Asas TA

Asas Teknikal Analisis

Setelah setahun lebih belajar Ilmu Analisis Teknikal (Technical Analysis / TA), barulah saya sedar bahawa paling penting ialah kembali kepada ASAS-ASAS teknikal analisis. Indicator-indicator seperti MACD, stochastic, dan macam-macam lagi, ibarah sampah sarap pada monitor komputer jika asas-asas ini tidak dipedulikan. Ianya ibarat berjudi di bursa malaysia. Ya betul, jika kita beli sesuatu kaunter membabi buta. Kita tidak tahu kenapa kita entry? Adakah buy on support? Buy on pullback? Buy on breakout? Buy on demand? Buy on reversal signal? Begitu juga bila kita exit atau taking profit adakah kita sell on Resistance? atau sell secara pramatang sedangkan continuation pattern masih wujud. Paling teruk ialah membeli saham ketika downtrend.

Perkara ini sebenarnya secara ikhlasnya telah terjadi kepada diri saya. Akibat mengabaikan ASAS-ASAS penting, maka kerugian adalah harga yang terpaksa dibayar; yuran sebuah kebodohan.

Di sini saya ringkaskan terlebih dahulu 5 asas-asas penting yang saya fahami:

1. Trend: Wajib kenalpasti trend sebelum masuk membeli saham. Adakah ianya Uptrend? Downtrend? Atau Sideway (mendatar). Membeli di downtrend, ibarat operasi bunuh diri. Membeli di uptrend juga boleh menjadi operasi bunuh diri jika membeli dipucuk tanpa exit plan. Membeli di sideway, memerlukan kesabaran yang berakhir dengan kerugian kerana smart money sentiasa melakukan “testing – hammer” memecahkan support. Jadi kat mana nak beli? Belilah kaunter major trend adalah uptrend, samaada membeli dipermulaan uptrend, membeli apabila harga membuat pullback ke atas support dan membeli apabila harga berada di level demand / support terkuat dan juga membeli setelah harga breakout dengan volume yg tinggi.

2. Support and Resistance:  Biarlah teknik apa sekalipun digunakan, saamada teknik dari China Ying & Yang, teknik dari barat chart pattern, Gann Teknik, Teknik Volume spread analysis, Candlestick, Indicator-indicator hembusan naga atau teknik dewata raya sekalipun. Jika tidak tahu nak lukis kat mana support dan resistance, maka teknik tersebut tidak berguna. Setakat ini pembacaaan saya yang bertaraf hingusan, semua teknik-teknik mana-mana sekalipun, ia sangat mementingkan kita mengenalpasti support dan resistance. Kalau tak tahu jangan masuk trade. Nampak ajo macam simple, tetapi ianya sangat tricky. Kerana hendak melukis S&R memerlukan latihan yang banyak. Carta tak semua cantik-cantik, ada yang haru biru sampai pening nak lukis S&R. Ada yang simple dan cantik. Ianya elemen WAJIB diketahui! Ramai yang mengabaikan S&R ini berpotensi rugi besar. Terdapat juga “mazhab” fahaman menggunakan “supply and demand” zone / area sebagai aras support dan resistance. Saya cenderung dengan fahaman ini memandangkan kerapkali manipulasi smart money untuk memecahkan support / resistance level. Jika digunakan aras supply and demand zone, biasanya jarang ditembusi. “S&R vs Supply and demand” ni serupa tapi tak sama.

3. Entry & Exit Point: Terdapat banyak teknik-teknik entry dan exit. Yang paling selamat ialah membeli apabila kaunter sudah mengalami pengakhiran fasa pengumpulan, seperti saya jelaskan dalam post blog sebelum ini “Empat Fasa Kitaran Saham Wajib diketahui”. Ia adalah teknik “bottom fishing” membeli pada aras paling bawah ketika uptrend sudah terbentuk. Tetapi terdapat juga teknik-teknik entry lain bagi yang terlepas bas. Apa pun, teknik entry wajib diiringi dengan teknik exit. Kalau entry tanpa exit plan, maka ia adalah sangat berisiko. Exit point perlu dikenalpasti supaya minda bersedia untuk menjual pada profit sebaik mungkin atau pada kerugian seminimum mungkin. 

4 RRR – risk reward ratio: Topik ini berkisar tentang money management. Ianya penting supaya setiap pembelian kita adalah berbaloi. Contohnya senang sahaja, apabila entry cuba tanya diri sendiri kat mana stop loss point? kat mana Take Profit point terdekat?. Adakah stop loss nilainya lebih besar dari TP? Jika lebih besar, ibarat kita berniaga dengan risiko rugi lebih besar dari potensi untung. Hanya orang gila sahaja yang akan perjudikan duit mereka untuk entry pada harga risiko lebih besar dari potensi untung. Paling gila ialah yang kata tak perlu cut loss.

5 Timeframe: Ini adalah sangat subjektif. Ada orang trading berdasarkan Timeframe 30-min iaitu anak murid fahaman TAVA. Tetapi asas seperti support dan resistance, breakout juga wajib diketahui. Tetapi jika sifu saya, dia menggunakan Timeframe daily untuk trade, dan Timeframe weekly untuk mengetahui major trend. Isu timeframe kadang kala mengelirukan. Pada pendapat saya, tak perlu lihat sampai banyak timeframe. Cukuplah lihat weekly dan daily. Yang tu lebih stabil, tidak mengganggu tugasan kerja harian kita. Dan potensi untung lebih banyak. TAVA lebih sesuai untuk full time trader. Trade dulu berdasarkan timeframe daily. Kalau yang tu pun tak larat nak monitor sekali sehari, tak perlu mimpi nak trade pada timeframe 30 minit.

Insya Allah dimasa hadapan, saya akan cuba menulis setakat apa yang saya pelajari setiap perkara di atas iaitu Trend, Support & Resistance (Supply & demand), RRR dan Timeframe. Saya akan susunkan setiap post-post blog mengikut kategori di atas. Para pembaca boleh membaca secara teratur berdasarkan post kategori yang terdapat di bahagian sebelah kanan blog ini.

Semoga bermanfaat.

Terima kasih.