Assalamualaikum dan salam sejahtera

Nampaknya KLCI telah membuat double top dan telah mula turun dengan jaya. Jangkaan support sekitar 1723-1727. Berdasarkan chart pattern dan juga fibonacci retracement (weekly timeframe). Jika dilihat pada daily timeframe, maka KLCI sudah pun memasuki fasa downtrend. Tetapi saya lebih suka untuk menilai long term trend KLCI berdasarkan weekly. Jika dinilai daily, nampak gaya tak ada peluang nak entry.

KLCI next support ialah 1727. Stochastic dah oversold. Harapnya ia akan rebound bila kena kat support. Waktu tu boleh la kita jual kaunter yang dibeli kat support kepada BOB trader.

Ada sesetengah sifu kata tak perlu peduli KLCI, hanya tengok portfolio masing-masing. Saya setuju separuh sahaja dengan pendapat ini. Ya betul, jika major trend monthly, weekly dan daily adalah jelas uptrend, maka usah peduli tentang KLCI. Tetapi, jika KLCI weekly diambang downtrend, maka perlu beringat. Sentimen tak bagus akan mempengaruhi pelabur short term, mid term. Jika anda adalah investor untuk 5 tahun, maka tiada isu, pejam mata, letak duit ajo kat mana-mana kaunter yang bagus fundamentalnya. Paling teruk kaunter tu delisted sahaja. Kalau sabar ia akan naik semula.

BUY ON BREAKOUT (BOB): KELEMAHAN YANG KETARA

Ini adalah teknik yang terkenal, boleh dikatakan majoriti sifu / kelas / seminar/ webinar akan mengajar entry berdasarkan Buy on Breakout (BOB). Amat jarang aliran yang mengajar Buy at Support. Buy call kebanyakan bagi kaunter buy on breakout. Mungkin antara kelemahan paling ketara Buy at Support (BAS) ialah, masa diambil untuk beroleh keuntungan sangat lambat. Jika Buy on Breakout, waktu tu dah boleh untung dan juga PERLU INGAT boleh rugi terus kerana sangkut kat pucuk.

1. Market Lemau

Selama ini, pembelajaran saya dan teknik trading berdasarkan buy on breakout. Seingat saya, 2014-2016, jika menggunakan teknik ini, banyak berakhir dengan kerugian. Kerana market KLCI sideway. Oleh itu, trader yang bijak sebenarnya buy on support, apabila harga breakout mereka terus menjual pada trader newbies. Maka newbies pun tersangkut la. Ada yang cut loss memanjang. Bila 10 kali trade asyik cut loss, dah la modal besar, lagi parah guna margin, mula la menyerah kalah. Hari ini boleh lihat kaunter buy on breakout COMFORT mengalami penjualan dengan volume yang tinggi dari breakout. Apa maknanya? Maknanya orang yang dah beli kat support, dah clearkan position mereka. Yang duk beli kat pucuk tu paling kasihan. Entah bila mereka boleh jual semula. Kalau cutloss, banyak juga rugi berbanding Buy at Support.

Buy zone berdasarkan fibo confluence. Boleh juga cuba Q buy pada half kangaroo tail. Jika nak average down 2x pun boleh, pecahkan modal 2 bahagian. Nanti risiko lebih rendah. Kalau tak dapat tak apa, risiko tetap rendah.

Boleh rujuk gambarajah bagaimana bahayanya beli BOB kaunter COMFORT ini. Kaunter ini saya sudah perhatikan untuk pembelajaran dan kajian sewaktu ia retrace pada harga 0.950. Tetapi saya tidak berani membelinya kerana baru belajar Teknik DiNapoli Levels. Antara kaunter saya dah beli dengan kaedah DiNapoli ialah CAB pada harga average down 2x modal 0.98 (tersilap tarik fibo), dan BONIA pada harga 0.640.

Jika dilihat dari sudut projection fibonacci harga, TP COMFORT sebenarnya sudah mencecah pada TP3 = fibo projection 1.618 = RM1.09 (potensi untung 18%). Maka tidak hairanlah ramai trader yang bijak sudah jual pada harga tersebut. Jika saya, sudah pasti jual lebih awal pada TP projection fibo 1.00 lagi= RM1.02(potensi untung 10%). Tetapi paling penting ialah entry pada harga yang tepat iaitu fibo retracement sekitar RM0.925. Potensi RRR 1:2 minimum hinggalah RRR1:5

2. Cut Loss besar dan RRR ke laut

Sejak saya membaca dan membuat sedikit kajian tentang kaedah DiNapoli Levels yang saya nyatakan dalam post sebelum ini. Barulah satu lagi persoalan saya terjawab iaitu;

Kerapkali saya mendengar sifu di youtube, sifu kat malaysia mengatakan, jangan risikokan lebih dari 3% modal kita. Maknanya kalau kita trade beli kaunter dengan harga RM10 000, maka cut loss point kita perlu letak maksimum ialah 3% = RM300. Lagi rendah lagi bagus kan? Cuma kat mana nak pastikan cut loss tu tak senang dilanggar?? Yang peliknya, sifu yang sama duk ajar ilmu BOB. Jika entry kita kat support yang tepat. Maka 3% tak jadi masalah. Tetapi jika kita buy on breakout, kat mana nak letakkan cut loss? dahla beli waktu breakout, harga dah naik 5-7%. Harga volatile mesti akan bergerak dalam julat 3-5%. Sudah pasti ramai akan pramatang cut loss. Kalau tak cut loss awal-awal, tunggulah loss lebih besar. Maka disini risk reward ratio sudah pasti ke laut semuanya. Jika untung pun, tak banyak sangat, kadangkala trader newbies macam saya suatu ketika dulu, untung 3-4% dah cabut lari. Sebab tak tahan emosi. Akhirnya untung yang dapat tu cukup-cukup cover kos brokerage ajo.

3. Fake Breakout (breakout palsu)

Fake breakout adalah kerap berlaku. Dah la market lemau, fake breakout pulak kerap berlaku, cut loss besar, RRR ke laut. Maka usah kata nak untung, nak lindungi modal asal pun bukan senang bila menggunakan BOB. Fake breakout ni kerap terjadi tatkala market lemau kerana majoriti trader bijak dah jual waktu breakout. Hanya retailer yang kecil-kecil sahaja duk sambut. Contohnya, katakan harga jika pecah RM1.00 dikira breakout, maka ramailah membeli waktu petang tu. Tup tup bila dekat market nak tutup, tiba-tiba harga tutup bawah RM1.00. Siap buat ekor candlestick panjangg ke atas. Tu petanda fake breakout. Tak kisahla volume bagus ke tidak. Esoknya terjun tak ingat, rupa-rupanya candle ekor panjang tu ialah shooting star, dah la ia tikam resistance fibo projection 1.618 pulak tu. Konfirm jatuh teruk. Bila jatuh teruk, ia melantun pulak kat fibo retracement 0.618, ada pulak trader bijak yang berani mati sambut kat situ dapat profit 2-3%. Yang cut loss tadi terkejut harga naik pulak bila dia cut loss. Nasiblah badan…hahahaha.

Lantunan harga pada fibo 0.618. Siapa berani tadah dapatlah 2-3% profit.

Adalah tidak adil jika saya mengatakan kelemahan sahaja teknik BOB. Tidak dinafikan ada juga kelebihan teknik BOB ni, antaranya ialah:

1. Jangka masa tidak lama untuk untung dan juga untuk RUGI, jadi modal cepatlah hangus atau naik.

2. Teknik yang lebih gah, popular, famous, dan kerap digunakan oleh penyedia servis buy call.

3. Teknik ini melatih stamina kita kerana kita akan berlari-lari mengejar kaunter breakout setiap masa.

Nanti saya akan postkan kaunter yang saya beli dengan Teknik DiNapoli sebagai postmortem dan analisa agar kita dapat belajar sesuatu darinya. Kalau asyik post kaunter yang tak beli, nanti orang duk kutuk pulak, “alaa senang la cakap analisa kaunter tak beli”. Saya lebih suka, amalkan apa yang saya tulis di sini. Kerana jika saya untung, saya berharap pembaca dapat ambil manfaat percuma dari blog ini.

Seperti saya nyatakan tadi, 2 kaunter setakat ini saya masih hold menunggu TP atau cut loss dengan teknik Buy at support / teknik dinapoli ialah : CAB pada harga RM0.99 (2x average down kerana silap tarik fibo, maklumla baru belajar teknik baru) dan kaunter BONIA pada harga RM0.640 (fibo 0.618). Tiada jaminan sebenarnya teknik Dinapoli / Buy at support akan memberikan untung. Cuma yang pasti, RRR sangat-sangat bagus dan ia memberikan ketenangan hati pada saya. Bab kata Joe Dinapoli lebih kurang begini bunyinya “Jika kaunter tu jatuh / retrace, saya boleh jangka kat mana ia akan membuat turning point, jika ia naik, saya boleh jangka kat mana ia akan berhenti”. Jadi trading aktiviti saya lebih rileks dan hati saya lebih tenang. Tiap-tiap hari cari kaunter baru uptrend, pastu tunggu ia jatuh ajo dan set alert. Jika jatuh kat fibo saya Q buy terus, jika dah filled order, saya Q sell terus 2 minggu. Selebihnya tawakkal. Siapa hati tak tenang sejak trade saham, tu petanda teknik masih belum cukup serasi dengan jiwa mereka.

Setakat itu dulu, semoga bermanfaat untuk pembaca.

Sekian terima kasih.

Post sebelum ini boleh rujuk Tips Fibonacci: DiNapoli Levels – Siri 1.

Tujuan saya menulis tentang Fibonacci DiNapoli Levels ialah akibat kekecewaan saya dalam mengenalpasti support dan resistance melalui pelbagai kaedah yang saya rasakan agar sukar, terlalu subjektif dan sentiasa pecah.

Jika pembaca perasan, pernahkah kita membeli sesuatu saham dekat dengan support, sebaik sahaja beli harga terus jatuh dan jatuh. Bahkan memecahkan support yang kita lukis. Setelah rasa putus asa, kita pun cut loss, mungkin 3-5% harga bawah support, setelah cut loss, bila dilihat balik, harga tiba-tiba naik mencanak. Ia sangat-sangat mengecewakan. Rupa-rupanya setelah diperhatikan, support terbaru dibuat dibawah support asal berdasarkan kiraan fibonacci. Akan tetapi timbul pula isu pada diri saya iaitu, level fibonacci manakah paling SIGNIFIKAN? Adakah 0.236 / 0.382 / 0.500… dan seterusnya. Setelah saya membaca buku DiNapoli, beliau hanya fokus pada 2 level retracement sahaja.

Apakah Konsep DiNapoli Levels? 

Konsep utama DiNapoli ialah menggabungkan Lagging Indicator dengan Leading Indicator. Beliau menggabungkan konsep Trend Following (ikut trend sampai patah) dan entry setepat mungkin (meramalkan turning point dengan tepat) dan take profit secepat mungkin dengan risk reward ratio yang bagus.

Lagging indicator ialah segala jenis indicator yang berasal dari unsur-unsur moving average. Contoh indicator ialah simple moving average, exponential moving average, ichimoku kinko hyo, macd, GMMA.

Manakalah Leading indicator yang diakui oleh DiNapoli ialah fibonacci DiNapoli Levels. Menurut beliau, ramai rugi dalam trading kerana mengikut level-level fibonacci yang tidak signifikan. Bagi beliau hanya 2 level sahaja yang signifikan dalam fibonacci retracement (untuk penentuan support) dan 3 level signifikan dalam fibonacci extension(untuk penentuan TP). Beliau mendakwa level-level tersebut adalah berdasarkan kajian beliau beberapa belas tahun. Beliau juga mengatakan jika menguasai teknik beliau, tidak perlu pening kepala belajar Elliott Wave dan juga Harmonic Pattern.

Apakah setup trading beliau? 

Setup trading beliau ialah:

  1. Displaced Moving Average:
    • 3 DMA displaced kehadapan 3 (3×3)
    • 7 DMA displaced kehadapan 5 (7×5)
    • 25 DMA displaced kehadapan 5 (25×5)
  2. MACD 8,17,9
  3. Slow Stochastic 8,3,3
  4. Detrended Price Oscillator (indicator ini saya tidak berjaya cari dalam trading platform / bursa station)

Setelah saya perhatikan dan membuat sedikit kajian, sebenarnya indicator yang digunakan diatas bertujuan untuk:

  1. Mengetahui trend samaada uptrend / downtrend melalui DMA & MACD
  2. Mengetahui puncak-puncak untuk menarik fibonacci retracement melalui petunjuk stochastic crossover

Akan tetapi, saya juga gabungkan dengan ichimoku untuk mengetahui trend lebih jelas. Tetapi saya mengekalkan slow stochastic (8,3,3) untuk memudahkan saya menarik fibonacci retracement setelah crossover berlaku.

Fibonacci: Dinapoli Levels

Terdapat 2 jenis SAHAJA fibonacci tools yang digunakan oleh DiNapoli

  1. Fibonacci Retracement: Untuk mengetahui support ketika harga uptrend.
    • Apabila harga membuat kenaikan uptrend, ia akan menaik secara zig zag. Ia juga akan membentuk support dan resistance. Setelah diteliti, support-support yang dibentuk adalah lebih kurang sama dengan pivot level, kaedah S&R tradisi, kijun-sen ichimoku.
    • Terdapat 2 sahaja level yang significant iaitu 0.382 dan 0.618.
    • Untuk tarik fibo, boleh guna puncak-puncak terendah ke puncak tertinggi. Jika sebarang pertindihan 0.382 & 0.618 ia dikira confluence dan berpotensi membentuk support yang lebih kukuh sukar ditembusi.
  2. Fibonacci Projection: Untuk mengetahui Target Profit
    • Setelah entry dibuat, maka tidak perlu susah payah mencari puncak-puncak tertinggi sebelum ini.
    • Hanya perlu tarik fibonacci projection sahaja.
    • Terdapat 3 level signifikan iaitu 0.618, 1.00 & 1.618. Ia juga boleh dianggap sebagai resistant level.
    • Ambil profit pada 1.00 level, kerana di situ harga biasanya boleh sampai dan ramai clear position kat situ. Tetapi ada juga kes perlu TP di 0.618 jika terdapat resistant yang jelas dan signifikan berdasarkan kaedah tradisional.
  3. Untuk mengetahui perubahan trend, perhatikan pattern double bottom / double top
  4. Fibonacci level pada timeframe lebih tinggi adalah kukuh support / resistant.

Contoh kaunter uptrend berdasarkan pemilihan dari top active

Kaunter Hiaptek

Carta mingguan Hiaptek, cuba lukis S&R ikut kaedah tradisional, jenuh kan? Mujur ada fibonacci.

Peringatan! Analisa peribadi saya, bukan buy call tapi sebagai pembelajaran. Kena rujuk sifu lain untuk pengesahan juga. Saya ni newbies ajo. 

Berdasarkan kefahaman saya mengikut setup DiNapoli Level. Kaunter Hiaptek telah berada dalam fasa uptrend. Tetapi sepanjang kenaikan ia membuat beberapa retracement. Jika diperhatikan fibonacci retracement yang dilukis, apabila ia menyentuh fibo 2 level. Pada fasa pertama kenaikan, harga telah menjadi uptrend apabila telah melepasi garisan hijau 25DMA. Anda juga boleh mengambil 3DMA sebagai aras penentu trend, tetapi hendaklah diselarikan dengan MACD melintasi zero line (uptrend). Menurut diNapoli, pembelian hendaklah pada retracement, bukan pada breakout. Untuk menarik fibonacci retracement, tunggu SlowSo crossover kebawah garisan 75, maka puncak telah terhasil (swing high). Maka tariklah fibonacci retracement dari swing low  ke swing high pada harga 0.179 sen sehingga 0.360.

Jika diperhatikan fasa 1, apabila harga menyentuh garisan fibo 0.382, ia tembus kemudian merangkak naik semula. Stoplos boleh diletakkan bawah 0.618 iaitu sebanyak 15% (jika mahu kurang, letaklah antara 0.382 & 0.618). Biasalah, kalau trade guna chart weekly, konfirm la stop loss besar. Setelah entry dibuat, samaada tunggu slowso crossover, atau lihat candle action atau pakai tadah buta ajo kat level 0.382 dan tunggu harga bergerak ke atas. Kalau ikut teknik DiNapoli, beliau cadangkan tadah buta ajo kat level 0.382 atau 0.618.

Untuk mengetahui projection TP, tarik fibo projection 3 titik, dari puncak terendah 0.179 ke 0.360 (HH) dan ke 0.270 (HL). Maka 3 levels terhasil iaitu 0.380, 0.448 dan 0.558. Jika diperhatikan, apabila harga bergerak 0.380 ia terus patah balik dan membentuk new Higher High (HH). Itu bermakna kat situ ramai duk TP. Apa boleh buat, patutnya kita nak tunggu kat level fibo 1.00 = 0.448.

Kemudian harga patah balik membentuk Higher Low (HL) pada harga 0.293. Kat situ boleh tarik balik fibo retracement, entry, pastu tarik fibo projection. Lihat stochastik sebagai panduan untuk penentuan HH, HL. Perhatikan MACD agar tidak cross below zero line (dead cross, kalau terjadi maunya kena lari tak cukup tanah).

Begitulah teknik trend following + entry setepat mungkin & TP setepat mungkin. RRR sangat bagus.

Langkah-langkah di atas boleh diulangi sehingga trend patah. Terdapat major double top. Ada candle hijau panjang dengan ultra volume panjang. Dan fibo projection tu dah sentuh 161.8% ke. Tu dikira dah nak habis trend. Saya rasa kalau kita berjaya entry fasa 2 dan 3 pun kenyang tak habis makan. Kalau trend patah sekalipun, ada cara sebenarnya nak tahu sampai mana ia melingkup. Dan tidak hairan mungkin cycle uptrend seterusnya akan datang kembali. Cuma sementara tu, boleh lupakan dulu kaunter ni, bedal kaunter lain pulak.

Saya letih nak letak banyak contoh disini, kerana sehari dua ini agak tidak sihat. Harap contoh di atas jelas untuk pembaca.

Boleh juga nak guna timeframe daily, 4hour, 30-minit. Tetapi akan terdapat banyak fibo-fibo point kena tarik. Kalau fulltime trader duk ngadap PC 24 jam ok la. Saya bagi contoh senang nak faham, selebihnya pembaca boleh cuba kat timeframe dan gabungkan dengan setup kegemaran masing-masing. Pastikan setup tu boleh kenalpasti trend, turning point (HH, HL) dan tambahkan fibo DiNapoli Levels. Stochastik paramaters tu semua saya ikut DiNapoli, dan ianya lebih leading berbanding setup default.

Kesimpulannya: 

  • Teknik DiNapoli bukanlah suatu teknik yang baru secara total. Ia cuma pelengkap setup kita agar entry dan exit menjadi lebih baik.
  • Teknik trend following sebenarnya bagus, tetapi jika kita tidak mengetahui hala tuju dan target secara tepat, hati pasti menjadi gusar setiap kali pullback / retracement berlaku. Kadang-kala retracement berlaku terlalu deep sehingga floating profit kita menjadi floating loss, andaikata kita tahu bahawa kita perlu mengambil profit pada projection 1.00 dan tunggu retracement berlaku, maka hati lebih tenang.
  • Ia adalah salah satu teknik “buy low sell high”. Mungkin sesetengah orang mengatakan teknik ni agak karut, saya rasa ia tidak mustahil, kerana saya pernah melihat geng-geng harmonic trader, mereka trade fcpo berjaya tangkap hujung-hujung ekor pada turning point yang sangat tepat.
  • Gabungan trend following (lagging indicator) dan Leading indicator DiNapoli levels adalah suatu idea dan setup yang terbaik pernah saya baca sebelum ini. Jika ada yang lebih baik, saya akan kongsikan semula di blog ini.
  • Perbezaan ketara jika entry menggunakan indicator ialah, teknik tadahan buta fibonacci DiNapoli level adalah paling leading, paling tepat kerana ia menadah buy pada potential turning point. Jika kita menggunakan crossover moving average akan terlambatlah entry sebanyak 4 candle, jika guna MACD risiko false crossover dan divergence dan lagging 3 candle, jika guna stochastic, delay 2 candle, jika guna candlestick pattern lagging 1-2-3 candle (bergantung pada jenis pattern terbentuk), jika guna teknik S&R tradisional, biasanya susah nak lukis dan terdapat false break support kerana support fibo biasanya kat bawah sikit. Kalau guna Parabolic SAR, pun terdapat delay 1-2 candle. Jadi kalau tak mahu terlambat, dan mahukan RRR yang bagus, maka gunakanlah teknik tadahan pada DiNapoli Levels.
  • Syarat utama nak yakin dan mahir ialah kena tahu struktur trend HH dan HL. Barulah tarik fibo itu menjadi lebih tepat dengan bantuan indicator slowstoc di atas.

Setakat itulah siri DiNapoli Fibonacci saya ingin kongsikan. Ia bukan bermakna saya sudah pandai, saya sebenarnya baru tahu, dan baru belajar gunakannya. Bila saya baca dan faham sesuatu ilmu, saya terus tulis kat sini, agar tak lupa. Harap pembaca boleh ambil manfaat dari post ini.

Sekian terima kasih.

Asas TA

Asas Teknikal Analisis

Setelah setahun lebih belajar Ilmu Analisis Teknikal (Technical Analysis / TA), barulah saya sedar bahawa paling penting ialah kembali kepada ASAS-ASAS teknikal analisis. Indicator-indicator seperti MACD, stochastic, dan macam-macam lagi, ibarah sampah sarap pada monitor komputer jika asas-asas ini tidak dipedulikan. Ianya ibarat berjudi di bursa malaysia. Ya betul, jika kita beli sesuatu kaunter membabi buta. Kita tidak tahu kenapa kita entry? Adakah buy on support? Buy on pullback? Buy on breakout? Buy on demand? Buy on reversal signal? Begitu juga bila kita exit atau taking profit adakah kita sell on Resistance? atau sell secara pramatang sedangkan continuation pattern masih wujud. Paling teruk ialah membeli saham ketika downtrend.

Perkara ini sebenarnya secara ikhlasnya telah terjadi kepada diri saya. Akibat mengabaikan ASAS-ASAS penting, maka kerugian adalah harga yang terpaksa dibayar; yuran sebuah kebodohan.

Di sini saya ringkaskan terlebih dahulu 5 asas-asas penting yang saya fahami:

1. Trend: Wajib kenalpasti trend sebelum masuk membeli saham. Adakah ianya Uptrend? Downtrend? Atau Sideway (mendatar). Membeli di downtrend, ibarat operasi bunuh diri. Membeli di uptrend juga boleh menjadi operasi bunuh diri jika membeli dipucuk tanpa exit plan. Membeli di sideway, memerlukan kesabaran yang berakhir dengan kerugian kerana smart money sentiasa melakukan “testing – hammer” memecahkan support. Jadi kat mana nak beli? Belilah kaunter major trend adalah uptrend, samaada membeli dipermulaan uptrend, membeli apabila harga membuat pullback ke atas support dan membeli apabila harga berada di level demand / support terkuat dan juga membeli setelah harga breakout dengan volume yg tinggi.

2. Support and Resistance:  Biarlah teknik apa sekalipun digunakan, saamada teknik dari China Ying & Yang, teknik dari barat chart pattern, Gann Teknik, Teknik Volume spread analysis, Candlestick, Indicator-indicator hembusan naga atau teknik dewata raya sekalipun. Jika tidak tahu nak lukis kat mana support dan resistance, maka teknik tersebut tidak berguna. Setakat ini pembacaaan saya yang bertaraf hingusan, semua teknik-teknik mana-mana sekalipun, ia sangat mementingkan kita mengenalpasti support dan resistance. Kalau tak tahu jangan masuk trade. Nampak ajo macam simple, tetapi ianya sangat tricky. Kerana hendak melukis S&R memerlukan latihan yang banyak. Carta tak semua cantik-cantik, ada yang haru biru sampai pening nak lukis S&R. Ada yang simple dan cantik. Ianya elemen WAJIB diketahui! Ramai yang mengabaikan S&R ini berpotensi rugi besar. Terdapat juga “mazhab” fahaman menggunakan “supply and demand” zone / area sebagai aras support dan resistance. Saya cenderung dengan fahaman ini memandangkan kerapkali manipulasi smart money untuk memecahkan support / resistance level. Jika digunakan aras supply and demand zone, biasanya jarang ditembusi. “S&R vs Supply and demand” ni serupa tapi tak sama.

3. Entry & Exit Point: Terdapat banyak teknik-teknik entry dan exit. Yang paling selamat ialah membeli apabila kaunter sudah mengalami pengakhiran fasa pengumpulan, seperti saya jelaskan dalam post blog sebelum ini “Empat Fasa Kitaran Saham Wajib diketahui”. Ia adalah teknik “bottom fishing” membeli pada aras paling bawah ketika uptrend sudah terbentuk. Tetapi terdapat juga teknik-teknik entry lain bagi yang terlepas bas. Apa pun, teknik entry wajib diiringi dengan teknik exit. Kalau entry tanpa exit plan, maka ia adalah sangat berisiko. Exit point perlu dikenalpasti supaya minda bersedia untuk menjual pada profit sebaik mungkin atau pada kerugian seminimum mungkin. 

4 RRR – risk reward ratio: Topik ini berkisar tentang money management. Ianya penting supaya setiap pembelian kita adalah berbaloi. Contohnya senang sahaja, apabila entry cuba tanya diri sendiri kat mana stop loss point? kat mana Take Profit point terdekat?. Adakah stop loss nilainya lebih besar dari TP? Jika lebih besar, ibarat kita berniaga dengan risiko rugi lebih besar dari potensi untung. Hanya orang gila sahaja yang akan perjudikan duit mereka untuk entry pada harga risiko lebih besar dari potensi untung. Paling gila ialah yang kata tak perlu cut loss.

5 Timeframe: Ini adalah sangat subjektif. Ada orang trading berdasarkan Timeframe 30-min iaitu anak murid fahaman TAVA. Tetapi asas seperti support dan resistance, breakout juga wajib diketahui. Tetapi jika sifu saya, dia menggunakan Timeframe daily untuk trade, dan Timeframe weekly untuk mengetahui major trend. Isu timeframe kadang kala mengelirukan. Pada pendapat saya, tak perlu lihat sampai banyak timeframe. Cukuplah lihat weekly dan daily. Yang tu lebih stabil, tidak mengganggu tugasan kerja harian kita. Dan potensi untung lebih banyak. TAVA lebih sesuai untuk full time trader. Trade dulu berdasarkan timeframe daily. Kalau yang tu pun tak larat nak monitor sekali sehari, tak perlu mimpi nak trade pada timeframe 30 minit.

Insya Allah dimasa hadapan, saya akan cuba menulis setakat apa yang saya pelajari setiap perkara di atas iaitu Trend, Support & Resistance (Supply & demand), RRR dan Timeframe. Saya akan susunkan setiap post-post blog mengikut kategori di atas. Para pembaca boleh membaca secara teratur berdasarkan post kategori yang terdapat di bahagian sebelah kanan blog ini.

Semoga bermanfaat.

Terima kasih.