Saya memohon maaf kerana agak lama tidak update blog ini. Ini disebabkan motivasi agak menurun dan kesibukan sambung belajar membuatkan ketandusan idea untuk menulis. Akan tetapi, di hati saya, tetap rindu untuk menulis dan berkongsi info secara percuma agar ianya memberi sedikit manfaat kepada newbies seperti saya. Terima kasih kepada beberapa pembaca yang bertanya khabar dan mendorong saya untuk update.

Jika anda ada sebarang pertanyaan / idea untuk saya tulis entry, boleh la hubungi saya dengan mengisi borang ini. Harap jangan tanya soalan berkaitan fundamental analisis kerana saya hanya fokus pada teknikal analisis sahaja. Jangan tanya soalan tahap sifu / masta-masta. Demam saya nak menjawabnya. Saya cuba jawab soalan level-level newbies sahaja. Tapi saya akan rujuk sifu-sifu saya jika dirasakan soalan tu bagus untuk dikongsikan bersama.

Sekilas pandang tentang indeks KLCI

KLCI daily 07 April 2017

Nampaknya KLCI sudah bullish hehehe, sekarang membentuk sideway pattern. Semoga breakout pattern berlaku dan indeks bergerak ke atas. Tetapi, ia juga mungkin bergerak ke bawah. Pastikan monitor portfolio anda dengan menggunakan apps KLSE Screener.

Berdasarkan Indicator Ichimoku Kinko Hyo, trend secara umumnya adalah UPTREND (harga di atas awan, tenkan sen di atas kijun sen, dan future kumo adalah bullish). Akan tetapi walaupun trend utama ialah uptrend, tetapi sekarang harga bergerak melantun-lantun dalam julat 1757-1738 menandakan ia berada dalam fasa consolidation (sideway). Jika mengikut indicator Ichimoku, jika harga closed pada penutup hari di bawah garisan Kijun Sen (garisan biru), maka hendaklah berhati-hati kerana major pullback telah berlaku, dan mungkin major correction akan menyusul.

Buat masa ini, kebanyakan kaunter-kaunter masih membentuk kenaikan. Banyak yang masih melawan arus indeks. Portfolio saya menghijau sedikit walaupun indeks masih merah. Namun itu tidak bermakna kita terus lupa dan mengharapkan ia terus naik, cut loss dan trailing profit perlu dijaga berdasarkan chart kaunter yang dibeli.

Apakah setup kegemaran anda? 

Sepanjang saya belajar tentang ilmu saham, saya masih merasakan belum cukup mahir lagi. Saya masih ditahap newbie. Pelbagai setup telah saya mencuba termasuklah setup:

  1. Sistem Saham : bagus untuk market bullish dan buy on breakout!
  2. Saham itu Seni Duit : banyak jurus-jurus hebat dari pelbagai aspek
  3. Naked chart + Chart Pattern + Price Action: bagi yang tak suka chart bercelaru dengan banyak indicator.
  4. Ichimoku Kinko Hyo: sekali imbas sudah tahu “jantan betina” & follow ajo trend.
  5. TAVA: intraday dan agresif trader!
  6. Channelist + Contrarian: Entry setepat sniper

Pada mulanya, saya bermula secara buta tuli belajar dan bergantung pada indicator semata-mata. Apabila saya perasan, indicator banyak yang lagging saya mula mempelajari volume price analysis (teori sindiket) ataupun volume spread analysis untuk memahami teori sindiket berdasarkan supply and demand. Saya berubah dari menggunakan indicator kepada anti indicator. Setelah beberapa lama membaca dan membandingkan antara setup tertentu. Sebenarnya semua setup adalah sama. Ada yang mempunyai kelebihan tersendiri dan telah diubahsuai mengikut market bursa malaysia. Ada yang bersifat universal boleh digunakan dalam mana-mana instrument pelaburan seperti indicator Ichimoku Kinko Hyo dan teknik channelist.

Adapun, SiSD terdapat setup indicator yang telah diubahsuai parameter tertentu agar sesuai dengan market bursa malaysia. Teknik yang saya kagum dalam SiSD, tapi saya tak berjaya nak kuasai ialah Jurus Sauk dari bawah dengan membaca volume. Saya akui, menyerah kalah kalau nak guna teknik ini.

Manakala group Channelist & Contrarian menitik beratkan penggunaan channel. Ini merupakan ilmu agak baru bagi saya kerana setakat ini tidak banyak sumber dari internet dan ebook menceritakan teknik channel secara detail. Saya mendapati, teknik mereka dapat mengenalpasti kaunter yang baru bermula uptrend. Dan ia juga tidak berisiko tinggi kerana menitikberatkan cut loss jika harga ditutup di bawah paras channel (support). Entry mereka juga lebih awal dan lebih yakin.

TAVA juga bagus, tetapi ianya lebih kepada intraday trading berdasarkan timeframe 30-minit, tetapi boleh digunakan juga untuk TF daily. Signal juga boleh dikesan awal jika menggunakan TF-30 min. Cuma isunya ialah nak cari kaunter yang mana akan naik.

Apa pun setup anda gunakan; isunya bukan bagus atau tidak. Tetapi hendaklah tahu secara mendalam setiap indicator yang digunakan. Jika kita mencipta gabungan indicator baru, maka kita bertanggungjawab untuk mempelajari, membuat testing atas setup yang kita cipta.

Pada pendapat saya, belajar ajolah dan guna setup yang telah terbukti berjaya, dengan syarat kita memahami kelebihan dan kelemahan setup tersebut.

Kenapa saya suka Ichimoku Kinko Hyo?

Secara peribadi, saya suka setup indicator Ichimoku Kinko Hyo. Seperti saya jelaskan sebelum ini, indicator ini adalah lengkap. Ibarat syampoo 5-in-1. Semuanya sudah lengkap. Indikator ini bersifat trend following, matlamat utama ialah berjaya “tangkap” dalam 60% trend utama. Kelebihan utama indicator ini ialah menjimatkan masa untuk scan kaunter secara visual. Sekali pandang sudah tahu Trend, Support & Resistance, Volatility, Breakout Entry. Boleh dikatakan dah cukup lengkap. Bahkan ia boleh digunakan dalam pasaran lain seperti forex dan komoditi (futures market). Sebelum ini saya “take for granted” sahaja penggunaan Ichimoku. Setelah saya dah putus asa dengan pelbagai setup dan rujuk kembali ke ichimoku. Saya lebih serasi dengannya dan saya mula mendalami setiap formula ichimoku dan juga fungsi-fungsi komponen indicator tersebut. Saya cukup terkejut, banyak lagi yang saya tidak fahami tentang indicator ini selama ini. Patutlah saya tidak yakin dengannya.

Sebagai contoh Kaunter Bonia 

Saya telah membuat pembelian seawal RM 0.61 sen, menggunakan teknik Ichimoku. Sebenarnya ia adalah buy call dari free group Channelist. Tetapi saya validate semula entry menggunakan ichimoku. Nampak kan persamaannya? Guna setup berbeza, tetap dapat entry. Cuma sebenarnya geng channelist rasanya beli dari bawah sikit. Dan mereka telah jual dan beli semula. Itu kelebihan mereka. Tetapi saya lebih suka beli dah hold jika ia masih ada potensi untuk naik. Kerana saya penat nak study kaunter setiap malam dan melompat-lompat dari kaunter ke kaunter.

Timeframe: Daily

Signal buy cukup cantik oleh Ichimoku

 

Perhatikan candlestick dalam kotak

Antara sebab saya masih hold lagi walaupun Bonia telah membuat kenaikan sebelum ini ialah kerana malas nak jual, tamak nak untung lebih lagi. Dan candlestick yang jatuh masih bertahan atas support channel dan membentuk beberapa ketul candlestick sideway. Setelah candle hijau close atas kotak tu, ia terus gap up dan close atas garisan kijun sen. Saya mengharapkan harga terus bertahan dan terus naik sehingga ke target price.

Timeframe Weekly

Agak menarik signal weekly.

 

Personal target saya ialah RM0.74, jika harga bertahan, seterusnya target RM0.78. Tu jika ada rezeki, jika takde, ke longkang juga jawabnya. Biasalah main saham, kalau tak rugi tu tipu namanya.

P/s: Ini bukan buy call dari saya. Jika anda mahu beli, maka saya tidak bertanggungjawab atas kerugian anda. Ini adalah perkongsian ilmu agar kita boleh aplikasikan untuk mencari kaunter lain. Mungkin esoknya harga ke longkang. Yang pasti, saya hanya untung jika saya berjaya jual pada harga lebih tinggi. Sila double check dengan setup anda.

Beli sikit ajo. Tahap newbie lagi. Duit selebihnya beli kaunter lain.

Apa ingin saya jelaskan di sini carilah setup yang anda rasa serasi dengan mata anda. Tak kisah sebenarnya nak letak sampai 20 indicator sekalipun. Asalkan anda rasa selesa. Saya sekarang lebih terbuka menerima dan tidak lagi anti pada sebarang indicator. Bagi saya semuanya bagus. Cuma kita kena tahu cara menggunakannya. Saya berazam fokus utama belajar lebih detail tentang Ichimoku dan mengabungkan ilmu channelist dalam analisa. Yang penting mata saya nampak lebih jelas trend dan projection pergerakan harga.

Pun begitu, saya tidak nafikan, setup lain juga bagus dan saya pernah untung apabila menggunakannya. Ada juga saya rugi dengan Ichimoku apabila market tidak bagus.

Setakat inilah perkongsian saya. Terima kasih pada pembaca yang membaca dan hubungi saya. Insya Allah saya akan berkongsi lagi ilmu beberapa cara nak pilih kaunter (saya masih belajar lagi ilmu pilih kaunter).

Akhir pesanan saya, bermula lah dengan modal rendah dahulu sampailah sudah mahir! Dan jangan putus asa untuk terus belajar!

Sekian terima kasih.