Realiti dalam pasaran saham. Awas jangan membeli ikut-ikutan. Nanti sangkut kat pucuk-pucuk harga.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pernahkah anda join group telegram atau whatsapp yang menawarkan buy call?

Tidak dinafikan saya pernah masuk banyak group. Ada yang percuma, ada yang berbayar.

Seringkali apabila kita membeli ikut buy call, samaada kita akan terperangkap di pucuk-pucuk harga iaitu apabila beli harga naik sedikit kemudian membuat U-turn. Maka status trader mula berubah menjadi investor sepanjang hayat. Kalau beli sikit dan membuat pecahan modal ok la. Tapi kalau hentam 100% modal + margin pulak tu atas satu kaunter sebegitu, mahunya terus lingkup dalam masa 3-4 hari.

Pernahkah kita terfikir :

  1. Apakah tujuan group-group buy call ditubuhkan?
  2. Apabila mereka membuat buy call, adakah mereka menerangkan kita kaedah mencari / memilih kaunter yang berpotensi?
  3. Apakah method mereka dalam pemilihan kaunter?
  4. Apakah trading strategi buy call mereka?
  5. Pada harga berapakah mereka beli sesuatu kaunter?
  6. Adakah sebelum membuat buy call mereka telah beli siap-siap pada harga lebih bawah?
  7. Jika mereka membeli lebih bawah harganya, apakah teknik yg mereka gunakan? Screener? Atau kaedah manual? Buy on retracement? Buy BEFORE breakout?

Terdapat banyak group buy call percuma. Ada yang berkualiti, ada juga yang memang ke laut. Oleh itu, setiap trader, sebelum ikut-ikutan membeli, hendaklah kaji terlebih dahulu carta saham masing-masing. Lebih baik jika dipilih kaunter yang bagus fundamentalnya seperti yang diterangkan dalam ebook Tuan Alwi Adam.

Boleh dikatakan sekarang, saya tidak mahu mengikut buy call. Percuma ataupun berbayar. Kerana saya risau dan syak terdapat unsur manipulasi ke atas follower. Akan tetapi, saya tetap berada dalam group-group buy call percuma kerana saya ingin melihat kaunter yang saya beli sebelum ini “dipalu kompang” buy call. Sudah pasti saya akan tersenyum jika saya berjaya mendahului buy call. Tetapi ianya bukan senang, contohnya PANTECH yang saya beli, terpaksa sabar sehinggalah hari ini kompang dipalu untuk kaunter ini. Maka saya tersenyum dan terpaksa sabar bagi menunggu ia mencecah TP2 saya. Tu pun, saya rasa nasib ajo terbeli kaunter itu. Kot mana pun, suatu hari nanti saya kena ada kaedah carian sendiri yang berkesan bagi diri saya. Ianya sudah pasti tidak senang, tetapi jika kena dengan kaedahnya, kemahiran ini adalah suatu ilmu yang sangat berharga.

Berikut adalah pemerhatian saya dan cadangan secara ringkas jika mahu join buy call group: 

  1. Setiap buy call mestilah dikaji terlebih dahulu dengan setup masing-masing. Jika ada buy signal maka tidak salah jika mahu masuk. Cuma berhati-hatilah jika buy signal kita kategori lagging, maka sebaik sahaja kita masuk, mereka dah jual kat kita. Jika guna teknik TAVA 30 minit ok juga, tetapi tak ramai ada masa untuk lihat monitor setiap masa. Lagipun pembuat buy call tidak ikut setup seperti kita.
  2. Berhati-hati jika pembuat buy call mengatakan “I’m buying” hakikatnya mereka mungkin dah beli sebelum itu, apabila harga naik mereka jual senyap-senyap kepada pengikut dalam group buy call. Jika mereka mengatakan “I’m adding position” tu bermakna mereka dah nak habis clear position jual kat follower. Akhirnya yang duk ikut tu terperangkap kat pucuk. Cuba perhatikan, jika mereka cakap “I’m buying” tu, harga dah naik berapa %? Jika dah naik lebih 4%-5% tu, lupakanlah ajo, harga mungkin boleh naik lagi, tetapi biasanya kalau dah cecah 5% ramai dah jual. Sebabnya orang bermodal besar, 5% dah cukup lumayan. Kalau kita modal kecil, hendaklah fokus pada swing intermedate term sahaja.
  3. Setiap buy call mestilah ada Entry price, Cut loss price, Target profit 1, 2 dan 3. Biasanya kalau sampai TP 1 tu ramai dah clear position dan beralih kepada buy call seterusnya. Jadi tak perlu angan-angan buy call tu akan sampai TP2 dan TP3. Elakkan join group buy call yang tiada detail di atas. Buy call taraf sampah bagi saya ialah yang menyatakan entry price sahaja dengan candle hijau marubozu dah panjang 3 inci. Yang tu, siapa ikut memang akan terkena habis-habisan terutama jika market masih lemau dan sideway, kerana profit taking berlaku dengan cepat.
  4. Kira minimum Risk Reward Ratio. Hendaklah dikira TP1 dan CL price tu. Contohnya jika entry price RM0.50, CL price RM0.48 dan TP1 hanya RM0.52. Maka risk reward ratio ialah 1:1. Jika kita trade 10 kali, rugi 5 kali, kita akan rugi akhirnya kat brokerage fees. Buat penat dan buang masa sahaja, lebih-lebih lagi kita tidak belajar perkara baru dengan buy call. RRR 1:1 tidak cukup bagus. Sebaiknya 1:2, iaitu minimum potensi pulangan 2x ganda lebih dari potensi rugi. Biasanya buy call percuma, RRR tidak cukup bagus jika dikira dari TP terdekat, kerana mereka dah beli dari bawah lagi, maka mereka susah nak bagi RRR yang bagus kat kita kerana ia sudah makan margin profit mereka. Jadi kita akan jadi mangsa duk sambut jualan dari mereka dengan RRR yang tidak berapa cantik.
  5. Premium group buy call biasanya mendapat buy call lebih awal. Ye laa, takkan penyedia buy call nak biarkan client mereka rugi. Taukeh perlu untung, orang yang bayar perlu untung maka siapakah akan berikan keuntungan? sudah pasti mangsanya ialah pengikut percuma. Itulah lumrah nasib mereka yang nak harapkan buy call percuma.
  6. Biasanya manipulasi kaunter buy call berlaku pada kaunter yang murah. Oleh itu sebaiknya beli lah kaunter berharga RM1.00 ke atas. Kerana pergerakan bid yang banyak pun takdelah rugi besar berbanding kaunter bawah 30 sen. Lagipun smart money level kecil-kecilan ni tiada modal besar nak manipulasi kaunter mahal-mahal. Tetapi itu tidak bermakna boleh ikut buy call kaunter mahal RM1.00 secara membuta tuli, kajian WAJIB dibuat juga.
  7. Untuk mendahului buy call, tiada cara lain kena study banyak kaunter. Kena cari secara manual kaunter-kaunter berpotensi. Samaada guna pilih dari top gainer, top volume. Ada juga TAVA screener untuk jstock, tapi tu kena join team isaham punya seminar. Seminar jstock mereka murah, lepas tu dapat banyak screener yang bagus secara percuma.
  8. Untuk mendahului buy call “BOB – buy on breakout” maka kita hendaklah membeli pada retracement / support. Boleh gunakan fibonacci untuk mencari support, tunggu candlestick pattern terbentuk. Ada juga yang mahir baca pengumpulan pada support. Saya tak mahir dan tak sempat nak monitor. Ada yang mahir baca market depth. Ada yang lagi mahir baca tape reading. Tetapi bagi saya cukuplah monitor daily sahaja. Letih nak hadap monitor setiap masa.
  9. Setiap buy call group ada peratusan kadar kejayaan. Jika mereka ada buat analisa kadar % kejayaan adalah cukup bagus. Pun begitu, faktor push kaunter oleh follower perlu diambil kira sebagai bias % kejayaan. Apa pun, perlu ingat, tiada buy call yang sempurna. Pandai-pandailah kita buat pecahan modal jika mahu ikut setiap buy call.
  10. Sebaiknya beli lah kaunter yang fundamentalnya bagus. Pastikan trend utama daily dan weekly timeframe ialah uptrend. Contoh FA yang bagus ialah PE yang tidak terlalu tinggi, EPS positif, menawarkan dividen yang konsisten, profit sentiasa bertambah setiap tahun dan setiap quarters report. Kalau nak lebih detail, boleh rujuk ebook  Tuan Alwi Adam. Kerana, jika terbeli dan tersangkut kat kaunter sebegini, sekurang-kurangnya ada dividen, lambat laun akan naik juga. Kemungkinan nak delisted tu sangat kecil. Cuma kena tahan senak perut melihat floating loss. Kalau tak nak jadi begitu, terpaksalah cut loss secepat mungkin. Terima hakikat kerugian.
  11. Tidak semua buy call ni tak bagus. Ada yang bagus. Yang paling bagusnya apabila kita dah beli, kemudian mereka buat buy call hehehe. Itulah namanya buy call untuk diri sendiri.

Saya akui, setakat ini buy call berbayar saya join tidaklah membuahkan keuntungan yang memberangsangkan. Mungkin kaunter itu naik tapi saya tak beli kerana tak cukup modal. Mungkin timing tak cukup bagus dan mungkin buy call tidak berkualiti.

Kesimpulan

Apa pun, saya tidaklah mahu kondem sesiapa yang buat buy call  atau nak join buy call. Sebenarnya tak salah pun nak buat apa, asalkan tidak menyalahi undang-undang dan dapat untung. Apa yang saya ceritakan di sini agar newbies tidak terperangkap di pucuk- pucuk harga akibat ikut-ikutan membabi buta. Sebaik-baiknya buy call ialah buy call dari bottom yang baru nak bermula trend nya. Paling merisaukan saya, apabila newbies yang baru join nak trade / invest saham ni, hentam modal besar + margin pulak tu. Kemudian sangkut kat pucuk harga. Semoga kita terlindung dari insiden yang mengerikan itu.

Sekian terima kasih.

Sahabat yang banyak mengajar erti pelaburan

Pada 16 Jun 2017, beliau telah meninggalkan dunia ini. Setelah hampir 6 bulan menderita sakit.

Beliau merupakan sahabat terbaik saya setakat ini. Saya mengenali beliau sejak dari matrikulasi. Jika dikira tempoh persahabatan ialah lebih 15 tahun. Kami sering berbincang, berborak-borak sejak dari mirc, yahoo messenger, facebook mesenger. Jika ada masa, saya berjumpa dengan nya.

Beliau juga yang memperkenalkan saya dengan dunia pelaburan. Kami banyak belajar dan berbincang, dari pelaburan pelik-pelik sehinggalah yang mencabar. Dari Dinar Iraq 🙂 (waktu itu kami masih jahil). Kemudian gold (physical gold) kerana beliau orang yang menitikberatkan isu syariah dan saham.

Kami mempunyai impian, angan-angan dan matlamat kewangan yang sama. Menjadi kaya, menjadi pakar dalam bidang saham dan seterusnya berkongsi ilmu kepada orang ramai.

Beliau juga yang banyak membaca tentang analisa teknikal lebih awal dari saya,  kerajinan beliau mempelajarinya sangat saya kagumi.

Sehinggalah tahun 2015, waktu itu saya mula menghadiri kelas saham bersama beliau dianjurkan oleh Team Zamsaham. Teringat kata-kata beliau setelah kelas saham tamat “Jom bergambar dengan Zamsaham, rugi kalau bayar mahal-mahal tapi tak bergambar”. Betapa bersungguhnya dan bersemangat beliau.

Untung rugi adalah lumrah pelaburan, saya pun pernah rugi & beliau juga rugi. Kami tidak pernah putus asa, kami ubah strategi, join pelbagai group untuk menimba ilmu.

Kami tidak pernah putus berborak melalui fb. Boleh dikatakan setiap hari, setiap malam. Berbincang kaunter-kaunter, berbincang tentang ilmu teknikal analisis.

Sejak bulan Januari 2017, beliau sudah tidak sihat, maka beliau mula menyepi.

Saya tetap belajar sedikit demi sedikit. Bila beliau merasa sihat, saya kongsikan apa yang saya pelajari.

Beliau juga yang memperkenalkan kepada saya buku “Volume Price Analysis” oleh Anna Coulling.

Boleh dikatakan apa yang saya kongsikan di dalam website ini juga adalah ilmu yang diajar atau dikongsi oleh beliau.

Kali terakhir saya menemui beliau seminggu sebelum pemergian beliau.

Beliau masih ceria, saya tetap melayan beliau seperti seorang sahabat yang sihat dan ceria. Saya tidak teragak-agak berbincang tentang saham dan berborak kosong.

Setelah pemergian beliau, saya mula merasa sangat sunyi. Tiada sahabat untuk berbincang.

Saya melihat beliau dikafankan. Saya turut solat jenazah dan menyaksikan beliau dikebumikan.

Tetapi buat masa ini, secara tidak sedar, saya masih tidak boleh menerima hakikat pemergian beliau.

Seringkali saya ingin menekan butang fb mesenger dan berborak dengan beliau. Asalkan status mesej saya “seen” pun cukuplah.

Saya akur, saya masih dalam “denial state”. Biasanya keadaan ini akan reda suatu hari nanti.

Buat masa ini saya masih tidak bersemangat untuk menulis entri seterusnya.

Sebelum ini sudah pun saya draf sedikit post terbaru.

Insya Allah saya akan kongsikan entri terbaru setelah kesedihan ini berlalu.

Harap pembaca dapat doakan agar arwah Dr. Ahmad Taqiuddin Zakaria di rahmati Allah swt. Diberikan tempat tertinggi di syurga.

Saya cemburu dengan pemergiannya. Sungguh mulia beliau dijemput pada 10 Ramadhan terakhir, pada petang Jumaat.

Sekian terima kasih.

KLCI masih bullish

Indeks KLCI masih dalam fasa consolidation. Nama lain ialah sideway. Nak detail sikit ialah ia membentuk chart pattern iaitu Ascending Triangle. Tetapi bagi newbies seperti saya, cukuplah mengetahui bahawa KLCI masih sihat dan bullish.

Apa yang berlaku pada fasa ini? 

Pada fasa ini, berlaku profit taking, market lemau, banyak kaunter jatuh, ada yang cucuk-cucuk support sampai pecah. Ada yang terjun pandalela terutama yang dah naik banyak. Ada yang jatuh sikit sebab dah terlalu oversold dan banyak lagi. Pendek kata, nak mencari kaunter menaik pada fasa ini adalah susah. Tetapi ia bukan bermakna kita tiada peluang. Sepatutnya mindset kita diubah iaitu mengintai peluang pada waktu kejatuhan (dengan syarat trend bullish – fasa sideway / consolidation) dan beli pada harga di support. Golongan investor fundamental tidak terkesan sangat kerana mereka hold lama. Tetapi golongan trader agak terkesan. Untung ciput sebelum ini kadang kala disapu licin oleh kerugian pada fasa ini. Mengikut teori sindiket juga, fasa inilah goncangan untuk re-accumulation berlaku. Smart money menjatuhkan harga, menyebabkan retailer terutama kaki kontra terpaksa cut loss.

Apa pun, bukanlah saya bermaksud kita tidak patut cut loss jika kejatuhan berlaku. Jika dah terbeli pucuk, pastu jatuh merudum, adalah lebih baik cut loss, kerana kita tidak tahu sejauh mana ia boleh jatuh. Kadang-kala, walaupun breakout triangle tu berlaku, ia boleh terjadi false breakout. Benarlah kata-kata sifu / masta – jika entry awal-awal lagi dah silap, usah tanya nak exit kat mana.

Pencarian Kaunter Saham 

Saya kerap ditanya tentang teknik swing trading. Tetapi sukar bagi saya memberikan jawapan yang menepati cita rasa seseorang. Jawapan yang tepat ialah terpulang pada diri masing-masing. Berdasarkan pemahaman dari pembacaan ebook Saham Itu Seni Duit , sekurang-kurangnya kena tunggu 1 -20 hari barulah sesuatu kaunter boleh naik. Maknanya kenaikan boleh berlaku dalam julat masa ini. Ada yang naik cepat ada yang naik lambat. Oleh itu, untuk swing short / intermediate / long term bergantung juga pada pergerakan sesuatu kaunter.

Jika kita tidak dapat menetapkan jenis gaya trading apakah yang kita mahukan, maka pencarian kaunter agak sukar untuk dilakukan.

Gaya Trading dan Pencarian Kaunter Saham. 

Saya yakin, dengan berkembang pesat kelas saham, masing-masing sudah mempunyai teknik trading tersendiri. Persoalan yang penting ialah “bagaimanakah nak cari kaunter-kaunter yang memenuhi golden setup tersebut?” Takkan nak belek satu persatu dari seribu kaunter nak cari. Mak aih…boleh berpinar mata. Sampai ke pagi tak habis duk study. Last-last duk ikut buy call sifu, paling teruk sifu tu sebenarnya dah beli lama kaunter, tapi sengaja buat buy call supaya boleh push harga dan jual kat kita. Kalau boleh kita nak cari jumpa dulu kaunter tu, sebelum sifu tu jumpa barulah rasa seronok. Itulah dinamakan berdikari.

Sebagai contoh, jika anda pernah membeli ebook Sistem Saham, anda akan perasan setupnya adalah (swing mid term). Jika anda penggemar setup ini, sudah pasti anda mahu mencari kaunter memenuhi setup ini. Setup utama ialah EMA50 cross EMA200 dengan peningkatan volume sekurang-kurangnya melebihi volume purata 50 hari yang lepas. Tetapi untuk anda membelek-belek satu persatu kaunter sudah pasti meletihkan.

Teknik Mencari Kaunter Menggunakan Screener

Terdapat beberapa screener dalam pasaran. Ada yang berbayar dan juga percuma. Antara percuma ialah:

Trade Signum. 

Untuk mencari screener, boleh lawati link ini http://www.tradesignum.com/screener. Terdapat pre-defined screener dan anda boleh customize sedikit screener. Ianya adalah bagus untuk newbies yang tidak mempunyai modal besar dan mahu mencuba screener yang percuma.

Platform Trading

Terdapat platform trading yang menyediakan screener fundamental dan ada juga menyediakan screener TA. Seperti cimb i-trade. Kita juga boleh customize sedikit mengikut citrasa setup kita. Walaupun tak berapa banyak boleh customize, tetapi cukuplah rasanya.

Jstock Screener. 

Saya telah mengenali Jstock screener agak lama. Tetapi saya masih blurr dan tidak tahu tentang fungsi. Biasalah, barang percuma jarang dihargai. Sehingalah saya membeli dan mentelaah ebook SiSD berkali-kali, barulah saya terkejut dengan potensi Jstock ini. Perisian ini boleh download secara percuma di lini ini: http://jstock.org/. Jstock mempunya predefined indicator, tetapi anda boleh customize mengikut kesukaan anda dan setup masing-masing. Kehebatan ia boleh customize tanpa limit membuatkan ramai telah mula belajar tentang Jstock. Terdapat sifu-sifu telah mula mempelajari / mengupah designer untuk customize litar jstock supaya menepati setup “killer” masing-masing. Alhamdulillah, setelah membaca ebook Saham Itu Seni Duit, saya mula memahami kaedah membuat litar sedikit demi sedikit. Tak hairan, suatu hari nanti, kelas “membuat litar screener jstock” akan mula tumbuh dan caj ribu raban kepada para peserta. Mungkin juga ramai akan menjual litar-litar dengan harga sangat mahal. Dan tak hairan, jika ada orang membuat litar tersebut sebagai litar intraday trading. Insya Allah ada masa, saya akan kongsikan serba sedikit beberapa kaedah saya reka litar menggunakan Jstock, tetapi litar saya tidaklah sehebat sifu-sifu & masta-masta diluar sana. Ia sekadar asas nak design litar. Selebihnya kena buat kajian sendiri juga.

 

Pendekatan litar scanner yang boleh customize.

Jika anda tidak tahu nak design litar, tak mengapa. Boleh beli sahaja. Ada juga yang bagi free. Tetapi isu utama kita perlu fahami tentang fungsi litar tersebut. Adakah ia menepati setup dan strategi trading kita. Bila dapat free, tetapi kita pun tak tahu apa tujuan litar tersebut. Sekali scan, keluar 900 kaunter. Jenis litar seperti tu boleh diklasifikasikan litar sampah. Baik tak  payah scan kalau beratus-ratus kaunter yang keluar. Litar mestilah sensitif dan spesifik. Mungkin ada “false positive” result. Tetapi tidak mengapa asalkan ia boleh narrow down saringan kaunter menepati setup trading kita.

Anda juga boleh design sendiri mengikut citarasa anda, terutama jika litar-litar di pasaran tidak menepati cita rasa selera trading anda. Boleh belajar dengan geng-geng isaham, terdapat otai yang sudah mula mengajar design litar jstock dengan harga kelas yang berpatutan.

Kesimpulan

Setelah saya mempelajari ilmu TA, saya merasakan ilmu TA ini luas. Tiada siapa salah dan silap asalkan buat untung. Cukuplah pegang satu setup. Kalau tahu banyak pun buat pening sahaja. Isu utama setelah anda dah tepu belajar ilmu TA;  ialah pencarian kaunter yang menepati “golden setup” masing-masing. Siapa berjaya cari, temui terlebih dahulu dan beli, seterusnya kaunter tu naik maka merekalah yang beruntung. Lagi tepat screener yang mereka gunakan, lagi mudah kerja mereka. Saya juga dapat tahu, sebenarnya banyak screener nilaian ribuan ringgit di luar sana. Bahkan ia boleh memberikan alert realtime & intraday kepada fulltime trader. Cuma perlu ketahui, jika market lemau dan merah, semua jenis screener dan setup TA pun tak berkesan. Tak ada screener 100% berkesan.

Sekian terima kasih. Selamat berpuasa dibulan Ramadhan yang mulia.

CDS akaun mana paling best?

Sewaktu awal-awal buka akaun CDS, saya jahil. Saya ingatkan sama ajo mana-mana investment bank atau broker. Bila dah buka akaun, barulah saya tahu brokerage fees adalah berbeza-beza. Setakat ini, walaupun saya sudah buka beberapa CDS, bukan kerana banyak duit, tapi sebab nak cuba-cuba ajo. Tetapi saya tetap setia kepada CIMB investment bank. Kerana ianya islamic account. Pun begitu, caj brokerage fee agak mahal oleh cimb investment bank.

Berikut adalah link yang membuat perbandingan brokerage fees oleh investment bank di Malaysia:

http://klse.i3investor.com/jsp/hti/brokers.jsp

Antara brokerage fees paling murah ialah ditawarkan oleh Mplus. Berita baik pula, Mplus juga telah menawarkan islamic account baru-baru ini. Tetapi saya belum lagi buka akaun. Kerana tunggu islamic akaun dilancarkan. Berdasarkan info dari kawan saya, terdapat kelemahan iaitu charting platform yang ditawarkan oleh mplus adalah “berbayar”. Iaitu kita perlu melakukan urusan jual beli saham beberapa kali sebulan untuk membolehkan kita menggunakan charting platform. Tetapi berita update saya tidak ketahui.

Bagi saya, ianya masalah kecil sahaja. Kalau nak charting platform yang bagus, register ajo akaun dengan RHB investment bank. Nanti akan dapat RHB TradeSmart desktop application. Kos register hanya RM10.60 (termasuk GST). Kat RHB TradeSmart platformnya bagus. Ia menggunakan software chartnexus. Terdapat data-data untuk counter melebihi tiga tahun. Jadi tak perlu subscribe chartnexus. Tambahan pula, terdapat analisa dan aras support / resistance (S&R). Sesuai untuk newbies yang tak tahu nak plot S&R atau tak konfiden lagi. Saya pun akui, kadang kala susah juga nak plot S&R ni. Bergantung pada carta sesebuah kaunter. Dengarnya, kenanga pun ada charting platform yang sama seperti RHB.

Di sini saya sertakan screen shot RHB TradeSmart. Kat bahagian bawah tu dah siap ada analisa untuk setiap kaunter. Selepas tu boleh tekan butang Support and Resistance (S&R). Kat situ boleh dah nak kira berapa Risk Reward Ratio. Keputusan nak beli ke tidak boleh dibuat secepat mungkin. Tetapi pemilihan kaunter dibuat seperti yang saya terangkan melalui post sebelum ini.

Kaunter melewar ni termasuk dalam 5 page active counter. Ia telah membuat kenaikan dah mencapai Target yang saya kehendaki. Untung ciput ajo, tapi syukurlah. Sekarang kaunter ini membuat retracement (pullback) dari last swing sebanyak hampir 78.6% aras fibonacci.

Kaunter Melewar.

Kaunter Melewar. Masih lagi uptrend, kerana indicator MACD masih berada di atas garisan centreline. Harga sudah menghampiri support terdekat iaitu RM0.555 dan support seterusnya ialah RM0.515. Jarak harga terkini dari support terdekat ialah 4.3%  dan jarak harga terkini dari resistance (target profit terdekat) ialah 9%. Ini menjadikan nisbah risiko: untung ialah sekitar 1:2.09.

Ini adalah screen shot RHB TradeSmart. Terdapat fungsi saya suka yang tiada pada chartnexus percuma. Secara peribadi, saya akan tunggu harga kaunter ini mendekati support sedikit lagi, RRR akan menjadi lebih baik, kemudian menunggu candlestick putih dan reversal candle di support. Jika perkara tersebut terjadi, barulah saya akan masuk beli. Ada orang sanggup mengambil risiko, beratur Q buy siap-siap di harga support. Terserah pada personaliti masing-masing. Ada suka sambut pisau semberono, ada yang sambut pisau dengan berhemah, ada yang tunggu ia menunjukkan tanda-tanda reversal.

Jika mahukan alert, platform ini boleh setkan alert. Tetapi saya lebih suka menggunakan KLSE screener apps di smartphone. Ia memberikan alert jika harga yang saya kehendaki tercapai. Nanti boleh terus beli atau jual jika alert berbunyi. Tak perlu mengadap komputer sepanjang hari.

Kesimpulan: 

  1. Pilih CDS akaun islamic (bagi orang islam) dan brokerage seminimum mungkin.
  2. Terdapat banyak jenis trading platform yang “percuma”. Tidak perlu subscribe kepada software yang mahal-mahal. Terutama untuk newbies yang baru bermula dengan modal yang kecil.
  3. Explore sebaik mungkin fungsi platform. Ada platform yang dah tambahbaik fungsi dengan menyediakan TA screener yang percuma.

Kepentingan Indeks KLCI

Pernahkah anda menghadapi situasi ini?

Tatkala Indeks KLCI menghijau. Buy call sungguh meriah di sana sini. Samaada dalam group telegram berbayar atau percuma. Maka anda sungguh rasa teruja. Tanpa berfikir panjang, anda membeli satu kaunter. Risau juga nanti terlepas bas. Kaunter tu dijangka terbang ke langit ke tujuh. Setelah beberapa hari, tak sempat pun harga naik sampai 5% untung. Indeks KLCI mengalami sedikit correction. Normal laa tu kan!. Takkan nak naik terus menerus tanpa henti.

Pada waktu yang sama, portfolio mula merah, jatuhnya lebih laju dari indeks KLCI. Alahai….

Nak jual sayang….Maklumlaa, otai-otai, sifu-sifu, masta-masta semuanya cakap FA kaunter ni bagus. Bagus tahap gaban.
Nak simpan tapi dah rugi….
Rugi pulak dah sampai 3%…4%…5%. Perut mula sakit memikirkan rugi tu. Tidur malam tak lena.
Kalau invest RM5000, takdelah terasa sangat.
Ni hentak habis-habis duit simpanan. Dekat RM100k…Kalau 5% rugi, dah dekat RM5000 floating loss. Tu dah kira gaji berapa bulan.
Maka, tanpa berlengah-lengah lagi, kerana tak tahan, maka dijualnya ketika KLCI merah.
Tapi sayangnya, lupa nak lihat indeks KLCI tu kat mana.
Setelah menjual kaunter tersebut waktu pagi, indeks KLCI ditutup tinggi sedikit berbanding harga buka. Paling jilake apabila melihat candlestick terakhir ialah Hammer. Siap harami pattern + hammer & Gap up pulak tu!. Adusss..
Esoknya kaunter yang dijual tu melambung naik (technical rebound) bersama-sama KLCI sebanyak 5%, kemudian menyambung kenaikan lagi sebanyak 3% hari berikutnya.

Sebenarnya, saya sudah terkena beberapa kali situasi seperti ini.

Pada insiden Brexit, saya silap kerana menjual, sepatutnya saya membeli sehabis-habisnya. Sedangkan Brexit itu adalah tidak relevan langsung dengan pasaran Bursa Malaysia.

Berikut adalah pengajaran untuk diri saya berdasarkan situasi di atas..

Adakah indeks KLCI itu penting?

Ada sifu pernah berpesan, bahawa usah peduli sangat KLCI tu. Jika kaunter tersebut bagus, maka ia akan naik juga akhirnya.

Saya separa bersetuju dengan pendapat ini.

Bagi saya, penting untuk melihat indeks KLCI. Penting untuk ambil tahu. Sekurang-kurangnya, kena tahu, samaada pasaran masih mengekalkan trend kenaikan (uptrend), aras sokongan & rintangan terdekat dan sokongan penting untuk mengekalkan uptrend indeks KLCI. Walaupun anda seorang investor untuk long term, short term apatah lagi intraday, indeks tetap relevan. Kerana jika kita ambil tahu tentang indeks, maka peluang untuk membeli “entry buy” yang berkualiti akan menjelma.

Bagi saya, jika indeks KLCI ini tidak penting, sudah pasti ia tidak perlu wujud. Tetapi kenapa ia wujud????

Memang tidak dinafikan terdapat kaunter berkualiti yang melawan arus KLCI. Ia tetap naik walaupun KLCI membuat correction beberapa kali. Tetapi masih penting juga untuk melihat indeks KLCI.

Adakah perlu analisa indeks KLCI secara komprehensif?

Saya mengikuti facebook fan page penulis ebook Sistem Saham. Beliau menganalisa indeks setiap hari sebanyak 2 kali. Tetapi tidaklah terlalu rumit analisanya. Cuma yang bagusnya ialah beliau membuat catatan journal tentang indeks di fan page tersebut.

Berdasarkan buku SISD juga, jika ingin mencari kaunter-kaunter untuk dibeli. Maka indeks KLCI juga perlu dilihat, kemudian diikuti oleh indeks-indeks sektor-sektor. Kemudian barulah dilihat kaunter-kaunter tersebut secara satu persatu menggunakan scanner. Ia dinamakan top down analisis. Penulis SISD juga mengatakan, “mulakan trading saham di waktu musim correction” iaitu tatkala KLCI merah (tetapi masih dalam definisi uptrend atau indeks membuat pullback) maka kaunter-kaunter yang berpotensi dan Fundamental bagus perlu diintai untuk dibeli. Ia bertepatan dengan saranan Warren Buffett iaitu “membeli apabila semua orang takut, dan menjual apabila semua orang tamak”. Maka situasi di atas perlu diterbalikkan iaitu, apabila semua orang riuh rendah membeli, saat itu sepatutnya kita menjual sehabisnya. Tetapi bukan senang untuk berada pada tahap tersebut. Jika senang, sudah pasti semua orang berlari dijalanan terpijak duit-duit.

Mulakan dengan modal yang minimum sanggup kita rugi!

Trading saham adalah aktiviti yang pasti merugikan duit anda. Sebelum fikir untung, maka bayangkan anda konfirm rugi dahulu. Jika rugi, berapakah jumlah kerugian yang menyebabkan anda masih senyum kambing? Jika rugi RM50 ringgit pun dah menangis tekap bantal kat muka. Maka trading saham bukanlah aktiviti pelaburan yang sesuai untuk anda. Mungkin duit tersebut hendaklah dilaburkan dalam ASB atau Tabung Haji sahaja.

Akan tetapi, sebaiknya pelaburan dimulakan dengan modal yang agak rendah iaitu RM5000 atau RM10 000 sahaja. Kerana jika anda telah mahir dan konsisten membuat keuntungan, sudah pasti jumlah ini boleh menjadi nilaian jutaan ringgit dalam masa yang singkat sahaja. Cuma untuk mencapai tahap mahir tu mungkin memakan masa. Sedangkan Dan Zanger mengambil masa 11 tahun melalui sepak terajang trading saham, barulah beliau membuat keuntungan berlipat ganda dalam masa yang singkat sahaja. Inikan pula kita, mahu kaya sekelip mata. Sedangkan candlestick hijau dan merah pun takleh nak beza. Tu belum masuk bab support and resistance. Tercirit rasanya nak lukis garis-garis tu dan trendline bersimpang siur di sana sini.

Strict cut loss / loose cut loss?

Jika tiada cut loss. Maka semua orang berhak untuk trading saham. Kerana tak perlu belajar, beli sahaja mana-mana kaunter dan tunggu sampai ratusan tahun. Tetapi jika terlalu strict cut loss, maka lebih baik tak perlu trading saham, kerana harga pasti akan hentam cut loss point. Saya mempunyai seorang kawan, beliau suka intraday atau sangat short term trading. Masa diperlukan sangat banyak untuk monitor kaunter. Boleh dikatakan setiap 30-minit mahu menatap monitor komputer. Apabila market merah sedikit, kerugian beliau sudah pasti kerap. Tetapi apabila untung, terus cabut lari. Akhirnya “Pi Mai Pi Mai Tang Tu” la juga. Untung ditelan oleh rugi. Bahkan rugi kerana terdapatnya brokerage fees. Yang pasti, remiser saham kenyang buntal dengan kaki kontra seperti ini. Cut loss point bukanlah ditentukan sebanyak mana kita sanggup rugi semata-mata, tetapi entry yang terrrrrbaik itu wajib terlebih dahulu barulah diikuti dengan berapa banyak kita sanggup rugi + pastikan point cut loss itu adalah berdasarkan teknik yang betul.

Silap masuk, konfirm silap keluar!

Entry buy berkualiti, maka exit sudah pasti berkualiti. Kerana sebelum entry, sudah pasti dikira nisbah risiko: untung, harga perlu dijual dan harga perlu cut loss. Jika entry hentam kromo.
Sudah pasti akan bertukar menjadi long term investor. Awalnya target nak hold seminggu, tapi terlekat hold sebulan dua hahaha. Saya akui banyak kali terkena situasi seperti ini.

“Kaunter lawan arus indeks KLCI”

Kebanyakan kaunter berkualiti, yang memasuki fasa uptrend adalah bergerak secara harmoni dengan indeks KLCI. Secara normal, ia akan jatuh apabila indeks merah membuat correction. Tetapi ada kaunter yang berkualiti ini sudah naik dengan laju tatkala KLCI dijangka jatuh pada support. Biasanya sebelah pagi atau petang, kaunter-kaunter ini bergerak naik menghijau, walaupun KLCI masih merah. Kaunter ini boleh dikatakan melawan arus. Kaunter seperti inilah yang patut diintai sewaktu indeks merah.

Akan tetapi, terdapat juga kaunter yang jatuh apabila indeks merah, jatuh juga apabila indeks hijau. Biasanya kaunter ini adalah kaunter-kaunter yang masih di fasa downtrend. Sebaiknya
dielakkan membeli kaunter ini, kecuali anda tahu peringkat accumulation sudah mahu berakhir. Setakat ini saya masih belum mahir membaca volume di mana smart money membuat belian besar-besaran kaunter tertentu. Dan petanda akhir peringkat accumulation.

Di sini saya sertakan gambar “permainan-permainan” atau wayang kulit indeks KLCI apabila menghampiri support. Tatkala ia menghampiri support, ketakutan pelabur boleh dikatakan berada pada aras maksimum. Semua risau jika support pecah dah KLCI memasuki fasa downtrend. Group-group telegram juga senyap sunyi dari buy call. Akhirnya indeks menghijau semula sebelah petang dan ditutup hampir dengan harga buka. Esoknya pulak naik. Lebih mengejutkan, kaunter-kaunter lain dah bergerak terlebih dahulu. Jika anda berada pada situasi ini, carilah semula kaunter-kaunter berkualiti berdasarkan sektor yang tengah rally. Sama-samalah kita mencari. Sudah pasti ada peluang di situ.

Reaksi indeks KLCI apabila menghampiri parasa support (dalam bulatan hijau). Candlestick terbentuk berbentuk hammer, harami pattern dan gap up. Sekarang boleh dikatakan KLCI masih uptrend tetapi dalam proses consolidation (dalam awan ichimoku). Untuk kenaikan yang lebih mantap, indeks perlu keluar dari awan dan sekaligus melepasi garisan merah (tenkan sen) dan garisan biru (kijun sen). Retracement juga telah jatuh pada golden ratio 61.8% para fibonacci.

Reaksi indeks KLCI apabila menghampiri parasa support (dalam bulatan hijau). Candlestick terbentuk berbentuk hammer, harami pattern dan gap up. Sekarang boleh dikatakan KLCI masih uptrend tetapi dalam proses consolidation (dalam awan ichimoku). Untuk kenaikan yang lebih mantap, indeks perlu keluar dari awan dan sekaligus melepasi garisan merah (tenkan sen) dan garisan biru (kijun sen). Retracement juga telah jatuh pada golden ratio 61.8% para fibonacci.

Itulah perkongsian saya berkenaan indeks KLCI. Jika terdapat pendapat-pendapat dari sifu-sifu yang bercanggah dengan pendapat saya. Maka buanglah tepi pendapat saya. Kerana saya masih newbies. Jika bermanfaat, semoga para pembaca memperolehi keuntungan.

Sekian terima kasih.

Indikator Analisis Teknikal: Encik Guppy GMMA

Sejak sebulan yang lepas, saya mula menaruh minat terhadap indikator ini. Walaupun telah diperkenalkan oleh kawan saya setahun yang lepas, saya tidak menyukainya kerana ianya nampak tidak menyakinkan. Sebenarnya, mana-mana indikator ada kelebihan dan kekurangannya. Kalau banyak kekurangannya, maka tinggalkan. Jika banyak kelebihan maka gunakannya sepenuhnya.

Apa pun secara umumnya kita perlu ketahui, bahawa indikator-indikator analisis teknikal terdapat ratusan banyaknya di dalam pasaran. Yang perlu kita tahu ialah “leading indicator” di mana ianya memberitahu signal beli / jual lebih awal berbanding indikator-indikator lain.

Berikut secara ringkas saya senaraikan “indikator” yang bersifat leading:

1. Candlestick pattern (price)
2. Volume
2. Support and resistance / Supply and demand area
3. Trendline
4. Channel trendline
5. Chart pattern
6. Sifat Que buy / sell (digunakan oleh intraday trader, short term trader)

Akan tetapi, untuk mahirkan diri dengan leading indicator diatas agak sukar dan memakan masa yang agak panjang.

Maka di sini, saya kongsikan video ceramah Encik Daryl Guppy. Beliau mencipta indikator GMMA (Guppy Multiple Moving Average) pada tahun 1997. Setelah melihat video beliau, saya kagum dan lebih yakin dalam menggunakan indikator ini. Harap pembaca dapat download video ini secepat mungkin, takut nanti dipadamkan oleh youtube.

Ringkasan video dari pemahaman saya. 

Saya ingin ringkaskan intipati apa yang saya faham dari video ceramah beliau. Semoga pembaca juga mendapat pemahaman yang sama atau lebih lagi dari saya.

  1. Untuk mencipta indikator GMMA, Encik Guppy sebenarnya perlu mahirkan segala “leading indicator” yang saya senaraikan di atas. Setelah beliau mengenalpasti masalah-masalah yang timbul seperti sukarnya untuk mahir dengan indikator di atas, maka beliau mencipta indikator baru.
  2. Indikator beliau adalah sesuai untuk trend follower, ia agak lagging, tetapi lebih selamat.
  3. Sistem stoploss juga diajar oleh beliau iaitu teknik “3 CBL”
  4. Antara kelemahan menggunakan trendline ialah: ia bersifat subjektif dan berubah-rubah.
  5. Chart pattern merupakan teknik yang bagus, tetapi ia juga subjektif bergantung pada pengalaman individu yang melukisnya.
  6. Indikator GMMA lebih bersifat objektif.
  7. Indikator ini terbentuk hasil dari pergerakan tindakan trader dan investor.
  8. Beliu juga menekankan pentingnya Stoploss dan Trailing profit. Di mana saya lihat, ramai pelabur newbie seperti saya tidak tahu bila nak keluar jika sudah untung.
  9. Trend follower juga berpotensi untung maksimum dalam satu-satu kaunter.
  10. Indikator GMMA adalah hasil dari gabungan indikator Moving Average, dari duk guna satu garisan, dua garisan, tiga garisan. Maka GMMA terdapat banyakkkk garisan sudah pasti lebih baik.

Semoga video ini banyak membantu. Para pembaca boleh menggunakan ichimoku, GMMA indikator, MACD dan sebagainya. Tetapi pilihlah indikator paling senang nak digunakan. Supaya sekilas pandang sudah tahu trend, pullback / retracement sesuatu kaunter. Indikator seperti ini bersifat “visual screening” bab kata pepatah, sekilas pandang ikan dilaut, sudah tahu jantan betina. Lagipun kaunter-kaunter di Bursa Malaysia bukannya sedikit, ada beratus. Jadi indikator ini sangat membantu untuk screening kaunter-kaunter yang berpotensi.

Sekarang, indikator kegemaran saya ada dua iaitu Ichimoku Kinko Hyo dan Gupply Multiple Moving Average (GMMA). Para pembaca boleh gunakan indikator ini untuk melihat kaunter-kaunter sebagai latihan. Insya Allah ia pasti akan lebih mudah.

Semoga bermanfaat.

Kesilapan di awal pelaburan

Dahulu saya berangan-angan untuk mendapat pulangan yang tak masuk akal dalam jual beli saham. Target 100% return dalam 6 bulan untuk 1 kaunter yang dibeli. Ataupun untuk semua kaunter yang dibeli.

Memang ada kaunter-kaunter yang memberikan pulangan yang tinggi seperti IFCAMSC. Buy call dibuat oleh group X pada seawal 0.095. Jika hold dan sabar selama setahun lebih, mahunya dapat pulangan 1000%. Saya untung kaunter tersebut sebanyak 11%. Tetapi oleh kerana tidak tahu target price, tidak tahu ilmu cut loss, tidak tahu ilmu trailing profit, tidak tahu kat mana support dan resistance saya jual awal. Jika tahu sekalipun, saya tidak hiraukan. Oleh itu saya hanya untung 11% sahaja. Tu cerita lama, selebihnya selepas itu saya rugi. Oleh itu saya berehat sekejap dan belajar semula tentang ilmu saham. Sekarang market banyak correction, lemau. Maka sukar terpijak kaunter emas seperti ini. Lagipun beratus-ratus kaunter di Bursa Malaysia, bukan senang nak cari kaunter-kaunter emas seperti ini. Hanya otai-otai dan sifu-sifu sahaja yang boleh tunjuk kaunter tersebut. Hihihihi.

Kuasa compounding 5%

Sewaktu berehat dari trading, saya sentiasa meyambung pembelajaran saya melalui youtube, ebook-ebook yang ditulis oleh Saadnudin Syawal bertajuk Saham itu Seni Duit dan ebook Alwi Adam.

Di sini saya ingin kongsikan antara tips paling saya sukai dari ebook Saadnudin Syawal.

Sebenarnya tips tersebut dinyatakan oleh beliau diambil dari sumber website ini.

Daripada tips tersebut, saya mula muhasabah diri saya, apakah matlamat saya jual beli saham?

Adakah inginkan duit harian? duit bulanan?

Adakah ingin menjadi full time trader dengan duit berkepok-kepok?

Apakah matlamat kewangan? Apakah yang saya ingin capai sebenarnya?

Adakah saya ingin selamanya bergiat dalam saham? Sedangkan trading itu memenatkan.

Perlukah kita meletakkan modal yang besar untuk jual beli saham?

Saya terdiam…..

Di dalam ebook tersebut, saya ringkaskan seperti dalam gambar dibawah:

Kuasa compounding 52 minggu tahun pertama

Kuasa compounding tahun pertama, perkataan minggu boleh digantikan dengan Level, macam main game.

 

Kuasa compounding tahun kedua

Kuasa compounding tahun kedua, perkataan minggu boleh digantikan dengan Level, macam main game.

Bermula dengan modal yang kecil

Sebenarnya kita tidak perlu bermula dengan modal yang sangat besar dalam saham. Jual beli saham sangat berisiko, ia mencabar emosi dan ilmu yang kita ada. Tidak cukup bergantung dengan “buy call” atau “sell call”. Kadangkala buy call ajo yang bergegar-gegar. Sell call atau cut loss call tak pula dibuat. Tiada siapa pun sebenarnya kisah kalau kita rugi.

Dari gambar ini, modal sebenarnya boleh dikecilkan seperti RM5000. Tetapi saya tidak membuat kiraan untuk RM5000. Tuan puan boleh buat kiraan menggunakan microsoft excel. Boleh lihat youtube cara kira compounding interest.

Dari modal RM10k, untuk mencapai 5% seminggu adalah perkara yang logik dan boleh dicapai oleh kebanyakan trader.

Saya sudah bertanya pendapat dari seorang pengikut TAVA, beliau berkata ianya boleh dicapai dan tidaklah terlalu susah. Cuma beliau ialah trader fulltime, jadi senang nak monitor portfolio. Tapi saya rasa tidak susah untuk monitor kenaikan 5%, boleh guna apps smartphone percuma iaitu KLSE screener. Kat situ boleh setkan alert sampai 15 kaunter.

Ok, setelah mencapai 5% seminggu, duit untung JANGAN sesekali dikeluarkan, tetapi ditambah kepada nilai pokok asal modal dan dilaburkan. Perkara ini diulangi sehingga mencapai 104 kali winning trade.

Ada orang berkata, sudah pasti ada losing trade. Ya betul, jika losing trade, maka tandakan minggu (level) ke berapa kita terpaksa turun semula. Contohnya trade pertama kali untung 5%, maka kita sudah naik level minggu ke-2. Sehinggalah 10 trade, kita rugi 2 trade, maka undur semula la. Yang penting kita tahu kat minggu ke berapa kita berada berdasarkan nilai modal yang ada dalam akaun. Tidak semestinya 2 tahun mesti tercapai, ianya mungkin lewat sedikit dan mungkin lebih cepat, bergantung pada rezeki masing-masing yang ditentukan oleh Allah swt. Jika tercapai 60% dari nilai target pun sudah cukup bagus.

Mungkin saya perlu tukarkan perkataan “MINGGU” kepada “LEVEL”. Supaya tiada timeframe terlibat.

Bagaimana dengan money management, contohnya jika terkumpul RM100k?

Itu saya belum fikirkan lagi, jika sudah tercapai sampai tahap tu, saya rasa jawapan pasti ada nanti. Hahahaha

Jika saya berjaya gandakan RM10k kepada RM100k dalam masa setahun dengan prestasi 52 compounding winning trades dan good Risk Reward Ratio. Maka apa perlunya saya laburkan modal yang besar!!! Bahkan bermula dengan modal RM5k sudah cukup bagus.

Teringat kata-kata Chef Li – Biar kecil asalkan berhasil, jangan besar tetapi akhirnya bubar.

Jual beli saham ini adalah bisnes / perniagaan. Hakikat untuk berjaya dalam perniagaan bukanlah modal besar, tetapi bermula apa yang ada, bab kata Puan Ainon Mohd “lean startup”. Ataupun modal seminimum mungkin. Jika berjaya gandakan, kembangkan modal tersebut, barulah dikira otai dan berjaya.

Meletakkan modal seminimum mungkin adalah wajib, jika loss sekalipun, maka tekanan emosi juga minimum. Bahkan boleh bangkit berkali-kali. Lagipun saya tidak pernah dengar lagi pelabur saham total loss 100% dari modal asal. Paling bengap dan teruk sekalipun mungkin 70%. Itupun kerana mereka tak pakai ilmu cut loss. Jika pakai ilmu cut loss, maka maksimum rugi hanya sekitar 3-5% sahaja. Tak caya? Belajarlah ilmu cut loss. Belajarlah ilmu cut loss, belajarlah ilmu cut loss. Saya ulang 3x tu!!.

Tapi kalau loss RM50 hinggit pun dan menangis sambil tekup bantal kat muka, baik tak payah main saham. Baik main kutu ajolah.

Tapi kalau loss 50% dari modal masih senyum, harap tinggal kat tanjung rambutan.

Kesimpulan:

  1. Kuasa compounding adalah sangat besar potensinya berbanding pulangan tanpa compounding.
  2. Bermulalah dengan modal yang kecil, gandakan dan kembangkan. Sepanjang proses untung rugi tersebut, kita pasti akan belajar sesuatu yang sangat bermakna
  3.  Limit kan loss pada 3%-4%, dan jagalah RRR dengan baik.
  4. Letakkan target yang rasional masuk akal.
  5. Tidak perlu mendapat untung giler-giler untuk berjaya, cukuplah untung 5% seminggu tetapi konsisten untuk berakhir dengan untung yang lebih besar.

Bermula Jun 2016 ini, saya berazam untuk mengikuti matlamat seperti dalam jadual di atas.

Kaunter untung di bulan Jun 2016: Dufu

Dufu: nama tak best, tapi cantik carta nya.

Dufu: nama tak best, tapi cantik carta nya.

Berikut adalah kaunter yang saya beli pada 26 Mei 2016 dan jual pada 3 Jun 2016. Untung hanya 5.5% sahaja dalam masa 7 hari bekerja. Cukuplah tu. Target 5% tercapai, 0.5% lagi tu harapnya boleh buat cover kos brokerage. Tapi ni modal sedikit, hari ini baru deposit duit. Insya Allah bulan Jun ni start dengan modal seperti yang dirancang dalam jadual di atas.

Hari ini saya sudah beli kaunter baru pula, harapnya minggu depan mencapai 5% dan ke atas. Kalau tercapai, boleh cabut lari cepat-cepat hahahaha. Saya sudah kira siap-siap support. Beli di support, risiko rugi 3.5%, potensi untung ialah 5.2% (TP1), dan 13.8% (TP2). Harapnya ada rezeki di minggu hadapan. Kalau rugi, tak naik level minggu la nampaknya. Huhuhuhu.

Semoga bermanfaat.

Penafian: Segala idea di atas adalah dari pembacaan saya, jika ianya bercanggah dengan pendapat sifu-sifu atau otai-otai. Maka ikutilah pendapat mereka. Abaikan pendapat saya ini. Lagipun bukan saya yang duk deposit duit dalam akaun tuan-tuan dan puan-puan. Saya juga tidak menjamin pulangan seperti di atas. Ianya adalah illustrasi dalam menetapkan matlamat. Sudah pasti saya tersadung & terhantuk beberapa kali dalam mencapai matlamat di atas. Saya juga tidak membuat buy call, saya tidak bertanggungjawab jika tuan puan terbeli kaunter penny cap ayam yang menyebabkan kerugian walaupun harga jatuh satu tick sahaja.

Asas TA

Asas Teknikal Analisis

Setelah setahun lebih belajar Ilmu Analisis Teknikal (Technical Analysis / TA), barulah saya sedar bahawa paling penting ialah kembali kepada ASAS-ASAS teknikal analisis. Indicator-indicator seperti MACD, stochastic, dan macam-macam lagi, ibarah sampah sarap pada monitor komputer jika asas-asas ini tidak dipedulikan. Ianya ibarat berjudi di bursa malaysia. Ya betul, jika kita beli sesuatu kaunter membabi buta. Kita tidak tahu kenapa kita entry? Adakah buy on support? Buy on pullback? Buy on breakout? Buy on demand? Buy on reversal signal? Begitu juga bila kita exit atau taking profit adakah kita sell on Resistance? atau sell secara pramatang sedangkan continuation pattern masih wujud. Paling teruk ialah membeli saham ketika downtrend.

Perkara ini sebenarnya secara ikhlasnya telah terjadi kepada diri saya. Akibat mengabaikan ASAS-ASAS penting, maka kerugian adalah harga yang terpaksa dibayar; yuran sebuah kebodohan.

Di sini saya ringkaskan terlebih dahulu 5 asas-asas penting yang saya fahami:

1. Trend: Wajib kenalpasti trend sebelum masuk membeli saham. Adakah ianya Uptrend? Downtrend? Atau Sideway (mendatar). Membeli di downtrend, ibarat operasi bunuh diri. Membeli di uptrend juga boleh menjadi operasi bunuh diri jika membeli dipucuk tanpa exit plan. Membeli di sideway, memerlukan kesabaran yang berakhir dengan kerugian kerana smart money sentiasa melakukan “testing – hammer” memecahkan support. Jadi kat mana nak beli? Belilah kaunter major trend adalah uptrend, samaada membeli dipermulaan uptrend, membeli apabila harga membuat pullback ke atas support dan membeli apabila harga berada di level demand / support terkuat dan juga membeli setelah harga breakout dengan volume yg tinggi.

2. Support and Resistance:  Biarlah teknik apa sekalipun digunakan, saamada teknik dari China Ying & Yang, teknik dari barat chart pattern, Gann Teknik, Teknik Volume spread analysis, Candlestick, Indicator-indicator hembusan naga atau teknik dewata raya sekalipun. Jika tidak tahu nak lukis kat mana support dan resistance, maka teknik tersebut tidak berguna. Setakat ini pembacaaan saya yang bertaraf hingusan, semua teknik-teknik mana-mana sekalipun, ia sangat mementingkan kita mengenalpasti support dan resistance. Kalau tak tahu jangan masuk trade. Nampak ajo macam simple, tetapi ianya sangat tricky. Kerana hendak melukis S&R memerlukan latihan yang banyak. Carta tak semua cantik-cantik, ada yang haru biru sampai pening nak lukis S&R. Ada yang simple dan cantik. Ianya elemen WAJIB diketahui! Ramai yang mengabaikan S&R ini berpotensi rugi besar. Terdapat juga “mazhab” fahaman menggunakan “supply and demand” zone / area sebagai aras support dan resistance. Saya cenderung dengan fahaman ini memandangkan kerapkali manipulasi smart money untuk memecahkan support / resistance level. Jika digunakan aras supply and demand zone, biasanya jarang ditembusi. “S&R vs Supply and demand” ni serupa tapi tak sama.

3. Entry & Exit Point: Terdapat banyak teknik-teknik entry dan exit. Yang paling selamat ialah membeli apabila kaunter sudah mengalami pengakhiran fasa pengumpulan, seperti saya jelaskan dalam post blog sebelum ini “Empat Fasa Kitaran Saham Wajib diketahui”. Ia adalah teknik “bottom fishing” membeli pada aras paling bawah ketika uptrend sudah terbentuk. Tetapi terdapat juga teknik-teknik entry lain bagi yang terlepas bas. Apa pun, teknik entry wajib diiringi dengan teknik exit. Kalau entry tanpa exit plan, maka ia adalah sangat berisiko. Exit point perlu dikenalpasti supaya minda bersedia untuk menjual pada profit sebaik mungkin atau pada kerugian seminimum mungkin. 

4 RRR – risk reward ratio: Topik ini berkisar tentang money management. Ianya penting supaya setiap pembelian kita adalah berbaloi. Contohnya senang sahaja, apabila entry cuba tanya diri sendiri kat mana stop loss point? kat mana Take Profit point terdekat?. Adakah stop loss nilainya lebih besar dari TP? Jika lebih besar, ibarat kita berniaga dengan risiko rugi lebih besar dari potensi untung. Hanya orang gila sahaja yang akan perjudikan duit mereka untuk entry pada harga risiko lebih besar dari potensi untung. Paling gila ialah yang kata tak perlu cut loss.

5 Timeframe: Ini adalah sangat subjektif. Ada orang trading berdasarkan Timeframe 30-min iaitu anak murid fahaman TAVA. Tetapi asas seperti support dan resistance, breakout juga wajib diketahui. Tetapi jika sifu saya, dia menggunakan Timeframe daily untuk trade, dan Timeframe weekly untuk mengetahui major trend. Isu timeframe kadang kala mengelirukan. Pada pendapat saya, tak perlu lihat sampai banyak timeframe. Cukuplah lihat weekly dan daily. Yang tu lebih stabil, tidak mengganggu tugasan kerja harian kita. Dan potensi untung lebih banyak. TAVA lebih sesuai untuk full time trader. Trade dulu berdasarkan timeframe daily. Kalau yang tu pun tak larat nak monitor sekali sehari, tak perlu mimpi nak trade pada timeframe 30 minit.

Insya Allah dimasa hadapan, saya akan cuba menulis setakat apa yang saya pelajari setiap perkara di atas iaitu Trend, Support & Resistance (Supply & demand), RRR dan Timeframe. Saya akan susunkan setiap post-post blog mengikut kategori di atas. Para pembaca boleh membaca secara teratur berdasarkan post kategori yang terdapat di bahagian sebelah kanan blog ini.

Semoga bermanfaat.

Terima kasih.

 

Screen Shot 11-11-15 at 11.06 PM

Sila isikan email untuk mendapat update terkini blog post.

Untuk pembaca budiman, jika tidak mahu ketinggalan untuk mendapat update post terkini. Boleh la mengisi email anda pada borang subscription.

Setiap kali saya update blog, anda akan mendapat notifikasi melalui email. Jika mahu unsubscribe pun senang sahaja.

Saya akan cuba update blog dan meletakkan isi kandungan setiap minggu.

Niat utama saya ialah untuk berkongsi ilmu tentang pasaran saham bursa Malaysia. Agar ramai tidak rugi.

Mungkin juga saya akan memberikan cadangan untuk hadir kelas tertentu, tetapi saya pastikan ia berdasarkan pengalaman sebenar, bukan sekadar review tanpa menghadirinya.

Semoga bermanfaat untuk kita semua.