Ebook Sistem Saham Revisited

Ebook Sistem Saham

Ebook Sistem Saham

Saya tidak pasti sudah berapa lama saya beli ebook sistem saham ini.

Tetapi ia adalah ebook terawal yang saya beli sewaktu minat ingin “main saham”.

Di Malaysia, tidak banyak ebook ditulis tentang ilmu teknikal analisis.

Akan tetapi, dengan perkembangan minat orang ramai terhadap saham, maka terdapat beberapa ebook telah keluar seperti:

  1. Combo Ebook  Saham 101 & 201 ditulis oleh Alwi Adam
  2. SiSD oleh Saadnudin Syawal

Terdapat juga buku-buku hardcopy di pasaran. Antara buku yang saya sangat suka iaitu :

  1. Visual pattern oleh USB (perlu direct order dari Mr USB)
  2. Fred tam – chart pattern analysis – pembelian melalui mphonline.

Minggu lepas, sambil santai-santai, saya membuka semula ebook sistem saham, ini adalah kerana saya telah mengambil iktibar dari ebook SISD.

Pada mulanya saya membaca SISD, saya kurang faham dan tidak yakin. Setelah membaca kali ke-3, saya mula mengikut langkah dalam ebook tersebut, iaitu membina pangkalan data, dan membuat scanning menggunakan litar rahsia SISD. Maka keluar beberapa kaunter saham yang sangat berpotensi. Dari situ saya tapis mengikut kriteria Mr USB saya untuk mencari saham kelas ferari yang laju terbang.

Saya sangat kagum, kerana kebanyakan kaunter naik meroket melebihi 5% seminggu. Bahkan saya terlepas kerana ia sangat laju naiknya.

Setelah itu, hati saya terdetik untuk membaca semula ebook Sistem Saham.

Oleh kerana ebook tersebut sekitar 60 muka surat, maka satu petang sudah habis saya baca.

Aduhai, alangkah terkejutnya saya. Kenapalah saya tidak cuba memahami dengan lebih detail apa yang diajar dalam ebook tersebut.

Intipati ebook yang saya fahami ialah:

  1. Teknik yang diajar saya yakin diolah dari trader terkenal iaitu William O’Neil.
  2. Majoriti saham di Malaysia mempunyai pattern yang besar atau kecil-kecil (fractional). Tetapi biasanya pattern besar ialah berbentuk “Cup and Handle” pattern. Pattern lain pula ialah flat base, double bottom cup without handle.
  3. Akan tetapi, apakah kaitan dengan chart pattern yang Mr USB ajar? Sebenarnya jika dilihat monthly atau yearly chart, kebanyakan kaunter saham akan membuat pattern saucer / cup pattern dalam jangka masa panjang. Ini adalah disebabkan oleh proses accumulation. Didalam perjalanan menyempurnakan pattern yang besar, akan terdapat pattern-pattern Mr USB (aliran Dan Zanger) terbentuk pada setiap kali consolidation proses berlaku.

Saya sertakan contoh carta saham kaunter Dufu yang hampir sama pattern iaitu cup and handle.

7233.MYmonthly

Carta Kaunter Dufu pada monthly chart

Carta weekly chart

Carta weekly chart

7233.MYdaily

Carta daily

Oleh itu, apabila kita mengetahui long term target pembentukkan pattern ini, maka kita akan boleh entry dan exit dengan konfiden. Dengan kata lain, potensi untuk swing habis-habis. Entry dilakukan apabila terdapat breakout harga pivot yang tertinggi sebelum ini disertai dengan volume yang tinggi melebihi 40-50% dari purata volume (average EMA volume 50), dan proses breakout mestilah berlaku di atas EMA50.

Apa kaitan dengan ebook SISD?

Dalam membentuk pattern yang besar, scanner SISD akan memberikan signal buy / sell kaunter ini. Ia akan memudahkan saya untuk entry kaunter ini berulang-ulang kali sehingga ia tamat kitaran. Litar-litar scanner ebook SiSD yang di install pada J-stock juga memberikan signal jika potensi berlaku breakout. Seperti persilangan antara MA5 dan MA10.

Saya telah membuka beberapa carta saham lain, majoriti sekarang saya lihat mempunyai pattern tersebut.

Saya kagum dengan penulis ebook Sistem Saham kerana kebolehan beliau mengadaptasi teknik william o’neil untuk pasaran saham malaysia.

Dalam ebook tersebut juga dinyatakan teknik entry iaitu pada aras 1 point lebih tinggi dari pivot dengan volume yang 50% dari volume ema50. Secara umumnya ia adalah teknik buy on breakout (momentum trader) yang berpotensi menjana untung dengan cepat.

Kebiasaannya ramai takut untuk entry pada high point, kerana tidak tahu ke mana arah tuju dan di manakah emergency exit. Di dalam ebook sistem saham telah diterangkan terperinci kaedah entry dan exit.

Untuk menambahkan kefahaman saya telah membaca ebook William O’Neil yang bertajuk “How to Make Money in Stocks: A Winning System in Good Times and Bad”.

Alahai…ada 400 muka surat lebih. Rasanya pening nak baca kesemuanya. Tetapi sepanjang saya baca sekitar 200 muka surat, terdapat intipati yang baru saya belajar iaitu analisa fundamental secara mudah dan juga penambahan detail tentang teknik yang diterangkan dalam ebook sistem saham.

Apa pun, jika tidak kerana ebook sistem saham, sudah pasti saya tidak berminat untuk membaca ebook setebal itu.

Kesimpulannya, teknikal analisis adalah ilmu yang luas ibarat lautan.

Kerapkali kita akan keliru dan merasa lemas dengan info yang terlalu banyak.

Saya lebih sukakan pendekatan yang simple tetapi berkesan.

Saya lebih suka melihat overall picture dan memahami konsep asas.

Kebanyakan kekeliruan saya sebelum ini adalah kerana terlalu bergantung harap pada indikator-indikator tanpa mahu memahami “kisah sebenar” disebalik pergerakan harga dan kitaran saham. Bukanlah ingin menafikan kepentingan indikator, tetapi perkara asas wajib diketahui agar tidak keliru.

Jangan putus asa untuk terus belajar…..

Mulakan dengan modal yang kecil untuk pelaburan.

Laburlah terlebih dahulu untuk ilmu.

Semoga kita semua berjaya.

Monyet dan kitaran saham

Kitaran Saham dan Kisah Monyet. 

Untuk memahami kitaran saham secara santai, cuba dengarkan kisah monyet. Ianya diceduk dan diubahsuai dari blog lucu dari negeri antah berantah.

Suatu ketika dahulu, ada seorang sangat kaya di sebuah kampung. Beliau mengumumkan akan membeli semua monyet-monyet dikampung dengan harga RM50.00 seekor. Nilai itu agak tinggi bagi orang kampung, maka mereka telah menangkap segala monyet di kampung dan dijualnya kepada orang kaya tersebut. Habis monyet-monyet di kampung ditangkap. Yang tinggal hanya beruk mat yeh sahaja.

Setelah mengetahui monyet telah habis di kampung, orang kaya membuat pengumuman kedua iaitu beliau sanggup membeli monyet pada harga RM100.00. Wow! Penduduk kampung sangat tertarik dengan harga tersebut, maka mereka pergi ke hutan & kawasan bukit berdekatan untuk menangkap monyet. Maka habislah monyet di hutan & kawasan bukit ditangkap untuk dijual kepada orang kaya tersebut dengan harga RM100.00 seekor.

Setelah itu, orang kaya membuat pengumuman kali ketiga, keempat dan kelima, beliau sanggup membeli monyet pada harga RM400.00 seekor. Akan tetapi, tiada seorang pun penduduk kampung berjaya menjualnya kerana segala keturunan monyet sudah habis ditangkap. Setiap hari selama 40 hari berturut-turut akan keluar notis di surat khabar, bahawa orang kaya tersebut sanggup membeli monyet dengan harga RM400.00, RM500.00 dan pernah RM1000.00 seekor. Tetapi orang kampung tidak berjaya menjualnya lagi kerana sudah tiada monyet dijumpai.

Selang tak lama kemudian, orang kaya pergi ke bandar atas urusan bisnes. Maka segala urusan beliau di kampung diserahkan kepada pembantu beliau. Pembantu beliau diberi kuasa penuh untuk menguruskan stok monyet-monyet yang ada di kawasan rumah yang sangat luas.

Pembantu rumah tersebut berkata kepada orang kampung, “lihatlah stok monyet-monyet, aku diberi kuasa menjualnya. Aku ingin menjualnya dengan harga RM300.00 seekor”. Maka terpegunlah orang kampung dan berlari-lari balik ke rumah untuk mengorek segala macam duit, dalam tabung ayam, tabung buluh dan tabung BR1M. Mereka berlumba-lumba membeli sebanyak mungkin monyet-monyet pada harga RM300.00. Kerana mereka yakin harganya paling busuk kalau orang kaya itu beli ialah RM400.00 seekor.

Tidak sampai sehari, habis monyet-monyet dibeli semula oleh orang kampung. Ada yang sudah berangan untuk berhenti kerja dan menikmati hidup pencen yang penuh kemewahan. Ada yang ingin kawin nombor dua. Ada yang ingin melancong seluruh dunia.

Esoknya, didapati pembantu rumah tersebut menghilangkan diri. Begitu juga orang kaya tersebut, beliau tidak pernah pulang ke kampung tersebut.

Orang kampung sudah takut, ada yang menjadi gila kerana segala duit simpanan sudah hangus. Mereka menunggu berminggu-minggu. Banyak berita tersebar bahawa monyet sudah tidak berguna dan tidak bernilai.

Suatu hari, datang seorang saudagar, beliau tiba-tiba ingin membeli monyet dengan harga RM10.00 kerana ingin usahakan akademi panjat pokok kelapa. Maka semua orang kampung panik dan datang menjualnya. Ada juga yang sanggup menjual stok monyet mereka dengan harga RM1.00 sahaja. Asalkan dapat semula duit modal mereka, walaupun seciput.

Sekian.

VSA-phases

Ilustrasi Kitaran Saham Menurut Perspektif Smart Money

Kitaran Saham Secara Teori

Begitulah realiti pasaran saham. Kitaran saham terbahagi kepada 4 fasa menurut pembacaan saya dalam buku Volume Price Analysis.

  1. Pengumpulan (Accumulation)
  2. Kenaikan (Markup)
  3.  Mendatar (Distribution)
  4.  Penurunan (Markdown)

Setiap kaunter /  company yang terdapat di Bursa Malaysia, mereka mempunyai jumlah unit-unit tertentu saham di apungkan di Bursa Malaysia. Bilangan unit-unit tersebut ibarat bilangan monyet di kampung, dihutan dan kawasan bukit.

Fasa Pengumpulan

Fasa pengumpulan bermula, apabila pihak smart money / sindiket / jerung  mula mengumpulkan unit-unit monyet tersebut. Mereka menggoncang pasaran dengan berita-berita tertentu dan menjatuhkan harga saham dengan tujuan agar pemegang saham (penduduk kampung) menjual kepada mereka dengan harga yang murah.

Fasa pengumpulan berlaku untuk beberapa lama. Bergantung pada bilangan unit-unit saham pada kaunter tersebut. Jika kaunter tersebut tidak banyak unit saham, maka senanglah smart money ingin melambungkan harga sesuka hati.

Apabila fasa pengumpulan hampir berakhir, smart money perlu melakukan testing untuk memastikan segala bilangan unit-unit saham (monyet) telah habis dikutip. Ini untuk memastikan operasi mereka menaikkan harga monyet tersebut tidak diganggu oleh sebilangan orang kampung yang masih menyimpan monyet. Itulah dinamakan testing. Ada istilah lain ia disebut “spring” candlestick. Spring ini ibarat candlestick pattern Hammer yang mempunyai volume yang rendah. Itu petanda stok unit monyet sudah tiada di luar  pasaran. Ibarat orang kaya meletakkan iklan notis. Itu untuk memastikan segala macam stok monyet telah habis dikutipnya.

WAKTU TERBAIK membeli saham ialah jika kita dapat mengesan pengakhiran Fasa Pengumpulan dan PERMULAAN Fasa Kenaikan. 

Fasa kenaikan (Markup) 

Fasa ini bermula, apabila smart money mula menjual unit-unit saham monyet tadi dengan harga lebih tinggi. Pada fasa ini terjadi “breakout” harga dengan volume yang tinggi. Volume tinggi kerana orang kampung beramai-ramai datang membeli monyet tersebut. Penjualan dilakukan dengan berhati-hati supaya kaunter tidak digantung kerana UMA (Unusual Market Activity). Ia juga untuk memastikan stok monyet tidak terus habis. Kerana target smart money ialah menjual unit-unit saham pada harga tertinggi. Mereka tak target 10% keuntungan, tetapi 100% keuntungan dan ke atas. Pada fasa kenaikan ini, berlaku jumpa fasa mini-accumulation. Di mana harga dijatuhkan kerana profit taking dan juga operasi oleh pihak smart money. Pada ketika inilah ramai terjual lebih awal, contohnya saya hehehe. Kerana ingatkan harga nak jatuh. Banyak berlaku, apabila kita jual harga terus naik, apabila kita beli, esoknya harga turun. Oleh itu, ilmu yang mantap perlu ada untuk mengetahui ianya adalah operasi smart money dengan melihat pergerakan harga dan volume. Stop loss seperti biasa wajib dijaga.

fasa kitaran saham ifcamsc

Kaunter IFCAMSC yang mantap. Kenaikan antara paling laju. Nampak benor manipulasi sindiket.

Fasa Mendatar (Distribution)

Harga unit-unit saham monyet dijual paling maksimum. Volume transaksi sangat tinggi, tetapi kenaikan harga hanya julat yang kecil. Pada waktu inilah terjadinya candlestick pattern Shooting star dengan volume sangat tinggi, ataupun Doji dengan volume sangat tinggi. Testing akan dilakukan untuk memastikan orang kampung membeli dengan maksimum segala stok monyet. Pada fasa ini, segala macam berita bagus akan keluar di suratkhabar tentang company tersebut. Akan tetapi, ramai menggila membeli unit-unit saham monyet. Pada fasa inilah, WAKTU TERBAIK untuk MENJUAL kerana smart money sedang gila menjual. Siapa terbeli / membeli / cari pasal membeli pada waktu ini, maka bala besar akan terjadi.

Fasa Penurunan (Markdown)

Pada waktu ini, berlaku penurunan harga, panik selling berlaku. Berita buruk tiba-tiba keluar. Orang ramai mulai takut. Tetapi ada juga yang sengal membeli pada waktu ini. Sentimen dunia, pasaran semasa tidak bagus untuk kaunter ini. Tiba-tiba company ini kena samanla. Nenek director meninggal la. Macam-macam berita akan keluar. Memaksa orang ramai menjual secara panik. Maka harga akan jatuh menjunam. Bahkan lebih laju dari kenaikan. Harga jatuh ke longkang.

Maka smart money / sindiket akan mengutip harga longkang. Hanya mereka tahu berapa harga longkang yang patut dikutip. Dan mereka merancang untuk memulakan fasa pengumpulan semula. Jeng jeng jeng !!!! Apabila segala kisah tentang company ini telah dilupakan.

Begitulah asas kitaran saham. Ianya sangat jijik dan meloyakan. Akan tetapi, ianya jual beli yang sah. Bahkan patuh syariah. Hakikatnya jika semua untung siapa yang rugi? Jika semua rugi siapa yang untung? Ada orang untung, tetapi di sana wajib ada orang yang rugi. Ia adalah Zero Sum Game.

Begitulah kitaran saham, dari perspektif pemahaman saya yang setahun jagung.

Saya menulis berkongsi maklumat di sini, agar ramai yang ingin terjun ke pasaran saham tahu perkara asas ini. Fasa kitaran saham ini wajib diketahui secara detail agar jiwa dan psikologi kental dengan ilmu yang diyakini. Apabila masuk pasaran saham dengan ilmu, maka risiko kerugian dapat dikurangkan. Potensi keuntungan dapat ditingkatkan.

Sebenarnya, untuk mengetahui secara detail kitaran saham ini, boleh lah membaca buku Volume Price Analysis – Anna Coulling.

Untuk disesuaikan dengan market malaysia, perlulah dicari tok guru / sifu yang bermazhabkan teori ini. Ada juga tok guru saham yang tak percaya teori ini. Terpulanglah pada kepercayaan masing. Yang penting ialah ABU – Asalkan Buat Untung!.

Insya Allah, jika ada masa saya akan tulis secara terperinci setiap kitaran saham ini.