Cadangan buku yang bagus untuk fundamental analysis

Sejak sebulan dua ini, saya mulai menaruh minat terhadap fundamental analysis. Kadang kala merasa penat apabila terpaksa membaca chart saham berpuluh-puluh kaunter dalam seminggu & sehari. Tetapi itulah hakikatnya kalau nak short term  to mid term swing. Kalau fundamental analysis rupa-rupanya pun kena baca aliran tunai. Lagi memenatkan. Pokoknya, duit itu tidak datang bergolek dengan senang. Minat kepada FA ialah kerana ada seorang sifu tu tak habis-habis duk promosi pasal FA. Maka saya pun ambil lah tahu sedikit, mana tahu ianya bermanfaat.

Buku di atas adalah buku fundamental yang saya berjaya habiskan. Beberapa buku fundamental yang saya baca sebelum ini menceritakan EPS, PE ratio, ROE dan sebagainya terlalu teknikal dan sukar difahami. Mungkin lebih kepada financial / accounting background barulah boleh faham.

Tetapi buku di atas menceritakan dengan simple gaya bahasa, penceritaan juga dengan gaya metafora yang senang difahami. Tetapi hanya 2 point utama FA yang diceritakan sepanjang 12 chapter. Konsep mudah & ringkas.

Gaya pelaburan di dalam buku ini ialah gaya pelaburan Long Term. Seperti gaya fund manager. Saya rasa tidak ramai yang berminat kerana jika nak melabur long term. Ianya memerlukan kesabaran. Lagipun market malaysia ni, kaunter fundamental pun boleh jatuh teruk pada awalnya, tetapi untuk long term naik mencanak juga. Manakala, Kaunter cap ayam, cap cicak & cap tokek boleh pulak naik mencanak (kaunter goreng), TETAPI kalau jatuh, fuhh boleh terbeliak biji mata. Ini perkara biasa dalam mana-mana market saham. Aktiviti “pump and dump” atau goreng sampai hangus tu perkara biasa. Kalau tak berani, fokus kaunter fundamental sahaja. Slow dan selamat tapi untuk Long Term.

Pecahan modal pelaburan

Tak ramai yang menekankan isu pecahan modal. Dari buku ini, ia mencadangkan agar pecahan modal dibuat untuk membeli 20-30 kaunter yang menepati ciri-ciri fundamental dinyatakan. Keuntungan adalah berdasarkan average prestasi 20-30 kaunter tersebut. Jika terdapat kaunter rugi, sebagai contoh 5 kaunter rugi, 25 untung. Maka secara umumnya portfolio pelaburan kita masih untung. Dengan syarat pembahagian portfolio hendaklah seimbang.

Antara sebab kenapa kita WAJIB membuat pecahan modal, kerana agak mustahil kita boleh boleh hentam satu kaunter, kemudian konfirm untung 100% dengan kaunter tu sahaja. Mungkin kali pertama (beginner’s luck) kita akan untung, kemudian masuk kali kedua terus lingkup. Kerana terbeli kaunter cap ayam, sekali jatuh tergolek-golek. Jadi itulah pentingnya pembahagian modal, yang jatuh akan dicover berkali-kali ganda oleh kaunter yang untung (jika Risk Reward Ratio adalah bagus).

Berdasarkan dari intipati ini, saya telah mengambil langkah membahagikan portfolio saya dengan seimbang seperti berikut:

1. Pecahan beberapa kaunter

Jika saya mempunyai modal minimum RM10 000. Maka saya akan beli dalam 4-5 kaunter yang berbeza. Pembelian kaunter ini tidaklah sekaligus satu-satu masa. Saya mungkin membeli 2 kaunter dahulu, kemudian 3 kaunter minggu depan. Setelah mendapat keuntungan yang saya inginkan, maka saya akan jual satu dua kaunter. Sambil rolling modal pelaburan. Tidak bermakna saya memegang 5 kaunter pada satu-satu masa, beli sekaligus 5 kaunter dan jual sekaligus 5 kaunter. Kerana pergerakan sesuatu kaunter itu bergiliran dan jarang berlaku serentak. Minimum kaunter saya akan pastikan 4-5 kaunter. Gaya pembeliaan saya gunakan ialah sama iaitu gaya oversold. Kerana saya inginkan konsistensi dalam teknik digunakan. Dari situ, saya boleh analisa keberkesanan gaya ini.

Tetapi pembaca boleh guna gaya lain, seperti “buy on breakout” berdasarkan ebook SistemSaham atau “buy oversold” atau “buy on retracement” dan sebagainya. Tidak digalakkan untuk campur aduk gaya pelaburan ini. Tetapi jika nak campur aduk, ianya tidak salah asalkan seimbang seperti 5 kaunter gaya oversold, 5 kaunter gaya buy on breakout. Yang penting kena seimbang. Tetapi kalau beli 5 kaunter dengan 5 gaya berbeza ianya akan menjadi sukar untuk analisa gaya mana lebih bagus.

2. Portfolio seimbang

Saya juga memastikan portfolio saya seimbang. Contohnya, jika saya membeli kaunter di bawah RM0.50 sen sebanyak 4000 unit bersamaan RM2000.00. Kemudian jika saya ingin membeli kaunter berharga RM1.00, saya akan beli lebih banyak seperti sekurang-kurangnya nilaian yang sama iaitu RM2000.00 sebanyak 2000 unit juga. Elakkan portfolio tak seimbang seperti membeli kaunter RM0.10 dengan nilaian RM5000.00, tetapi kaunter RM1.00 beli hanya RM1000 sahaja (1000 unit). Ini kerana, jika kaunter RM0.10 tadi kerugian, 1 bid kejatuhan sudah banyak boleh rugi. Paling menyedihkan ialah, kaunter yang kita harapkan iaitu kaunter penny RM0.10 tu rugi banyak dan menyapu habis keuntungan kaunter berharga RM1.00. Jadi kalau 5 kaunter saya pegang, rugi 1 kaunter pun, saya masih boleh senyum. Kalau rugi 2 kaunter boleh lagi senyum tawar. Rugi 3 kaunter boleh lah jual untuk dapatkan modal semula dan muhasabah semula di mana silapnya.

3. Brokerage fees

Untuk pelaburan jangka pendek swing (bukan kontra), maka brokerage fee perlu diambil kira. Sebagai contoh, minimum charge untuk ialah RM8.00 (jika membeli kuantiti sedikit). Maka jika dicampur dengan kos stamp duty & GST, katakan charge ialah RM12.00 untuk membeli, dan RM12.00 untuk menjual. Total RM24.00.

Jika saya membeli nilai kaunter sebanyak RM1000.00, maka RM24.00 ialah 2.4%. Maka nak untung selesa, saya kena target paling busuk ialah dalam lingkungan 8-10% satu-satu kaunter berharga RM1000.00. Ianya agak sukar sedikit. Katakan saya naikkan modal kepada RM2000.00 untuk satu kaunter, maka RM24.00 menjadi 1.2% sahaja. Maka jika saya dapat untung 7% atas satu kaunter, saya sudah untuk bersih dalam 5.8%. Insya Allah ianya menjadi lebih senang.

Jika saya membeli satu-satu kaunter, saya akan pastikan projection untung minimum yang saya inginkan mestilah dalam julat yang selesa agar senang nak cover kos brokerage. Kalau tak, bila jual ingatkan untung, tetapi kira balik, tak lepas pun brokerage. Lagi rugi pulak tu.

Kenapa saya target untung sikit sahaja dalam 7-10%? Kerana saya inginkan compounding atas modal. Dan juga pencarian kaunter saya tidaklah susah kerana saya menggunakan scanner litar Saham itu Seni Duit (SiSD).

Akan tetapi, saya juga melihat kepada risiko, jika risiko Cut Loss terdekat ialah 5%, tetapi potensi profit 5%, saya tidak akan membeli kaunter tersebut. Paling teruk saya pastikan potensi profit saya ialah 2X atau sebaiknya melebih 3X dari risiko saya. Kerana jika saya rugi sekali dan untung sekali = maka saya tetap untung.

4. Fokus SATU gaya sahaja

SATU Gaya yang berkesan lebih baik dari 1000 gaya yang tidak berkesan.

Tidak bermaksud selama-lamanya kena guna 1 teknik / gaya sahaja. Fokus satu gaya ialah supaya kita senang nak analisa gaya mana paling berkesan /  winning rate gaya tersebut. Jika saya gatal tangan ingin guna gaya lain seperti gaya buy high sell higher / buy on breakout / gaya dividen. Maka saya kena pastikan peruntukan modal dan portfolio seimbang. Saya tidak mahu keuntungan gaya oversold saya hilang oleh gaya buy on breakout. Tetapi sebaiknya jika nak guna gaya lain, saya akan buka akaun dengan brokerage lain. Seperti gaya dividen, saya akan cari brokerage mplus  atau aminvesment bank yang menawarkan fees lebih murah.

Boleh juga nak buat pecahan 2 modal besar walaupun 1 akaun:

RM10k – gaya oversold, beli 4-5 kaunter

RM10k – gaya dividen, beli 4-5 kaunter (gaya paling rendah risiko ikut kaedah SiSD).

Paling penting, hendaklah buat trading journal iaitu rekod transaksi dan kos brokerage dalam microsoft excel. Senang nak trace duit keluar masuk.

Kesimpulan: 

  1. Apa yang saya terangkan ini adalah pengalaman saya dan berdasarkan juga pembacaan saya. Jika terdapat sifu-sifu / masta-masta mempunyai pendapat lain, maka saya hormati pendapat mereka dan pembaca boleh abaikan perkongsian saya ini.
  2. Pecahan modal adalah wajib untuk mengurangkan risiko kerugian atas modal kita.
  3. Perlu ingat, walaupun serendah mana risiko gaya / teknik trading. Atau sehebat mana gaya trading sekalipun. Apabila market correction berlaku, semua kaunter akan jatuh juga. Tetapi cuba intai peluang apabila correction berlaku. Beli kaunter yang bertahan pada support. Itu pun, jika modal tak sangkut kat mana-mana kaunter. Sebab tu jangan hentam sampai habis modal dalam satu-satu masa, kerana peluang waktu market correction datang, kita akan ada cash untuk beli kaunter.
  4. Pecahan modal biasanya memberi ketenangan hati apabila melihat ada portfolio yang tidak terjejas teruk akibat market correction. Ada yang bertahan di support. Lagi bagus ada yang naik.
  5. Jangan sesekali letak semua modal pada SATU kaunter sahaja. Ini adalah perkara yang saya sangat-sangat TIDAK galakkan. Sebab saya pun dah terkena.

Sekian.

Jurus Tertinggi Ilmu Saham

Jurus Tertinggi Ilmu Saham

 

Tidak dinafikan terdapat banyak teknik di pasaran. Sekarang market tengah naik, maka kelas saham mula subur tumbuh ibarat cendawan. Bila market merah, ramai menonggeng rugi, maka kelas saham senyap sedikit. Tak salah pun nak buat kelas. Bertambahnya kelas bermakna market saham akan lebih rancak kerana ramai mula memasuki pasaran saham. Maka mangsa-mangsa menjadi bertambah. Sindiket pun suka jika ramai retailer masuk.

Apa pun, apabila mula belajar saham, kita sudah pasti mencari-cari ilmu terhebat. Jurus paling mudah, dan konfirm buat untung. Usah kata newbie, tok guru yang lama pun masih lagi ingin mencari teknik “holy grail”. Hakikatnya, tok guru dan sifu tidak nafikan, bahawa bukan teknik terhebat yang penting. Paling penting ialah kawalan emosi dan money management. Tapi kalau takde cut loss, emosi masih boleh dikawal, tu bukannya bagus, tu petanda tenat.

Saya masih lagi dalam proses belajar. Mencari teknik lebih simple, tak memeningkan kepala.

Saya mencari teknik yang lebih serasi dan sesuai dengan profil kerjaya saya yang agak sibuk.

Saya tidak mahu mencari fulltime trader, yang kerjanya menatap monitor setiap saat. Silap-silap nanti boleh sakit jantung.

Berdasarkan pembacaan saya dan juga perjumpaan dengan rakan-rakan seperjuangan berlainan “mazhab”.

  1. Teknik saham sebenarnya mempunyai tujuan yang sama, tetapi berbeza timeframe. Jika anda merupakan midterm dan long term trader, maka daily timeframe adalah lebih dari mencukupi. Tetapi jika anda mahu menjadi short term dan intraday trader, maka timeframe lebih pendek seperti 4H, 1H, 30-min, 5-min, dan mungkin 1-min.
  2. Antara ilmu intraday trader hingga short term (kontra) ialah TAVA. Setupnya lebih kepada melihat indicator seperti Moving Average, MACD, etc. Candle tak nampak sangat sifatnya untuk intraday. Sifu Don Trader juga ada menggunakan teknik short term. Begitu juga kaizen trader. Tetapi saya nasihatkan, jika mahu membuat urusniaga singkat dalam saham, mahirkan dahulu long term. Biasanya short term trader ni meletihkan dan lebih berisiko. Kecuali sudah mahir. Yang peliknya, bila dah mahir, akan beralih ke long term trader, sebab lebih untung dan kurang meletihkan.
  3. Untuk midterm trader dan long term. Maka banyak teknik boleh digunakan, seperti aliran mazhab Wyckoff Method, Ichimoku trader, Heikin Ashi, Teknik Pengumpulan Don Trader, Teknik Zamsaham, dan teknik Naked Chart dan macam-macam lagi.
  4. Hakikatnya semua ilmu sama sahaja matlamatnya, iaitu buat untung. Maka adalah membuang masa bertelagah dan memperlecehkan ilmu orang lain. Yang penting duit kita berkembang bukan menyusut.
  5. Walaupun 1001 teknik telah muncul, tetapi tiada istilah teknik terbaru sebenarnya. Yang terbaru bermakna orang tu baru tahu, sedangkan seluruh dunia dah tahu.
  6. Semua 1001 teknik melihat carta saham yang sama. Akhirnya kesimpulan tetap sama iaitu nak beli atau nak jual, kat mana nak beli dan kat mana nak jual. Cuma yang berbeza, siapa masuk awal dengan tepat dan keluar dengan tepat maka akan untung. Masing-masing kena redha dengan rezeki masing-masing.
  7. Konsep Asas dalam Teknikal Analisis saham ialah: 
    • Kenalpasti TREND – beli pada permulaan uptrend. Orang kurang siuman akan beli pada permulaan downtrend.
    • Kenalpasti JENIS ENTRY – sauk dari bawah, buy on dip, pattern breakout dan macam-macam lagi. Kalau tak tahu banyak teknik, berpegang teguh pada satu teknik pun cukup dah. Seperti Golden Zamcross. Memang mantop.
    • Kenalpasti SUPPORT DAN RESISTANCE / SUPPLY DAN DEMAND zone – kalau tak berjaya kenalpasti S&R / S&D, boleh ucap selamat tinggal kat dunia saham. Konfirm akan rugi.
    • Kenalpasti ENTRY POINT dan EXIT POINT – bab kat sifu zamsaham, emergency exit kena tahu kat mana.
    • Kira RISK REWARD RATIO – jika entry, berapa potensi untung dibanding dengan potensi rugi. Jika potensi rugi melebihi 4%, baik tak payah masuk. Cari kaunter lain.
    • Jangan labur / lebur semua duit, kena ada duit buffer. Teknik money management di ajar dalam TAVA dan juga sifu USB. Paling banyak laburkan 80% dari duit yang diletakkan untuk main saham. 20% tu dikira buffer.
    • STOPLOSS itu wajib. Jangan sesekali mengamalkan HOPE ANALYSIS. Jangan tunggu sifu buat announcement kena cut loss. Jika tak pandai cut loss, boleh laa pencen awal dunia saham.
  8. Ilmu Elliott Wave juga penting, tetapi sampai sekarang saya tak paham-paham kaedah counting wave. Ianya bersifat prediktif, boleh ramal saamada trend sudah berakhir atau tidak. Oleh itu penting untuk tahu TREND BERMULA atau BERAKHIR. Supaya tidak menjadi pembeli monyet yang tidak dapat dijual. Tidak semestinya ilmu elliott wave sahaja boleh meramal, kaedah wyckoff method pun di ajar signal “SOS” – sign of strength, dan SOW – sign of weakness dalam menilai trend. Ilmu berbeza, tetapi matlamat sama.
  9. Ilmu saham ini perlu 2 aspek yang kita perlu mahir. Satu aspek ialah teknikal analisis yang mengandungi 1001 Jurus Teknikal Analisis Alam Semesta. Aspek kedua sangat-sangat penting ialah “teknik pemilihan kaunter”. Jika aspek pertama hebat menggunung sekalipun, jika tersilap pilih kaunter memang ke longkang juga jawabnya.
    • “Teknik Pemilihan Kaunter” ini jarang di ajar dalam kelas-kelas saham. Jika ada sekalipun, ia berbeza-beza dari sifu-sifu dan tok guru yang berlainan. Ada yang jenis sauk dari bawah (bottom fishing), beli dan simpan sampai berkulat. Samaada untung atau rugi. Ada yang beli waktu ia retrace (buy on dip). Ada yang beli “buy on breakout”. Ada yang beli ikut pattern seperti ajaran Dan Zanger. Ada yang buy on support sell on resistant. Ada yang beli kat demand dan jual kat supply zone. Pokoknya teknik semua tu betul asalkan untung. Jika rugi, bukan teknik yang salah, pengamal teknik yang salah sebenarnya.
    • Salah satu ebook terbaik dan terkini (up to date) ialah ditulis oleh Tuan Saadnudin Syawal iaitu Saham Itu Seni Duit. Ebook ni saya promosi ajo, tiada komisen pun. Saya sudah beli ebook ini. Dalam ebook ini, di ajar menggunakan scanner J-stock yang percuma, dan menggunakan software charting percuma chartnexus. Dalam ebook tersebut, diajar teknik menggunakan scanner, untuk memilih kaunter-kaunter yang berpotensi mengikut jenis entry seperti bottom fishing. Saya sangat tertarik dengan teknik yang diajar, kerana ia lebih sistematik. Cuma dalam ebook tersebut, tidak disebut detail tentang money management, risk-reward-ratio, dan cut loss. Apa pun, ia sangat-sangat bagus dalam memilih kaunter. Selebihnya, gunalah indikator-indikator setup yang diajar oleh tok guru masing-masing bagi menilai entry terbaik untuk kaunter yang dipilih.
    • Satu lagi ebook yang mula terbit ialah tulisan oleh Tuan Alwi Adam. Ianya sangat sesuai untuk newbie. Silibus penulisan juga merangkumi teknik pemilihan kaunter. Ini saya suka, apa sahaja kelas ajar ilmu teknikal analisis sepatutnya ajar kaedah pemilihan kaunter. Narrow down kaunter berpontensi. Tak semua orang boleh beli ratus-ratus kaunter tu. Bila narrow down, dan spesifikkan entry, barulah anak murid boleh berdikari. Tuan Alwi menggunakan pendekat Wyckoff Method dalam dalam kelasnya. Yelah, takkan nak tulis semuanya dalam satu buku. Paling kurang kena buat kelas juga. Jadi jika anda berminat dengan Wyckoff Method boleh la register kelasnya di sini. Teknik Wyckoff method ini adalah sama seperti dalam ebook Anna Coulling yang saya jelaskan sebelum ini. Tetapi ia lebih spesifik pada market malaysia.
  10. Lagi simple ilmu TA adalah lagi baik sebenarnya. Ini kerana, contohnya ada 20 kaunter berdasarkan scanner yang kita perlu analisa. Jika teknikal analisis setup menggunakan 15 indicator, maka cuba bayangkan berapa jam nak habis analisa 20 kaunter tu. Tup tup terbeli yang rugi. Adeh sakit hati jawabnya. Sebab itu, saya secara peribadi menyukai indicator Ichimoku Kinko Hyo, kerana ia bersifat visual. Buka ajo indicator tu, sudah tahu kat mana S&R, boleh pilih jenis entry weak, strong, neutral. Dan terus boleh tahu kat mana emergency exit. Indicator ni memudahkan untuk kita scan secara visual kaunter yang sudah dipilih. Jimatkan masa dan kurangkan pening kepala. Setakat ini indicator Ichimoku ni sesuai digabungkan dengan ilmu candlestick, dan sesuai untuk semua jenis market.

Setakat itu sahaja dulu. Insya Allah cuba menulis sedikit tentang ilmu teknikal analisis. Tetapi untuk lebih detail, saya cadangkan pilih kelas-kelas yang berkualiti, padan BERBALOI dengan harganya ditawarkan, good after class support. Supaya proses pembelajaran berterusan berlaku. Mana-mana kelas pun ok, asalkan mereka berpegang teguh pada konsep asas di atas. Untuk fundamental analisis pula, saya secara peribadi tidak percaya kerana banyak kaunter FA tidak selari dengan TA. Tetapi TA bergerak lebih laju dan terkedepan berbanding FA.

Sekian.

Adakah anda mahu ebook berkenaan teknikal analisis secara percuma?

Anda boleh download ebook, letakkan dalam komputer, ipad atau print sebagai hardcopy.

Kebanyakan ebook teknikal analisis adalah dalam bahasa English. Tetapi ilmu teknikal analisis adalah sama sahaja. Cuma perlu disesuaikan untuk market Malaysia. Ia adalah persediaan yang bagus sebelum menghadiri kursus-kursus saham, agar lebih faham.

Jangan percaya kalau ada orang cakap dia jumpa teknik BARU yang konfirm untung. Nampak benor menipunya. Yang baru bukan teknik, cuma dia ajo BARU jumpa, sedangkan teknik tu dah wujud kat dunia ni ribuan tahun sebelum ini. Apa boleh buat dia ajo baru tahu, paling teruk orang lain yang tak tahu lagi duk fikir teknik ni memang BARU.

Di Malaysia, buku versi bahasa Melayu tidak banyak ditulis berkenaan teknikal analisis dan juga berkenaan saham bursa Malaysia. Kebanyakan ilmu teknikal analisis di Malaysia diserlahkan dalam bentuk kursus-kursus ribuan ringgit. Banyak ilmu sebenarnya dapat diperolehi dari ebook-ebook percuma.

Saya menganggap ebook yang saya baca adalah ribuan ringgit harganya walaupun saya dapat secara percuma. Banyak perkara saya pelajari dari ebook seperti candlestick charting, chart pattern & teknik menggunakan indikator Ichimoku Kinko Hyo.

Berikut adalah langkah-langkah mendapatkan ebook percuma.

Langkah Pertama: Buat carian berkenaan ebook di www.amazon.com

Screen Shot 11-10-15 at 10.50 PM

Carian di www.amazon.com untuk melihat markah review

Contohnya ialah buku kegemaran saya yang ditulis oleh anna coulling. Akan tetapi, saya membeli buku ini dari amazon, kerana saya sangat-sangat kagum dan menghargai ilmu yang diajar dalam buku ini. Tambahan pula, dalam ebook percuma, saya dapati terdapat beberapa muka surat hilang. Lihat rating star dan berapa ramai review tentang buku ini. Biasanya jika 4-5 bintang review, dan bilangan review ramai, ini bermakna ebook tersebut sangat bagus.

Langkah Kedua: Gunakan website Library Genesis : http://gen.lib.rus.ec/

Screen Shot 11-10-15 at 10.42 PM

Library Genesis ini adalah tempat ebook percuma (pirate) terbesar setakat ini. Ia akan ditutup bila-bila masa sahaja. Sebelum ini, ebook terbesar ialah gigapedia, tetapi ia telah ditutup oleh pihak berkuasa. Jadi gunakan peluang terbaik setakat ini untuk download kaw-kaw segala ebook berkenaan ilmu teknikal analisis saham.

Buat carian kat sini, fokus pada ebook dalam bentuk versi pdf file. Jika tiada, maka boleh download epub file format, atau mobi format. Gunakan converter untuk tukar format ebook tersebut kepada pdf. Atau boleh juga download epub reader. Nak convert senang sahaja, cuba tanya Syeikh Google.

Langkah Ketiga: Paling penting hargai ebook walaupun ianya percuma

Jangan pulak buat bisnes dengan ebook tersebut. Hargai dengan membacanya. Jika ianya sangat bagus, maka boleh la membelinya yang original.

Kebanyakan ramai tidak menghargai ebook percuma. Maklumlah percuma kan. Itu masalah dengan freebies!

Tapi apa boleh buat, mungkin sebab itulah kelas-kelas saham yang mahal ribu raban ramai peserta berbanding kelas yang harga murah-murah.

Jangan menilai kualiti berdasarkan harga, tetapi nilailah kualiti berdasarkan isi penyampaian.

Bagi saya ebook percuma sangat bernilai. Sebelum saya terjumpa ebook anna coulling – Volume price analysis. Ada seorang sifu saham, membuat kelas berharga RM1500.00 sehari, berdasarkan konsep dalam ebook tersebut. Terus terang saya katakan, teknik beliau berkesan, cuma pemilihan kaunter tidak diajar dengan baik, maka sukar membuat untung. Kalau lah saya sudah terjumpa ebook itu sebelum hadir kelas tersebut, sudah pasti selamat RM1500.00. Boleh buat modal pelaburan.

Dan ada yang membuat group subscription dengan yuran bulanan. Ilmu disampaikan sama konsep sebijik dalam ebook tersebut. Cuma ia disesuaikan dengan keadaan realiti market Malaysia. Tetapi saya keluar dari group tersebut memandangkan ia tidak mengajar dengan baik kaedah pemilihan kaunter.

Nanti saya akan terangkan kenapa pentingnya Ilmu Pilih Kaunter Saham dalam post seterusnya. Biarlah ilmu Teknikal Analisis Level HP 999 999, tahap 11 petala langit, tendangan tanpa bayangan dan Teknik Putar Alam sekalipun, jika tersilap pilih kaunter tersungkur juga akhirnya huhuhuhuhu. Apatah lagi ikut buy call group-group secara membabi buta. Akhirnya muncullah Hope Analisis, kaunter dipegang berbulan-bulan dengan harapan akan naik. Akhirnya jadilah, seperti kisah orang kampung dengan monyet dalam blog post yang lepas.  Itu pengalaman sebenar, saya harap ianya tidak berlaku pada orang lain. Bukan tak bagus duk dalam buy call group, yang tak bagus ialah ikut-ikutan membabi buta tanpa faham apa yang dibuat.

Semoga bermanfaat, sekian.

Bursa malaysia

Sememangnya saya agak prejudis dan skeptikal tentang pelaburan saham di Bursa Malaysia. Pernah juga terdetik di hati ingin membuka CDS akaun, tetapi tidak tercapai sehingalah seminggu yang lepas. Saya lebih gemar melabur dalam saham unit amanah kerana ianya lebih mudah. Letak ajo duit dan biarkan ianya diuruskan oleh syarikat pelaburan unit amanah. Tidak perlu monitor setiap hari dan tidak perlu risau. Pulangan dari unit amanah juga agak lumayan sebenarnya iaitu sekitar 10-12% setahun bergantung pada suasana ekonomi.

Tidak dinafikan, dalam diri saya juga terdapat kepercayaan mitos berkenaan pelaburan saham di Bursa Malaysia antaranya ialah berisiko tinggi, istilah “main saham”, spekulasi, “berjudi nasib”, dan banyak lagi. Lagipun saya juga setuju dengan pendapat Azizi Ali “pelaburan tidak menjana pulangan yang tinggi kecuali jumlah yang dilabur dan jangka masa diambil adalah signifikan”.

Sehinggalah suatu hari, terdapat seorang kenalan yang menyatakan bahawa beliau telah berjual beli saham di Bursa Malaysia. Beliau menafikan istilah “main saham” kerana ianya tidak tepat. Yang tepat ialah berjual beli saham dan bergantung pada diri masing-masing samaada ingin berjual beli dalam tempoh yang pendek, sederhana atau panjang. Perbualan yang pendek dengan kenalan tersebut membuatkan saya mula tertarik untuk mengetahui dan belajar lebih lanjut tentang pelaburan saham.

Akan tetapi saya terlebih dahulu suka merujuk pandangan ustaz zaharuddin agar tidak terjebak dengan isu ketidakpatuhan syariah. Risau juga jika dah untung berganda, akhirnya diketahui ianya tidak halal. Untuk keterangan lanjut tentang urusniaga jual beli saham. Saya cadangkan luangkan sedikit masa untuk membaca tulisan UZAR berkenaan jual beli saham di sini

Antara maklumat-maklumat yang membuatkan saya tertarik dengan jual beli saham di Bursa Malaysia ini ialah:

  1. 70% dari saham yang terdapat di Bursa Malaysia adalah patuh syariah. Wow! ini cukup membanggakan sebagai rakyat Malaysia apabila mengetahui perkara ini. Jadi rasanya tidak patut ada isu dalam memilih saham yang patuh syariah. Bagi yang melabur dalam saham yang tidak patuh syariah mungkin terdapat 2 sebab iaitu teramat jahil dan tidak kisah tentang isu halal -haram.
  2. Kebanyakan pelabur runcit (kecil-kecilan) yang melabur di Bursa Saham rugi kerana berjual beli secara membabi buta tanpa ilmu yang secukupnya. Malah ada yang lebih suka melabur berdasarkan ikut suka-suka. Dengan ilmu, teknik, bimbingan mentor dan kumpulan support yang betul, maka kerugian dapat dielakkan.
  3. Mana-mana pelaburan juga mempunyai risiko. Yang membezakan ialah kecil atau besar, ketahanan status kewangan kita untuk bertahan dengan risiko dan pilihan saham yang dibeli.
  4. Zaman sekarang terdapat banyak seminar-seminar dan workshop yang berkualiti, juga facebook group, whatsapp group yang membuatkan komunikasi lebih pantas. Menggunakan teknologi sepenuhnya juga dapat meningkatkan peluang untuk membuat keuntungan.
  5. Di Bursa Malaysia terdapat saham “blue chips” yang kukuh dan stabil. Serta memberikan dividen setiap tahun. Saham ini bagus untuk dibeli untuk pelaburan jangka masa panjang.
  6. Terdapat 2 jenis analisa saham yang terkenal iaitu fundamental dan teknikal. Tidak dinafikan kedua-duanya amat penting dalam pelaburan saham. Terdapat ramai yang telah membuat keuntungan dengan kaedah fundamental, teknikal dan kedua-duanya sekali.
  7. Kebanyakan orang yang kaya dan terkenal, mereka pasti mempunyai saham. Maka kalau nak kaya, kot mana pun kena terlibat juga dengan saham.
  8. Sebenarnya tidak susah untuk jual beli saham, cuma perlukan sedikit pembacaan, hadiri workshop dan seminar. Bermula melabur dengan lebihan duit dikhususkan untuk pelaburan.
  9. Jika dibuat dengan teknik, kaedah dan cara yang betul, ianya berpotensi menjana pulangan yang lumayan.
  10. Tidak ramai golongan Bumiputera yang melibatkan diri dalam jual beli saham berbanding non-bumiputra. Ini adalah suatu perkara agak merugikan.
  11. dan banyak lagi…

Workshop Basic and Advanced Technical Analysis

Antara starting point yang buat ialah menyertai workshop Basic and Advance Analisis Teknikal Saham pada 25.1.2014 di Shah Alam. Penceramahnya ialah En. Hafiz Faizal.

Workshop Teknikal Analisis

Workshop Teknikal Analisis

Oleh kerana otak masih kosong dan blurr lagi tentang saham. Maka tidak dapat saya serap banyak ilmu dari workshop ini. Terutama banyak istilah yang digunakan terlalu teknikal. Akan tetapi, ianya sangat membuka mata saya seluas-luasnya untuk lebih minat lagi tentang pelaburan di Bursa Malaysia. Workshop ini saya berikan rating 3.5/5.0. Ianya amat sesuai bagi mereka yang telah ada CDS akaun saham dan lebih cenderung kepada analisa teknikal dalam berjual beli saham. Teknik dan strategi di ajar bagi mendapatkan keuntungan dan meminimumkan kerugian. Workshop ini FOKUS kepada teknikal analisis sahaja. Nota yang diberikan agak ringkas tetapi padat. Bagi orang yang terlalu newbie, saya rasa tidak sesuai (nama pun advance workshop). Saya rasakan masa satu hari agak pendek untuk menjelaskan banyak perkara tentang saham.

Ebook Sistem Saham

ebook sistem saham

Seterusnya juga saya telah mula membeli ebook dengan tujuan menambahkan kefahaman tentang jual beli saham. eBook tersebut ialah Sistem Saham yang ditulis oleh En.  Khairul Arifin Bin Selamat. Walaupun beliau bukanlah merupakan remiser berlesen, tetapi beliau menulis berdasarkan pengalaman beliau dalam urusan jual beli saham. Sistem yang dinyatakan dalam ebook juga agak teratur yang berkesan pada diri beliau. Sejauh mana ianya berkesan pada orang lain, itu saya tidak pasti. Buku ini lebih berkisar tentang teknikal analisis dan tidak banyak menceritakan fundamental analisis. Yang menarik sekali ialah di akhir ebook ini, beliau menceritakan rutin harian beliau dalam mengkaji pasaran saham. Langkah yang diberikan agak teratur. Saya rasa berminat untuk mencuba kaedahnya dan menguji adakah ianya berkesan.

DVD Momentum Saham untuk Newbies

DVD Momentum Saham sangat sesuai untuk newbies

DVD Momentum Saham sangat sesuai untuk newbies

Setelah itu, saya terbeli juga DVD Momentum Saham yang dihasilkan oleh En. Najib Assadok yang merupakan internet marketers terkenal di Malaysia. DVD ini dihasilkan dengan kerjasama seorang pelabur yang mempunyai pengalaman yang lama dalam jual beli saham di Bursa Malaysia iaitu Cikgu Razak. Ianya merupakan rakaman seminar yang telah dibuat oleh Cikgu Razak berkenaan pelaburan saham. Fokusnya ialah fundamental analisis. Bagi saya rating DVD ini ialah 3.0/5.0. Akan tetapi ianya sangat-sangat sesuai bagi mereka yang zero knowledge tentang saham. Antara maklumat berguna dalam DVD ini ialah tentang asas tentang CDS akaun, kaedah mahu membeli dan menjual saham, asas analisis fundamental. Saya rasa pendekatan yang dibawa oleh Cikgu Razak ini lebih “play safe” dan tidak terlalu agresif dalam pelaburan.

Walaupun harga DVD ini agak mahal, saya rasa lebih mahal untuk menghadiri kursus kerana yuran kursus berkenaan saham tiada yang dibawah RM10.00 dan ditambah pula dengan kos pengangkutan dan sebagainya. Saya rasa agak berbaloi jika DVD ini dibeli bagi yang kesuntukan masa untuk menghadiri kursus.

Perkara yang saya lakukan setelah menghadiri kursus ialah berjumpa remiser saham dan membuka akaun CDS. Langkahnya sangat mudah, bawa salinan IC, slip gaji dan penyata bank. Isi borang dan sign…tup tup 3 hari sudah siap akaun. Yang menariknya akaun ini tidak perlu deposit dan bayaran. Bahkan remiser tersebut sangat supportive dan sanggup mengajar face-to-face tanpa apa-apa bayaran. Wow!…tapi tidak hairan, kerana setiap kali transaksi jual beli saham (samaada untung atau rugi) beliau tetapi mendapat komisen atas bayaran brokerage fees yang dikenakan. Jadi gunakan remiser anda secara optimum hehehe. Saya beruntung kerana remiser saya juga seorang yang sangat berpengalaman dan menguasai ilmu fundamental dan technical analysis. Beliau mencadangkan saya membaca beberapa buah buku. Antara buku yang saya beli ialah I Love Stocks di tulis oleh Pauline Yong. Ini merupakan satu-satunya buku dihasilkan berdasarkan pasaran saham bursa Malaysia. Buku “starting point” yang terbaik untuk dibaca oleh sesiapa. Cuma ianya dalam bahasa Inggeris, pun begitu lenggok bahasanya amat mudah.

Buku “I Love Stocks”

Buku "I Love Stock" boleh dibeli melalui mphonline

Buku “I Love Stock” boleh dibeli melalui mphonline

Perancangan saya di masa hadapan ialah menambah lagi sedikit ilmu pengetahuan dengan menghadiri workshop / kursus berkaitan pelaburan bursa saham. Saya menahan diri saya agar tidak tergesa-gesa meletakkan duit dalam pelaburan yang saya tidak pasti dan tidak dianalisa dengan sebaiknya. Yang penting segala apa tindakan yang dilakukan mestilah mempunyai asas ilmu yang betul. Kemungkinan rugi tetap ada, tetapi yang penting ialah keuntungan diperolehi sentiasa melebihi kerugian.

Antara website yang saya rasa memberikan info yang sangat berkualiti tentang saham ialah: http://www.faizalyusup.net/. Saya rasa ini adalah sumber yang agak sohih memandangkan beliau merupakan remiser yang berpengalaman.

Apa pun, tidak rugi menuntut ilmu. Gunakan teknologi facebook, whatsapp dan google untuk meningkatkan pendapatan dan nilai hidup.

Sekian.