Asas TA

Asas Teknikal Analisis

Setelah setahun lebih belajar Ilmu Analisis Teknikal (Technical Analysis / TA), barulah saya sedar bahawa paling penting ialah kembali kepada ASAS-ASAS teknikal analisis. Indicator-indicator seperti MACD, stochastic, dan macam-macam lagi, ibarah sampah sarap pada monitor komputer jika asas-asas ini tidak dipedulikan. Ianya ibarat berjudi di bursa malaysia. Ya betul, jika kita beli sesuatu kaunter membabi buta. Kita tidak tahu kenapa kita entry? Adakah buy on support? Buy on pullback? Buy on breakout? Buy on demand? Buy on reversal signal? Begitu juga bila kita exit atau taking profit adakah kita sell on Resistance? atau sell secara pramatang sedangkan continuation pattern masih wujud. Paling teruk ialah membeli saham ketika downtrend.

Perkara ini sebenarnya secara ikhlasnya telah terjadi kepada diri saya. Akibat mengabaikan ASAS-ASAS penting, maka kerugian adalah harga yang terpaksa dibayar; yuran sebuah kebodohan.

Di sini saya ringkaskan terlebih dahulu 5 asas-asas penting yang saya fahami:

1. Trend: Wajib kenalpasti trend sebelum masuk membeli saham. Adakah ianya Uptrend? Downtrend? Atau Sideway (mendatar). Membeli di downtrend, ibarat operasi bunuh diri. Membeli di uptrend juga boleh menjadi operasi bunuh diri jika membeli dipucuk tanpa exit plan. Membeli di sideway, memerlukan kesabaran yang berakhir dengan kerugian kerana smart money sentiasa melakukan “testing – hammer” memecahkan support. Jadi kat mana nak beli? Belilah kaunter major trend adalah uptrend, samaada membeli dipermulaan uptrend, membeli apabila harga membuat pullback ke atas support dan membeli apabila harga berada di level demand / support terkuat dan juga membeli setelah harga breakout dengan volume yg tinggi.

2. Support and Resistance:  Biarlah teknik apa sekalipun digunakan, saamada teknik dari China Ying & Yang, teknik dari barat chart pattern, Gann Teknik, Teknik Volume spread analysis, Candlestick, Indicator-indicator hembusan naga atau teknik dewata raya sekalipun. Jika tidak tahu nak lukis kat mana support dan resistance, maka teknik tersebut tidak berguna. Setakat ini pembacaaan saya yang bertaraf hingusan, semua teknik-teknik mana-mana sekalipun, ia sangat mementingkan kita mengenalpasti support dan resistance. Kalau tak tahu jangan masuk trade. Nampak ajo macam simple, tetapi ianya sangat tricky. Kerana hendak melukis S&R memerlukan latihan yang banyak. Carta tak semua cantik-cantik, ada yang haru biru sampai pening nak lukis S&R. Ada yang simple dan cantik. Ianya elemen WAJIB diketahui! Ramai yang mengabaikan S&R ini berpotensi rugi besar. Terdapat juga “mazhab” fahaman menggunakan “supply and demand” zone / area sebagai aras support dan resistance. Saya cenderung dengan fahaman ini memandangkan kerapkali manipulasi smart money untuk memecahkan support / resistance level. Jika digunakan aras supply and demand zone, biasanya jarang ditembusi. “S&R vs Supply and demand” ni serupa tapi tak sama.

3. Entry & Exit Point: Terdapat banyak teknik-teknik entry dan exit. Yang paling selamat ialah membeli apabila kaunter sudah mengalami pengakhiran fasa pengumpulan, seperti saya jelaskan dalam post blog sebelum ini “Empat Fasa Kitaran Saham Wajib diketahui”. Ia adalah teknik “bottom fishing” membeli pada aras paling bawah ketika uptrend sudah terbentuk. Tetapi terdapat juga teknik-teknik entry lain bagi yang terlepas bas. Apa pun, teknik entry wajib diiringi dengan teknik exit. Kalau entry tanpa exit plan, maka ia adalah sangat berisiko. Exit point perlu dikenalpasti supaya minda bersedia untuk menjual pada profit sebaik mungkin atau pada kerugian seminimum mungkin. 

4 RRR – risk reward ratio: Topik ini berkisar tentang money management. Ianya penting supaya setiap pembelian kita adalah berbaloi. Contohnya senang sahaja, apabila entry cuba tanya diri sendiri kat mana stop loss point? kat mana Take Profit point terdekat?. Adakah stop loss nilainya lebih besar dari TP? Jika lebih besar, ibarat kita berniaga dengan risiko rugi lebih besar dari potensi untung. Hanya orang gila sahaja yang akan perjudikan duit mereka untuk entry pada harga risiko lebih besar dari potensi untung. Paling gila ialah yang kata tak perlu cut loss.

5 Timeframe: Ini adalah sangat subjektif. Ada orang trading berdasarkan Timeframe 30-min iaitu anak murid fahaman TAVA. Tetapi asas seperti support dan resistance, breakout juga wajib diketahui. Tetapi jika sifu saya, dia menggunakan Timeframe daily untuk trade, dan Timeframe weekly untuk mengetahui major trend. Isu timeframe kadang kala mengelirukan. Pada pendapat saya, tak perlu lihat sampai banyak timeframe. Cukuplah lihat weekly dan daily. Yang tu lebih stabil, tidak mengganggu tugasan kerja harian kita. Dan potensi untung lebih banyak. TAVA lebih sesuai untuk full time trader. Trade dulu berdasarkan timeframe daily. Kalau yang tu pun tak larat nak monitor sekali sehari, tak perlu mimpi nak trade pada timeframe 30 minit.

Insya Allah dimasa hadapan, saya akan cuba menulis setakat apa yang saya pelajari setiap perkara di atas iaitu Trend, Support & Resistance (Supply & demand), RRR dan Timeframe. Saya akan susunkan setiap post-post blog mengikut kategori di atas. Para pembaca boleh membaca secara teratur berdasarkan post kategori yang terdapat di bahagian sebelah kanan blog ini.

Semoga bermanfaat.

Terima kasih.

Di manakah kaunter idaman hatiku?

Saya mempunyai impian, apabila mula melabur dalam bursa Malaysia, sudah pasti inginkan keuntungan lebih baik dari Unit Amanah.

Unit amanah hanya memberikan pulangan sekitar 10-12% setahun secara purata. Tetapi saham-saham adalah memberikan pulangan yang berbeza-beza. Tetapi perlu diingat, risiko pun sangat tinggi, terutama melabur tanpa ilmu, melabur dengan ilmu sesat, dan melabur menggunakan ilmu ikut-ikutan (ikut buy call) dan menggunakan Teknik Hopeless Analysis (analysis berharapan tinggi).

Apabila saya membeli sesebuah kaunter saham, sudah pasti saya inginkan pulangan maksium dalam jangka masa yang pendek hehehe. Kadang-kala saya meletakkan target ROI (return of investment) yang kurang logik. Ia menyebabkan kekecewaan pada akhirnya.

Sifu terakhir saya selalu berpesan, jika anda boleh bersabar selama sebulan untuk menerima gaji, maka kenapa untuk saham tidak boleh bersabar selama 2-3 minggu. Beliau juga berpesan, jika saham yang telah breakout chart pattern, biasanya mengikut pengalaman beliau, dalam masa 2 minggu biasanya pulangan boleh mencecah purata sekitar 20%. Tetapi jika lebih lagi dan lebih cepat berlaku, ia dikira rezeki dan bonus untuk kita. Jadi paling penting ialah letakkan target ROI yang munasabah.

Ok, selama saya keluar masuk buy call bebanyak group. Ada yang kongsi dengan kawan-kawan kos subscription. Hehehe. Siap buat akaun facebook asing pulak. Tetapi secara ikhlas saya katakan, buy call group-group yang saya masuk adalah tidak memberikan manfaat, kerana ia hanyalah ikut-ikutan buta tuli.

Selama itulah saya memerhatikan, sebenarnya kita semua menginginkan perkara sama. Iaitu mencari kaunter-kaunter yang mempunyai ciri-ciri idaman hati.

Berikut adalah ciri-ciri kaunter idaman hati saya:

1. Kaunter company yang untung. 

Yelah kan, takkan nak beli kaunter company yang rugi. Walaupun akhirnya ia naik mendadak, jangan menyesal kalau tak membelinya. Kerana sejarah syarikat adalah rugi. Malah beratus-ratus lagi pilihan boleh dibuat pada kaunter lain. Biasanya untuk melihat kaunter yang untung ialah dengan melihat quarter report, EPS value. Saya hanya melihat nilai EPS, kalau positif maknanya untung secara umumnya. Tetapi jika nak lebih detail, boleh la baca report company. Cuma saya pernah cuba menganalisa report, buat pening kepala sahaja dan ia mengambil masa terlalu lama.

2. Kaunter yang cepat terbang (untung).

Secara logiknya, kaunter yang cepat untung mestilah latarbelakangnya bagus, sentiasa membuat keuntungan. Tetapi kenapa sesetengah kaunter, walaupun buat untung lambat nak terbang?. Jika berbalik pada teori sindiket, ia adalah disebabkan floating share / share issued yang sedikit. Penjelasan yang saya faham setakat ini ialah, apabila sindiket telah menjual saham unit-unit saham kepada orang ramai, maka jumlah unit-unit yang dipegang oleh mereka telah habis. Maka mereka perlu melakukan operasi accumulation (pengumpulan) semula unit-unit terjual. Seperti kisah monyet yang saya tulis sebelum ini. Jika jumlah unit-unit tersebut terlalu banyak, maka masa diambil sudah pasti lama, dan kaunter tersebut agak lambat untuk naik. Jika unit-unit saham yang diapungkan di bursa adalah rendah, maka cepatlah mereka mengumpulnya semula. Mereka mengumpul dengan membuat berita-berita buruk, jatuhkan harga dan sewaktu market correction. Biasanya company seperti ini mempunyai floating share yang rendah.

Jerasia

Mak aih….laju terbang!

 

Screen Shot 11-16-15 at 08.04 PM

Bursa Station: Fact sheet tentang kaunter Jerasia

 

Screen Shot 11-16-15 at 08.14 PM

RHB Smart Trade: Perhatikan balance float 16.71% sahaja, bapak rendah!!!

 

3. Kaunter yang baru memulakan kenaikan

Jika mengikut ilmu group Zamsaham dan Don Trader. Mereka gemar membeli kaunter yang baru hendak bergerak. Iaitu seawal permulaan major trend dan peringkat pengumpulan berlaku. Ini adalah antara kelebihan belajar dengan Zamsaham dan Don Trader, kerana ianya lebih selamat memandangkan kita membeli pada awal kenaikan. Akan tetapi, sebaiknya beli lah kaunter share float kecil. Jika terbeli kaunter yang share float sangat besar, share issued sangat besar, maka agak sukar untuk naik dengan laju. Maka tunggulah berbulan-bulan kenaikannya. Tetapi intipati pengajaran dari ilmu mereka, saya juga secara peribadi suka membeli kaunter yang baru hendak naik kerana ia lebih selamat dan tidak perlu susah payah nak monitor setiap hari. Boleh juga beli kaunter yang sudah lama oversold secara teknikal, dan menunjukkan ciri-ciri rebound. Kaunter jenis ini sudah berada harga lantai, dan sukar untuk pecah support terdekat. Akan tetapi, hati-hati, ia masih boleh jatuh lebih rendah lagi. Pastikan stop loss sentiasa dipatuhi.

Screen Shot 11-16-15 at 08.29 PM

Kaunter dominan: pembelian risiko rendah, sebaik sahaja menyentuh major support, reversal candlestick pattern muncul. Sekarang ia menunggu untuk breakout awan kumo sahaja.

4. Risiko rendah 

Seboleh-bolehnya risiko rendah yang saya mahukan ialah RRR – Risk Reward Ratio adalah bagus. Contohnya membeli pada awal permulaan trend. Target price yang berpotensi untung adalah jauh, dan cut loss point adalah dekat. Boleh dikatakan, antara tekniknya ialah membeli di major support + terdapat tanda-tanda reversal, beli sewaktu harga melakukan pullback.

5. Kaunter yang mengumumkan untuk memberi dividen. 

Jenis kaunter ini saya belum cari lagi untuk dimasukkan dalam pengkalan database. Sebenarnya letih juga nak buat research. Tetapi jika ada kaunter yang mengumumkan untuk memberi dividen dalam masa terdekat, cuba perhatikan dari segi teknikal analisis. Biasanya ia akan membuat kenaikan sehingga hari dividen diberi. Tetapi pastikan membuat kiraan terlebih dahulu, adakah dividen tersebut tinggi atau tidak.

6. Kaunter yang tidak berada di pucuk.

Seboleh-bolehnya saya akan mengelak dari membeli kaunter dipucuk-pucuk. Akan tetapi, sifu terakhir saya telah mengajar jurus-jurus hebat untuk membeli dipucuk iaitu yang pecah harga tertinggi 52 minggu & kaunter breakout. Tetapi oleh kerana saya risau tidak dapat melihat monitor setiap hari, maka sebaiknya saya akan pilih kaunter yang masih belum terbang tinggi dan baru memasuki fasa uptrend atau baru reversal.

7. Teknikal Analisis adalah menyokong untuk membeli

Ya, betul. Jika analisa teknikal mengatakan kaunter ini akan ke laut, maka janganlah membeli walaupun fundamental bagus level 99 sekalipun. Belilah kaunter pada pandangan ilmu TA ianya bagus untuk entry. Adapaun ilmu TA setiap individu berbeza. Ada yang menggunakan Jurus Putar Alam, ada guna Teknik Tendangan Profit Tanpa Bayangan. Ada yang guna Teknik Pengharapan Tanpa Batasan. Biasanya Chart bergerak lebih laju berkali-kali ganda dari berita news fundamental dan sentimen semasa. Jika anda mahu mencari ilmu TA terbaik, maka saya sarankan jangan sesekali lupa untuk fokus juga kepada Ilmu Memilih Kaunter. Jika ilmu TA sebagus mana sekalipun, tersilap pilih kaunter ke laut, maka meraunglah kita.

Setakat ini dulu untuk post kali ini. Dengan rendah diri, saya mengakui penulisan saya adalah berdasarkan ilmu, dan pengalaman setahun ketiak jagung. Jika ianya bertentangan dengan sifu-sifu saham yang ada sijil MSTA dan seumpamanya, maka hendaklah pendapat mereka diambil kira berbanding pendapat saya. Saya menulis dengan harapan memberikan manfaat untuk newbies hingusan yang mencari-cari starting point. Jika ada silap salah, harap dapat berikan komen membina melalui contact form.

Semoga bermanfaat.

 

Screen Shot 11-11-15 at 11.06 PM

Sila isikan email untuk mendapat update terkini blog post.

Untuk pembaca budiman, jika tidak mahu ketinggalan untuk mendapat update post terkini. Boleh la mengisi email anda pada borang subscription.

Setiap kali saya update blog, anda akan mendapat notifikasi melalui email. Jika mahu unsubscribe pun senang sahaja.

Saya akan cuba update blog dan meletakkan isi kandungan setiap minggu.

Niat utama saya ialah untuk berkongsi ilmu tentang pasaran saham bursa Malaysia. Agar ramai tidak rugi.

Mungkin juga saya akan memberikan cadangan untuk hadir kelas tertentu, tetapi saya pastikan ia berdasarkan pengalaman sebenar, bukan sekadar review tanpa menghadirinya.

Semoga bermanfaat untuk kita semua.

Adakah anda mahu ebook berkenaan teknikal analisis secara percuma?

Anda boleh download ebook, letakkan dalam komputer, ipad atau print sebagai hardcopy.

Kebanyakan ebook teknikal analisis adalah dalam bahasa English. Tetapi ilmu teknikal analisis adalah sama sahaja. Cuma perlu disesuaikan untuk market Malaysia. Ia adalah persediaan yang bagus sebelum menghadiri kursus-kursus saham, agar lebih faham.

Jangan percaya kalau ada orang cakap dia jumpa teknik BARU yang konfirm untung. Nampak benor menipunya. Yang baru bukan teknik, cuma dia ajo BARU jumpa, sedangkan teknik tu dah wujud kat dunia ni ribuan tahun sebelum ini. Apa boleh buat dia ajo baru tahu, paling teruk orang lain yang tak tahu lagi duk fikir teknik ni memang BARU.

Di Malaysia, buku versi bahasa Melayu tidak banyak ditulis berkenaan teknikal analisis dan juga berkenaan saham bursa Malaysia. Kebanyakan ilmu teknikal analisis di Malaysia diserlahkan dalam bentuk kursus-kursus ribuan ringgit. Banyak ilmu sebenarnya dapat diperolehi dari ebook-ebook percuma.

Saya menganggap ebook yang saya baca adalah ribuan ringgit harganya walaupun saya dapat secara percuma. Banyak perkara saya pelajari dari ebook seperti candlestick charting, chart pattern & teknik menggunakan indikator Ichimoku Kinko Hyo.

Berikut adalah langkah-langkah mendapatkan ebook percuma.

Langkah Pertama: Buat carian berkenaan ebook di www.amazon.com

Screen Shot 11-10-15 at 10.50 PM

Carian di www.amazon.com untuk melihat markah review

Contohnya ialah buku kegemaran saya yang ditulis oleh anna coulling. Akan tetapi, saya membeli buku ini dari amazon, kerana saya sangat-sangat kagum dan menghargai ilmu yang diajar dalam buku ini. Tambahan pula, dalam ebook percuma, saya dapati terdapat beberapa muka surat hilang. Lihat rating star dan berapa ramai review tentang buku ini. Biasanya jika 4-5 bintang review, dan bilangan review ramai, ini bermakna ebook tersebut sangat bagus.

Langkah Kedua: Gunakan website Library Genesis : http://gen.lib.rus.ec/

Screen Shot 11-10-15 at 10.42 PM

Library Genesis ini adalah tempat ebook percuma (pirate) terbesar setakat ini. Ia akan ditutup bila-bila masa sahaja. Sebelum ini, ebook terbesar ialah gigapedia, tetapi ia telah ditutup oleh pihak berkuasa. Jadi gunakan peluang terbaik setakat ini untuk download kaw-kaw segala ebook berkenaan ilmu teknikal analisis saham.

Buat carian kat sini, fokus pada ebook dalam bentuk versi pdf file. Jika tiada, maka boleh download epub file format, atau mobi format. Gunakan converter untuk tukar format ebook tersebut kepada pdf. Atau boleh juga download epub reader. Nak convert senang sahaja, cuba tanya Syeikh Google.

Langkah Ketiga: Paling penting hargai ebook walaupun ianya percuma

Jangan pulak buat bisnes dengan ebook tersebut. Hargai dengan membacanya. Jika ianya sangat bagus, maka boleh la membelinya yang original.

Kebanyakan ramai tidak menghargai ebook percuma. Maklumlah percuma kan. Itu masalah dengan freebies!

Tapi apa boleh buat, mungkin sebab itulah kelas-kelas saham yang mahal ribu raban ramai peserta berbanding kelas yang harga murah-murah.

Jangan menilai kualiti berdasarkan harga, tetapi nilailah kualiti berdasarkan isi penyampaian.

Bagi saya ebook percuma sangat bernilai. Sebelum saya terjumpa ebook anna coulling – Volume price analysis. Ada seorang sifu saham, membuat kelas berharga RM1500.00 sehari, berdasarkan konsep dalam ebook tersebut. Terus terang saya katakan, teknik beliau berkesan, cuma pemilihan kaunter tidak diajar dengan baik, maka sukar membuat untung. Kalau lah saya sudah terjumpa ebook itu sebelum hadir kelas tersebut, sudah pasti selamat RM1500.00. Boleh buat modal pelaburan.

Dan ada yang membuat group subscription dengan yuran bulanan. Ilmu disampaikan sama konsep sebijik dalam ebook tersebut. Cuma ia disesuaikan dengan keadaan realiti market Malaysia. Tetapi saya keluar dari group tersebut memandangkan ia tidak mengajar dengan baik kaedah pemilihan kaunter.

Nanti saya akan terangkan kenapa pentingnya Ilmu Pilih Kaunter Saham dalam post seterusnya. Biarlah ilmu Teknikal Analisis Level HP 999 999, tahap 11 petala langit, tendangan tanpa bayangan dan Teknik Putar Alam sekalipun, jika tersilap pilih kaunter tersungkur juga akhirnya huhuhuhuhu. Apatah lagi ikut buy call group-group secara membabi buta. Akhirnya muncullah Hope Analisis, kaunter dipegang berbulan-bulan dengan harapan akan naik. Akhirnya jadilah, seperti kisah orang kampung dengan monyet dalam blog post yang lepas.  Itu pengalaman sebenar, saya harap ianya tidak berlaku pada orang lain. Bukan tak bagus duk dalam buy call group, yang tak bagus ialah ikut-ikutan membabi buta tanpa faham apa yang dibuat.

Semoga bermanfaat, sekian.