Suatu hari, remiser saya mencadangkan membeli kaunter ini Vivocom.

Maklumlah, sudah banyak berita baik tentang kaunter ini. Segala macam berita indah dah  keluar tentang vivocom.

Fundamental analisis sepintas lalu pun cantik. Tapi pelik, sampai sekarang tak pernah issue sebarang dividen.

Sedangkan dividen ni salah satu petanda company sihat dan untung. Tapi malangnya saya terlepas pandang perkara tersebut.

Harga belian : 0.290 pada 8 June 2016

Harga jualan: 0.280 pada 9 June 2016

Rugi: 4.41%

Analisis Fundamental 

EPS: 0.00642 (positive tu kiranya untung).

PE: 39.720 (agak tinggi)

Dividend tak pernah bagi! (Eh ni pelik ni).

Issued & Paid-up shares : 1,300,800,000 (ni dikira kaunter jentolak, memang berat nak naik).

FA sepintas lalu

FA sepintas lalu

Analisis Teknikal

0069.MY

Pembelian di lakukan pada harga di dalam awan Kumo (sideway / consolidation phase). Di bawah garisan EMA50, di atas garisan EMA200.

Secara umumnya ia telah membuat major pullback apabila ia memasuki awan kumo. Terdapat reversal candle hijau menelan candle doji sebelum itu. Atas sebab inilah saya masuk membeli.

Apapun, perlu diketahui bahawa reversal candle tidak semestinya menandakan pertukaran arah sesuatu trend, tetapi ia juga bermakna pengakhiran sesuatu trend. Ada 2 kebarangkalian apabila reversal candle muncul. Downtrend berubah kepada uptrend atau downtrend semakin lemah menjadi sideway dan kembali downtrend semula.

Harga juga sebenarnya tidak kuat apabila sudah mula memasuki awan Kumo, terutama jika awan tersebut adalah sangat tebal.

Maka disini saya telah membuat percaturan yang silap. Sedangkan KPI saya ialah untuk mencapai 5-7% seminggu.

Tambahan pula, saya tidak sepatutnya membeli kaunter di bawah harga 0.50 sen kerana jika turun 1 tick sudah menjadi hampir 2% loss. Maka adalah sukar untuk mengawal losses. Saya membuat pembelian ini sebelum membuat bacaan ulangan eBook Sistem Saham. Selepas ini saya bertekad tidak akan sesekali membeli lagi kaunter di bawah RM0.50.

Biasanya kaunter yang mahal atas RM1.00 adalah lebih stabil dan kurang berlaku spekulasi dan buang harga oleh pelabur retailer.

Share issued yang terlalu besar juga menyebabkan kaunter ini tiada tenaga untuk naik kerana proses pengumpulan oleh smart money mengambil masa yang sangat lama.

Pengajaran dari kaunter ini:

  1. Bias dari awal iaitu mempercayai buy call dari remiser.
  2. Tidak kritis dari segi membuat fundamental analisis
  3. Membeli saham yang shared issue terlalu tinggi (kategori jentolak).
  4. Pembelian dilakukan dari segi teknikal adalah salah – harga tidak kuat. Sepatutnya sebarang breakout dan pembelian harga mestilah di atas garisan EMA50 barulah dikira bertenaga untuk naik (Tips dari ebook Sistem Saham)
  5. Tidak berpegang pada prinsip ilmu Ichimoku yang sedia ada, kalau duk dalam awan kumo, kan dah cakap jangan beli huhuhu.
  6. Stric cut loss adalah penting untuk meminimumkan kerugian.
  7. Pembelian tanpa sebarang breakout volume EMA50
  8. Padah membeli kaunter bawah 0.50.

Setakat itu dulu journal rugi melingkup. Mujurlah rugi dalam RM230 termasuk brokerage fees. Kerugian telahpun dicover oleh kaunter Dufu 2x entry, dan Kaunter Keinhin. Total ROI untung ialah 8% dalam masa 2 minggu. Pastu pulak, mujurlah Dufu berikan dividen, maka kerugian telah diminimumkan.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Dalam permainan saham ini, jangan percaya kepada sesiapa pun, buat analisa sendiri, study sendiri. Tetapi pastikan ilmu diperolehi dari kelas adalah sohih.

Ebook Sistem Saham Revisited

Ebook Sistem Saham

Ebook Sistem Saham

Saya tidak pasti sudah berapa lama saya beli ebook sistem saham ini.

Tetapi ia adalah ebook terawal yang saya beli sewaktu minat ingin “main saham”.

Di Malaysia, tidak banyak ebook ditulis tentang ilmu teknikal analisis.

Akan tetapi, dengan perkembangan minat orang ramai terhadap saham, maka terdapat beberapa ebook telah keluar seperti:

  1. Combo Ebook  Saham 101 & 201 ditulis oleh Alwi Adam
  2. SiSD oleh Saadnudin Syawal

Terdapat juga buku-buku hardcopy di pasaran. Antara buku yang saya sangat suka iaitu :

  1. Visual pattern oleh USB (perlu direct order dari Mr USB)
  2. Fred tam – chart pattern analysis – pembelian melalui mphonline.

Minggu lepas, sambil santai-santai, saya membuka semula ebook sistem saham, ini adalah kerana saya telah mengambil iktibar dari ebook SISD.

Pada mulanya saya membaca SISD, saya kurang faham dan tidak yakin. Setelah membaca kali ke-3, saya mula mengikut langkah dalam ebook tersebut, iaitu membina pangkalan data, dan membuat scanning menggunakan litar rahsia SISD. Maka keluar beberapa kaunter saham yang sangat berpotensi. Dari situ saya tapis mengikut kriteria Mr USB saya untuk mencari saham kelas ferari yang laju terbang.

Saya sangat kagum, kerana kebanyakan kaunter naik meroket melebihi 5% seminggu. Bahkan saya terlepas kerana ia sangat laju naiknya.

Setelah itu, hati saya terdetik untuk membaca semula ebook Sistem Saham.

Oleh kerana ebook tersebut sekitar 60 muka surat, maka satu petang sudah habis saya baca.

Aduhai, alangkah terkejutnya saya. Kenapalah saya tidak cuba memahami dengan lebih detail apa yang diajar dalam ebook tersebut.

Intipati ebook yang saya fahami ialah:

  1. Teknik yang diajar saya yakin diolah dari trader terkenal iaitu William O’Neil.
  2. Majoriti saham di Malaysia mempunyai pattern yang besar atau kecil-kecil (fractional). Tetapi biasanya pattern besar ialah berbentuk “Cup and Handle” pattern. Pattern lain pula ialah flat base, double bottom cup without handle.
  3. Akan tetapi, apakah kaitan dengan chart pattern yang Mr USB ajar? Sebenarnya jika dilihat monthly atau yearly chart, kebanyakan kaunter saham akan membuat pattern saucer / cup pattern dalam jangka masa panjang. Ini adalah disebabkan oleh proses accumulation. Didalam perjalanan menyempurnakan pattern yang besar, akan terdapat pattern-pattern Mr USB (aliran Dan Zanger) terbentuk pada setiap kali consolidation proses berlaku.

Saya sertakan contoh carta saham kaunter Dufu yang hampir sama pattern iaitu cup and handle.

7233.MYmonthly

Carta Kaunter Dufu pada monthly chart

Carta weekly chart

Carta weekly chart

7233.MYdaily

Carta daily

Oleh itu, apabila kita mengetahui long term target pembentukkan pattern ini, maka kita akan boleh entry dan exit dengan konfiden. Dengan kata lain, potensi untuk swing habis-habis. Entry dilakukan apabila terdapat breakout harga pivot yang tertinggi sebelum ini disertai dengan volume yang tinggi melebihi 40-50% dari purata volume (average EMA volume 50), dan proses breakout mestilah berlaku di atas EMA50.

Apa kaitan dengan ebook SISD?

Dalam membentuk pattern yang besar, scanner SISD akan memberikan signal buy / sell kaunter ini. Ia akan memudahkan saya untuk entry kaunter ini berulang-ulang kali sehingga ia tamat kitaran. Litar-litar scanner ebook SiSD yang di install pada J-stock juga memberikan signal jika potensi berlaku breakout. Seperti persilangan antara MA5 dan MA10.

Saya telah membuka beberapa carta saham lain, majoriti sekarang saya lihat mempunyai pattern tersebut.

Saya kagum dengan penulis ebook Sistem Saham kerana kebolehan beliau mengadaptasi teknik william o’neil untuk pasaran saham malaysia.

Dalam ebook tersebut juga dinyatakan teknik entry iaitu pada aras 1 point lebih tinggi dari pivot dengan volume yang 50% dari volume ema50. Secara umumnya ia adalah teknik buy on breakout (momentum trader) yang berpotensi menjana untung dengan cepat.

Kebiasaannya ramai takut untuk entry pada high point, kerana tidak tahu ke mana arah tuju dan di manakah emergency exit. Di dalam ebook sistem saham telah diterangkan terperinci kaedah entry dan exit.

Untuk menambahkan kefahaman saya telah membaca ebook William O’Neil yang bertajuk “How to Make Money in Stocks: A Winning System in Good Times and Bad”.

Alahai…ada 400 muka surat lebih. Rasanya pening nak baca kesemuanya. Tetapi sepanjang saya baca sekitar 200 muka surat, terdapat intipati yang baru saya belajar iaitu analisa fundamental secara mudah dan juga penambahan detail tentang teknik yang diterangkan dalam ebook sistem saham.

Apa pun, jika tidak kerana ebook sistem saham, sudah pasti saya tidak berminat untuk membaca ebook setebal itu.

Kesimpulannya, teknikal analisis adalah ilmu yang luas ibarat lautan.

Kerapkali kita akan keliru dan merasa lemas dengan info yang terlalu banyak.

Saya lebih sukakan pendekatan yang simple tetapi berkesan.

Saya lebih suka melihat overall picture dan memahami konsep asas.

Kebanyakan kekeliruan saya sebelum ini adalah kerana terlalu bergantung harap pada indikator-indikator tanpa mahu memahami “kisah sebenar” disebalik pergerakan harga dan kitaran saham. Bukanlah ingin menafikan kepentingan indikator, tetapi perkara asas wajib diketahui agar tidak keliru.

Jangan putus asa untuk terus belajar…..

Mulakan dengan modal yang kecil untuk pelaburan.

Laburlah terlebih dahulu untuk ilmu.

Semoga kita semua berjaya.

Indikator Analisis Teknikal: Encik Guppy GMMA

Sejak sebulan yang lepas, saya mula menaruh minat terhadap indikator ini. Walaupun telah diperkenalkan oleh kawan saya setahun yang lepas, saya tidak menyukainya kerana ianya nampak tidak menyakinkan. Sebenarnya, mana-mana indikator ada kelebihan dan kekurangannya. Kalau banyak kekurangannya, maka tinggalkan. Jika banyak kelebihan maka gunakannya sepenuhnya.

Apa pun secara umumnya kita perlu ketahui, bahawa indikator-indikator analisis teknikal terdapat ratusan banyaknya di dalam pasaran. Yang perlu kita tahu ialah “leading indicator” di mana ianya memberitahu signal beli / jual lebih awal berbanding indikator-indikator lain.

Berikut secara ringkas saya senaraikan “indikator” yang bersifat leading:

1. Candlestick pattern (price)
2. Volume
2. Support and resistance / Supply and demand area
3. Trendline
4. Channel trendline
5. Chart pattern
6. Sifat Que buy / sell (digunakan oleh intraday trader, short term trader)

Akan tetapi, untuk mahirkan diri dengan leading indicator diatas agak sukar dan memakan masa yang agak panjang.

Maka di sini, saya kongsikan video ceramah Encik Daryl Guppy. Beliau mencipta indikator GMMA (Guppy Multiple Moving Average) pada tahun 1997. Setelah melihat video beliau, saya kagum dan lebih yakin dalam menggunakan indikator ini. Harap pembaca dapat download video ini secepat mungkin, takut nanti dipadamkan oleh youtube.

Ringkasan video dari pemahaman saya. 

Saya ingin ringkaskan intipati apa yang saya faham dari video ceramah beliau. Semoga pembaca juga mendapat pemahaman yang sama atau lebih lagi dari saya.

  1. Untuk mencipta indikator GMMA, Encik Guppy sebenarnya perlu mahirkan segala “leading indicator” yang saya senaraikan di atas. Setelah beliau mengenalpasti masalah-masalah yang timbul seperti sukarnya untuk mahir dengan indikator di atas, maka beliau mencipta indikator baru.
  2. Indikator beliau adalah sesuai untuk trend follower, ia agak lagging, tetapi lebih selamat.
  3. Sistem stoploss juga diajar oleh beliau iaitu teknik “3 CBL”
  4. Antara kelemahan menggunakan trendline ialah: ia bersifat subjektif dan berubah-rubah.
  5. Chart pattern merupakan teknik yang bagus, tetapi ia juga subjektif bergantung pada pengalaman individu yang melukisnya.
  6. Indikator GMMA lebih bersifat objektif.
  7. Indikator ini terbentuk hasil dari pergerakan tindakan trader dan investor.
  8. Beliu juga menekankan pentingnya Stoploss dan Trailing profit. Di mana saya lihat, ramai pelabur newbie seperti saya tidak tahu bila nak keluar jika sudah untung.
  9. Trend follower juga berpotensi untung maksimum dalam satu-satu kaunter.
  10. Indikator GMMA adalah hasil dari gabungan indikator Moving Average, dari duk guna satu garisan, dua garisan, tiga garisan. Maka GMMA terdapat banyakkkk garisan sudah pasti lebih baik.

Semoga video ini banyak membantu. Para pembaca boleh menggunakan ichimoku, GMMA indikator, MACD dan sebagainya. Tetapi pilihlah indikator paling senang nak digunakan. Supaya sekilas pandang sudah tahu trend, pullback / retracement sesuatu kaunter. Indikator seperti ini bersifat “visual screening” bab kata pepatah, sekilas pandang ikan dilaut, sudah tahu jantan betina. Lagipun kaunter-kaunter di Bursa Malaysia bukannya sedikit, ada beratus. Jadi indikator ini sangat membantu untuk screening kaunter-kaunter yang berpotensi.

Sekarang, indikator kegemaran saya ada dua iaitu Ichimoku Kinko Hyo dan Gupply Multiple Moving Average (GMMA). Para pembaca boleh gunakan indikator ini untuk melihat kaunter-kaunter sebagai latihan. Insya Allah ia pasti akan lebih mudah.

Semoga bermanfaat.

Kesilapan di awal pelaburan

Dahulu saya berangan-angan untuk mendapat pulangan yang tak masuk akal dalam jual beli saham. Target 100% return dalam 6 bulan untuk 1 kaunter yang dibeli. Ataupun untuk semua kaunter yang dibeli.

Memang ada kaunter-kaunter yang memberikan pulangan yang tinggi seperti IFCAMSC. Buy call dibuat oleh group X pada seawal 0.095. Jika hold dan sabar selama setahun lebih, mahunya dapat pulangan 1000%. Saya untung kaunter tersebut sebanyak 11%. Tetapi oleh kerana tidak tahu target price, tidak tahu ilmu cut loss, tidak tahu ilmu trailing profit, tidak tahu kat mana support dan resistance saya jual awal. Jika tahu sekalipun, saya tidak hiraukan. Oleh itu saya hanya untung 11% sahaja. Tu cerita lama, selebihnya selepas itu saya rugi. Oleh itu saya berehat sekejap dan belajar semula tentang ilmu saham. Sekarang market banyak correction, lemau. Maka sukar terpijak kaunter emas seperti ini. Lagipun beratus-ratus kaunter di Bursa Malaysia, bukan senang nak cari kaunter-kaunter emas seperti ini. Hanya otai-otai dan sifu-sifu sahaja yang boleh tunjuk kaunter tersebut. Hihihihi.

Kuasa compounding 5%

Sewaktu berehat dari trading, saya sentiasa meyambung pembelajaran saya melalui youtube, ebook-ebook yang ditulis oleh Saadnudin Syawal bertajuk Saham itu Seni Duit dan ebook Alwi Adam.

Di sini saya ingin kongsikan antara tips paling saya sukai dari ebook Saadnudin Syawal.

Sebenarnya tips tersebut dinyatakan oleh beliau diambil dari sumber website ini.

Daripada tips tersebut, saya mula muhasabah diri saya, apakah matlamat saya jual beli saham?

Adakah inginkan duit harian? duit bulanan?

Adakah ingin menjadi full time trader dengan duit berkepok-kepok?

Apakah matlamat kewangan? Apakah yang saya ingin capai sebenarnya?

Adakah saya ingin selamanya bergiat dalam saham? Sedangkan trading itu memenatkan.

Perlukah kita meletakkan modal yang besar untuk jual beli saham?

Saya terdiam…..

Di dalam ebook tersebut, saya ringkaskan seperti dalam gambar dibawah:

Kuasa compounding 52 minggu tahun pertama

Kuasa compounding tahun pertama, perkataan minggu boleh digantikan dengan Level, macam main game.

 

Kuasa compounding tahun kedua

Kuasa compounding tahun kedua, perkataan minggu boleh digantikan dengan Level, macam main game.

Bermula dengan modal yang kecil

Sebenarnya kita tidak perlu bermula dengan modal yang sangat besar dalam saham. Jual beli saham sangat berisiko, ia mencabar emosi dan ilmu yang kita ada. Tidak cukup bergantung dengan “buy call” atau “sell call”. Kadangkala buy call ajo yang bergegar-gegar. Sell call atau cut loss call tak pula dibuat. Tiada siapa pun sebenarnya kisah kalau kita rugi.

Dari gambar ini, modal sebenarnya boleh dikecilkan seperti RM5000. Tetapi saya tidak membuat kiraan untuk RM5000. Tuan puan boleh buat kiraan menggunakan microsoft excel. Boleh lihat youtube cara kira compounding interest.

Dari modal RM10k, untuk mencapai 5% seminggu adalah perkara yang logik dan boleh dicapai oleh kebanyakan trader.

Saya sudah bertanya pendapat dari seorang pengikut TAVA, beliau berkata ianya boleh dicapai dan tidaklah terlalu susah. Cuma beliau ialah trader fulltime, jadi senang nak monitor portfolio. Tapi saya rasa tidak susah untuk monitor kenaikan 5%, boleh guna apps smartphone percuma iaitu KLSE screener. Kat situ boleh setkan alert sampai 15 kaunter.

Ok, setelah mencapai 5% seminggu, duit untung JANGAN sesekali dikeluarkan, tetapi ditambah kepada nilai pokok asal modal dan dilaburkan. Perkara ini diulangi sehingga mencapai 104 kali winning trade.

Ada orang berkata, sudah pasti ada losing trade. Ya betul, jika losing trade, maka tandakan minggu (level) ke berapa kita terpaksa turun semula. Contohnya trade pertama kali untung 5%, maka kita sudah naik level minggu ke-2. Sehinggalah 10 trade, kita rugi 2 trade, maka undur semula la. Yang penting kita tahu kat minggu ke berapa kita berada berdasarkan nilai modal yang ada dalam akaun. Tidak semestinya 2 tahun mesti tercapai, ianya mungkin lewat sedikit dan mungkin lebih cepat, bergantung pada rezeki masing-masing yang ditentukan oleh Allah swt. Jika tercapai 60% dari nilai target pun sudah cukup bagus.

Mungkin saya perlu tukarkan perkataan “MINGGU” kepada “LEVEL”. Supaya tiada timeframe terlibat.

Bagaimana dengan money management, contohnya jika terkumpul RM100k?

Itu saya belum fikirkan lagi, jika sudah tercapai sampai tahap tu, saya rasa jawapan pasti ada nanti. Hahahaha

Jika saya berjaya gandakan RM10k kepada RM100k dalam masa setahun dengan prestasi 52 compounding winning trades dan good Risk Reward Ratio. Maka apa perlunya saya laburkan modal yang besar!!! Bahkan bermula dengan modal RM5k sudah cukup bagus.

Teringat kata-kata Chef Li – Biar kecil asalkan berhasil, jangan besar tetapi akhirnya bubar.

Jual beli saham ini adalah bisnes / perniagaan. Hakikat untuk berjaya dalam perniagaan bukanlah modal besar, tetapi bermula apa yang ada, bab kata Puan Ainon Mohd “lean startup”. Ataupun modal seminimum mungkin. Jika berjaya gandakan, kembangkan modal tersebut, barulah dikira otai dan berjaya.

Meletakkan modal seminimum mungkin adalah wajib, jika loss sekalipun, maka tekanan emosi juga minimum. Bahkan boleh bangkit berkali-kali. Lagipun saya tidak pernah dengar lagi pelabur saham total loss 100% dari modal asal. Paling bengap dan teruk sekalipun mungkin 70%. Itupun kerana mereka tak pakai ilmu cut loss. Jika pakai ilmu cut loss, maka maksimum rugi hanya sekitar 3-5% sahaja. Tak caya? Belajarlah ilmu cut loss. Belajarlah ilmu cut loss, belajarlah ilmu cut loss. Saya ulang 3x tu!!.

Tapi kalau loss RM50 hinggit pun dan menangis sambil tekup bantal kat muka, baik tak payah main saham. Baik main kutu ajolah.

Tapi kalau loss 50% dari modal masih senyum, harap tinggal kat tanjung rambutan.

Kesimpulan:

  1. Kuasa compounding adalah sangat besar potensinya berbanding pulangan tanpa compounding.
  2. Bermulalah dengan modal yang kecil, gandakan dan kembangkan. Sepanjang proses untung rugi tersebut, kita pasti akan belajar sesuatu yang sangat bermakna
  3.  Limit kan loss pada 3%-4%, dan jagalah RRR dengan baik.
  4. Letakkan target yang rasional masuk akal.
  5. Tidak perlu mendapat untung giler-giler untuk berjaya, cukuplah untung 5% seminggu tetapi konsisten untuk berakhir dengan untung yang lebih besar.

Bermula Jun 2016 ini, saya berazam untuk mengikuti matlamat seperti dalam jadual di atas.

Kaunter untung di bulan Jun 2016: Dufu

Dufu: nama tak best, tapi cantik carta nya.

Dufu: nama tak best, tapi cantik carta nya.

Berikut adalah kaunter yang saya beli pada 26 Mei 2016 dan jual pada 3 Jun 2016. Untung hanya 5.5% sahaja dalam masa 7 hari bekerja. Cukuplah tu. Target 5% tercapai, 0.5% lagi tu harapnya boleh buat cover kos brokerage. Tapi ni modal sedikit, hari ini baru deposit duit. Insya Allah bulan Jun ni start dengan modal seperti yang dirancang dalam jadual di atas.

Hari ini saya sudah beli kaunter baru pula, harapnya minggu depan mencapai 5% dan ke atas. Kalau tercapai, boleh cabut lari cepat-cepat hahahaha. Saya sudah kira siap-siap support. Beli di support, risiko rugi 3.5%, potensi untung ialah 5.2% (TP1), dan 13.8% (TP2). Harapnya ada rezeki di minggu hadapan. Kalau rugi, tak naik level minggu la nampaknya. Huhuhuhu.

Semoga bermanfaat.

Penafian: Segala idea di atas adalah dari pembacaan saya, jika ianya bercanggah dengan pendapat sifu-sifu atau otai-otai. Maka ikutilah pendapat mereka. Abaikan pendapat saya ini. Lagipun bukan saya yang duk deposit duit dalam akaun tuan-tuan dan puan-puan. Saya juga tidak menjamin pulangan seperti di atas. Ianya adalah illustrasi dalam menetapkan matlamat. Sudah pasti saya tersadung & terhantuk beberapa kali dalam mencapai matlamat di atas. Saya juga tidak membuat buy call, saya tidak bertanggungjawab jika tuan puan terbeli kaunter penny cap ayam yang menyebabkan kerugian walaupun harga jatuh satu tick sahaja.