dividen gaya

Dividen Mitra – RM40.00 ajo. Beli dengan modal ciput.

Saya mempunyai akaun gatal tangan kat RHB-OSK. Minggu lepas dapat email yang menggembirakan hati.
Deposit duit dalam tu pun sedikit sahaja. Tujuan utama saya mahukan ialah platformnya adalah dari versi Chartnexus dan ia mempunyai keistimewaan dapat mengenalpasti “Support” dan “Resistance” pada carta saham. Jika hendak subscribe chartnexus, perlu dibayar untuk mendapat fungsi ini.

Dari duit dalam akaun gatal-gatal yang tak sampai RM1000.00 itu saya beli kaunter mitra. Pada waktu tersebut, kaunter ini mengisytiharkan akan memberikan dividen. Seperti dalam gambar di bawah.

Bukti pembelian Mitra

Bukti pembelian Mitra – nampaknya untung ciput ajo hehehehe.

 

Bursa News - boleh didapati dalam platform masing-masing.

Bursa News – boleh didapati dalam platform masing-masing.

Oleh kerana saya telah membaca ebook Saadnudin Syawal iaitu Saham Itu Seni Duit. Maka saya ingin mencuba Jurus Gaya Dividen yang diterangkan. Beliau menasihati saya dalam group secret facebook, jika ingin mencari kaunter dividen,  hendaklah cari kaunter yang menawarkan dalam bentuk sen-sen. Bukannya dalam bentuk peratus (%). Jika ia memberikan sekitar pulangan 5% dari harga terkini. Maka ia dikira bagus.

Ditambah pula, saya melihat kaunter mitra ini adalah uptrend berdasarkan setup ebook Sistem Saham. Ebook ini diadaptasi dengan baiknya untuk market malaysia dari teknik William J O’Neil.

Di sini biarlah saya terangkan terus serba ringkas setup William J O’Neil. Jika pembaca mahu faham lebih lanjut, saya sarankan beli ebook Sistem Saham Edisi Terkini. Barulah tuan-puan akan lebih faham ebook William J O’Neil.

Setup saya gunakan ialah TF daily, gunakan EMA50 & EMA200, dan Volume MA(50). 

Untuk mentafsir carta saham, gunakan TF daily, jika harga berada di atas EMA200 maka uptrend (untuk long term). Jika harga diatas EMA50, maka ia mempunyai kekuatan untuk naik. Jika harga berada di antara EMA50 dan EMA200, maka ia dikira sideway, tetapi masih uptrend. Jika harga pecah EMA200, lari jauh-jauh. Ia petanda kaunter tu akan ke longkang. Akan tetapi, jika kaunter tersebut sembuh kembali, maka boleh dibeli semula. Sebarang pembelian hendaklah menggunakan teknik breakout lebih tinggi dari pivot point yang tertinggi sebelum ini. Pastikan volume melebihi 50% dari average. Sila rujuk gambar di bawah untuk penerangan setup.

9571.MY

Setup analisa kaunter Mitra

Berbalik pada kaunter dividen, Mitrajaya Holding Sdn Bhd adalah kaunter yang bagus, uptrend, fundamental adalah bagus. Antara ciri-ciri fundamental yang bagus ialah ia menawarkan dividen. Ye lah, logiknya kalau bisnes mahu melingkup, sudah pasti carta saham (TA) akan menunjukkan pergerakan harga ke longkang dan secara Fundamental (FA) sudah pasti syarikat tersebut tidak mampu menawarkan dividen yang bagus.

Akan tetapi, syarat utama untuk melayakkan mendapat dividen ialah perlu dibeli sebelum Ex-Date. Selepas tarikh tu, nak jual pun boleh, nak simpan pun boleh.

Tetapi, sebaiknya beli dalam 2 minggu – 4 minggu dulu. Biarlah harga bergerak naik tinggi sikit. Kerana perlu diingat, setelah dapat dividen, harganya akan turun.

Contohnya pada Ex-date – harga terkini ialah RM1.40, dividen yang diisytiharkan ialah 0.05 sen. Maka sebaik sahaja tiba ex-date, esoknya harga akan jatuh RM1.40-0.05 = RM1.35. Wow! nampaknya ia jatuh seperti sediakala? Dividen kot mana dia bagi?

Sebenarnya dividen tu ibarat dia cantas dahan pokok kita yang tumbuh. Sebab itulah kena beli awal sikit, dalam 30 hari sebelum Ex-date. Jika beli awal, kenaikan sudah pasti berlaku, contohnya jika beli awal pada harga RM1.20, kemudian dekat ex-date naik RM1.40 (itu sudah dikira 14% kenaikan). Kemudian setelah sampai ex-date harga RM1.40 – 0.05 sen = RM1.35 (turun dalam 3%). Masih ada lagi untung 11%. Biasanya kejatuhan tu sekejap ajo. Sebelum ini saya mengalami perkara sama dengan kaunter Dufu. Kemudian harga naik semula, ibarat dahan pokok tadi. Ia tumbuh semula dan untung pulak tu.

Contohnya saya beli Mitra pada harga RM1.35, dapat dividen RM40 ajo…tapi sekitar 3% sebenarnya. Kemudian harga tak jatuh banyak sangat, ia naik kepada RM1.40. Kot mana pun, saya sudah untung total 5% ke atas. Ok laa tu.

Ini adalah teknik paling rendah risikonya. Tetapi pastikan syarat-syarat dipatuhi iaitu:

  1. Beli kaunter uptrend (yang baru nak uptrend), jangan yang dah dipucuk.
  2. Beli kaunter yang akan memberikan dividen dalam masa terdekat, lebih kurang dalam 30 hari. Boleh rujuk link ini untuk mengetahui senarai kaunter yang akan berikan dividen.
  3. Pilih dividen yang disebut dalam sen-sen. Kalau dalam % susah nak kira PAR value dan itu ini.
  4. Selepas ex-date, jangan terburu-buru jual, kira dahulu untung. Jangan panik, selagi uptrend masih kukuh, maka kaunter ini akan terus menerus naik.
  5. Bila dah dapat dividen, boleh laa belanja isteri makan hahahaha. Barulah isteri tak bising asyik main saham ajo.

Kesimpulannya: 

  1. Teknik dividen adalah risiko yang rendah. Walaupun risiko rendah, jangan terburu-buru hentam semua duit dalam tu.
  2. Beli kaunter yang uptrend & menawarkan dividen (JANGAN sesekali beli kaunter downtrend, walaupun mereka bagi dividen – kerana ianya sangat mencurigakan).
  3. Teknik ini lebih sesuai untuk orang yang sibuk, tak sempat nak monitor setiap masa pergerakan harga saham
  4. Rujuk Link i3investor ini untuk mengetahui kaunter yang akan memberikan dividen.
  5. Rujuk Link forum low yat untuk mengetahui lebih detail penerangan tentang dividen

P/s: Ilmu yang saya tulis adalah berdasarkan pembacaan saya, menghadiri seminar, bertanya pada penulis ebook sendiri. Saya kongsikan agar menambah ilmu para pembaca yang sedia ada. Jika ragu-ragu, hendaklah disahkan ilmu yang saya terangkan dengan rujukan guru-guru saham yang mempunyai sijil tauliah. Jika ada percanggahan, maka abaikanlah apa yang saya ajar.  Saya dengan rendah diri mengakui banyak lagi kekurangan ilmu pada diri saya ini. Saya doakan para pembaca mendapat manfaat hasil penulisan saya. Terima kasih.