Kelas Asas Teknikal Analisis

Kelas Asas Teknikal Analisis

Walaupun saya berazam untuk tidak lagi pergi ke kelas…

Akhirnya saya pergi juga hehehe.

Kerana diri masih merasakan tidak cukup ilmu. Ilmu terpenting bagi saya ialah untuk menjawab persoalan “Bagaimana nak pilih kaunter, tepat, cepat naik, cepat untung, kerja minimum, kos paling rendah?”.

Apakah yang membuatkan saya tertarik dengan kelas ini? Sebenarnya saya sudah mengikuti channel technical trader beberapa bulan yang lepas. Saya melihat kaunter-kaunter yang dipostkan dalam channel telegram. Saya juga menonton video kaedah pemilihan kaunter saham mereka. Yang paling menarik perhatian saya ialah kaedah pemilihan kaunter yang mereka ajar adalah menggunakan perisian percuma. Maka, newbies yang baru bermula tidak perlu menggunakan software berbayar untuk bermula. Kebetulan ada sedikit promosi harga kelas itu.

Kelas tersebut agak membosankan, kerana mereka mengajar tentang perkara sangat asas. Hatta, nak lukis candlestick pun diajar. Tiada sebarang indicator diajar, kerana ia dicover dalam kelas advance. Pun begitu, saya merasakan penekanan mereka dalam kelas ini tentang 4 perkara asas iaitu :

  1. Trend kaunter 
  2. Support and Resistance
  3. Risk Reward Ratio
  4. Entry technique

Penekanan diberikan cukup bagus. Penjelasan juga simple dan mudah difahami. Ia sebenarnya menambahkan keyakinan saya untuk entry dengan lebih baik.

Pemilihan kaunter yang saya lakukan sebelum ini lebih kepada top gainer (sesuai untuk breakout & momentum trader). Tetapi saya penat untuk analisa hampir 40 kaunter top gainer setiap malam. Ditambah pula dengan keadaan market yang masih dalam sideway, maka teknik breakout trading adalah tidak sesuai. Kerana market masih lemau, sentimen tidak cukup kuat untuk push market kearah lebih tinggi. Tidak ramai trader / investor yang masuk market. Jadi teknik yang saya rasa lebih sesuai ialah buy on support, buy on retracement (jatuh kat support).

Pemilihan diajar dalam kelas ini adalah berdasarkan top active counters (top volume). Kemudian kaunter-kaunter tersebut boleh difilter di dalam microsoft excel berdasarkan:

  1. Harga: RM0.20 – RM0.80
  2. Volume > 20 000
  3. Filter out segala jenis warant
  4. Syariah compliant
  5. Hanya 5 page pertama top active counter kat website Bursa Malaysia 

Dengan menggunakan kaedah ini, jumlah kaunter yang perlu dianalisa hanyalah sedikit sahaja, tak sampai 20 kaunter. Dari senarai 20 kaunter tu, hanya beberapa kaunter sahaja yang perlu diperhatikan. Dan ia menjimatkan masa. Analisa dilakukan dengan menggunakan perisian Chartnexus yang boleh di download percuma.

Pemilihan kaunter seperti ini lebih bersifat short term kerana ia mempunyai volume & aktif. Tetapi jika anda ingin mencari kaunter yang baru bermula untuk naik (bottom fishing) maka perlu menggunakan screener dalam pakej ebook SISD. Kerana kaunter yang terlalu oversold sukar dikesan melalui top active counter.

Adakah berkesan teknik yang diajar?

Ya berkesan. Penganjur kelas ini juga hebat kerana ada kelas yang mereka buat pada hari bekerja + live trading. Live trading ni jarang-jarang boleh dibuat kecuali sifu-sifu yang betul-betul yakin dengan teknik pemilihan kaunter mereka dan juga kaedah entry mereka. Kaedah pembelajaran mereka juga serasi dengan jiwa saya yang malas membuat fundamental analisis (FA).

Kesimpulan: 

  1. Kelas ini sangat berguna kepada saya ia memberi penekanan kepada perkara asas dalam trading saham.
  2. Penekanan diberikan 100% hanya pada Technical Analysis. Tiada unsur-unsur fundamental analisis.
  3. Kaedah pemilihan kaunter adalah menggunakan tools percuma (website bursamalaysia, microsoft excel, perisian chartnexus) dan sangat sesuai untuk segala newbies trader yang mahu bermula dengan modal yang kecil.
  4. Entry yang diajar adalah cukup simple. Jika anda faham betul-betul dan ikut apa diajar, saya yakin peratus winning rate yang tinggi boleh dicapai dalam trading saham.
  5. Harga kelas untuk satu hari agak berbaloi. Cuma tiada nota diberikan & juga tiada makanan disediakan (minuman ada – air mineral).
  6. Group support agak sederhana. Tapi channel pun dah bagus.
  7. Rating saya berikan ialah 4/5 untuk kelas ini dengan fokus kepada isi pembelajaran yang diajar + matlamat yang saya ingin dicapai.

Sekian, terima kasih.