Setelah berfikir panjang, saya merasakan lebih mudah nak update dan berkongsi info tentang ilmu Technical Analysis dan kaunter kajian melalui telegram. Ini kerana, untuk upload gambar dan menulis penerangan di dalam blog ini, agak memakan masa yang lama. Tetapi saya tidak akan tutup blog ini. Saya akan cuba update secara konsisten berkenaan ilmu terkini yang saya pelajari.

Dan ini pula ialah link telegram group:

https://t.me/joinchat/AwDl7hFKcCu6UlP-oT_fmw

Terma / syarat group telegram group ialah:

  1. Kalau nak join, pastikan level newbies lagi, kalau level sifu-sifu maka saya risau telegram group ini tidak memberikan apa-apa ilmu terbaru kepada sifu-sifu & otai-otai.
  2. Group ini fokus pada BUY at SUPPORT dan aspek Teknikal Analisis.
  3. Segala perkongsian info adalah untuk pembelajaran, jika terdapat perbezaan ilmu antara sifu-sifu yang  mempunyai sijil MSTA & CFTe, maka pendapat mereka hendaklah diutamakan.
  4. Pastikan berkongsi ilmu hanya mengikut disiplin buy at support / fibonacci level. Jika nak kongsi kaunter kajian buy on breakout, kena maklumkan pada ahli group bahawa kaunter tersebut sesuai untuk buy on breakout.
  5. TIDAK DIBENARKAN sama sekali post sesuatu berkaitan dengan isu politik. Tindakan tegas akan diambil.
  6. TIDAK DIGALAKKAN BERKONGSI info tentang fundamental news. Kerana group lain sudah berlambak-lambak info tersebut.
  7. SANGAT DIGALAKKAN berkongsi ilmu tentang kaedah pemilihan kaunter.
  8. Tidak dibenarkan mempromosi kelas-kelas, kerana saya hanya bagi ilmu percuma. Kecuali mendapat kebenaran admin group. Kalau nak buat kelas, sila buat marketing sendiri bermula dari blog, fan page, group etc.
  9. Sebarang kerugian akibat perkongsian kaunter-kaunter di dalam group adalah tanggungjawab masing-masing. Kerana kaunter kajian bukanlah untuk buycall, tetapi pembelajaran.
  10. Dibenarkan berkongsi setup indicator tersendiri tetapi, sebaiknya cuba terangkan kenapa memilih setup berkenaan agar ahli faham dan mendapat manfaat.
  11. TIDAK DIBENARKAN membuat sebarang provokasi, menghina, bahasa kesat, tidak beradab, fitnah, lawak lucah dan perkara yang melanggar undang-undang. Tindakan tegas akan diambil.
  12. TIDAK DIBENARKAN copy paste tazkirah yang panjang-panjang berjela-jela. Kalau tak tahan nak share tazkirah, boleh buat group tazkirah sendiri.
  13. DIBENARKAN screen shot profit, dengan syarat, tunjukkan berapa nilai dibeli, jangan duk censored pulak bahagian nilai tu. Lepas tu terangkan kenapa beli kaunter tersebut, apakah teknik setup indicator, apakah buy signal, macam mana pemilihan kaunter dibuat dan sebagainya. Agar ahli mendapat manfaat. Screen shot profit hendaklah bertujuan mengajar ilmu, memberi inspirasi bukannya tempat nak promosi kelas.
  14. TIDAK DIBENARKAN merendah-rendahkan ilmu dari group lain. Perlu ingat, group-group lain, aliran lain juga mempunyai kelebihan masing-masing.
  15. Terma dan syarat akan diupdate dari masa ke semasa.

Semoga kita semua beroleh manfaat.

 

Assalamualaikum kepada pembaca blog.

Pada blog post sebelum ini, saya meramalkan akan terdapat reversal berlaku pada sekitar 1768 indeks KLCI berikutan keluarnya petanda “bullish harami pattern” pada timeframe daily. Tetapi selang dua hari, petanda tersebut invalidate / tidak sah kerana paras 1768 pecah. Tidak menghairankan jika perkara ini berlaku, kerana candlestick pattern bukanlah 100% tepat. Akan tetapi ia adalah antara leading indicator yang perlu kita kuasai. Ketepatannya ialah sekitar 70% berdasarkan apa yang saya belajar melalui ebook dan video Steve Nison. Berdasarkan weekly timeframe, indeks last defense ialah 1700. Tetapi paling rendah ia mencecah 1709 sahaja. Kemudian terdapat petanda Bullish harami sekali lagi pada last support (timeframe daily). Alhamdulillah, bullish harami kali ke-dua bertahan dan indeks mulai membuat reversal.

Pada hari ini, indeks telah melantun, mungkin mengekalkan uptrend pada weekly timeframe. Tetapi daily timeframe masih berusaha untuk naik. Diharap dengan sentimen semakin pulih berikutan dengan pengumuman demi pengumuman yang baik dari kerajaan baru ini.

Apa pun, saya rasa gembira kerana semua carta yang saya post sebelum ini menunjukkan kenaikan, jika dibeli pada paras support (fibonacci) sudah pasti kita akan merasai keuntungan kecuali kaunter CAELY yang suka buat hal, ia akan memecahkan awan, kemudian tidak hairan ia boleh naik tiba-tiba. Cuma saya tak minat mempertaruhkan nasib saya dengan kaunter ini memandangkan terdapat dead cross pada MACD.

Indeks KLCI

 

Timeframe weekly, masih ada peluang cerah untuk indeks terus naik. Semoga ia berjaya naik sehingga memecahkan 1900

 

Timeframe daily, mungkin terdapat sedikit retracement dan sideway untuk beberapa ketika.

Scanner Chartnexus Xpertrader: Buy on fibonacci retracement strategy. 

Beberapa bulan yang lepas, saya mulai subscribe scanner chartnexus xpertrader. Sejak dari hari tu, saya banyak cuba “try and error” untuk design scanner berkonsepkan buy on retracement. Walaupun fungsinya senang sahaja, tetapi oleh kerana semuanya belajar sendiri, maka agak perlahanlah hasilnya.

Saya lebih suka tekankan, kaedah membeli pada paras retracement adalah paling rendah risikonya. Ini kerana jika kita membeli kaunter yang masih mengekalkan struktur uptrend (sebaiknya fasa permulaan uptrend), maka kemungkinan besar pergerakan kaunter tersebut akan bergerak ke atas.

Saya juga mula menambah klasikal paras Support and Resistance (S&R) untuk menguatkan lagi keyakinan bahawa harga akan membuat reversal pada paras tersebut.

Berikut adalah hasil scanner untuk kaunter yang jatuh pada paras fibonacci support 3 hari yang lepas. Mungkin boleh dipertimbangkan mana-mana kaunter yang belum bergerak atau sudah mempunyai tanda-tanda awal akan bergerak seperti 4R1G – MACD histogram.

(AWAS! INI BUKAN BUY CALL, TETAPI UNTUK PEMBELAJARAN SEMATA-MATA AGAR LEBIH FAHAM APA ITU BUY ON RETRACEMENT).

Kaunter yang keluar pada scanner dari 6 Jun hingga 8 June 2018

List yang dibuang keluar: 

AWC – masih kat bawah awan ichimoku, MACD masih lagi dibawah centerline (tidak cukup kuat untuk naik)

BJFOOD – loose chart, secara technical sudah ingin brekaout. MACD masih ada peluang lagi, belum complete dead cross

BONIA – masih dibawah awan ichimoku, MACD masih lemah tetapi belum sepenuhnya dead cross, struktur downtrend daily chart sudah terbatal. Mungkin boleh diperhatikan 2-3 hari lagi. Kalau jatuh terus menerus, tidak digalakkan beli. Jika MACD cross centerline boleh dipertimbangkan.

MUDA – sudah mahu downtrend, kecuali buat keajaiban naik semula.

Dari banyak-banyak kaunter ini, saya hanyalah menyukai kaunter :

Atas awan, MACD hampir golden cross. Tetapi hati-hati, jika jatuh terus cut loss. Cut loss (CL) sangat nipis iaitu 1.08 (2%) sahaja. Saya sudah beli pada harga RM1.11. Semoga ada rezeki.

 

Secara teknikal sudah cantik. Cut loss pun nipis sahaja.

 

Signal sudah keluar 2 hari lepas. Saya cuba Que buy harga 0.590, tapi harga melompat esoknya. Mungkin boleh masuk lagi pada harga penutup hari ini. Cuma cut loss kena letak bawah ekor tu. Nampak tak kuat untuk naik lagi, belum ada momentum kot.

 

Yang ni kena hati-hati, kerana penny stocks. Cut loss besar juga. Tetapi secara teknikal cantik. Untuk short term sahaja. AWAS cut loss besar!

 

Kaunter yang saya tunjukkan adalah membeli pada support fibonacci. Kebanyakkan tiada volume masuk, dan boleh dikatakan belum ada momentum. Jika pembaca mempunyai approach membeli setelah ada momentum, MACD dah bersilang-silang, candlestick dah panjang 10 inci. Maka saya rasa blog ini tidak sesuai untuk pembaca. Kaedah tersebut agak berisiko, kerana cut loss sangat besar.

Kerana approach saya ialah fokus pada risiko yg rendah. Jika harga tidak naik dalam 4-5 hari lagi. Saya akan jual pegangan saya dan scan kaunter lain. Saya tidak mahu buang masa pegang lama-lama kaunter yang tak bergerak, mesti ada sebab ia tak mahu gerak ke atas.

Selepas ini saya akan wujudkan group telegram dan telegram channel untuk perkongsian kaunter kajian (BUKAN BUYCALL) dan sharing sedikit ilmu yang ada. Kerana saya merasa letih pulak, duk upload gambar dan taip satu persatu.  Jika berminat boleh la join, free ajo dan berharap free sampai bila-bila. Nanti saya up post baru dengan link group telegram.

Blog ini saya akan khususkan perbincangan ilmu teknikal dan sebarang update ilmu yang saya pelajari dari masa ke semasa.

Saya sangat hargai kesetiaan pembaca dan subscriber blog. Terima kasih.

Fibonacci antara technical tools yang terbaik pernah saya pelajari. Setakat ini saya tidak tahu ada yang lebih baik darinya.

Akan tetapi, ramai newbies dalam technical analysis takut untuk mempelajari tentang teknik fibonacci. Ada yang masih keliru yang mana satu perlu digunakan, retracement, extension, projection? Fibonacci fans? Angle? timezone? Ada yang takut dan melihatnya sebagai silibus yang sangat advanced. Sedangkan hakikatnya fibonacci ini senang sahaja. Saya mempelajari ilmu fibonacci ini melalui pembacaan ebook dan youtube. Tetapi rujukan utama saya ialah ebooks, kerana melalui youtube saya lihat terdapat pelbagai variasi dan methodologi yang tidak menyakinkan. Bagi saya mempelajari mestilah melalui buku teks / ebooks yang diterbitkan oleh penulis-penulis terkenal dalam bidang ini. Saya juga akan memastikan melihat review dan rating ebook tersebut di laman web www.amazon.com terlebih dahulu.

Antara ebook terbaik dan komprehensif untuk fibonacci ialah tulisan oleh Carolyn Boroden bertajuk “Fibonacci Trading: How to Master the Time and Price Advantage”.

Buku terbaik tentang fibonacci pernah saya baca

Buku ini juga saya gunakan sebagai silibus asas untuk mengajar adik saya yang zero tentang technical analysis. Hasilnya agak baik, iaitu saya terpaksa telan panadol 2 biji untuk hilangkan sakit kepala selepas sesi pembelajaran dengannya. Sebenarnya buku ini sesuai untuk mereka yang telah mengenal ilmu teknikal analisis dan sekurang-kurangnya tahu nak buka carta kat investing.com. Kenal apa itu open, high low close kat candlestick. Kalau zero knowledge sampai lihat carta saham pun dah pening, maka agar sukar nak faham.

Sebenarnya ebook ini senang sahaja nak faham. Walaupun ada 300 m.s lebih. Tetapi terdapat 3 teknik setup utama yang perlu ditekankan. Untuk fibonacci time tu boleh skip, kerana ia agak subjektif dan sukar dipraktikkan menggunakan kebanyakan platform. Saya skip bahagian fibonacci time analysis, walaupun ia agak mengujakan untuk dipraktikkan. Selebihnya banyak contoh-contoh diletakkan dalam ebook ini. Maka usah risau, jika minat dan komited, insya Allah tiada masalah nak faham apa yang disampaikan dalam ebook ini. Jangan lupa lihat juga youtube penulis ebook ini. Cara dia analisis sesuatu indeks / kaunter memang sistematik dan tepat.

Dalam ebook ini, dia tak kisah pun pasal chart pattern, pasal trendline. Tak perlu letak banyak indicator-indicator. Kerana jika menggunakan fibonacci, kena mahir dan yakin dengan analisa dibuat.

Untuk market bursa malaysia, boleh gabungkan fibo retracement support dengan teknik klasik mengenal pasti Support & Resistance.

Asas utama nak mahir fibonacci ialah kena faham ialah trend structure. Boleh rujuk youtube, terdapat remiser melayu yang ajar trend structure dengan mudah. Selepas itu, nak tarik fibo senang.

Perlu diingatkan, walaupun teknik fibo ini hebat sekalipun. Jika market mengalami correction, ia juga tidak berkesan.

Antara lain kelebihan fibonacci adalah ia bersifat predictive indicator. Dalam erti kata lain, ia paling leading indicator berbanding candlestick pattern atau price action. Bahkan jika berani boleh terus sambut pisau kat level-level confluence fibo (kalau berani dan sudah mahir).

Ilmu fibonacci juga boleh digabungkan dengan setup kegemaran masing-masing. Kalau ada yang fanatik guna MACD, EMA dan BB pun boleh guna fibo. Tak kisah setup apa sekalipun, kalau masukkan ilmu fibo, insya Allah akan menjadi lebih tepat entry dan exit.

Jika dinilaikan ilmu dari ebook ini, saya rasa kat luar sana jika dibuat kelas, harganya boleh cecah ribu-raban ringgit. Cuma kalau kawan-kawan yang telah belajar dengan saya setakat ini, free ajo saya ajarkan. Yang dah ada basic ilmu TA, biasanya ambil masa 2 jam ajo nak faham. Ajar trend structure, kemudian ajar tarik fibo. Lepas tu cari confluence. Settle masalah. Selebihnya balik praktis dan praktis. Saya pun masih praktis sampai sekarang. Tiada jalan singkat nak mahir.

Kesimpulannya, jika nak belajar ilmu advance, free, dan mantap. Boleh la cari ebook ini dan baca sendiri.

Assalamualaikum kepada para pembaca yang budiman.

Agak lama saya tidak post memandangkan kesibukan dengan urusan peribadi dan juga kerana keadaan market agak sideway sebelum PRU14. Setelah PRU14 berlalu, kita menyaksikan market agak volatile, kenaikan mendadak dan penurunan mendadak. Walaupun ilmu teknikal analisis seringkali digunakan untuk membuat jangkaan pergerakan harga. Tetapi, apabila terdapat major event seperti disaster, PRU14, dan perubahan polisi besar dalam kerajaan, maka ilmu teknikal analisis tidak berkesan. Adalah lebih baik menunggu keadaan lebih stabil sehingga pasaran bergerak mematuhi hukum Technical Analysis agar lebih mudah untuk kita membuat sebarang jangkaan hala tuju market.

Secara umumnya, indeks pasaran KLCI pada weekly timeframe (lebih sesuai untuk midterm term trader & long term trader) masih dalam keadaan bullish. Penurunan yang mendadak berlaku dalam minggu ini adalah dikira sebagai correction sahaja. Cuma perlu diperhatikan, adakah indeks mampu bertahan, jika paras 1700 pecah, konfirm saya pun akan lari lintang pukang. Jika anda meminati indicator Ichimoku Kinko Hyo, boleh la perhatikan, jika harga menyeberangi ke bawah awan hijau, maka itu petanda pasaran kita sudah memasuk fasa bearish. Buat masa ini tiada sebarang petanda reversal lagi walaupun harga sudah mencecah paras retracement fibonacci 61.8%. Saya harap terdapat reversal seminggu dua lagi dan pasaran memasuki fasa oversold secepat mungkin (stochastic < 20).

KLCI indeks weekly

Manakala, jika dilihat pula timeframe daily, maka pasaran kita telah berada dalam fasa bearish. Ini bermakna penurunan pada daily timeframe hanyalah sekadar correction untuk timeframe weekly. Timeframe daily sesuai digunakan untuk short term trader dan midterm. Kalau modal kecil tu, sebaiknya nak beli saham, rujuk KLCI indeks weekly terlebih dahulu. Supaya kita boleh beli swing trade kaunter waktu musim correction berlaku.

KLCI indeks daily

Apa yang melegakan hati ialah, pada carta daily, terdapat petanda candlestick Bullish Harami pattern. Ia merupakan salah satu petanda reversal. Jika pasaran bertahan pada paras 1770, maka kemungkinan besar ia akan kembali bullish.

Oleh itu, dengan menggunakan chartnexus xpertader, saya telah scan kaunter-kaunter yang telah jatuh pada retracement fibonacci samaada pada timeframe daily untuk last trading day. Nak scan yang seminggu lepas, agak penat pulak nak paste kat blog ni hahahaha. Kalau ada group telegram senang rasanya nak share semua ni.

AWAS!! INI BUKAN BUY CALL!

Kaunter yang saya senaraikan ini bukanlah buy call. Tiada jaminan untung. Saya lebih suka cakap jamin rugi. Ada diantara kaunter ini sudah bergerak naik, maka risiko untuk entry agak besar, tetapi kemungkinan besar untuk untung tu ada. Tetapi ada juga kaunter yang tiada sebarang petanda lagi. Terserah pada diri kita, nak beli yang ada petanda, atau nak tadah pisau secara berhemah. Apa pun kaedah entry yang kita gunakan, pastikan cut loss itu wajib. Jika tidak boleh la lihat akaun tu melebur.

Nampak cantik, telah memecahkan downtrend structure. Pending breakout. Sudah oversold. Tetapi belum breakout awan lagi.

 

Kembali retrest support. Adakan ia akan naik terus lagi? Stop loss agak besar. Sudah ada bullish candle datang.

 

Saya merasakan ianya sekadar rebound sahaja. Tetapi ia masih berpotensi untuk naik. Jika mahu beli pastikan cut loss dekat dengan label bottom tu. Kerana struktur downtrend masih lagi kelihatan tidak pecah.

 

Kaunter sentimen PRU. Sekarang dalam proses tutup gap. Ada sebatang candle bullish. Jika mau beli, pastikan letak cut loss bawah candle putih tu. Jika masih bertenaga naik lagi baguslah. Takut dah ramai campak kerana dah naik terlalu banyak hari tu.

 

Downtrend structure dah pecah. Sudah breakout dan retracement dengan volume menurun. Cuma belum ada petanda reversal.

 

Dengarnya kaunter sentimen PRU14. Sama pattern macam OPCOM. Maka rules nak beli pun kira samalah juga.

Ini adalah hasil scanner yang saya olah menggunakan chartnexus xpertrader. Takdelah perfect sangat, tapi lebih baik dari scanner yang keluar result sampai puluhan kaunter. Tu bukan scanner, tu pukat tunda scanner namanya. Saya lebih suka scanner yang narrow down result dan lebih spesifik. Naik ke tidak, saya tak pasti dan tak boleh jamin.

Sekian Terima kasih.

Tulisan entri kali ini merupakan peringatan kepada diri saya agar tidak terlalu tergesa-gesa membeli ketika pasaran sudah overbought. 

Setelah seminggu lebih menyaksikan KLCI masih lagi tidak bertenaga. Sebenarnya petanda KLCI sudah semput kelihatan apabila pasaran sudah overbought (terlebih beli). Stochastic weekly overbought, daily overbought. Pada carta weekly terdapat spinning top candlestick dengan volume yang agak tinggi. Berdasarkan keilmuan volume price analysis (sila baca buku Anna Coulling), ia dikira anomaly (tidak normal ) dan merupakan petunjuk market reversal.

Target correction masih sama iaitu 1800. Berdasarkan fibonacci confluence ditarik dari 3 titik rendah berbeza sehingga titik tertinggi yang sama.

 

Weekly timeframe: Petanda reversal spinning top candlestick with high volume, stochastic overbought. Trend masih uptrend.

Berdagang secara harmonic dengan indeks KLCI

Tidak dinafikan terdapat kaunter yang berkualiti melawan arus. Iaitu apabila KLCI merah, ia tetap menunjukkan kenaikan yang bagus. Kaunter ini disebut-sebut sebagai kaunter melawan arus. Akan tetapi, agak sukar untuk membeli kaunter sebegini memandangkan kita tiada prediktif yang kuat samaada ia akan melawan arus atau tidak sebelum correction berlaku. Ia hanya diketahui apabila indeks mengalami correction seperti sekarang. Oleh itu saya merasakan agak membuang masa mencari kaunter sebegini. Ia sukar didapati dan paling takut bila KLCI hijau, kaunter ini buat hal jadi merah pulak.

Elakkan membeli kaunter tidak ikut arus. Kaunter ini ialah kaunter yang masih meneruskan kejatuhan walaupun indeks sudah berlari 100 points. Kaunter sebegini mungkin mempunyai masalah.

Saya sekarang perasan, adalah lebih baik membeli kaunter yang uptrend seiring dengan kenaikan indeks KLCI. Ada juga kaunter-kaunter seiras pergerakan dengan indeks seperti DRBHCOM & FGV. Sebenarnya majoriti kaunter akan ikut arus indeks.

Emosi: Takut terlepas peluang

Seringkali kita takut terlepas peluang, terutama sesuatu kaunter disebut-sebut. Saya akui banyak membuat kesilapan seperti ini sampai sekarang. Kita tergesa-gesa membeli kaunter tersebut, sedangkan KLCI sudah menunjukkan petanda akan reversal. Alangkah baiknya jika kita bersabar, maka akan dapat diskaun lebih baik sewaktu market correction ini. Dengan mengambil pendekatan buy on dip / retracement, maka jika berlaku reversal, insya Allah kaunter tersebut bertahan. Kaunter tersebut jika mengalami penurunan tidaklah terlalu teruk sehingga mengganggu emosi dan cut loss. Kemungkinan besar cut loss point tidak dilanggar kecuali berlaku major correction.

Akan tetapi, paling malang, jika kita ambil pendekatan Buy on Breakout sewaktu market overbought. Untung mungkin dapat sedikit sahaja, silap-silap untung sebelum ini pun kena sapu oleh market waktu correction. Cut loss konfirm akan dilanggar sewaktu market correction bagi entry buy on breakout. Sebab itulah saya sangat-sangat tidak galakkan membeli “buy on breakout”.

Tips apabila market correction

Oleh itu untuk lebih selamat, sewaktu market mengalami correction ini, gunakan peluang yang ada. Study kaunter-kaunter famous disebut-sebut sebelum ini. Pilih FA yang terbaik + famous. Tarik fibo, perhatikan retracement pada 61.8%. Rujuk timeframe weekly terlebih dahulu, kemudian daily timeframe. Lihat jika terdapat petanda /trigger reversal seperti candlestick hammer, candlestick doji. Jika reversal candlestick terbentuk pada weekly timeframe, maka ia adalah petanda lebih kuat berbanding timeframe daily. Selepas itu, boleh letak dalam watchlist untuk entry. Entry boleh dibuat apabila terdapat 3 atau lebih candlestick sudah test support fibo tersebut. Jika ingin digambarkan seolah-olah candlestick tersebut cucuk-cucuk tapi tak tembus, kemudian candlestick tersebut membentuk ekor. Pastikan juga kaunter tersebut hendaklah masih lagi mengekalkan uptrend pada weekly atau daily chart.

Contohnya KGB (ini bukan buy call) mungkin ada peluang lagi untuk entry. Tetapi hati-hati, sebelum ini sudah naik banyak. Mungkin dah nak masuk wave a, b, c. Cut loss mesti strict agar kerugian minimum.

Mungkin ada peluang untuk entry KGB. Tetapi hati-hati ini adalah jangkaan semata-mata. Sebab itu adanya cut loss.

Buat masa ni, saya beralih ke chartnexus xpertrader. Saya agak letih membelek-belek carta secara manual. Guna scanner lebih senang. Agar kurangkan masa komitmen mengadap komputer. Insya Allah jika scanner itu sudah siap, saya akan kongsikan kaunter-kaunter kajian di blog ini.

Terima kasih.

Hari ini menyaksikan kejatuhan kaunter HUAAN.

Petanda kejatuhan: stoc overbought, potensi V-top pattern, fibonacci projection 100% dari dasar kenaikan.

KLCI masih dalam fasa correction. Seperti saya nyatakan dalam post sebelum ini. Target correction peribadi saya ialah KLCI correction sampai 1800. Sampai atau tidak, saya pun tidak pasti. Pada awal pagi, jelas panic selling berlaku apabila majoriti kaunter mengalami penjualan dan kerugian. Banyak juga kaunter watchlist saya jatuh kat fibonacci 50%, tetapi ada yang belum sampai 61.8%. Saya lebih berminat pada yang jatuh kat 61.8% kerana disitu biasanya support lebih kukuh dan lantunan lebih banyak berlaku. Cuma saya setkan alert lebih awal.

Apabila sesi petang, banyak kaunter telah pulih seperti sediakala. Jika anda baru berjinak-jinak dengan pelaburan saham, pasti akan terkejut beruk. Dikatakan punca panic selling ialah akibat kejatuhan kaunter HUAAN akibat profit taking. Lagi malang apabila mereka terbeli kaunter HUAAN di pucuk. Sedangkan sudah ramai profesional trader melarikan diri. Panic selling ini menyebabkan kaunter-kaunter lain terkena tempias. Ada yang cut loss terkejut apabila sesi petang pulih kembali, kaunter cut loss tadi naik balik. Itulah drama wayang kulit bursa malaysia sejak dulu lagi.

Adakah sekarang masih waktu yang baik untuk membeli kaunter HUAAN? Bagi saya TIDAK, jika anda menggunakan fibonacci projection untuk meramal harga jual (target price). Harga terbaik untuk menjual HUAAN dan melupakannya ialah sekitar RM0.545 iaitu pada fibonacci projection 100%. Itulah yang saya pelajari dari buku Joe Dinapoli. Nak hold sampai 161.8% pun boleh, tetapi ditakuti terjadi perkara seperti hari ini, tidak sempat menjual. Trailing profit pun tak sempat nak bantu jika kejatuhan mendadak.  Tetapi jika anda ditakdirkan rezeki terbeli atau membeli pada harga retracement sekitar RM0.20, maka peratus untung ialah sekitar 160% masih tidak banyak terjejas.

Panik jualan adalah perkara biasa. Apabila satu kaunter yang disebut-sebut, dikompang-kompang sentiasa dalam group-group buy call. Maka kaunter tersebut akan naik dengan lajunya. Bila kenaikan laju, sudut kenaikan adalah sangat condong seperti tiang bendera. Maka ia akan membentuk V-top pattern. Pattern ni, jika gagal dikenalpasti, amat pedih jika terbeli di pucuk. Antara petanda lain HUAAN akan jatuh ialah weekly stochastic (setup Dinapoli 8,3,3) sudah mencecah 75% iaitu overbought.

Secara ringkas, 3 petanda WAJIB jual HUAAN sebelum kejatuhan berlaku ialah: 

  1. Potensi V-top pattern
  2. Daily stochastic overbought, weekly overbought, monthly pun overbought (jika beli juga waktu ni, memang cari nahas).
  3. Fibonacci Projection sudah mencapai Target Price wajib iaitu 100% (1.00). Jika nak tunggu 161.8%, kena monitor dengan berhati-hati. Tetapi jika terbeli kat bawah lagi, tiada isu sangat.
  4. Petanda lain mungkin lebih jelas pada geng-geng VPA-volume price analysis. Mereka lebih arif mengetahui petanda lebih awal. Saya juga perasan terdapat kenaikan dengan volume yang kurang (divergence) / sign of weakness, tetapi bagi saya agak sukar untuk jelaskan.

Kesimpulan: 

  1. Setiap kenaikan dan kejatuhan sebenarnya ada petanda yang jelas bagi profesional trader (bukan saya la).
  2. Gunakan fibonacci retracement untuk entry agar tidak terbeli di pucuk dan fibonacci projection untuk Que sell lebih awal untuk mengelakkan pengurangan profit.
  3. Elakkan dari membeli pada fasa overbought.

Semoga kita terselamat dari insiden HUAAN.

Target KLCI terjun sampai 1800 mata.

Dalam entri post sebelum ini, saya telah meletakkan gambar DRBHCOM dalam post tersebut. Saya sememangnya menunggu sebulan lebih untuk kaunter tersebut breakout. Ingatkan lambat lagi, sekali breakout terus hit TP1. Entry berdasarkan weekly timeframe, kaunter masih uptrend pada timeframe weekly. BBand sudah kempis (squeeze), volume sudah kering. Jadi baik saya ambil langkah buy before breakout (BBO). Walaupun ia sudah naik sedikit dari support fibonacci. Tapi tak mengapalah, saya trailing stop loss ikut 3 countback line.

Silap besar saya apabila menjual pada TP1. Sedangkan esoknya terus hit TP2. Ini lah dinamakan opportunity loss. Kena redha, mungkin setakat itu rezeki saya. Sepatutnya saya kena sabar sikit, insya Allah pasti akan dapat 40% dalam 2 hari kenaikan. Saya berasa sungguh gembira, kerana sejak mempelajari teknik fibonacci, pergerakan lebih mudah diramal dan target lebih mudah disasarkan. Buat masa ini, saya letakkan modal yang kecil dan target swing sahaja. Kerana nak test sesuatu teknik ni kena hati-hati juga. Belajar dari pengalaman loss sebelum ini.

Profit sedikit dari DRBHCOM

Terdapat juga carta-carta kaunter saya telah study, silap juga saya tak beli dan simpan kajian tersebut elok-elok. Ianya sekadar perkongsian santai dengan kawan-kawan melalui telegram. Setelah saya skroll balik, sememangnya kaunter tersebut telah membuat kenaikan pada weekly chart dalam masa hampir 1 bulan lebih, dengan kadar kenaikan 20-50%. Rasa rugi pulak terlepas pandang. Lain kali kena buat journal trading cantik-cantik. Persamaan untuk semua kaunter-kaunter ini ialah, kajian dibuat sewaktu KLCI masa dalam fasa correction.

Kajian PALETTE (UCREST)

kajian kaunter Palette sewaktu mengalami kejatuhan pada 2 Disember 2017

 

Palette selepas hit fibo 61.8% membentuk hammer merah. Naik 50% sehingga sekarang. (nama baru UCREST)

Kajian DNEX

Kajian DNEX 3 Disember 2017

 

Kenaikan DNEX 40% sejak hit fibo 61.8%

Kajian DUTALND

DUTALND kajian pada 5 Disember 2017

 

DUTALND kenaikan 20% setelah hit fibo 61.8%

Kelas terakhir buat masa ini saya hadiri ialah kelas oleh Spider Tips. Ia mengajar saya agar fokus pada weekly timeframe untuk swing lebih jauh. Kerana daily timeframe kerap kali terdapat pergerakan palsu akibat dari buy call group-group telegram.

Dari situlah, saya membuat beberapa kajian. Entry menggunakan fibonacci berdasarkan timeframe weekly. Walaupun saya tak beli, tetapi hasil kajian menggunakan teknik fibonacci ini sangat memberangsangkan. Risiko kecil, tetapi reward sangat bagus.

Saya juga telah berkongsi ilmu tidak seberapa ini secara percuma dengan rakan-rakan di tempat kerja. Alhamdulillah, yang guna betul-betul entry on retracement ikut fibonacci ini, kebanyakan entri profit. Mungkin market tengah bull kot. Tetapi jika loss pun, sangat kecil, kerana entry dekat support. Teknik ini membuatkan mereka boleh trade lebih santai. Tidak perlu hadap monitor setiap masa.

Semoga bermanfaat.

DRBHCOM: Target swing jauh berdasarkan weekly chart.

Kerapkali saya bertemu individu yang amat takut dengan pelaburan saham. Bagi mereka, pelaburan saham adalah suatu aktiviti yang berisiko tinggi, konfirm rugi, konfirm lingkup serta merta dan terus mati tanpa sempat mengucap.

Mungkin mereka ni banyak sangat mereka menonton DVD orang terjun bangunan bunuh diri setelah pasaran saham merudum.

Mungkin juga mereka banyak mendengar cerita kisah kaki kontra yang berhutang, menggunakan margin menghentam saham cap ayam, kemudian rugi kaw kaw.

Mungkin orang melayu kita mahukan “janji-janji manismu” agar duit mereka dirasakan secure, menjana pendapatan setiap bulan sebanyak 10% dan jaminan tiada risiko.

Anehnya, ada antara individu tersebut telah pun tersontot dalam skim cepat kaya. Di mana skim tersebut telah menawarkan pulangan tetap bulanan tanpa risiko. Bahkan amaun sontotan tinggi pulak tu. Mereka boleh bersabar pulak & pasrah. Tetapi amat pelik,  nak ambil risiko jual beli saham yang sah disisi undang-undang, patuh syariah takut pulak.

Ini menunjukkan asas utama pemahaman mereka masih belum kukuh tentang pelaburan.

Dalam Islam, setiap pelaburan mesti ada risiko.

Setiap perniagaan mesti ada risiko.

Tiada seorang pun ahli perniagaan boleh menjamin perniagaan mereka WAJIB untung dan memberikan pulangan konsisten. Kecuali Arwah Pak Man Telo.

Antara sebab ketakutan golongan yang tidak mahu memulakan pelaburan saham ialah:

1. Modal yang besar diperlukan untuk “main saham”

Sebenarnya modal paling minimum untuk memulakan pelaburan saham ialah bergantung pada harga saham yang ingin dibeli. Katakan kaunter yang bagus fundamentalnya seperti JAYCORP yang berharga RM1.40. Maka modal minimum ialah pembelian 100 unit = RM140.00 + kos brokerage sekitar RM20 (in & out). Maka kos minimum ialah RM160.00. Katakan kita cukupkan kepada RM200.00. maka kita sudah boleh bergelar sebagai shareholder kepada company JAYCORP dan boleh menghadiri AGM. Mungkin dapat makan free sewaktu hadir AGM (dah untung kat sini). Jika JAYCORP mengisytiharkan bonus, maka kita layak. Tetapi bonus ciput la, modal pun RM200 ajo. Modal kecil sudah boleh melabur, walaupun pelaburan itu bersifat lebih kepada pembelajaran. Nak breakeven untuk cover balik kos brokerage tu terpaksalah tunggu untung dalam 20% juga. Maka pendekatan terbaik untuk modal kecil ialah investor long term swing.

2. Sangat berisiko

Kaunter yang disenaraikan di Bursa Malaysia ada jenis cap ayam yang koyak fundamentalnya. Maka kaunter sebegini hendaklah dielakkan walaupun kenaikannya dikatakan sangat laju dan tinggi. Sebelum ini, saya mendapat tips dari sifu Spider Tips (telegram channel). Beliau mengatakan, kaunter ayam perlu dijauhi, jika dibeli 10 kaunter sebegini, yang naik mungkin hanya 1 dan 9 akan rugi. Jadi sebaiknya dibeli kaunter fundamental yang bagus, memberikan dividen setiap tahun & sentiasa untung sebelum ini.

3. Nanti kaunter akan lingkup

Company disenaraikan dibursa malaysia, yang bagus FA nya. Biasanya company yang kukuh. Seperti dinyatakan dalam buku Joel Greenblatt. Pilihlah company terbaik antara yang terbaik. Maka risiko untuk company tersebut dinyah senarai dari bursa malaysia adalah sangat-sangat tipis. Sebenarnya saya merasakan tidak logik untuk company tersebut dinyahsenaraikan. Bayangkan company yang bagus banyak lingkup dalam bursa Malaysia, maka sudah pasti company lain akan turut serta. Takkan satu bursa mahu lingkup. Kadang kala pemikiran tak logik seperti negara akan bankrap, bursa akan bankrap adalah ketakutan berlebihan yang merugikan. Bukannya nak suruh letak seluruh duit kita dalam bursa Malaysia, tetapi modal sedikit sahaja dahulu.

4. Perlu komitmen masa di depan komputer setiap saat.

Ini satu lagi pahaman sesat yang perlu dibuang jauh-jauh. Jika kita memilih untuk menjadi intraday trader, maka logiklah menghadap komputer setiap masa, tapi takdelah nak melihat setiap saat pergerakan harga. Golongan intraday trader ni adalah golongan berisiko tinggi, mereka guna modal besar. Tak ramai yang berjaya (ada juga berjaya). Dari duk main saham intraday, baik belasah komoditi (lagi besar risiko & pulangannya). Nak untung besar dalam saham dengan modal yang lebih kecil, hendaklah guna pendekatan swing trader / investor. Beli sewaktu market mengalami fasa correction, cari kaunter fundamental yang sudah oversold. Biasanya banyak diskaun sewaktu market correction, beli pada level fibonacci retracement. Gunakan chart weekly untuk swing lebih jauh. Insya allah potensi untung lebih besar, tak perlu hadap monitor setiap hari, cuma lihat sekali sekala sahaja. Ibarat duduk diam dapat duit atau rugi sedikit. Dengan adanya apps KLSE screener, tak perlu tengok chart kat komputer. Boleh lihat harga 2x setiap hari (waktu rehat tengah hari & petang). Bahkan boleh setkan alert jika harga tertentu telah dicapai. Terdapat apps dari broker yang membolehkan kita beli & jual melalui smartphone sahaja. Maka jual beli saham kaedah swing sangat sesuai untuk mereka yang sibuk bekerja.

5. Kisah trader lingkup serta merta

Hakikatnya ramai tak tahu. Yang melingkup main saham ialah satu jenis spesis sahaja. Iaitu kaki kontra yang menggunakan margin. Contohnya encik X masukkan duit dalam CDS akaun, investment bank tersebut berikan margin untuk trading 2x dari nilai duit encik X. Encik X masukkan RM50 000. Trading akaun bagi extra trading limit RM100 000. Total encik X boleh belasah beli saham sampai RM150 000. Ibarat beli rumah la, deposti 10%, tapi 90% bank bayar. Istilah lain ialah “leverage” atas duit bank. Masalahnya kaki kontra ni, biasanya jadi mangsa. Mereka hanya boleh trade sampai hari ke-4 atau T0, T1, T2, T3, T. Bila tgh hari T3, mereka kena jual (forced selling) saham2 tadi. Jika rugi, katakan beli saham kat pucuk, pastu kaunter cap ayam, pastu bodo pergi belasah semua duit 1 kaunter sahaja. Rugi 30% sebab QR report keluar kata rugi, harga gap down esoknya. Maka jumlah kerugian itu ialah 30% x RM150 000 = RM45 000. Maka duit asal encik X hanya tinggal RM50 000 – RM45 000 = RM5000 sahaja. Jumlah kerugian sebenar Encik X dari modal ialah 90%. Itulah kisah sebenar orang yg lingkup dalam pasaran saham. Dah bodo apa boleh buat. Sebab itulah sifu Zamsaham selalu pesan, jauhi kontra! Ianya ibarat dadah yang sukar dipulihkan. Bila dah terkena memang terduduk la. Saya tak pernah main kontra. Saya pernah lihat rakan trader rugi. Belasah semborono tak ingat, letak modal besar 1 kaunter. Bila jatuh terus terduduk rugi. Jadi macam mana nak jauhi kerugian sebegitu? Pertama jauhi kontra, mulakan dengan modal yang kecil seperti bawah RM5000 dahulu. Buat pecahan modal beli kaunter fundamental sewaktu musim conrrection. Macam mana nak cari kaunter? boleh study post-post sebleum ini dalam blog ini.

6. Ilmu saham ni susah giler!!

Saya graduan ilmu perubatan. Ada juga doktor yang jadi remiser saham. Nama gelarannya mahersaham. Bahkan ramai trader-trader / investor saham bukan berasal dari latar belakang graduan kewangan. Ada yang sampai sijil SPM sahaja, tetapi komited belajar ilmu saham. Ilmu teknikal analisis sebenarnya tidaklah sukar mana. Asalkan cari mentor / pengajar yang boleh simplified ilmu tersebut. Saya belajar melalui long learning curve. Belajar ibarat susun puzzle sedikit demi sedikit. Saya akui banyak perkara yang belum saya mahir lagi. Tetapi untuk mahirkan konsep palingggg asas sebenarnya sekejap sahaja. Saya tidak jamin mana-mana kelas boleh ajar lengkap ilmu dalam sehari dua. Pembelajaran ilmu teknikal analisis ni setiasa berterusan, tetapi asasnya tetap sama. Pulas la kot mana pun, ikutlah ajaran mazhab mana pun seperti wyckoff, syndicate, naked chart, mazhab awan ichimoku, TAVA trader, BBMA method, fibo musang, channelist, chart pattern, harmonic trader etc. Asasnya tetap sama iaitu S&R, RRR, Entry Exit, money management & pemilihan kaunter untuk pasaran saham. Kesimpulannya, banyakkan belajar dari ebook, video youtube, jumpa guru yang boleh mengajar. Jika tiada duit nak pergi kelas, beli ebook. Atau download ebook percuma. Youtube pun percuma.

7. Lebih baik beli hartanah untuk pelaburan

Ada orang membandingkan hartanah lebih baik dari trade saham atau letak duit dalam ASB. Bagi saya, tiada masalah. Asalkan tahu tujuan / matlamat kewangan masing-masing. Ada orang mahukan untung 100% dalam masa sebulan, maka pelaburan yang sesuai untuk mereka ialah skim cepat kaya pak man telo al-lingkupi. Ada orang cukuplah untung 5% setahun memandangkan mereka ada duit cash berjuta-juta, maka tak perlu susah-susah bagi mereka buka akaun CDS. Mereka hanya perlu buka akaun Tabung Haji atau ASB sahaja. Ada orang mahukan pulangan 30-50% setahun, maka instrument yang betul mungkin saham. Tetapi perlu belajar terlebih dahulu.

Tetapi ramai tak sedar, properties / hartanah juga berisiko. Bayangkan dengan modal RM20 000, kita boleh beli sebuah rumah berharga RM200 000 (deposit RM20 000 + RM180 000). Ini juga dikira leverage. Tetapi ramai tidak tahu, banyak rumah tak dapat disewakan setelah siap, banyak yang dilelong akibat pembeli tidak mampu “holding power” untuk bayar loan setiap bulan selama 30 tahun. Saham tak perlu loan, tak perlu instalment. Setelah rumah dilelong dengan harga RM150 00. Maka terpaksa pulak top up hutang bank RM30 000. Berbekalkan modal asal RM20 000, rugi RM30 000. Maka kerugian ialah 150%. Itulah bahaya guna leverage / margin. Ini namanya “kontra” dalam bidang hartanah. Rasanya kalau main saham, tak guna kontra, takdelah sampai tahap seperti ini. Saya pun pelik, ramai sangggup berhutang dengan bank beli hartanah mahal gila sampai setengah juta, seolah-olah hartanah ni konfirm tak rugi. Tetapi nak buka akaun CDS saham RM10.60 fikir lebih dari masak-masak, nak melabur RM500 pun berkira-kira.

Kesimpulan

Apa pun pelaburan yang ada di dunia ini. Tidak boleh lari dari risiko. Cuma risiko rendah, sederhana atau tinggi. Perlunya belajar terlebih dahulu untuk mengurangkan risiko. Bagi yang mahu memulakan pelaburan saham, saya nasihatkan banyakkan membaca. Mulakan modal yang kecil, jangan gelojoh nampak untung sahaja. Ramai orang rugi di luar sana akibat gelojoh, tidak ambil tahu risiko dan rasa cukup dengan menghadiri kelas sehari dua.

Selamat tinggal Jstock

Setelah lama jstock wujud, tahun 2017 adalah tahun paling kemuncak. Saya perasan sudah ramai belajar coding script (litar) scanner dan ada remiser pun siap coding ikut setup killer masing-masing.

Biasanya sesuatu yang free ni tak bertahan lama.

Lagi ramai duk guna benda free ni, lagi cepatlah lingkup. Kerana mesti ada kos perlu ditanggung seperti data feed dan macam-macam lagi.

Tetapi, terbaru jstock umumkan tidak lagi support untuk market Malaysia disebabkan masalah copyright issue dengan data dari bursa malaysia.

Saya tak faham apa isu tersebut. Tetapi saya tahu jstock sudah pun jadi arwah untuk market malaysia.

Oleh itu, perlu ada scanner berbayar untuk memudahkan kita mencari kaunter berpotensi.

Antara TA scanner yang bagus ialah:

1. Chartnexus xpertrader
2. Shareinvestor
3. IVSA Chart (mahal giler)
4. M+ live beat
5. DTS
6. Bursa Station (predefined TA scanner).

Ada juga yang masih free seperti tradesignum. Tetapi saya tak guna, kerana tak biasa.

Apa pun, nak untung, kena study banyak kaunter juga.

Kalau nak beli kat bottom, kena study sendiri.

Kalau tak rajin kerja, mana tentu boleh dapat untungnya.

Terdapat juga platform seperti cimb itrade, mempunyai filter dalam platformnya. Tetapi ia lebih pada predefined filter. Antara filter yang bagus ialah bollinger band breakout. Result dari filter tidak terlalu banyak kaunter, agak narrow down result, dan boleh dikatakan berkesan. Jadi kalau nak guna filter screener free, buka akaun dengan cimb itrade. Cari remiser yang bagus-bagus boleh bagi support, pastu buka akaun dengannya. Fokus swing trade, sebab brokerage fees cimb pun agak sederhana mahal.

Selamat tinggal jstock….

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Antara aspek “money management” dalam trading yang sering diabaikan ialah Risk Reward Ratio (RRR). Dalam bahasa Melayu ialah nisbah risiko kepada untung yang akan diperolehi apabila entry dibuat dalam sesuatu kaunter saham. Mungkin bagi investor ianya tidak penting, mereka hanya perlu beli kaunter bagus fundamentalnya, kemudian peram kaunter tersebut sampai bertahun-tahun sehingga untung atau delisted dari bursa malaysia. Akan tetapi, untuk trader yang aktif, samaada short atau midterm swing, maka RRR adalah perkara penting untuk dipertimbangkan. Ianya nampak susah, lebih-lebih lagi jika entry berdasarkan teknik Buy On Breakout (BOB). Tetapi untuk trader yang mengamalkan teknik Buy At Support (BAS), insya Allah tiada masalah untuk mendapat RRR yang sangat bagus.

Perhatikan jumlah % win rate diperlukan untuk setiap RRR (sumber: google)

Jika pembaca inginkan penerangan lebih lanjut dalam bentuk video, boleh search kat youtube penerangan oleh Adam Khoo berkenaan Trading like casino dan RRR. Suatu penerangan yang cukup jelas.

Tetapi ingin saya jelaskan di sini dengan lebih ringkas.

Apabila kita trade samaada 10 kali hinggalah 100 kali sekalipun. RRR memainkan peranan penting samaada kita akan berakhir dengan untung atau rugi. Segala penjelasan yang saya nyatakan telah mengambil kira kos brokerage.

Perjudian di kasino vs Trading Saham

Berdasarkan penerangan Adam Khoo, pusat judi telah direka agar peratusan kemenangan bagi pusat judi adalah 53% dan pelanggan 47%. Ini bermakna, jika terdapat 100 aktiviti perjudian, maka 53% adalah dimenangi oleh pusat judi manakala 47% sahaja berpihak kepada pelanggan. Oleh itu, apa yang saya faham, jika pusat judi mempunyai peratusan kemenangan 90% dan pelanggan hanya menang 10% sahaja, maka sudah pasti tiada orang akan berjudi, begitulah sebaliknya, jika 90% pelanggan untung dan pusat judi hanya untung 10% sahaja, maka tiadalah pusat judi.

Dengan mengambil kira keterukan kadar peratus kebarangkalian untung di pusat judi. Katakan Encik X ingin melabur / trading dalam saham. Maka Encik X meletakkan kebarangkalian untuk beliau untung dari 10 kali trade ialah 4 kali sahaja dan kemungkinan besar beliau rugi sebanyak 6 kali. Katakan transaksi jual beli saham ini berlaku sebanyak 10 kali dalam masa 6 bulan. Maka Encik X memulakan dengan modal RM10 000.00. Beliau membeli kaunter yang sama julat harganya sebagai contoh RM0.50-RM1.00 kerana pergerakan satu bid hampir dan bersamaan dengan 1%. Setelah 6 kali transaksi kaunter dibeli, kebetulan market mengalami correction, Encik X terpaksa cut loss sebanyak 6 kali. Setelah pembelian kali ke-7 hinggalah kali ke-10 barulah Encik X untung berterusan.

Persoalannya ialah, bagaimanakah Encik X memastikan bahawa beliau masih berakhir dengan keuntungan dan pertumbuhan modal (capital growth)?

Jawapannya ialah dengan memaksimumkan Risk Reward Ratio.

Teknik Memaksimumkan Risk Reward Ratio

Untuk mendapat RRR yang terbaik, maka Encik X telah merujuk gambarajah di atas. Jika encik X mempunyai winning rate yang sangat teruk iaitu loss 6 kali, win hanya 4 kali. Maka encik X mensasarkan sekurang-kurangnya RRR mestilah 1:3 dan ke atas. Lagi tinggi lagi bagus.

Katakan Encik X membeli sesuatu kaunter, encik X tidak lagi menggunakan teknik Buy on Breakout (BOB), memandangkan market bursa malaysia terkenal dengan kelemauannya. Setiap kali breakout berlaku, majoriti ialah fake breakout dan retrace dengan banyakknya. Maka lebih baik encik X bersabar menunggu harga retrace akibat profit taking dari fifo (fast in fast out) trader yang makan 1-2 bid sehari. Encik X tarik fibo retracement, kemudian menunggu di fibonacci 61.8% atau 50% / 38.2% dan stochastic oversold. Beliau membeli di support setelah melihat candle retest support beberapa kali. Jika encik X masih was-was, beliau akan tarik fibo dari beberapa point recent High dan Low untuk mencari confluence, beliau juga akan konfirm kan support dengan teknik lain seperti channel, pivot level dan candlestick action. Kalau takut juga, encik X akan cuba Que buy satu bid bawah support.

Pembelian kaunter MASTER oleh Encik X pada harga RM0.705

Sebagai contoh, Encik X membeli kaunter MASTER pada harga 0.705 setelah membuat penelitian support. Kaunter ini juga boleh dikatakan fundamentalnya agak bagus. Setiap pembelian mestilah pada fasa oversold.

Harga masih lagi membuat hentaman sekitar support, maka dapat dilihat support sekitar harga RM0.70. Jika harga closed pada penutup hari tersebut di bawah RM0.70, maka encik X membuat keputusan untuk menjual keesokan harinya dengan cut loss kurang dari 3% dari modal.

Encik X juga telah membuat perkiraan projection target price sebelum membeli kaunter ini. Target price terdekat ialah 0.765 sekitar 9% profit. Selanjutnya TP ialah RM0.810 (potensi profit 14%) dan RM0.875 (potensi profit 24%).

Dari sini, Encik X merumuskan bahawa, jika beliau rugi, hanya 3% sahaja maksimum kerugian ditanggung selaras dengan teori dalam kitab-kitab Technical Analysis yang terkenal. Potensi profit ialah minimum 9% dan maksimum (jika berani tunggu) ialah 24%. Maka RRR Encik X ialah 1:3, 1:4.5 dan 1:8.

Jika dirujuk jadual RRR encik X hanya perlu untung 3 kali dari 10 kali trade seumpama ini sahaja. Jika beliau berjaya TP ke-2, maka beliau hanya perlu untung 2 kali dan loss 8 kali dari 10 kali trade pun dah balik modal dan masih untung ciput.

Kesimpulan dari 10 kali trade encik X yang tak seberapa hebat winning rate nya:

Loss 6 kali x 3% = 18%

Profit 4 kali x 9% = 36% (mengambil kira TP terdekat),

Profit 4 kali x 14% = 56% (mengambil kira TP2)

36%  – 18% = 18% (TP terdekat)

56% – 18% = 38% (TP2)

Maka modal asal RM10 000 encik X masih lagi bertambah sekitar 18% x RM10 000 = RM11 800 atau RM13600. Jika 10 kali trade tu mengambil masa 6 bulan, maka jika 12 bulan untung dijangka sebanyak 36%. Kalau nak kira, untung ni lebih baik dari Tabung Haji, Unit Trust dan ASB.

Itulah kehebatan RRR. Kita boleh kawal RRR berbanding winning rate (kadar kekerapan untung).

Untuk mengawal winning rate pula, hendaklah beli kaunter uptrend, kaunter yang membuat retracement dengan volume berkurangan dan kaunter yang fundamental bagus. Elakkan membeli penny stock kerana setiap bid kejatuhan tinggi nilai loss nya. Semua ini meningkatkan kebarangkalian kaunter itu akan meneruskan pergerakan uptrend seterusnya meningkatkan winning rate.

Kesimpulan

1. Tingkatkan RRR dengan membeli pada support

2. Tingkatkan winning rate dengan membeli kaunter uptrend atau kaunter yang baru berakhir downtrend

3. Beli kaunter pada harga julat 0.50-1.00 atau 1.00-1.50 untuk memudahkan membuat kiraan RRR.

4. Target RRR sekurang-kurangnya 1:3.

5. Buy On Breakout berisiko dengan cut loss point agak besar. Untuk newbies seperti saya, lebih baik elakkan.

Sekian terima kasih.