Jurus Tertinggi Ilmu Saham

Jurus Tertinggi Ilmu Saham

 

Tidak dinafikan terdapat banyak teknik di pasaran. Sekarang market tengah naik, maka kelas saham mula subur tumbuh ibarat cendawan. Bila market merah, ramai menonggeng rugi, maka kelas saham senyap sedikit. Tak salah pun nak buat kelas. Bertambahnya kelas bermakna market saham akan lebih rancak kerana ramai mula memasuki pasaran saham. Maka mangsa-mangsa menjadi bertambah. Sindiket pun suka jika ramai retailer masuk.

Apa pun, apabila mula belajar saham, kita sudah pasti mencari-cari ilmu terhebat. Jurus paling mudah, dan konfirm buat untung. Usah kata newbie, tok guru yang lama pun masih lagi ingin mencari teknik “holy grail”. Hakikatnya, tok guru dan sifu tidak nafikan, bahawa bukan teknik terhebat yang penting. Paling penting ialah kawalan emosi dan money management. Tapi kalau takde cut loss, emosi masih boleh dikawal, tu bukannya bagus, tu petanda tenat.

Saya masih lagi dalam proses belajar. Mencari teknik lebih simple, tak memeningkan kepala.

Saya mencari teknik yang lebih serasi dan sesuai dengan profil kerjaya saya yang agak sibuk.

Saya tidak mahu mencari fulltime trader, yang kerjanya menatap monitor setiap saat. Silap-silap nanti boleh sakit jantung.

Berdasarkan pembacaan saya dan juga perjumpaan dengan rakan-rakan seperjuangan berlainan “mazhab”.

  1. Teknik saham sebenarnya mempunyai tujuan yang sama, tetapi berbeza timeframe. Jika anda merupakan midterm dan long term trader, maka daily timeframe adalah lebih dari mencukupi. Tetapi jika anda mahu menjadi short term dan intraday trader, maka timeframe lebih pendek seperti 4H, 1H, 30-min, 5-min, dan mungkin 1-min.
  2. Antara ilmu intraday trader hingga short term (kontra) ialah TAVA. Setupnya lebih kepada melihat indicator seperti Moving Average, MACD, etc. Candle tak nampak sangat sifatnya untuk intraday. Sifu Don Trader juga ada menggunakan teknik short term. Begitu juga kaizen trader. Tetapi saya nasihatkan, jika mahu membuat urusniaga singkat dalam saham, mahirkan dahulu long term. Biasanya short term trader ni meletihkan dan lebih berisiko. Kecuali sudah mahir. Yang peliknya, bila dah mahir, akan beralih ke long term trader, sebab lebih untung dan kurang meletihkan.
  3. Untuk midterm trader dan long term. Maka banyak teknik boleh digunakan, seperti aliran mazhab Wyckoff Method, Ichimoku trader, Heikin Ashi, Teknik Pengumpulan Don Trader, Teknik Zamsaham, dan teknik Naked Chart dan macam-macam lagi.
  4. Hakikatnya semua ilmu sama sahaja matlamatnya, iaitu buat untung. Maka adalah membuang masa bertelagah dan memperlecehkan ilmu orang lain. Yang penting duit kita berkembang bukan menyusut.
  5. Walaupun 1001 teknik telah muncul, tetapi tiada istilah teknik terbaru sebenarnya. Yang terbaru bermakna orang tu baru tahu, sedangkan seluruh dunia dah tahu.
  6. Semua 1001 teknik melihat carta saham yang sama. Akhirnya kesimpulan tetap sama iaitu nak beli atau nak jual, kat mana nak beli dan kat mana nak jual. Cuma yang berbeza, siapa masuk awal dengan tepat dan keluar dengan tepat maka akan untung. Masing-masing kena redha dengan rezeki masing-masing.
  7. Konsep Asas dalam Teknikal Analisis saham ialah: 
    • Kenalpasti TREND – beli pada permulaan uptrend. Orang kurang siuman akan beli pada permulaan downtrend.
    • Kenalpasti JENIS ENTRY – sauk dari bawah, buy on dip, pattern breakout dan macam-macam lagi. Kalau tak tahu banyak teknik, berpegang teguh pada satu teknik pun cukup dah. Seperti Golden Zamcross. Memang mantop.
    • Kenalpasti SUPPORT DAN RESISTANCE / SUPPLY DAN DEMAND zone – kalau tak berjaya kenalpasti S&R / S&D, boleh ucap selamat tinggal kat dunia saham. Konfirm akan rugi.
    • Kenalpasti ENTRY POINT dan EXIT POINT – bab kat sifu zamsaham, emergency exit kena tahu kat mana.
    • Kira RISK REWARD RATIO – jika entry, berapa potensi untung dibanding dengan potensi rugi. Jika potensi rugi melebihi 4%, baik tak payah masuk. Cari kaunter lain.
    • Jangan labur / lebur semua duit, kena ada duit buffer. Teknik money management di ajar dalam TAVA dan juga sifu USB. Paling banyak laburkan 80% dari duit yang diletakkan untuk main saham. 20% tu dikira buffer.
    • STOPLOSS itu wajib. Jangan sesekali mengamalkan HOPE ANALYSIS. Jangan tunggu sifu buat announcement kena cut loss. Jika tak pandai cut loss, boleh laa pencen awal dunia saham.
  8. Ilmu Elliott Wave juga penting, tetapi sampai sekarang saya tak paham-paham kaedah counting wave. Ianya bersifat prediktif, boleh ramal saamada trend sudah berakhir atau tidak. Oleh itu penting untuk tahu TREND BERMULA atau BERAKHIR. Supaya tidak menjadi pembeli monyet yang tidak dapat dijual. Tidak semestinya ilmu elliott wave sahaja boleh meramal, kaedah wyckoff method pun di ajar signal “SOS” – sign of strength, dan SOW – sign of weakness dalam menilai trend. Ilmu berbeza, tetapi matlamat sama.
  9. Ilmu saham ini perlu 2 aspek yang kita perlu mahir. Satu aspek ialah teknikal analisis yang mengandungi 1001 Jurus Teknikal Analisis Alam Semesta. Aspek kedua sangat-sangat penting ialah “teknik pemilihan kaunter”. Jika aspek pertama hebat menggunung sekalipun, jika tersilap pilih kaunter memang ke longkang juga jawabnya.
    • “Teknik Pemilihan Kaunter” ini jarang di ajar dalam kelas-kelas saham. Jika ada sekalipun, ia berbeza-beza dari sifu-sifu dan tok guru yang berlainan. Ada yang jenis sauk dari bawah (bottom fishing), beli dan simpan sampai berkulat. Samaada untung atau rugi. Ada yang beli waktu ia retrace (buy on dip). Ada yang beli “buy on breakout”. Ada yang beli ikut pattern seperti ajaran Dan Zanger. Ada yang buy on support sell on resistant. Ada yang beli kat demand dan jual kat supply zone. Pokoknya teknik semua tu betul asalkan untung. Jika rugi, bukan teknik yang salah, pengamal teknik yang salah sebenarnya.
    • Salah satu ebook terbaik dan terkini (up to date) ialah ditulis oleh Tuan Saadnudin Syawal iaitu Saham Itu Seni Duit. Ebook ni saya promosi ajo, tiada komisen pun. Saya sudah beli ebook ini. Dalam ebook ini, di ajar menggunakan scanner J-stock yang percuma, dan menggunakan software charting percuma chartnexus. Dalam ebook tersebut, diajar teknik menggunakan scanner, untuk memilih kaunter-kaunter yang berpotensi mengikut jenis entry seperti bottom fishing. Saya sangat tertarik dengan teknik yang diajar, kerana ia lebih sistematik. Cuma dalam ebook tersebut, tidak disebut detail tentang money management, risk-reward-ratio, dan cut loss. Apa pun, ia sangat-sangat bagus dalam memilih kaunter. Selebihnya, gunalah indikator-indikator setup yang diajar oleh tok guru masing-masing bagi menilai entry terbaik untuk kaunter yang dipilih.
    • Satu lagi ebook yang mula terbit ialah tulisan oleh Tuan Alwi Adam. Ianya sangat sesuai untuk newbie. Silibus penulisan juga merangkumi teknik pemilihan kaunter. Ini saya suka, apa sahaja kelas ajar ilmu teknikal analisis sepatutnya ajar kaedah pemilihan kaunter. Narrow down kaunter berpontensi. Tak semua orang boleh beli ratus-ratus kaunter tu. Bila narrow down, dan spesifikkan entry, barulah anak murid boleh berdikari. Tuan Alwi menggunakan pendekat Wyckoff Method dalam dalam kelasnya. Yelah, takkan nak tulis semuanya dalam satu buku. Paling kurang kena buat kelas juga. Jadi jika anda berminat dengan Wyckoff Method boleh la register kelasnya di sini. Teknik Wyckoff method ini adalah sama seperti dalam ebook Anna Coulling yang saya jelaskan sebelum ini. Tetapi ia lebih spesifik pada market malaysia.
  10. Lagi simple ilmu TA adalah lagi baik sebenarnya. Ini kerana, contohnya ada 20 kaunter berdasarkan scanner yang kita perlu analisa. Jika teknikal analisis setup menggunakan 15 indicator, maka cuba bayangkan berapa jam nak habis analisa 20 kaunter tu. Tup tup terbeli yang rugi. Adeh sakit hati jawabnya. Sebab itu, saya secara peribadi menyukai indicator Ichimoku Kinko Hyo, kerana ia bersifat visual. Buka ajo indicator tu, sudah tahu kat mana S&R, boleh pilih jenis entry weak, strong, neutral. Dan terus boleh tahu kat mana emergency exit. Indicator ni memudahkan untuk kita scan secara visual kaunter yang sudah dipilih. Jimatkan masa dan kurangkan pening kepala. Setakat ini indicator Ichimoku ni sesuai digabungkan dengan ilmu candlestick, dan sesuai untuk semua jenis market.

Setakat itu sahaja dulu. Insya Allah cuba menulis sedikit tentang ilmu teknikal analisis. Tetapi untuk lebih detail, saya cadangkan pilih kelas-kelas yang berkualiti, padan BERBALOI dengan harganya ditawarkan, good after class support. Supaya proses pembelajaran berterusan berlaku. Mana-mana kelas pun ok, asalkan mereka berpegang teguh pada konsep asas di atas. Untuk fundamental analisis pula, saya secara peribadi tidak percaya kerana banyak kaunter FA tidak selari dengan TA. Tetapi TA bergerak lebih laju dan terkedepan berbanding FA.

Sekian.