Post sebelum ini boleh rujuk Tips Fibonacci: DiNapoli Levels – Siri 1.

Tujuan saya menulis tentang Fibonacci DiNapoli Levels ialah akibat kekecewaan saya dalam mengenalpasti support dan resistance melalui pelbagai kaedah yang saya rasakan agar sukar, terlalu subjektif dan sentiasa pecah.

Jika pembaca perasan, pernahkah kita membeli sesuatu saham dekat dengan support, sebaik sahaja beli harga terus jatuh dan jatuh. Bahkan memecahkan support yang kita lukis. Setelah rasa putus asa, kita pun cut loss, mungkin 3-5% harga bawah support, setelah cut loss, bila dilihat balik, harga tiba-tiba naik mencanak. Ia sangat-sangat mengecewakan. Rupa-rupanya setelah diperhatikan, support terbaru dibuat dibawah support asal berdasarkan kiraan fibonacci. Akan tetapi timbul pula isu pada diri saya iaitu, level fibonacci manakah paling SIGNIFIKAN? Adakah 0.236 / 0.382 / 0.500… dan seterusnya. Setelah saya membaca buku DiNapoli, beliau hanya fokus pada 2 level retracement sahaja.

Apakah Konsep DiNapoli Levels? 

Konsep utama DiNapoli ialah menggabungkan Lagging Indicator dengan Leading Indicator. Beliau menggabungkan konsep Trend Following (ikut trend sampai patah) dan entry setepat mungkin (meramalkan turning point dengan tepat) dan take profit secepat mungkin dengan risk reward ratio yang bagus.

Lagging indicator ialah segala jenis indicator yang berasal dari unsur-unsur moving average. Contoh indicator ialah simple moving average, exponential moving average, ichimoku kinko hyo, macd, GMMA.

Manakalah Leading indicator yang diakui oleh DiNapoli ialah fibonacci DiNapoli Levels. Menurut beliau, ramai rugi dalam trading kerana mengikut level-level fibonacci yang tidak signifikan. Bagi beliau hanya 2 level sahaja yang signifikan dalam fibonacci retracement (untuk penentuan support) dan 3 level signifikan dalam fibonacci extension(untuk penentuan TP). Beliau mendakwa level-level tersebut adalah berdasarkan kajian beliau beberapa belas tahun. Beliau juga mengatakan jika menguasai teknik beliau, tidak perlu pening kepala belajar Elliott Wave dan juga Harmonic Pattern.

Apakah setup trading beliau? 

Setup trading beliau ialah:

  1. Displaced Moving Average:
    • 3 DMA displaced kehadapan 3 (3×3)
    • 7 DMA displaced kehadapan 5 (7×5)
    • 25 DMA displaced kehadapan 5 (25×5)
  2. MACD 8,17,9
  3. Slow Stochastic 8,3,3
  4. Detrended Price Oscillator (indicator ini saya tidak berjaya cari dalam trading platform / bursa station)

Setelah saya perhatikan dan membuat sedikit kajian, sebenarnya indicator yang digunakan diatas bertujuan untuk:

  1. Mengetahui trend samaada uptrend / downtrend melalui DMA & MACD
  2. Mengetahui puncak-puncak untuk menarik fibonacci retracement melalui petunjuk stochastic crossover

Akan tetapi, saya juga gabungkan dengan ichimoku untuk mengetahui trend lebih jelas. Tetapi saya mengekalkan slow stochastic (8,3,3) untuk memudahkan saya menarik fibonacci retracement setelah crossover berlaku.

Fibonacci: Dinapoli Levels

Terdapat 2 jenis SAHAJA fibonacci tools yang digunakan oleh DiNapoli

  1. Fibonacci Retracement: Untuk mengetahui support ketika harga uptrend.
    • Apabila harga membuat kenaikan uptrend, ia akan menaik secara zig zag. Ia juga akan membentuk support dan resistance. Setelah diteliti, support-support yang dibentuk adalah lebih kurang sama dengan pivot level, kaedah S&R tradisi, kijun-sen ichimoku.
    • Terdapat 2 sahaja level yang significant iaitu 0.382 dan 0.618.
    • Untuk tarik fibo, boleh guna puncak-puncak terendah ke puncak tertinggi. Jika sebarang pertindihan 0.382 & 0.618 ia dikira confluence dan berpotensi membentuk support yang lebih kukuh sukar ditembusi.
  2. Fibonacci Projection: Untuk mengetahui Target Profit
    • Setelah entry dibuat, maka tidak perlu susah payah mencari puncak-puncak tertinggi sebelum ini.
    • Hanya perlu tarik fibonacci projection sahaja.
    • Terdapat 3 level signifikan iaitu 0.618, 1.00 & 1.618. Ia juga boleh dianggap sebagai resistant level.
    • Ambil profit pada 1.00 level, kerana di situ harga biasanya boleh sampai dan ramai clear position kat situ. Tetapi ada juga kes perlu TP di 0.618 jika terdapat resistant yang jelas dan signifikan berdasarkan kaedah tradisional.
  3. Untuk mengetahui perubahan trend, perhatikan pattern double bottom / double top
  4. Fibonacci level pada timeframe lebih tinggi adalah kukuh support / resistant.

Contoh kaunter uptrend berdasarkan pemilihan dari top active

Kaunter Hiaptek

Carta mingguan Hiaptek, cuba lukis S&R ikut kaedah tradisional, jenuh kan? Mujur ada fibonacci.

Peringatan! Analisa peribadi saya, bukan buy call tapi sebagai pembelajaran. Kena rujuk sifu lain untuk pengesahan juga. Saya ni newbies ajo. 

Berdasarkan kefahaman saya mengikut setup DiNapoli Level. Kaunter Hiaptek telah berada dalam fasa uptrend. Tetapi sepanjang kenaikan ia membuat beberapa retracement. Jika diperhatikan fibonacci retracement yang dilukis, apabila ia menyentuh fibo 2 level. Pada fasa pertama kenaikan, harga telah menjadi uptrend apabila telah melepasi garisan hijau 25DMA. Anda juga boleh mengambil 3DMA sebagai aras penentu trend, tetapi hendaklah diselarikan dengan MACD melintasi zero line (uptrend). Menurut diNapoli, pembelian hendaklah pada retracement, bukan pada breakout. Untuk menarik fibonacci retracement, tunggu SlowSo crossover kebawah garisan 75, maka puncak telah terhasil (swing high). Maka tariklah fibonacci retracement dari swing low  ke swing high pada harga 0.179 sen sehingga 0.360.

Jika diperhatikan fasa 1, apabila harga menyentuh garisan fibo 0.382, ia tembus kemudian merangkak naik semula. Stoplos boleh diletakkan bawah 0.618 iaitu sebanyak 15% (jika mahu kurang, letaklah antara 0.382 & 0.618). Biasalah, kalau trade guna chart weekly, konfirm la stop loss besar. Setelah entry dibuat, samaada tunggu slowso crossover, atau lihat candle action atau pakai tadah buta ajo kat level 0.382 dan tunggu harga bergerak ke atas. Kalau ikut teknik DiNapoli, beliau cadangkan tadah buta ajo kat level 0.382 atau 0.618.

Untuk mengetahui projection TP, tarik fibo projection 3 titik, dari puncak terendah 0.179 ke 0.360 (HH) dan ke 0.270 (HL). Maka 3 levels terhasil iaitu 0.380, 0.448 dan 0.558. Jika diperhatikan, apabila harga bergerak 0.380 ia terus patah balik dan membentuk new Higher High (HH). Itu bermakna kat situ ramai duk TP. Apa boleh buat, patutnya kita nak tunggu kat level fibo 1.00 = 0.448.

Kemudian harga patah balik membentuk Higher Low (HL) pada harga 0.293. Kat situ boleh tarik balik fibo retracement, entry, pastu tarik fibo projection. Lihat stochastik sebagai panduan untuk penentuan HH, HL. Perhatikan MACD agar tidak cross below zero line (dead cross, kalau terjadi maunya kena lari tak cukup tanah).

Begitulah teknik trend following + entry setepat mungkin & TP setepat mungkin. RRR sangat bagus.

Langkah-langkah di atas boleh diulangi sehingga trend patah. Terdapat major double top. Ada candle hijau panjang dengan ultra volume panjang. Dan fibo projection tu dah sentuh 161.8% ke. Tu dikira dah nak habis trend. Saya rasa kalau kita berjaya entry fasa 2 dan 3 pun kenyang tak habis makan. Kalau trend patah sekalipun, ada cara sebenarnya nak tahu sampai mana ia melingkup. Dan tidak hairan mungkin cycle uptrend seterusnya akan datang kembali. Cuma sementara tu, boleh lupakan dulu kaunter ni, bedal kaunter lain pulak.

Saya letih nak letak banyak contoh disini, kerana sehari dua ini agak tidak sihat. Harap contoh di atas jelas untuk pembaca.

Boleh juga nak guna timeframe daily, 4hour, 30-minit. Tetapi akan terdapat banyak fibo-fibo point kena tarik. Kalau fulltime trader duk ngadap PC 24 jam ok la. Saya bagi contoh senang nak faham, selebihnya pembaca boleh cuba kat timeframe dan gabungkan dengan setup kegemaran masing-masing. Pastikan setup tu boleh kenalpasti trend, turning point (HH, HL) dan tambahkan fibo DiNapoli Levels. Stochastik paramaters tu semua saya ikut DiNapoli, dan ianya lebih leading berbanding setup default.

Kesimpulannya: 

  • Teknik DiNapoli bukanlah suatu teknik yang baru secara total. Ia cuma pelengkap setup kita agar entry dan exit menjadi lebih baik.
  • Teknik trend following sebenarnya bagus, tetapi jika kita tidak mengetahui hala tuju dan target secara tepat, hati pasti menjadi gusar setiap kali pullback / retracement berlaku. Kadang-kala retracement berlaku terlalu deep sehingga floating profit kita menjadi floating loss, andaikata kita tahu bahawa kita perlu mengambil profit pada projection 1.00 dan tunggu retracement berlaku, maka hati lebih tenang.
  • Ia adalah salah satu teknik “buy low sell high”. Mungkin sesetengah orang mengatakan teknik ni agak karut, saya rasa ia tidak mustahil, kerana saya pernah melihat geng-geng harmonic trader, mereka trade fcpo berjaya tangkap hujung-hujung ekor pada turning point yang sangat tepat.
  • Gabungan trend following (lagging indicator) dan Leading indicator DiNapoli levels adalah suatu idea dan setup yang terbaik pernah saya baca sebelum ini. Jika ada yang lebih baik, saya akan kongsikan semula di blog ini.
  • Perbezaan ketara jika entry menggunakan indicator ialah, teknik tadahan buta fibonacci DiNapoli level adalah paling leading, paling tepat kerana ia menadah buy pada potential turning point. Jika kita menggunakan crossover moving average akan terlambatlah entry sebanyak 4 candle, jika guna MACD risiko false crossover dan divergence dan lagging 3 candle, jika guna stochastic, delay 2 candle, jika guna candlestick pattern lagging 1-2-3 candle (bergantung pada jenis pattern terbentuk), jika guna teknik S&R tradisional, biasanya susah nak lukis dan terdapat false break support kerana support fibo biasanya kat bawah sikit. Kalau guna Parabolic SAR, pun terdapat delay 1-2 candle. Jadi kalau tak mahu terlambat, dan mahukan RRR yang bagus, maka gunakanlah teknik tadahan pada DiNapoli Levels.
  • Syarat utama nak yakin dan mahir ialah kena tahu struktur trend HH dan HL. Barulah tarik fibo itu menjadi lebih tepat dengan bantuan indicator slowstoc di atas.

Setakat itulah siri DiNapoli Fibonacci saya ingin kongsikan. Ia bukan bermakna saya sudah pandai, saya sebenarnya baru tahu, dan baru belajar gunakannya. Bila saya baca dan faham sesuatu ilmu, saya terus tulis kat sini, agar tak lupa. Harap pembaca boleh ambil manfaat dari post ini.

Sekian terima kasih.