Tulisan entri kali ini merupakan peringatan kepada diri saya agar tidak terlalu tergesa-gesa membeli ketika pasaran sudah overbought. 

Setelah seminggu lebih menyaksikan KLCI masih lagi tidak bertenaga. Sebenarnya petanda KLCI sudah semput kelihatan apabila pasaran sudah overbought (terlebih beli). Stochastic weekly overbought, daily overbought. Pada carta weekly terdapat spinning top candlestick dengan volume yang agak tinggi. Berdasarkan keilmuan volume price analysis (sila baca buku Anna Coulling), ia dikira anomaly (tidak normal ) dan merupakan petunjuk market reversal.

Target correction masih sama iaitu 1800. Berdasarkan fibonacci confluence ditarik dari 3 titik rendah berbeza sehingga titik tertinggi yang sama.

 

Weekly timeframe: Petanda reversal spinning top candlestick with high volume, stochastic overbought. Trend masih uptrend.

Berdagang secara harmonic dengan indeks KLCI

Tidak dinafikan terdapat kaunter yang berkualiti melawan arus. Iaitu apabila KLCI merah, ia tetap menunjukkan kenaikan yang bagus. Kaunter ini disebut-sebut sebagai kaunter melawan arus. Akan tetapi, agak sukar untuk membeli kaunter sebegini memandangkan kita tiada prediktif yang kuat samaada ia akan melawan arus atau tidak sebelum correction berlaku. Ia hanya diketahui apabila indeks mengalami correction seperti sekarang. Oleh itu saya merasakan agak membuang masa mencari kaunter sebegini. Ia sukar didapati dan paling takut bila KLCI hijau, kaunter ini buat hal jadi merah pulak.

Elakkan membeli kaunter tidak ikut arus. Kaunter ini ialah kaunter yang masih meneruskan kejatuhan walaupun indeks sudah berlari 100 points. Kaunter sebegini mungkin mempunyai masalah.

Saya sekarang perasan, adalah lebih baik membeli kaunter yang uptrend seiring dengan kenaikan indeks KLCI. Ada juga kaunter-kaunter seiras pergerakan dengan indeks seperti DRBHCOM & FGV. Sebenarnya majoriti kaunter akan ikut arus indeks.

Emosi: Takut terlepas peluang

Seringkali kita takut terlepas peluang, terutama sesuatu kaunter disebut-sebut. Saya akui banyak membuat kesilapan seperti ini sampai sekarang. Kita tergesa-gesa membeli kaunter tersebut, sedangkan KLCI sudah menunjukkan petanda akan reversal. Alangkah baiknya jika kita bersabar, maka akan dapat diskaun lebih baik sewaktu market correction ini. Dengan mengambil pendekatan buy on dip / retracement, maka jika berlaku reversal, insya Allah kaunter tersebut bertahan. Kaunter tersebut jika mengalami penurunan tidaklah terlalu teruk sehingga mengganggu emosi dan cut loss. Kemungkinan besar cut loss point tidak dilanggar kecuali berlaku major correction.

Akan tetapi, paling malang, jika kita ambil pendekatan Buy on Breakout sewaktu market overbought. Untung mungkin dapat sedikit sahaja, silap-silap untung sebelum ini pun kena sapu oleh market waktu correction. Cut loss konfirm akan dilanggar sewaktu market correction bagi entry buy on breakout. Sebab itulah saya sangat-sangat tidak galakkan membeli “buy on breakout”.

Tips apabila market correction

Oleh itu untuk lebih selamat, sewaktu market mengalami correction ini, gunakan peluang yang ada. Study kaunter-kaunter famous disebut-sebut sebelum ini. Pilih FA yang terbaik + famous. Tarik fibo, perhatikan retracement pada 61.8%. Rujuk timeframe weekly terlebih dahulu, kemudian daily timeframe. Lihat jika terdapat petanda /trigger reversal seperti candlestick hammer, candlestick doji. Jika reversal candlestick terbentuk pada weekly timeframe, maka ia adalah petanda lebih kuat berbanding timeframe daily. Selepas itu, boleh letak dalam watchlist untuk entry. Entry boleh dibuat apabila terdapat 3 atau lebih candlestick sudah test support fibo tersebut. Jika ingin digambarkan seolah-olah candlestick tersebut cucuk-cucuk tapi tak tembus, kemudian candlestick tersebut membentuk ekor. Pastikan juga kaunter tersebut hendaklah masih lagi mengekalkan uptrend pada weekly atau daily chart.

Contohnya KGB (ini bukan buy call) mungkin ada peluang lagi untuk entry. Tetapi hati-hati, sebelum ini sudah naik banyak. Mungkin dah nak masuk wave a, b, c. Cut loss mesti strict agar kerugian minimum.

Mungkin ada peluang untuk entry KGB. Tetapi hati-hati ini adalah jangkaan semata-mata. Sebab itu adanya cut loss.

Buat masa ni, saya beralih ke chartnexus xpertrader. Saya agak letih membelek-belek carta secara manual. Guna scanner lebih senang. Agar kurangkan masa komitmen mengadap komputer. Insya Allah jika scanner itu sudah siap, saya akan kongsikan kaunter-kaunter kajian di blog ini.

Terima kasih.

Hari ini menyaksikan kejatuhan kaunter HUAAN.

Petanda kejatuhan: stoc overbought, potensi V-top pattern, fibonacci projection 100% dari dasar kenaikan.

KLCI masih dalam fasa correction. Seperti saya nyatakan dalam post sebelum ini. Target correction peribadi saya ialah KLCI correction sampai 1800. Sampai atau tidak, saya pun tidak pasti. Pada awal pagi, jelas panic selling berlaku apabila majoriti kaunter mengalami penjualan dan kerugian. Banyak juga kaunter watchlist saya jatuh kat fibonacci 50%, tetapi ada yang belum sampai 61.8%. Saya lebih berminat pada yang jatuh kat 61.8% kerana disitu biasanya support lebih kukuh dan lantunan lebih banyak berlaku. Cuma saya setkan alert lebih awal.

Apabila sesi petang, banyak kaunter telah pulih seperti sediakala. Jika anda baru berjinak-jinak dengan pelaburan saham, pasti akan terkejut beruk. Dikatakan punca panic selling ialah akibat kejatuhan kaunter HUAAN akibat profit taking. Lagi malang apabila mereka terbeli kaunter HUAAN di pucuk. Sedangkan sudah ramai profesional trader melarikan diri. Panic selling ini menyebabkan kaunter-kaunter lain terkena tempias. Ada yang cut loss terkejut apabila sesi petang pulih kembali, kaunter cut loss tadi naik balik. Itulah drama wayang kulit bursa malaysia sejak dulu lagi.

Adakah sekarang masih waktu yang baik untuk membeli kaunter HUAAN? Bagi saya TIDAK, jika anda menggunakan fibonacci projection untuk meramal harga jual (target price). Harga terbaik untuk menjual HUAAN dan melupakannya ialah sekitar RM0.545 iaitu pada fibonacci projection 100%. Itulah yang saya pelajari dari buku Joe Dinapoli. Nak hold sampai 161.8% pun boleh, tetapi ditakuti terjadi perkara seperti hari ini, tidak sempat menjual. Trailing profit pun tak sempat nak bantu jika kejatuhan mendadak.  Tetapi jika anda ditakdirkan rezeki terbeli atau membeli pada harga retracement sekitar RM0.20, maka peratus untung ialah sekitar 160% masih tidak banyak terjejas.

Panik jualan adalah perkara biasa. Apabila satu kaunter yang disebut-sebut, dikompang-kompang sentiasa dalam group-group buy call. Maka kaunter tersebut akan naik dengan lajunya. Bila kenaikan laju, sudut kenaikan adalah sangat condong seperti tiang bendera. Maka ia akan membentuk V-top pattern. Pattern ni, jika gagal dikenalpasti, amat pedih jika terbeli di pucuk. Antara petanda lain HUAAN akan jatuh ialah weekly stochastic (setup Dinapoli 8,3,3) sudah mencecah 75% iaitu overbought.

Secara ringkas, 3 petanda WAJIB jual HUAAN sebelum kejatuhan berlaku ialah: 

  1. Potensi V-top pattern
  2. Daily stochastic overbought, weekly overbought, monthly pun overbought (jika beli juga waktu ni, memang cari nahas).
  3. Fibonacci Projection sudah mencapai Target Price wajib iaitu 100% (1.00). Jika nak tunggu 161.8%, kena monitor dengan berhati-hati. Tetapi jika terbeli kat bawah lagi, tiada isu sangat.
  4. Petanda lain mungkin lebih jelas pada geng-geng VPA-volume price analysis. Mereka lebih arif mengetahui petanda lebih awal. Saya juga perasan terdapat kenaikan dengan volume yang kurang (divergence) / sign of weakness, tetapi bagi saya agak sukar untuk jelaskan.

Kesimpulan: 

  1. Setiap kenaikan dan kejatuhan sebenarnya ada petanda yang jelas bagi profesional trader (bukan saya la).
  2. Gunakan fibonacci retracement untuk entry agar tidak terbeli di pucuk dan fibonacci projection untuk Que sell lebih awal untuk mengelakkan pengurangan profit.
  3. Elakkan dari membeli pada fasa overbought.

Semoga kita terselamat dari insiden HUAAN.

Target KLCI terjun sampai 1800 mata.

Dalam entri post sebelum ini, saya telah meletakkan gambar DRBHCOM dalam post tersebut. Saya sememangnya menunggu sebulan lebih untuk kaunter tersebut breakout. Ingatkan lambat lagi, sekali breakout terus hit TP1. Entry berdasarkan weekly timeframe, kaunter masih uptrend pada timeframe weekly. BBand sudah kempis (squeeze), volume sudah kering. Jadi baik saya ambil langkah buy before breakout (BBO). Walaupun ia sudah naik sedikit dari support fibonacci. Tapi tak mengapalah, saya trailing stop loss ikut 3 countback line.

Silap besar saya apabila menjual pada TP1. Sedangkan esoknya terus hit TP2. Ini lah dinamakan opportunity loss. Kena redha, mungkin setakat itu rezeki saya. Sepatutnya saya kena sabar sikit, insya Allah pasti akan dapat 40% dalam 2 hari kenaikan. Saya berasa sungguh gembira, kerana sejak mempelajari teknik fibonacci, pergerakan lebih mudah diramal dan target lebih mudah disasarkan. Buat masa ini, saya letakkan modal yang kecil dan target swing sahaja. Kerana nak test sesuatu teknik ni kena hati-hati juga. Belajar dari pengalaman loss sebelum ini.

Profit sedikit dari DRBHCOM

Terdapat juga carta-carta kaunter saya telah study, silap juga saya tak beli dan simpan kajian tersebut elok-elok. Ianya sekadar perkongsian santai dengan kawan-kawan melalui telegram. Setelah saya skroll balik, sememangnya kaunter tersebut telah membuat kenaikan pada weekly chart dalam masa hampir 1 bulan lebih, dengan kadar kenaikan 20-50%. Rasa rugi pulak terlepas pandang. Lain kali kena buat journal trading cantik-cantik. Persamaan untuk semua kaunter-kaunter ini ialah, kajian dibuat sewaktu KLCI masa dalam fasa correction.

Kajian PALETTE (UCREST)

kajian kaunter Palette sewaktu mengalami kejatuhan pada 2 Disember 2017

 

Palette selepas hit fibo 61.8% membentuk hammer merah. Naik 50% sehingga sekarang. (nama baru UCREST)

Kajian DNEX

Kajian DNEX 3 Disember 2017

 

Kenaikan DNEX 40% sejak hit fibo 61.8%

Kajian DUTALND

DUTALND kajian pada 5 Disember 2017

 

DUTALND kenaikan 20% setelah hit fibo 61.8%

Kelas terakhir buat masa ini saya hadiri ialah kelas oleh Spider Tips. Ia mengajar saya agar fokus pada weekly timeframe untuk swing lebih jauh. Kerana daily timeframe kerap kali terdapat pergerakan palsu akibat dari buy call group-group telegram.

Dari situlah, saya membuat beberapa kajian. Entry menggunakan fibonacci berdasarkan timeframe weekly. Walaupun saya tak beli, tetapi hasil kajian menggunakan teknik fibonacci ini sangat memberangsangkan. Risiko kecil, tetapi reward sangat bagus.

Saya juga telah berkongsi ilmu tidak seberapa ini secara percuma dengan rakan-rakan di tempat kerja. Alhamdulillah, yang guna betul-betul entry on retracement ikut fibonacci ini, kebanyakan entri profit. Mungkin market tengah bull kot. Tetapi jika loss pun, sangat kecil, kerana entry dekat support. Teknik ini membuatkan mereka boleh trade lebih santai. Tidak perlu hadap monitor setiap masa.

Semoga bermanfaat.