan membaca. Mulakan modal yang kecil, jangan gelojoh nampak untung sahaja. Ramai orang rugi di luar sana akibat gelojoh, tidak ambil tahu risiko dan rasa cukup dengan menghadiri kelas sehari dua.

Selamat tinggal Jstock

Setelah lama jstock wujud, tahun 2017 adalah tahun paling kemuncak. Saya perasan sudah ramai belajar coding script (litar) scanner dan ada remiser pun siap coding ikut setup killer masing-masing.

Biasanya sesuatu yang free ni tak bertahan lama.

Lagi ramai duk guna benda free ni, lagi cepatlah lingkup. Kerana mesti ada kos perlu ditanggung seperti data feed dan macam-macam lagi.

Tetapi, terbaru jstock umumkan tidak lagi support untuk market Malaysia disebabkan masalah copyright issue dengan data dari bursa malaysia.

Saya tak faham apa isu tersebut. Tetapi saya tahu jstock sudah pun jadi arwah untuk market malaysia.

Oleh itu, perlu ada scanner berbayar untuk memudahkan kita mencari kaunter berpotensi.

Antara TA scanner yang bagus ialah:

1. Chartnexus xpertrader
2. Shareinvestor
3. IVSA Chart (mahal giler)
4. M+ live beat
5. DTS
6. Bursa Station (predefined TA scanner).

Ada juga yang masih free seperti tradesignum. Tetapi saya tak guna, kerana tak biasa.

Apa pun, nak untung, kena study banyak kaunter juga.

Kalau nak beli kat bottom, kena study sendiri.

Kalau tak rajin kerja, mana tentu boleh dapat untungnya.

Terdapat juga platform seperti cimb itrade, mempunyai filter dalam platformnya. Tetapi ia lebih pada predefined filter. Antara filter yang bagus ialah bollinger band breakout. Result dari filter tidak terlalu banyak kaunter, agak narrow down result, dan boleh dikatakan berkesan. Jadi kalau nak guna filter screener free, buka akaun dengan cimb itrade. Cari remiser yang bagus-bagus boleh bagi support, pastu buka akaun dengannya. Fokus swing trade, sebab brokerage fees cimb pun agak sederhana mahal.

Selamat tinggal jstock….

Realiti dalam pasaran saham. Awas jangan membeli ikut-ikutan. Nanti sangkut kat pucuk-pucuk harga.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pernahkah anda join group telegram atau whatsapp yang menawarkan buy call?

Tidak dinafikan saya pernah masuk banyak group. Ada yang percuma, ada yang berbayar.

Seringkali apabila kita membeli ikut buy call, samaada kita akan terperangkap di pucuk-pucuk harga iaitu apabila beli harga naik sedikit kemudian membuat U-turn. Maka status trader mula berubah menjadi investor sepanjang hayat. Kalau beli sikit dan membuat pecahan modal ok la. Tapi kalau hentam 100% modal + margin pulak tu atas satu kaunter sebegitu, mahunya terus lingkup dalam masa 3-4 hari.

Pernahkah kita terfikir :

  1. Apakah tujuan group-group buy call ditubuhkan?
  2. Apabila mereka membuat buy call, adakah mereka menerangkan kita kaedah mencari / memilih kaunter yang berpotensi?
  3. Apakah method mereka dalam pemilihan kaunter?
  4. Apakah trading strategi buy call mereka?
  5. Pada harga berapakah mereka beli sesuatu kaunter?
  6. Adakah sebelum membuat buy call mereka telah beli siap-siap pada harga lebih bawah?
  7. Jika mereka membeli lebih bawah harganya, apakah teknik yg mereka gunakan? Screener? Atau kaedah manual? Buy on retracement? Buy BEFORE breakout?

Terdapat banyak group buy call percuma. Ada yang berkualiti, ada juga yang memang ke laut. Oleh itu, setiap trader, sebelum ikut-ikutan membeli, hendaklah kaji terlebih dahulu carta saham masing-masing. Lebih baik jika dipilih kaunter yang bagus fundamentalnya seperti yang diterangkan dalam ebook Tuan Alwi Adam.

Boleh dikatakan sekarang, saya tidak mahu mengikut buy call. Percuma ataupun berbayar. Kerana saya risau dan syak terdapat unsur manipulasi ke atas follower. Akan tetapi, saya tetap berada dalam group-group buy call percuma kerana saya ingin melihat kaunter yang saya beli sebelum ini “dipalu kompang” buy call. Sudah pasti saya akan tersenyum jika saya berjaya mendahului buy call. Tetapi ianya bukan senang, contohnya PANTECH yang saya beli, terpaksa sabar sehinggalah hari ini kompang dipalu untuk kaunter ini. Maka saya tersenyum dan terpaksa sabar bagi menunggu ia mencecah TP2 saya. Tu pun, saya rasa nasib ajo terbeli kaunter itu. Kot mana pun, suatu hari nanti saya kena ada kaedah carian sendiri yang berkesan bagi diri saya. Ianya sudah pasti tidak senang, tetapi jika kena dengan kaedahnya, kemahiran ini adalah suatu ilmu yang sangat berharga.

Berikut adalah pemerhatian saya dan cadangan secara ringkas jika mahu join buy call group: 

  1. Setiap buy call mestilah dikaji terlebih dahulu dengan setup masing-masing. Jika ada buy signal maka tidak salah jika mahu masuk. Cuma berhati-hatilah jika buy signal kita kategori lagging, maka sebaik sahaja kita masuk, mereka dah jual kat kita. Jika guna teknik TAVA 30 minit ok juga, tetapi tak ramai ada masa untuk lihat monitor setiap masa. Lagipun pembuat buy call tidak ikut setup seperti kita.
  2. Berhati-hati jika pembuat buy call mengatakan “I’m buying” hakikatnya mereka mungkin dah beli sebelum itu, apabila harga naik mereka jual senyap-senyap kepada pengikut dalam group buy call. Jika mereka mengatakan “I’m adding position” tu bermakna mereka dah nak habis clear position jual kat follower. Akhirnya yang duk ikut tu terperangkap kat pucuk. Cuba perhatikan, jika mereka cakap “I’m buying” tu, harga dah naik berapa %? Jika dah naik lebih 4%-5% tu, lupakanlah ajo, harga mungkin boleh naik lagi, tetapi biasanya kalau dah cecah 5% ramai dah jual. Sebabnya orang bermodal besar, 5% dah cukup lumayan. Kalau kita modal kecil, hendaklah fokus pada swing intermedate term sahaja.
  3. Setiap buy call mestilah ada Entry price, Cut loss price, Target profit 1, 2 dan 3. Biasanya kalau sampai TP 1 tu ramai dah clear position dan beralih kepada buy call seterusnya. Jadi tak perlu angan-angan buy call tu akan sampai TP2 dan TP3. Elakkan join group buy call yang tiada detail di atas. Buy call taraf sampah bagi saya ialah yang menyatakan entry price sahaja dengan candle hijau marubozu dah panjang 3 inci. Yang tu, siapa ikut memang akan terkena habis-habisan terutama jika market masih lemau dan sideway, kerana profit taking berlaku dengan cepat.
  4. Kira minimum Risk Reward Ratio. Hendaklah dikira TP1 dan CL price tu. Contohnya jika entry price RM0.50, CL price RM0.48 dan TP1 hanya RM0.52. Maka risk reward ratio ialah 1:1. Jika kita trade 10 kali, rugi 5 kali, kita akan rugi akhirnya kat brokerage fees. Buat penat dan buang masa sahaja, lebih-lebih lagi kita tidak belajar perkara baru dengan buy call. RRR 1:1 tidak cukup bagus. Sebaiknya 1:2, iaitu minimum potensi pulangan 2x ganda lebih dari potensi rugi. Biasanya buy call percuma, RRR tidak cukup bagus jika dikira dari TP terdekat, kerana mereka dah beli dari bawah lagi, maka mereka susah nak bagi RRR yang bagus kat kita kerana ia sudah makan margin profit mereka. Jadi kita akan jadi mangsa duk sambut jualan dari mereka dengan RRR yang tidak berapa cantik.
  5. Premium group buy call biasanya mendapat buy call lebih awal. Ye laa, takkan penyedia buy call nak biarkan client mereka rugi. Taukeh perlu untung, orang yang bayar perlu untung maka siapakah akan berikan keuntungan? sudah pasti mangsanya ialah pengikut percuma. Itulah lumrah nasib mereka yang nak harapkan buy call percuma.
  6. Biasanya manipulasi kaunter buy call berlaku pada kaunter yang murah. Oleh itu sebaiknya beli lah kaunter berharga RM1.00 ke atas. Kerana pergerakan bid yang banyak pun takdelah rugi besar berbanding kaunter bawah 30 sen. Lagipun smart money level kecil-kecilan ni tiada modal besar nak manipulasi kaunter mahal-mahal. Tetapi itu tidak bermakna boleh ikut buy call kaunter mahal RM1.00 secara membuta tuli, kajian WAJIB dibuat juga.
  7. Untuk mendahului buy call, tiada cara lain kena study banyak kaunter. Kena cari secara manual kaunter-kaunter berpotensi. Samaada guna pilih dari top gainer, top volume. Ada juga TAVA screener untuk jstock, tapi tu kena join team isaham punya seminar. Seminar jstock mereka murah, lepas tu dapat banyak screener yang bagus secara percuma.
  8. Untuk mendahului buy call “BOB – buy on breakout” maka kita hendaklah membeli pada retracement / support. Boleh gunakan fibonacci untuk mencari support, tunggu candlestick pattern terbentuk. Ada juga yang mahir baca pengumpulan pada support. Saya tak mahir dan tak sempat nak monitor. Ada yang mahir baca market depth. Ada yang lagi mahir baca tape reading. Tetapi bagi saya cukuplah monitor daily sahaja. Letih nak hadap monitor setiap masa.
  9. Setiap buy call group ada peratusan kadar kejayaan. Jika mereka ada buat analisa kadar % kejayaan adalah cukup bagus. Pun begitu, faktor push kaunter oleh follower perlu diambil kira sebagai bias % kejayaan. Apa pun, perlu ingat, tiada buy call yang sempurna. Pandai-pandailah kita buat pecahan modal jika mahu ikut setiap buy call.
  10. Sebaiknya beli lah kaunter yang fundamentalnya bagus. Pastikan trend utama daily dan weekly timeframe ialah uptrend. Contoh FA yang bagus ialah PE yang tidak terlalu tinggi, EPS positif, menawarkan dividen yang konsisten, profit sentiasa bertambah setiap tahun dan setiap quarters report. Kalau nak lebih detail, boleh rujuk ebook  Tuan Alwi Adam. Kerana, jika terbeli dan tersangkut kat kaunter sebegini, sekurang-kurangnya ada dividen, lambat laun akan naik juga. Kemungkinan nak delisted tu sangat kecil. Cuma kena tahan senak perut melihat floating loss. Kalau tak nak jadi begitu, terpaksalah cut loss secepat mungkin. Terima hakikat kerugian.
  11. Tidak semua buy call ni tak bagus. Ada yang bagus. Yang paling bagusnya apabila kita dah beli, kemudian mereka buat buy call hehehe. Itulah namanya buy call untuk diri sendiri.

Saya akui, setakat ini buy call berbayar saya join tidaklah membuahkan keuntungan yang memberangsangkan. Mungkin kaunter itu naik tapi saya tak beli kerana tak cukup modal. Mungkin timing tak cukup bagus dan mungkin buy call tidak berkualiti.

Kesimpulan

Apa pun, saya tidaklah mahu kondem sesiapa yang buat buy call  atau nak join buy call. Sebenarnya tak salah pun nak buat apa, asalkan tidak menyalahi undang-undang dan dapat untung. Apa yang saya ceritakan di sini agar newbies tidak terperangkap di pucuk- pucuk harga akibat ikut-ikutan membabi buta. Sebaik-baiknya buy call ialah buy call dari bottom yang baru nak bermula trend nya. Paling merisaukan saya, apabila newbies yang baru join nak trade / invest saham ni, hentam modal besar + margin pulak tu. Kemudian sangkut kat pucuk harga. Semoga kita terlindung dari insiden yang mengerikan itu.

Sekian terima kasih.

Sahabat yang banyak mengajar erti pelaburan

Pada 16 Jun 2017, beliau telah meninggalkan dunia ini. Setelah hampir 6 bulan menderita sakit.

Beliau merupakan sahabat terbaik saya setakat ini. Saya mengenali beliau sejak dari matrikulasi. Jika dikira tempoh persahabatan ialah lebih 15 tahun. Kami sering berbincang, berborak-borak sejak dari mirc, yahoo messenger, facebook mesenger. Jika ada masa, saya berjumpa dengan nya.

Beliau juga yang memperkenalkan saya dengan dunia pelaburan. Kami banyak belajar dan berbincang, dari pelaburan pelik-pelik sehinggalah yang mencabar. Dari Dinar Iraq 🙂 (waktu itu kami masih jahil). Kemudian gold (physical gold) kerana beliau orang yang menitikberatkan isu syariah dan saham.

Kami mempunyai impian, angan-angan dan matlamat kewangan yang sama. Menjadi kaya, menjadi pakar dalam bidang saham dan seterusnya berkongsi ilmu kepada orang ramai.

Beliau juga yang banyak membaca tentang analisa teknikal lebih awal dari saya,  kerajinan beliau mempelajarinya sangat saya kagumi.

Sehinggalah tahun 2015, waktu itu saya mula menghadiri kelas saham bersama beliau dianjurkan oleh Team Zamsaham. Teringat kata-kata beliau setelah kelas saham tamat “Jom bergambar dengan Zamsaham, rugi kalau bayar mahal-mahal tapi tak bergambar”. Betapa bersungguhnya dan bersemangat beliau.

Untung rugi adalah lumrah pelaburan, saya pun pernah rugi & beliau juga rugi. Kami tidak pernah putus asa, kami ubah strategi, join pelbagai group untuk menimba ilmu.

Kami tidak pernah putus berborak melalui fb. Boleh dikatakan setiap hari, setiap malam. Berbincang kaunter-kaunter, berbincang tentang ilmu teknikal analisis.

Sejak bulan Januari 2017, beliau sudah tidak sihat, maka beliau mula menyepi.

Saya tetap belajar sedikit demi sedikit. Bila beliau merasa sihat, saya kongsikan apa yang saya pelajari.

Beliau juga yang memperkenalkan kepada saya buku “Volume Price Analysis” oleh Anna Coulling.

Boleh dikatakan apa yang saya kongsikan di dalam website ini juga adalah ilmu yang diajar atau dikongsi oleh beliau.

Kali terakhir saya menemui beliau seminggu sebelum pemergian beliau.

Beliau masih ceria, saya tetap melayan beliau seperti seorang sahabat yang sihat dan ceria. Saya tidak teragak-agak berbincang tentang saham dan berborak kosong.

Setelah pemergian beliau, saya mula merasa sangat sunyi. Tiada sahabat untuk berbincang.

Saya melihat beliau dikafankan. Saya turut solat jenazah dan menyaksikan beliau dikebumikan.

Tetapi buat masa ini, secara tidak sedar, saya masih tidak boleh menerima hakikat pemergian beliau.

Seringkali saya ingin menekan butang fb mesenger dan berborak dengan beliau. Asalkan status mesej saya “seen” pun cukuplah.

Saya akur, saya masih dalam “denial state”. Biasanya keadaan ini akan reda suatu hari nanti.

Buat masa ini saya masih tidak bersemangat untuk menulis entri seterusnya.

Sebelum ini sudah pun saya draf sedikit post terbaru.

Insya Allah saya akan kongsikan entri terbaru setelah kesedihan ini berlalu.

Harap pembaca dapat doakan agar arwah Dr. Ahmad Taqiuddin Zakaria di rahmati Allah swt. Diberikan tempat tertinggi di syurga.

Saya cemburu dengan pemergiannya. Sungguh mulia beliau dijemput pada 10 Ramadhan terakhir, pada petang Jumaat.

Sekian terima kasih.

KLCI masih bullish

Indeks KLCI masih dalam fasa consolidation. Nama lain ialah sideway. Nak detail sikit ialah ia membentuk chart pattern iaitu Ascending Triangle. Tetapi bagi newbies seperti saya, cukuplah mengetahui bahawa KLCI masih sihat dan bullish.

Apa yang berlaku pada fasa ini? 

Pada fasa ini, berlaku profit taking, market lemau, banyak kaunter jatuh, ada yang cucuk-cucuk support sampai pecah. Ada yang terjun pandalela terutama yang dah naik banyak. Ada yang jatuh sikit sebab dah terlalu oversold dan banyak lagi. Pendek kata, nak mencari kaunter menaik pada fasa ini adalah susah. Tetapi ia bukan bermakna kita tiada peluang. Sepatutnya mindset kita diubah iaitu mengintai peluang pada waktu kejatuhan (dengan syarat trend bullish – fasa sideway / consolidation) dan beli pada harga di support. Golongan investor fundamental tidak terkesan sangat kerana mereka hold lama. Tetapi golongan trader agak terkesan. Untung ciput sebelum ini kadang kala disapu licin oleh kerugian pada fasa ini. Mengikut teori sindiket juga, fasa inilah goncangan untuk re-accumulation berlaku. Smart money menjatuhkan harga, menyebabkan retailer terutama kaki kontra terpaksa cut loss.

Apa pun, bukanlah saya bermaksud kita tidak patut cut loss jika kejatuhan berlaku. Jika dah terbeli pucuk, pastu jatuh merudum, adalah lebih baik cut loss, kerana kita tidak tahu sejauh mana ia boleh jatuh. Kadang-kala, walaupun breakout triangle tu berlaku, ia boleh terjadi false breakout. Benarlah kata-kata sifu / masta – jika entry awal-awal lagi dah silap, usah tanya nak exit kat mana.

Pencarian Kaunter Saham 

Saya kerap ditanya tentang teknik swing trading. Tetapi sukar bagi saya memberikan jawapan yang menepati cita rasa seseorang. Jawapan yang tepat ialah terpulang pada diri masing-masing. Berdasarkan pemahaman dari pembacaan ebook Saham Itu Seni Duit , sekurang-kurangnya kena tunggu 1 -20 hari barulah sesuatu kaunter boleh naik. Maknanya kenaikan boleh berlaku dalam julat masa ini. Ada yang naik cepat ada yang naik lambat. Oleh itu, untuk swing short / intermediate / long term bergantung juga pada pergerakan sesuatu kaunter.

Jika kita tidak dapat menetapkan jenis gaya trading apakah yang kita mahukan, maka pencarian kaunter agak sukar untuk dilakukan.

Gaya Trading dan Pencarian Kaunter Saham. 

Saya yakin, dengan berkembang pesat kelas saham, masing-masing sudah mempunyai teknik trading tersendiri. Persoalan yang penting ialah “bagaimanakah nak cari kaunter-kaunter yang memenuhi golden setup tersebut?” Takkan nak belek satu persatu dari seribu kaunter nak cari. Mak aih…boleh berpinar mata. Sampai ke pagi tak habis duk study. Last-last duk ikut buy call sifu, paling teruk sifu tu sebenarnya dah beli lama kaunter, tapi sengaja buat buy call supaya boleh push harga dan jual kat kita. Kalau boleh kita nak cari jumpa dulu kaunter tu, sebelum sifu tu jumpa barulah rasa seronok. Itulah dinamakan berdikari.

Sebagai contoh, jika anda pernah membeli ebook Sistem Saham, anda akan perasan setupnya adalah (swing mid term). Jika anda penggemar setup ini, sudah pasti anda mahu mencari kaunter memenuhi setup ini. Setup utama ialah EMA50 cross EMA200 dengan peningkatan volume sekurang-kurangnya melebihi volume purata 50 hari yang lepas. Tetapi untuk anda membelek-belek satu persatu kaunter sudah pasti meletihkan.

Teknik Mencari Kaunter Menggunakan Screener

Terdapat beberapa screener dalam pasaran. Ada yang berbayar dan juga percuma. Antara percuma ialah:

Trade Signum. 

Untuk mencari screener, boleh lawati link ini http://www.tradesignum.com/screener. Terdapat pre-defined screener dan anda boleh customize sedikit screener. Ianya adalah bagus untuk newbies yang tidak mempunyai modal besar dan mahu mencuba screener yang percuma.

Platform Trading

Terdapat platform trading yang menyediakan screener fundamental dan ada juga menyediakan screener TA. Seperti cimb i-trade. Kita juga boleh customize sedikit mengikut citrasa setup kita. Walaupun tak berapa banyak boleh customize, tetapi cukuplah rasanya.

Jstock Screener. 

Saya telah mengenali Jstock screener agak lama. Tetapi saya masih blurr dan tidak tahu tentang fungsi. Biasalah, barang percuma jarang dihargai. Sehingalah saya membeli dan mentelaah ebook SiSD berkali-kali, barulah saya terkejut dengan potensi Jstock ini. Perisian ini boleh download secara percuma di lini ini: http://jstock.org/. Jstock mempunya predefined indicator, tetapi anda boleh customize mengikut kesukaan anda dan setup masing-masing. Kehebatan ia boleh customize tanpa limit membuatkan ramai telah mula belajar tentang Jstock. Terdapat sifu-sifu telah mula mempelajari / mengupah designer untuk customize litar jstock supaya menepati setup “killer” masing-masing. Alhamdulillah, setelah membaca ebook Saham Itu Seni Duit, saya mula memahami kaedah membuat litar sedikit demi sedikit. Tak hairan, suatu hari nanti, kelas “membuat litar screener jstock” akan mula tumbuh dan caj ribu raban kepada para peserta. Mungkin juga ramai akan menjual litar-litar dengan harga sangat mahal. Dan tak hairan, jika ada orang membuat litar tersebut sebagai litar intraday trading. Insya Allah ada masa, saya akan kongsikan serba sedikit beberapa kaedah saya reka litar menggunakan Jstock, tetapi litar saya tidaklah sehebat sifu-sifu & masta-masta diluar sana. Ia sekadar asas nak design litar. Selebihnya kena buat kajian sendiri juga.

 

Pendekatan litar scanner yang boleh customize.

Jika anda tidak tahu nak design litar, tak mengapa. Boleh beli sahaja. Ada juga yang bagi free. Tetapi isu utama kita perlu fahami tentang fungsi litar tersebut. Adakah ia menepati setup dan strategi trading kita. Bila dapat free, tetapi kita pun tak tahu apa tujuan litar tersebut. Sekali scan, keluar 900 kaunter. Jenis litar seperti tu boleh diklasifikasikan litar sampah. Baik tak  payah scan kalau beratus-ratus kaunter yang keluar. Litar mestilah sensitif dan spesifik. Mungkin ada “false positive” result. Tetapi tidak mengapa asalkan ia boleh narrow down saringan kaunter menepati setup trading kita.

Anda juga boleh design sendiri mengikut citarasa anda, terutama jika litar-litar di pasaran tidak menepati cita rasa selera trading anda. Boleh belajar dengan geng-geng isaham, terdapat otai yang sudah mula mengajar design litar jstock dengan harga kelas yang berpatutan.

Kesimpulan

Setelah saya mempelajari ilmu TA, saya merasakan ilmu TA ini luas. Tiada siapa salah dan silap asalkan buat untung. Cukuplah pegang satu setup. Kalau tahu banyak pun buat pening sahaja. Isu utama setelah anda dah tepu belajar ilmu TA;  ialah pencarian kaunter yang menepati “golden setup” masing-masing. Siapa berjaya cari, temui terlebih dahulu dan beli, seterusnya kaunter tu naik maka merekalah yang beruntung. Lagi tepat screener yang mereka gunakan, lagi mudah kerja mereka. Saya juga dapat tahu, sebenarnya banyak screener nilaian ribuan ringgit di luar sana. Bahkan ia boleh memberikan alert realtime & intraday kepada fulltime trader. Cuma perlu ketahui, jika market lemau dan merah, semua jenis screener dan setup TA pun tak berkesan. Tak ada screener 100% berkesan.

Sekian terima kasih. Selamat berpuasa dibulan Ramadhan yang mulia.

CDS akaun mana paling best?

Sewaktu awal-awal buka akaun CDS, saya jahil. Saya ingatkan sama ajo mana-mana investment bank atau broker. Bila dah buka akaun, barulah saya tahu brokerage fees adalah berbeza-beza. Setakat ini, walaupun saya sudah buka beberapa CDS, bukan kerana banyak duit, tapi sebab nak cuba-cuba ajo. Tetapi saya tetap setia kepada CIMB investment bank. Kerana ianya islamic account. Pun begitu, caj brokerage fee agak mahal oleh cimb investment bank.

Berikut adalah link yang membuat perbandingan brokerage fees oleh investment bank di Malaysia:

http://klse.i3investor.com/jsp/hti/brokers.jsp

Antara brokerage fees paling murah ialah ditawarkan oleh Mplus. Berita baik pula, Mplus juga telah menawarkan islamic account baru-baru ini. Tetapi saya belum lagi buka akaun. Kerana tunggu islamic akaun dilancarkan. Berdasarkan info dari kawan saya, terdapat kelemahan iaitu charting platform yang ditawarkan oleh mplus adalah “berbayar”. Iaitu kita perlu melakukan urusan jual beli saham beberapa kali sebulan untuk membolehkan kita menggunakan charting platform. Tetapi berita update saya tidak ketahui.

Bagi saya, ianya masalah kecil sahaja. Kalau nak charting platform yang bagus, register ajo akaun dengan RHB investment bank. Nanti akan dapat RHB TradeSmart desktop application. Kos register hanya RM10.60 (termasuk GST). Kat RHB TradeSmart platformnya bagus. Ia menggunakan software chartnexus. Terdapat data-data untuk counter melebihi tiga tahun. Jadi tak perlu subscribe chartnexus. Tambahan pula, terdapat analisa dan aras support / resistance (S&R). Sesuai untuk newbies yang tak tahu nak plot S&R atau tak konfiden lagi. Saya pun akui, kadang kala susah juga nak plot S&R ni. Bergantung pada carta sesebuah kaunter. Dengarnya, kenanga pun ada charting platform yang sama seperti RHB.

Di sini saya sertakan screen shot RHB TradeSmart. Kat bahagian bawah tu dah siap ada analisa untuk setiap kaunter. Selepas tu boleh tekan butang Support and Resistance (S&R). Kat situ boleh dah nak kira berapa Risk Reward Ratio. Keputusan nak beli ke tidak boleh dibuat secepat mungkin. Tetapi pemilihan kaunter dibuat seperti yang saya terangkan melalui post sebelum ini.

Kaunter melewar ni termasuk dalam 5 page active counter. Ia telah membuat kenaikan dah mencapai Target yang saya kehendaki. Untung ciput ajo, tapi syukurlah. Sekarang kaunter ini membuat retracement (pullback) dari last swing sebanyak hampir 78.6% aras fibonacci.

Kaunter Melewar.

Kaunter Melewar. Masih lagi uptrend, kerana indicator MACD masih berada di atas garisan centreline. Harga sudah menghampiri support terdekat iaitu RM0.555 dan support seterusnya ialah RM0.515. Jarak harga terkini dari support terdekat ialah 4.3%  dan jarak harga terkini dari resistance (target profit terdekat) ialah 9%. Ini menjadikan nisbah risiko: untung ialah sekitar 1:2.09.

Ini adalah screen shot RHB TradeSmart. Terdapat fungsi saya suka yang tiada pada chartnexus percuma. Secara peribadi, saya akan tunggu harga kaunter ini mendekati support sedikit lagi, RRR akan menjadi lebih baik, kemudian menunggu candlestick putih dan reversal candle di support. Jika perkara tersebut terjadi, barulah saya akan masuk beli. Ada orang sanggup mengambil risiko, beratur Q buy siap-siap di harga support. Terserah pada personaliti masing-masing. Ada suka sambut pisau semberono, ada yang sambut pisau dengan berhemah, ada yang tunggu ia menunjukkan tanda-tanda reversal.

Jika mahukan alert, platform ini boleh setkan alert. Tetapi saya lebih suka menggunakan KLSE screener apps di smartphone. Ia memberikan alert jika harga yang saya kehendaki tercapai. Nanti boleh terus beli atau jual jika alert berbunyi. Tak perlu mengadap komputer sepanjang hari.

Kesimpulan: 

  1. Pilih CDS akaun islamic (bagi orang islam) dan brokerage seminimum mungkin.
  2. Terdapat banyak jenis trading platform yang “percuma”. Tidak perlu subscribe kepada software yang mahal-mahal. Terutama untuk newbies yang baru bermula dengan modal yang kecil.
  3. Explore sebaik mungkin fungsi platform. Ada platform yang dah tambahbaik fungsi dengan menyediakan TA screener yang percuma.

Kepentingan Indeks KLCI

Pernahkah anda menghadapi situasi ini?

Tatkala Indeks KLCI menghijau. Buy call sungguh meriah di sana sini. Samaada dalam group telegram berbayar atau percuma. Maka anda sungguh rasa teruja. Tanpa berfikir panjang, anda membeli satu kaunter. Risau juga nanti terlepas bas. Kaunter tu dijangka terbang ke langit ke tujuh. Setelah beberapa hari, tak sempat pun harga naik sampai 5% untung. Indeks KLCI mengalami sedikit correction. Normal laa tu kan!. Takkan nak naik terus menerus tanpa henti.

Pada waktu yang sama, portfolio mula merah, jatuhnya lebih laju dari indeks KLCI. Alahai….

Nak jual sayang….Maklumlaa, otai-otai, sifu-sifu, masta-masta semuanya cakap FA kaunter ni bagus. Bagus tahap gaban.
Nak simpan tapi dah rugi….
Rugi pulak dah sampai 3%…4%…5%. Perut mula sakit memikirkan rugi tu. Tidur malam tak lena.
Kalau invest RM5000, takdelah terasa sangat.
Ni hentak habis-habis duit simpanan. Dekat RM100k…Kalau 5% rugi, dah dekat RM5000 floating loss. Tu dah kira gaji berapa bulan.
Maka, tanpa berlengah-lengah lagi, kerana tak tahan, maka dijualnya ketika KLCI merah.
Tapi sayangnya, lupa nak lihat indeks KLCI tu kat mana.
Setelah menjual kaunter tersebut waktu pagi, indeks KLCI ditutup tinggi sedikit berbanding harga buka. Paling jilake apabila melihat candlestick terakhir ialah Hammer. Siap harami pattern + hammer & Gap up pulak tu!. Adusss..
Esoknya kaunter yang dijual tu melambung naik (technical rebound) bersama-sama KLCI sebanyak 5%, kemudian menyambung kenaikan lagi sebanyak 3% hari berikutnya.

Sebenarnya, saya sudah terkena beberapa kali situasi seperti ini.

Pada insiden Brexit, saya silap kerana menjual, sepatutnya saya membeli sehabis-habisnya. Sedangkan Brexit itu adalah tidak relevan langsung dengan pasaran Bursa Malaysia.

Berikut adalah pengajaran untuk diri saya berdasarkan situasi di atas..

Adakah indeks KLCI itu penting?

Ada sifu pernah berpesan, bahawa usah peduli sangat KLCI tu. Jika kaunter tersebut bagus, maka ia akan naik juga akhirnya.

Saya separa bersetuju dengan pendapat ini.

Bagi saya, penting untuk melihat indeks KLCI. Penting untuk ambil tahu. Sekurang-kurangnya, kena tahu, samaada pasaran masih mengekalkan trend kenaikan (uptrend), aras sokongan & rintangan terdekat dan sokongan penting untuk mengekalkan uptrend indeks KLCI. Walaupun anda seorang investor untuk long term, short term apatah lagi intraday, indeks tetap relevan. Kerana jika kita ambil tahu tentang indeks, maka peluang untuk membeli “entry buy” yang berkualiti akan menjelma.

Bagi saya, jika indeks KLCI ini tidak penting, sudah pasti ia tidak perlu wujud. Tetapi kenapa ia wujud????

Memang tidak dinafikan terdapat kaunter berkualiti yang melawan arus KLCI. Ia tetap naik walaupun KLCI membuat correction beberapa kali. Tetapi masih penting juga untuk melihat indeks KLCI.

Adakah perlu analisa indeks KLCI secara komprehensif?

Saya mengikuti facebook fan page penulis ebook Sistem Saham. Beliau menganalisa indeks setiap hari sebanyak 2 kali. Tetapi tidaklah terlalu rumit analisanya. Cuma yang bagusnya ialah beliau membuat catatan journal tentang indeks di fan page tersebut.

Berdasarkan buku SISD juga, jika ingin mencari kaunter-kaunter untuk dibeli. Maka indeks KLCI juga perlu dilihat, kemudian diikuti oleh indeks-indeks sektor-sektor. Kemudian barulah dilihat kaunter-kaunter tersebut secara satu persatu menggunakan scanner. Ia dinamakan top down analisis. Penulis SISD juga mengatakan, “mulakan trading saham di waktu musim correction” iaitu tatkala KLCI merah (tetapi masih dalam definisi uptrend atau indeks membuat pullback) maka kaunter-kaunter yang berpotensi dan Fundamental bagus perlu diintai untuk dibeli. Ia bertepatan dengan saranan Warren Buffett iaitu “membeli apabila semua orang takut, dan menjual apabila semua orang tamak”. Maka situasi di atas perlu diterbalikkan iaitu, apabila semua orang riuh rendah membeli, saat itu sepatutnya kita menjual sehabisnya. Tetapi bukan senang untuk berada pada tahap tersebut. Jika senang, sudah pasti semua orang berlari dijalanan terpijak duit-duit.

Mulakan dengan modal yang minimum sanggup kita rugi!

Trading saham adalah aktiviti yang pasti merugikan duit anda. Sebelum fikir untung, maka bayangkan anda konfirm rugi dahulu. Jika rugi, berapakah jumlah kerugian yang menyebabkan anda masih senyum kambing? Jika rugi RM50 ringgit pun dah menangis tekap bantal kat muka. Maka trading saham bukanlah aktiviti pelaburan yang sesuai untuk anda. Mungkin duit tersebut hendaklah dilaburkan dalam ASB atau Tabung Haji sahaja.

Akan tetapi, sebaiknya pelaburan dimulakan dengan modal yang agak rendah iaitu RM5000 atau RM10 000 sahaja. Kerana jika anda telah mahir dan konsisten membuat keuntungan, sudah pasti jumlah ini boleh menjadi nilaian jutaan ringgit dalam masa yang singkat sahaja. Cuma untuk mencapai tahap mahir tu mungkin memakan masa. Sedangkan Dan Zanger mengambil masa 11 tahun melalui sepak terajang trading saham, barulah beliau membuat keuntungan berlipat ganda dalam masa yang singkat sahaja. Inikan pula kita, mahu kaya sekelip mata. Sedangkan candlestick hijau dan merah pun takleh nak beza. Tu belum masuk bab support and resistance. Tercirit rasanya nak lukis garis-garis tu dan trendline bersimpang siur di sana sini.

Strict cut loss / loose cut loss?

Jika tiada cut loss. Maka semua orang berhak untuk trading saham. Kerana tak perlu belajar, beli sahaja mana-mana kaunter dan tunggu sampai ratusan tahun. Tetapi jika terlalu strict cut loss, maka lebih baik tak perlu trading saham, kerana harga pasti akan hentam cut loss point. Saya mempunyai seorang kawan, beliau suka intraday atau sangat short term trading. Masa diperlukan sangat banyak untuk monitor kaunter. Boleh dikatakan setiap 30-minit mahu menatap monitor komputer. Apabila market merah sedikit, kerugian beliau sudah pasti kerap. Tetapi apabila untung, terus cabut lari. Akhirnya “Pi Mai Pi Mai Tang Tu” la juga. Untung ditelan oleh rugi. Bahkan rugi kerana terdapatnya brokerage fees. Yang pasti, remiser saham kenyang buntal dengan kaki kontra seperti ini. Cut loss point bukanlah ditentukan sebanyak mana kita sanggup rugi semata-mata, tetapi entry yang terrrrrbaik itu wajib terlebih dahulu barulah diikuti dengan berapa banyak kita sanggup rugi + pastikan point cut loss itu adalah berdasarkan teknik yang betul.

Silap masuk, konfirm silap keluar!

Entry buy berkualiti, maka exit sudah pasti berkualiti. Kerana sebelum entry, sudah pasti dikira nisbah risiko: untung, harga perlu dijual dan harga perlu cut loss. Jika entry hentam kromo.
Sudah pasti akan bertukar menjadi long term investor. Awalnya target nak hold seminggu, tapi terlekat hold sebulan dua hahaha. Saya akui banyak kali terkena situasi seperti ini.

“Kaunter lawan arus indeks KLCI”

Kebanyakan kaunter berkualiti, yang memasuki fasa uptrend adalah bergerak secara harmoni dengan indeks KLCI. Secara normal, ia akan jatuh apabila indeks merah membuat correction. Tetapi ada kaunter yang berkualiti ini sudah naik dengan laju tatkala KLCI dijangka jatuh pada support. Biasanya sebelah pagi atau petang, kaunter-kaunter ini bergerak naik menghijau, walaupun KLCI masih merah. Kaunter ini boleh dikatakan melawan arus. Kaunter seperti inilah yang patut diintai sewaktu indeks merah.

Akan tetapi, terdapat juga kaunter yang jatuh apabila indeks merah, jatuh juga apabila indeks hijau. Biasanya kaunter ini adalah kaunter-kaunter yang masih di fasa downtrend. Sebaiknya
dielakkan membeli kaunter ini, kecuali anda tahu peringkat accumulation sudah mahu berakhir. Setakat ini saya masih belum mahir membaca volume di mana smart money membuat belian besar-besaran kaunter tertentu. Dan petanda akhir peringkat accumulation.

Di sini saya sertakan gambar “permainan-permainan” atau wayang kulit indeks KLCI apabila menghampiri support. Tatkala ia menghampiri support, ketakutan pelabur boleh dikatakan berada pada aras maksimum. Semua risau jika support pecah dah KLCI memasuki fasa downtrend. Group-group telegram juga senyap sunyi dari buy call. Akhirnya indeks menghijau semula sebelah petang dan ditutup hampir dengan harga buka. Esoknya pulak naik. Lebih mengejutkan, kaunter-kaunter lain dah bergerak terlebih dahulu. Jika anda berada pada situasi ini, carilah semula kaunter-kaunter berkualiti berdasarkan sektor yang tengah rally. Sama-samalah kita mencari. Sudah pasti ada peluang di situ.

Reaksi indeks KLCI apabila menghampiri parasa support (dalam bulatan hijau). Candlestick terbentuk berbentuk hammer, harami pattern dan gap up. Sekarang boleh dikatakan KLCI masih uptrend tetapi dalam proses consolidation (dalam awan ichimoku). Untuk kenaikan yang lebih mantap, indeks perlu keluar dari awan dan sekaligus melepasi garisan merah (tenkan sen) dan garisan biru (kijun sen). Retracement juga telah jatuh pada golden ratio 61.8% para fibonacci.

Reaksi indeks KLCI apabila menghampiri parasa support (dalam bulatan hijau). Candlestick terbentuk berbentuk hammer, harami pattern dan gap up. Sekarang boleh dikatakan KLCI masih uptrend tetapi dalam proses consolidation (dalam awan ichimoku). Untuk kenaikan yang lebih mantap, indeks perlu keluar dari awan dan sekaligus melepasi garisan merah (tenkan sen) dan garisan biru (kijun sen). Retracement juga telah jatuh pada golden ratio 61.8% para fibonacci.

Itulah perkongsian saya berkenaan indeks KLCI. Jika terdapat pendapat-pendapat dari sifu-sifu yang bercanggah dengan pendapat saya. Maka buanglah tepi pendapat saya. Kerana saya masih newbies. Jika bermanfaat, semoga para pembaca memperolehi keuntungan.

Sekian terima kasih.