Di manakah kaunter idaman hatiku?

Saya mempunyai impian, apabila mula melabur dalam bursa Malaysia, sudah pasti inginkan keuntungan lebih baik dari Unit Amanah.

Unit amanah hanya memberikan pulangan sekitar 10-12% setahun secara purata. Tetapi saham-saham adalah memberikan pulangan yang berbeza-beza. Tetapi perlu diingat, risiko pun sangat tinggi, terutama melabur tanpa ilmu, melabur dengan ilmu sesat, dan melabur menggunakan ilmu ikut-ikutan (ikut buy call) dan menggunakan Teknik Hopeless Analysis (analysis berharapan tinggi).

Apabila saya membeli sesebuah kaunter saham, sudah pasti saya inginkan pulangan maksium dalam jangka masa yang pendek hehehe. Kadang-kala saya meletakkan target ROI (return of investment) yang kurang logik. Ia menyebabkan kekecewaan pada akhirnya.

Sifu terakhir saya selalu berpesan, jika anda boleh bersabar selama sebulan untuk menerima gaji, maka kenapa untuk saham tidak boleh bersabar selama 2-3 minggu. Beliau juga berpesan, jika saham yang telah breakout chart pattern, biasanya mengikut pengalaman beliau, dalam masa 2 minggu biasanya pulangan boleh mencecah purata sekitar 20%. Tetapi jika lebih lagi dan lebih cepat berlaku, ia dikira rezeki dan bonus untuk kita. Jadi paling penting ialah letakkan target ROI yang munasabah.

Ok, selama saya keluar masuk buy call bebanyak group. Ada yang kongsi dengan kawan-kawan kos subscription. Hehehe. Siap buat akaun facebook asing pulak. Tetapi secara ikhlas saya katakan, buy call group-group yang saya masuk adalah tidak memberikan manfaat, kerana ia hanyalah ikut-ikutan buta tuli.

Selama itulah saya memerhatikan, sebenarnya kita semua menginginkan perkara sama. Iaitu mencari kaunter-kaunter yang mempunyai ciri-ciri idaman hati.

Berikut adalah ciri-ciri kaunter idaman hati saya:

1. Kaunter company yang untung. 

Yelah kan, takkan nak beli kaunter company yang rugi. Walaupun akhirnya ia naik mendadak, jangan menyesal kalau tak membelinya. Kerana sejarah syarikat adalah rugi. Malah beratus-ratus lagi pilihan boleh dibuat pada kaunter lain. Biasanya untuk melihat kaunter yang untung ialah dengan melihat quarter report, EPS value. Saya hanya melihat nilai EPS, kalau positif maknanya untung secara umumnya. Tetapi jika nak lebih detail, boleh la baca report company. Cuma saya pernah cuba menganalisa report, buat pening kepala sahaja dan ia mengambil masa terlalu lama.

2. Kaunter yang cepat terbang (untung).

Secara logiknya, kaunter yang cepat untung mestilah latarbelakangnya bagus, sentiasa membuat keuntungan. Tetapi kenapa sesetengah kaunter, walaupun buat untung lambat nak terbang?. Jika berbalik pada teori sindiket, ia adalah disebabkan floating share / share issued yang sedikit. Penjelasan yang saya faham setakat ini ialah, apabila sindiket telah menjual saham unit-unit saham kepada orang ramai, maka jumlah unit-unit yang dipegang oleh mereka telah habis. Maka mereka perlu melakukan operasi accumulation (pengumpulan) semula unit-unit terjual. Seperti kisah monyet yang saya tulis sebelum ini. Jika jumlah unit-unit tersebut terlalu banyak, maka masa diambil sudah pasti lama, dan kaunter tersebut agak lambat untuk naik. Jika unit-unit saham yang diapungkan di bursa adalah rendah, maka cepatlah mereka mengumpulnya semula. Mereka mengumpul dengan membuat berita-berita buruk, jatuhkan harga dan sewaktu market correction. Biasanya company seperti ini mempunyai floating share yang rendah.

Jerasia

Mak aih….laju terbang!

 

Screen Shot 11-16-15 at 08.04 PM

Bursa Station: Fact sheet tentang kaunter Jerasia

 

Screen Shot 11-16-15 at 08.14 PM

RHB Smart Trade: Perhatikan balance float 16.71% sahaja, bapak rendah!!!

 

3. Kaunter yang baru memulakan kenaikan

Jika mengikut ilmu group Zamsaham dan Don Trader. Mereka gemar membeli kaunter yang baru hendak bergerak. Iaitu seawal permulaan major trend dan peringkat pengumpulan berlaku. Ini adalah antara kelebihan belajar dengan Zamsaham dan Don Trader, kerana ianya lebih selamat memandangkan kita membeli pada awal kenaikan. Akan tetapi, sebaiknya beli lah kaunter share float kecil. Jika terbeli kaunter yang share float sangat besar, share issued sangat besar, maka agak sukar untuk naik dengan laju. Maka tunggulah berbulan-bulan kenaikannya. Tetapi intipati pengajaran dari ilmu mereka, saya juga secara peribadi suka membeli kaunter yang baru hendak naik kerana ia lebih selamat dan tidak perlu susah payah nak monitor setiap hari. Boleh juga beli kaunter yang sudah lama oversold secara teknikal, dan menunjukkan ciri-ciri rebound. Kaunter jenis ini sudah berada harga lantai, dan sukar untuk pecah support terdekat. Akan tetapi, hati-hati, ia masih boleh jatuh lebih rendah lagi. Pastikan stop loss sentiasa dipatuhi.

Screen Shot 11-16-15 at 08.29 PM

Kaunter dominan: pembelian risiko rendah, sebaik sahaja menyentuh major support, reversal candlestick pattern muncul. Sekarang ia menunggu untuk breakout awan kumo sahaja.

4. Risiko rendah 

Seboleh-bolehnya risiko rendah yang saya mahukan ialah RRR – Risk Reward Ratio adalah bagus. Contohnya membeli pada awal permulaan trend. Target price yang berpotensi untung adalah jauh, dan cut loss point adalah dekat. Boleh dikatakan, antara tekniknya ialah membeli di major support + terdapat tanda-tanda reversal, beli sewaktu harga melakukan pullback.

5. Kaunter yang mengumumkan untuk memberi dividen. 

Jenis kaunter ini saya belum cari lagi untuk dimasukkan dalam pengkalan database. Sebenarnya letih juga nak buat research. Tetapi jika ada kaunter yang mengumumkan untuk memberi dividen dalam masa terdekat, cuba perhatikan dari segi teknikal analisis. Biasanya ia akan membuat kenaikan sehingga hari dividen diberi. Tetapi pastikan membuat kiraan terlebih dahulu, adakah dividen tersebut tinggi atau tidak.

6. Kaunter yang tidak berada di pucuk.

Seboleh-bolehnya saya akan mengelak dari membeli kaunter dipucuk-pucuk. Akan tetapi, sifu terakhir saya telah mengajar jurus-jurus hebat untuk membeli dipucuk iaitu yang pecah harga tertinggi 52 minggu & kaunter breakout. Tetapi oleh kerana saya risau tidak dapat melihat monitor setiap hari, maka sebaiknya saya akan pilih kaunter yang masih belum terbang tinggi dan baru memasuki fasa uptrend atau baru reversal.

7. Teknikal Analisis adalah menyokong untuk membeli

Ya, betul. Jika analisa teknikal mengatakan kaunter ini akan ke laut, maka janganlah membeli walaupun fundamental bagus level 99 sekalipun. Belilah kaunter pada pandangan ilmu TA ianya bagus untuk entry. Adapaun ilmu TA setiap individu berbeza. Ada yang menggunakan Jurus Putar Alam, ada guna Teknik Tendangan Profit Tanpa Bayangan. Ada yang guna Teknik Pengharapan Tanpa Batasan. Biasanya Chart bergerak lebih laju berkali-kali ganda dari berita news fundamental dan sentimen semasa. Jika anda mahu mencari ilmu TA terbaik, maka saya sarankan jangan sesekali lupa untuk fokus juga kepada Ilmu Memilih Kaunter. Jika ilmu TA sebagus mana sekalipun, tersilap pilih kaunter ke laut, maka meraunglah kita.

Setakat ini dulu untuk post kali ini. Dengan rendah diri, saya mengakui penulisan saya adalah berdasarkan ilmu, dan pengalaman setahun ketiak jagung. Jika ianya bertentangan dengan sifu-sifu saham yang ada sijil MSTA dan seumpamanya, maka hendaklah pendapat mereka diambil kira berbanding pendapat saya. Saya menulis dengan harapan memberikan manfaat untuk newbies hingusan yang mencari-cari starting point. Jika ada silap salah, harap dapat berikan komen membina melalui contact form.

Semoga bermanfaat.

2 Thoughts on “7 Ciri-ciri Kaunter Saham Impian Saya

  1. Hisham on February 8, 2018 at 5:40 pm said:

    Assalamualaikum. Sy dah subcribe page tuan tp x berjaya. Adakah sy kena register wordpress utk tujuan tersebut?

    Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation