CDS akaun mana paling best?

Sewaktu awal-awal buka akaun CDS, saya jahil. Saya ingatkan sama ajo mana-mana investment bank atau broker. Bila dah buka akaun, barulah saya tahu brokerage fees adalah berbeza-beza. Setakat ini, walaupun saya sudah buka beberapa CDS, bukan kerana banyak duit, tapi sebab nak cuba-cuba ajo. Tetapi saya tetap setia kepada CIMB investment bank. Kerana ianya islamic account. Pun begitu, caj brokerage fee agak mahal oleh cimb investment bank.

Berikut adalah link yang membuat perbandingan brokerage fees oleh investment bank di Malaysia:

http://klse.i3investor.com/jsp/hti/brokers.jsp

Antara brokerage fees paling murah ialah ditawarkan oleh Mplus. Berita baik pula, Mplus juga telah menawarkan islamic account baru-baru ini. Tetapi saya belum lagi buka akaun. Kerana tunggu islamic akaun dilancarkan. Berdasarkan info dari kawan saya, terdapat kelemahan iaitu charting platform yang ditawarkan oleh mplus adalah “berbayar”. Iaitu kita perlu melakukan urusan jual beli saham beberapa kali sebulan untuk membolehkan kita menggunakan charting platform. Tetapi berita update saya tidak ketahui.

Bagi saya, ianya masalah kecil sahaja. Kalau nak charting platform yang bagus, register ajo akaun dengan RHB investment bank. Nanti akan dapat RHB TradeSmart desktop application. Kos register hanya RM10.60 (termasuk GST). Kat RHB TradeSmart platformnya bagus. Ia menggunakan software chartnexus. Terdapat data-data untuk counter melebihi tiga tahun. Jadi tak perlu subscribe chartnexus. Tambahan pula, terdapat analisa dan aras support / resistance (S&R). Sesuai untuk newbies yang tak tahu nak plot S&R atau tak konfiden lagi. Saya pun akui, kadang kala susah juga nak plot S&R ni. Bergantung pada carta sesebuah kaunter. Dengarnya, kenanga pun ada charting platform yang sama seperti RHB.

Di sini saya sertakan screen shot RHB TradeSmart. Kat bahagian bawah tu dah siap ada analisa untuk setiap kaunter. Selepas tu boleh tekan butang Support and Resistance (S&R). Kat situ boleh dah nak kira berapa Risk Reward Ratio. Keputusan nak beli ke tidak boleh dibuat secepat mungkin. Tetapi pemilihan kaunter dibuat seperti yang saya terangkan melalui post sebelum ini.

Kaunter melewar ni termasuk dalam 5 page active counter. Ia telah membuat kenaikan dah mencapai Target yang saya kehendaki. Untung ciput ajo, tapi syukurlah. Sekarang kaunter ini membuat retracement (pullback) dari last swing sebanyak hampir 78.6% aras fibonacci.

Kaunter Melewar.

Kaunter Melewar. Masih lagi uptrend, kerana indicator MACD masih berada di atas garisan centreline. Harga sudah menghampiri support terdekat iaitu RM0.555 dan support seterusnya ialah RM0.515. Jarak harga terkini dari support terdekat ialah 4.3%  dan jarak harga terkini dari resistance (target profit terdekat) ialah 9%. Ini menjadikan nisbah risiko: untung ialah sekitar 1:2.09.

Ini adalah screen shot RHB TradeSmart. Terdapat fungsi saya suka yang tiada pada chartnexus percuma. Secara peribadi, saya akan tunggu harga kaunter ini mendekati support sedikit lagi, RRR akan menjadi lebih baik, kemudian menunggu candlestick putih dan reversal candle di support. Jika perkara tersebut terjadi, barulah saya akan masuk beli. Ada orang sanggup mengambil risiko, beratur Q buy siap-siap di harga support. Terserah pada personaliti masing-masing. Ada suka sambut pisau semberono, ada yang sambut pisau dengan berhemah, ada yang tunggu ia menunjukkan tanda-tanda reversal.

Jika mahukan alert, platform ini boleh setkan alert. Tetapi saya lebih suka menggunakan KLSE screener apps di smartphone. Ia memberikan alert jika harga yang saya kehendaki tercapai. Nanti boleh terus beli atau jual jika alert berbunyi. Tak perlu mengadap komputer sepanjang hari.

Kesimpulan: 

  1. Pilih CDS akaun islamic (bagi orang islam) dan brokerage seminimum mungkin.
  2. Terdapat banyak jenis trading platform yang “percuma”. Tidak perlu subscribe kepada software yang mahal-mahal. Terutama untuk newbies yang baru bermula dengan modal yang kecil.
  3. Explore sebaik mungkin fungsi platform. Ada platform yang dah tambahbaik fungsi dengan menyediakan TA screener yang percuma.
Kelas Asas Teknikal Analisis

Kelas Asas Teknikal Analisis

Walaupun saya berazam untuk tidak lagi pergi ke kelas…

Akhirnya saya pergi juga hehehe.

Kerana diri masih merasakan tidak cukup ilmu. Ilmu terpenting bagi saya ialah untuk menjawab persoalan “Bagaimana nak pilih kaunter, tepat, cepat naik, cepat untung, kerja minimum, kos paling rendah?”.

Apakah yang membuatkan saya tertarik dengan kelas ini? Sebenarnya saya sudah mengikuti channel technical trader beberapa bulan yang lepas. Saya melihat kaunter-kaunter yang dipostkan dalam channel telegram. Saya juga menonton video kaedah pemilihan kaunter saham mereka. Yang paling menarik perhatian saya ialah kaedah pemilihan kaunter yang mereka ajar adalah menggunakan perisian percuma. Maka, newbies yang baru bermula tidak perlu menggunakan software berbayar untuk bermula. Kebetulan ada sedikit promosi harga kelas itu.

Kelas tersebut agak membosankan, kerana mereka mengajar tentang perkara sangat asas. Hatta, nak lukis candlestick pun diajar. Tiada sebarang indicator diajar, kerana ia dicover dalam kelas advance. Pun begitu, saya merasakan penekanan mereka dalam kelas ini tentang 4 perkara asas iaitu :

  1. Trend kaunter 
  2. Support and Resistance
  3. Risk Reward Ratio
  4. Entry technique

Penekanan diberikan cukup bagus. Penjelasan juga simple dan mudah difahami. Ia sebenarnya menambahkan keyakinan saya untuk entry dengan lebih baik.

Pemilihan kaunter yang saya lakukan sebelum ini lebih kepada top gainer (sesuai untuk breakout & momentum trader). Tetapi saya penat untuk analisa hampir 40 kaunter top gainer setiap malam. Ditambah pula dengan keadaan market yang masih dalam sideway, maka teknik breakout trading adalah tidak sesuai. Kerana market masih lemau, sentimen tidak cukup kuat untuk push market kearah lebih tinggi. Tidak ramai trader / investor yang masuk market. Jadi teknik yang saya rasa lebih sesuai ialah buy on support, buy on retracement (jatuh kat support).

Pemilihan diajar dalam kelas ini adalah berdasarkan top active counters (top volume). Kemudian kaunter-kaunter tersebut boleh difilter di dalam microsoft excel berdasarkan:

  1. Harga: RM0.20 – RM0.80
  2. Volume > 20 000
  3. Filter out segala jenis warant
  4. Syariah compliant
  5. Hanya 5 page pertama top active counter kat website Bursa Malaysia 

Dengan menggunakan kaedah ini, jumlah kaunter yang perlu dianalisa hanyalah sedikit sahaja, tak sampai 20 kaunter. Dari senarai 20 kaunter tu, hanya beberapa kaunter sahaja yang perlu diperhatikan. Dan ia menjimatkan masa. Analisa dilakukan dengan menggunakan perisian Chartnexus yang boleh di download percuma.

Pemilihan kaunter seperti ini lebih bersifat short term kerana ia mempunyai volume & aktif. Tetapi jika anda ingin mencari kaunter yang baru bermula untuk naik (bottom fishing) maka perlu menggunakan screener dalam pakej ebook SISD. Kerana kaunter yang terlalu oversold sukar dikesan melalui top active counter.

Adakah berkesan teknik yang diajar?

Ya berkesan. Penganjur kelas ini juga hebat kerana ada kelas yang mereka buat pada hari bekerja + live trading. Live trading ni jarang-jarang boleh dibuat kecuali sifu-sifu yang betul-betul yakin dengan teknik pemilihan kaunter mereka dan juga kaedah entry mereka. Kaedah pembelajaran mereka juga serasi dengan jiwa saya yang malas membuat fundamental analisis (FA).

Kesimpulan: 

  1. Kelas ini sangat berguna kepada saya ia memberi penekanan kepada perkara asas dalam trading saham.
  2. Penekanan diberikan 100% hanya pada Technical Analysis. Tiada unsur-unsur fundamental analisis.
  3. Kaedah pemilihan kaunter adalah menggunakan tools percuma (website bursamalaysia, microsoft excel, perisian chartnexus) dan sangat sesuai untuk segala newbies trader yang mahu bermula dengan modal yang kecil.
  4. Entry yang diajar adalah cukup simple. Jika anda faham betul-betul dan ikut apa diajar, saya yakin peratus winning rate yang tinggi boleh dicapai dalam trading saham.
  5. Harga kelas untuk satu hari agak berbaloi. Cuma tiada nota diberikan & juga tiada makanan disediakan (minuman ada – air mineral).
  6. Group support agak sederhana. Tapi channel pun dah bagus.
  7. Rating saya berikan ialah 4/5 untuk kelas ini dengan fokus kepada isi pembelajaran yang diajar + matlamat yang saya ingin dicapai.

Sekian, terima kasih.