Assalamualaikum dan salam sejahtera

Nampaknya KLCI telah membuat double top dan telah mula turun dengan jaya. Jangkaan support sekitar 1723-1727. Berdasarkan chart pattern dan juga fibonacci retracement (weekly timeframe). Jika dilihat pada daily timeframe, maka KLCI sudah pun memasuki fasa downtrend. Tetapi saya lebih suka untuk menilai long term trend KLCI berdasarkan weekly. Jika dinilai daily, nampak gaya tak ada peluang nak entry.

KLCI next support ialah 1727. Stochastic dah oversold. Harapnya ia akan rebound bila kena kat support. Waktu tu boleh la kita jual kaunter yang dibeli kat support kepada BOB trader.

Ada sesetengah sifu kata tak perlu peduli KLCI, hanya tengok portfolio masing-masing. Saya setuju separuh sahaja dengan pendapat ini. Ya betul, jika major trend monthly, weekly dan daily adalah jelas uptrend, maka usah peduli tentang KLCI. Tetapi, jika KLCI weekly diambang downtrend, maka perlu beringat. Sentimen tak bagus akan mempengaruhi pelabur short term, mid term. Jika anda adalah investor untuk 5 tahun, maka tiada isu, pejam mata, letak duit ajo kat mana-mana kaunter yang bagus fundamentalnya. Paling teruk kaunter tu delisted sahaja. Kalau sabar ia akan naik semula.

BUY ON BREAKOUT (BOB): KELEMAHAN YANG KETARA

Ini adalah teknik yang terkenal, boleh dikatakan majoriti sifu / kelas / seminar/ webinar akan mengajar entry berdasarkan Buy on Breakout (BOB). Amat jarang aliran yang mengajar Buy at Support. Buy call kebanyakan bagi kaunter buy on breakout. Mungkin antara kelemahan paling ketara Buy at Support (BAS) ialah, masa diambil untuk beroleh keuntungan sangat lambat. Jika Buy on Breakout, waktu tu dah boleh untung dan juga PERLU INGAT boleh rugi terus kerana sangkut kat pucuk.

1. Market Lemau

Selama ini, pembelajaran saya dan teknik trading berdasarkan buy on breakout. Seingat saya, 2014-2016, jika menggunakan teknik ini, banyak berakhir dengan kerugian. Kerana market KLCI sideway. Oleh itu, trader yang bijak sebenarnya buy on support, apabila harga breakout mereka terus menjual pada trader newbies. Maka newbies pun tersangkut la. Ada yang cut loss memanjang. Bila 10 kali trade asyik cut loss, dah la modal besar, lagi parah guna margin, mula la menyerah kalah. Hari ini boleh lihat kaunter buy on breakout COMFORT mengalami penjualan dengan volume yang tinggi dari breakout. Apa maknanya? Maknanya orang yang dah beli kat support, dah clearkan position mereka. Yang duk beli kat pucuk tu paling kasihan. Entah bila mereka boleh jual semula. Kalau cutloss, banyak juga rugi berbanding Buy at Support.

Buy zone berdasarkan fibo confluence. Boleh juga cuba Q buy pada half kangaroo tail. Jika nak average down 2x pun boleh, pecahkan modal 2 bahagian. Nanti risiko lebih rendah. Kalau tak dapat tak apa, risiko tetap rendah.

Boleh rujuk gambarajah bagaimana bahayanya beli BOB kaunter COMFORT ini. Kaunter ini saya sudah perhatikan untuk pembelajaran dan kajian sewaktu ia retrace pada harga 0.950. Tetapi saya tidak berani membelinya kerana baru belajar Teknik DiNapoli Levels. Antara kaunter saya dah beli dengan kaedah DiNapoli ialah CAB pada harga average down 2x modal 0.98 (tersilap tarik fibo), dan BONIA pada harga 0.640.

Jika dilihat dari sudut projection fibonacci harga, TP COMFORT sebenarnya sudah mencecah pada TP3 = fibo projection 1.618 = RM1.09 (potensi untung 18%). Maka tidak hairanlah ramai trader yang bijak sudah jual pada harga tersebut. Jika saya, sudah pasti jual lebih awal pada TP projection fibo 1.00 lagi= RM1.02(potensi untung 10%). Tetapi paling penting ialah entry pada harga yang tepat iaitu fibo retracement sekitar RM0.925. Potensi RRR 1:2 minimum hinggalah RRR1:5

2. Cut Loss besar dan RRR ke laut

Sejak saya membaca dan membuat sedikit kajian tentang kaedah DiNapoli Levels yang saya nyatakan dalam post sebelum ini. Barulah satu lagi persoalan saya terjawab iaitu;

Kerapkali saya mendengar sifu di youtube, sifu kat malaysia mengatakan, jangan risikokan lebih dari 3% modal kita. Maknanya kalau kita trade beli kaunter dengan harga RM10 000, maka cut loss point kita perlu letak maksimum ialah 3% = RM300. Lagi rendah lagi bagus kan? Cuma kat mana nak pastikan cut loss tu tak senang dilanggar?? Yang peliknya, sifu yang sama duk ajar ilmu BOB. Jika entry kita kat support yang tepat. Maka 3% tak jadi masalah. Tetapi jika kita buy on breakout, kat mana nak letakkan cut loss? dahla beli waktu breakout, harga dah naik 5-7%. Harga volatile mesti akan bergerak dalam julat 3-5%. Sudah pasti ramai akan pramatang cut loss. Kalau tak cut loss awal-awal, tunggulah loss lebih besar. Maka disini risk reward ratio sudah pasti ke laut semuanya. Jika untung pun, tak banyak sangat, kadangkala trader newbies macam saya suatu ketika dulu, untung 3-4% dah cabut lari. Sebab tak tahan emosi. Akhirnya untung yang dapat tu cukup-cukup cover kos brokerage ajo.

3. Fake Breakout (breakout palsu)

Fake breakout adalah kerap berlaku. Dah la market lemau, fake breakout pulak kerap berlaku, cut loss besar, RRR ke laut. Maka usah kata nak untung, nak lindungi modal asal pun bukan senang bila menggunakan BOB. Fake breakout ni kerap terjadi tatkala market lemau kerana majoriti trader bijak dah jual waktu breakout. Hanya retailer yang kecil-kecil sahaja duk sambut. Contohnya, katakan harga jika pecah RM1.00 dikira breakout, maka ramailah membeli waktu petang tu. Tup tup bila dekat market nak tutup, tiba-tiba harga tutup bawah RM1.00. Siap buat ekor candlestick panjangg ke atas. Tu petanda fake breakout. Tak kisahla volume bagus ke tidak. Esoknya terjun tak ingat, rupa-rupanya candle ekor panjang tu ialah shooting star, dah la ia tikam resistance fibo projection 1.618 pulak tu. Konfirm jatuh teruk. Bila jatuh teruk, ia melantun pulak kat fibo retracement 0.618, ada pulak trader bijak yang berani mati sambut kat situ dapat profit 2-3%. Yang cut loss tadi terkejut harga naik pulak bila dia cut loss. Nasiblah badan…hahahaha.

Lantunan harga pada fibo 0.618. Siapa berani tadah dapatlah 2-3% profit.

Adalah tidak adil jika saya mengatakan kelemahan sahaja teknik BOB. Tidak dinafikan ada juga kelebihan teknik BOB ni, antaranya ialah:

1. Jangka masa tidak lama untuk untung dan juga untuk RUGI, jadi modal cepatlah hangus atau naik.

2. Teknik yang lebih gah, popular, famous, dan kerap digunakan oleh penyedia servis buy call.

3. Teknik ini melatih stamina kita kerana kita akan berlari-lari mengejar kaunter breakout setiap masa.

Nanti saya akan postkan kaunter yang saya beli dengan Teknik DiNapoli sebagai postmortem dan analisa agar kita dapat belajar sesuatu darinya. Kalau asyik post kaunter yang tak beli, nanti orang duk kutuk pulak, “alaa senang la cakap analisa kaunter tak beli”. Saya lebih suka, amalkan apa yang saya tulis di sini. Kerana jika saya untung, saya berharap pembaca dapat ambil manfaat percuma dari blog ini.

Seperti saya nyatakan tadi, 2 kaunter setakat ini saya masih hold menunggu TP atau cut loss dengan teknik Buy at support / teknik dinapoli ialah : CAB pada harga RM0.99 (2x average down kerana silap tarik fibo, maklumla baru belajar teknik baru) dan kaunter BONIA pada harga RM0.640 (fibo 0.618). Tiada jaminan sebenarnya teknik Dinapoli / Buy at support akan memberikan untung. Cuma yang pasti, RRR sangat-sangat bagus dan ia memberikan ketenangan hati pada saya. Bab kata Joe Dinapoli lebih kurang begini bunyinya “Jika kaunter tu jatuh / retrace, saya boleh jangka kat mana ia akan membuat turning point, jika ia naik, saya boleh jangka kat mana ia akan berhenti”. Jadi trading aktiviti saya lebih rileks dan hati saya lebih tenang. Tiap-tiap hari cari kaunter baru uptrend, pastu tunggu ia jatuh ajo dan set alert. Jika jatuh kat fibo saya Q buy terus, jika dah filled order, saya Q sell terus 2 minggu. Selebihnya tawakkal. Siapa hati tak tenang sejak trade saham, tu petanda teknik masih belum cukup serasi dengan jiwa mereka.

Setakat itu dulu, semoga bermanfaat untuk pembaca.

Sekian terima kasih.

3 Thoughts on “Buy on Breakout: Awas!

  1. Amalina on October 24, 2017 at 11:44 pm said:

    Assalamualaikum Dr. Solah.

    What a small world, saya sebelum ni belajar di UIA juga, sambil tu saya bekerja di SLEU dan saya pernah organize workshop & jemput Dr. Solah & isteri (Dr. Huda nama isteri Dr kalau tak silap saya) ajar gunakan thesis template yg Dr usahakan. Saya ingat masa tu saya terfikir, untungnya Dr & isteri berpanjangan dapat pahala daripada template yg Dr sediakan.

    Saya baru berjinak-jinak dlm dunia saham tahun ni, dan website Dr ni adalah favourite saya & saya subscribe. Jujur, telus & very informative. Saya doakan semoga Allah murahkan rezeki Dr & keluarga. Teruskan berkongsi ilmu Dr 🙂

    Assalamualaikum.

  2. mohd yasser on November 4, 2017 at 12:04 pm said:

    Terima kasih…penulisan yg bermanfaat….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation