Setelah berfikir panjang, saya merasakan lebih mudah nak update dan berkongsi info tentang ilmu Technical Analysis dan kaunter kajian melalui telegram. Ini kerana, untuk upload gambar dan menulis penerangan di dalam blog ini, agak memakan masa yang lama. Tetapi saya tidak akan tutup blog ini. Saya akan cuba update secara konsisten berkenaan ilmu terkini yang saya pelajari.

Dan ini pula ialah link telegram group:

https://t.me/joinchat/AwDl7lHs0uOjBZKAT26wUg

Terma / syarat group telegram group ialah:

  1. Kalau nak join, pastikan level newbies lagi, kalau level sifu-sifu maka saya risau telegram group ini tidak memberikan apa-apa ilmu terbaru kepada sifu-sifu & otai-otai.
  2. Group ini fokus pada BUY at SUPPORT dan aspek Teknikal Analisis.
  3. Segala perkongsian info adalah untuk pembelajaran, jika terdapat perbezaan ilmu antara sifu-sifu yang  mempunyai sijil MSTA & CFTe, maka pendapat mereka hendaklah diutamakan.
  4. Pastikan berkongsi ilmu hanya mengikut disiplin buy at support / fibonacci level. Jika nak kongsi kaunter kajian buy on breakout, kena maklumkan pada ahli group bahawa kaunter tersebut sesuai untuk buy on breakout.
  5. TIDAK DIBENARKAN sama sekali post sesuatu berkaitan dengan isu politik. Tindakan tegas akan diambil.
  6. TIDAK DIGALAKKAN BERKONGSI info tentang fundamental news. Kerana group lain sudah berlambak-lambak info tersebut.
  7. SANGAT DIGALAKKAN berkongsi ilmu tentang kaedah pemilihan kaunter.
  8. Tidak dibenarkan mempromosi kelas-kelas, kerana saya hanya bagi ilmu percuma. Kecuali mendapat kebenaran admin group. Kalau nak buat kelas, sila buat marketing sendiri bermula dari blog, fan page, group etc.
  9. Sebarang kerugian akibat perkongsian kaunter-kaunter di dalam group adalah tanggungjawab masing-masing. Kerana kaunter kajian bukanlah untuk buycall, tetapi pembelajaran.
  10. Dibenarkan berkongsi setup indicator tersendiri tetapi, sebaiknya cuba terangkan kenapa memilih setup berkenaan agar ahli faham dan mendapat manfaat.
  11. TIDAK DIBENARKAN membuat sebarang provokasi, menghina, bahasa kesat, tidak beradab, fitnah, lawak lucah dan perkara yang melanggar undang-undang. Tindakan tegas akan diambil.
  12. TIDAK DIBENARKAN copy paste tazkirah yang panjang-panjang berjela-jela. Kalau tak tahan nak share tazkirah, boleh buat group tazkirah sendiri.
  13. DIBENARKAN screen shot profit, dengan syarat, tunjukkan berapa nilai dibeli, jangan duk censored pulak bahagian nilai tu. Lepas tu terangkan kenapa beli kaunter tersebut, apakah teknik setup indicator, apakah buy signal, macam mana pemilihan kaunter dibuat dan sebagainya. Agar ahli mendapat manfaat. Screen shot profit hendaklah bertujuan mengajar ilmu, memberi inspirasi bukannya tempat nak promosi kelas.
  14. TIDAK DIBENARKAN merendah-rendahkan ilmu dari group lain. Perlu ingat, group-group lain, aliran lain juga mempunyai kelebihan masing-masing.
  15. Terma dan syarat akan diupdate dari masa ke semasa.

Semoga kita semua beroleh manfaat.

 

Assalamualaikum kepada pembaca blog.

Pada blog post sebelum ini, saya meramalkan akan terdapat reversal berlaku pada sekitar 1768 indeks KLCI berikutan keluarnya petanda “bullish harami pattern” pada timeframe daily. Tetapi selang dua hari, petanda tersebut invalidate / tidak sah kerana paras 1768 pecah. Tidak menghairankan jika perkara ini berlaku, kerana candlestick pattern bukanlah 100% tepat. Akan tetapi ia adalah antara leading indicator yang perlu kita kuasai. Ketepatannya ialah sekitar 70% berdasarkan apa yang saya belajar melalui ebook dan video Steve Nison. Berdasarkan weekly timeframe, indeks last defense ialah 1700. Tetapi paling rendah ia mencecah 1709 sahaja. Kemudian terdapat petanda Bullish harami sekali lagi pada last support (timeframe daily). Alhamdulillah, bullish harami kali ke-dua bertahan dan indeks mulai membuat reversal.

Pada hari ini, indeks telah melantun, mungkin mengekalkan uptrend pada weekly timeframe. Tetapi daily timeframe masih berusaha untuk naik. Diharap dengan sentimen semakin pulih berikutan dengan pengumuman demi pengumuman yang baik dari kerajaan baru ini.

Apa pun, saya rasa gembira kerana semua carta yang saya post sebelum ini menunjukkan kenaikan, jika dibeli pada paras support (fibonacci) sudah pasti kita akan merasai keuntungan kecuali kaunter CAELY yang suka buat hal, ia akan memecahkan awan, kemudian tidak hairan ia boleh naik tiba-tiba. Cuma saya tak minat mempertaruhkan nasib saya dengan kaunter ini memandangkan terdapat dead cross pada MACD.

Indeks KLCI

 

Timeframe weekly, masih ada peluang cerah untuk indeks terus naik. Semoga ia berjaya naik sehingga memecahkan 1900

 

Timeframe daily, mungkin terdapat sedikit retracement dan sideway untuk beberapa ketika.

Scanner Chartnexus Xpertrader: Buy on fibonacci retracement strategy. 

Beberapa bulan yang lepas, saya mulai subscribe scanner chartnexus xpertrader. Sejak dari hari tu, saya banyak cuba “try and error” untuk design scanner berkonsepkan buy on retracement. Walaupun fungsinya senang sahaja, tetapi oleh kerana semuanya belajar sendiri, maka agak perlahanlah hasilnya.

Saya lebih suka tekankan, kaedah membeli pada paras retracement adalah paling rendah risikonya. Ini kerana jika kita membeli kaunter yang masih mengekalkan struktur uptrend (sebaiknya fasa permulaan uptrend), maka kemungkinan besar pergerakan kaunter tersebut akan bergerak ke atas.

Saya juga mula menambah klasikal paras Support and Resistance (S&R) untuk menguatkan lagi keyakinan bahawa harga akan membuat reversal pada paras tersebut.

Berikut adalah hasil scanner untuk kaunter yang jatuh pada paras fibonacci support 3 hari yang lepas. Mungkin boleh dipertimbangkan mana-mana kaunter yang belum bergerak atau sudah mempunyai tanda-tanda awal akan bergerak seperti 4R1G – MACD histogram.

(AWAS! INI BUKAN BUY CALL, TETAPI UNTUK PEMBELAJARAN SEMATA-MATA AGAR LEBIH FAHAM APA ITU BUY ON RETRACEMENT).

Kaunter yang keluar pada scanner dari 6 Jun hingga 8 June 2018

List yang dibuang keluar: 

AWC – masih kat bawah awan ichimoku, MACD masih lagi dibawah centerline (tidak cukup kuat untuk naik)

BJFOOD – loose chart, secara technical sudah ingin brekaout. MACD masih ada peluang lagi, belum complete dead cross

BONIA – masih dibawah awan ichimoku, MACD masih lemah tetapi belum sepenuhnya dead cross, struktur downtrend daily chart sudah terbatal. Mungkin boleh diperhatikan 2-3 hari lagi. Kalau jatuh terus menerus, tidak digalakkan beli. Jika MACD cross centerline boleh dipertimbangkan.

MUDA – sudah mahu downtrend, kecuali buat keajaiban naik semula.

Dari banyak-banyak kaunter ini, saya hanyalah menyukai kaunter :

Atas awan, MACD hampir golden cross. Tetapi hati-hati, jika jatuh terus cut loss. Cut loss (CL) sangat nipis iaitu 1.08 (2%) sahaja. Saya sudah beli pada harga RM1.11. Semoga ada rezeki.

 

Secara teknikal sudah cantik. Cut loss pun nipis sahaja.

 

Signal sudah keluar 2 hari lepas. Saya cuba Que buy harga 0.590, tapi harga melompat esoknya. Mungkin boleh masuk lagi pada harga penutup hari ini. Cuma cut loss kena letak bawah ekor tu. Nampak tak kuat untuk naik lagi, belum ada momentum kot.

 

Yang ni kena hati-hati, kerana penny stocks. Cut loss besar juga. Tetapi secara teknikal cantik. Untuk short term sahaja. AWAS cut loss besar!

 

Kaunter yang saya tunjukkan adalah membeli pada support fibonacci. Kebanyakkan tiada volume masuk, dan boleh dikatakan belum ada momentum. Jika pembaca mempunyai approach membeli setelah ada momentum, MACD dah bersilang-silang, candlestick dah panjang 10 inci. Maka saya rasa blog ini tidak sesuai untuk pembaca. Kaedah tersebut agak berisiko, kerana cut loss sangat besar.

Kerana approach saya ialah fokus pada risiko yg rendah. Jika harga tidak naik dalam 4-5 hari lagi. Saya akan jual pegangan saya dan scan kaunter lain. Saya tidak mahu buang masa pegang lama-lama kaunter yang tak bergerak, mesti ada sebab ia tak mahu gerak ke atas.

Selepas ini saya akan wujudkan group telegram dan telegram channel untuk perkongsian kaunter kajian (BUKAN BUYCALL) dan sharing sedikit ilmu yang ada. Kerana saya merasa letih pulak, duk upload gambar dan taip satu persatu.  Jika berminat boleh la join, free ajo dan berharap free sampai bila-bila. Nanti saya up post baru dengan link group telegram.

Blog ini saya akan khususkan perbincangan ilmu teknikal dan sebarang update ilmu yang saya pelajari dari masa ke semasa.

Saya sangat hargai kesetiaan pembaca dan subscriber blog. Terima kasih.