Monyet dan kitaran saham

Kitaran Saham dan Kisah Monyet. 

Untuk memahami kitaran saham secara santai, cuba dengarkan kisah monyet. Ianya diceduk dan diubahsuai dari blog lucu dari negeri antah berantah.

Suatu ketika dahulu, ada seorang sangat kaya di sebuah kampung. Beliau mengumumkan akan membeli semua monyet-monyet dikampung dengan harga RM50.00 seekor. Nilai itu agak tinggi bagi orang kampung, maka mereka telah menangkap segala monyet di kampung dan dijualnya kepada orang kaya tersebut. Habis monyet-monyet di kampung ditangkap. Yang tinggal hanya beruk mat yeh sahaja.

Setelah mengetahui monyet telah habis di kampung, orang kaya membuat pengumuman kedua iaitu beliau sanggup membeli monyet pada harga RM100.00. Wow! Penduduk kampung sangat tertarik dengan harga tersebut, maka mereka pergi ke hutan & kawasan bukit berdekatan untuk menangkap monyet. Maka habislah monyet di hutan & kawasan bukit ditangkap untuk dijual kepada orang kaya tersebut dengan harga RM100.00 seekor.

Setelah itu, orang kaya membuat pengumuman kali ketiga, keempat dan kelima, beliau sanggup membeli monyet pada harga RM400.00 seekor. Akan tetapi, tiada seorang pun penduduk kampung berjaya menjualnya kerana segala keturunan monyet sudah habis ditangkap. Setiap hari selama 40 hari berturut-turut akan keluar notis di surat khabar, bahawa orang kaya tersebut sanggup membeli monyet dengan harga RM400.00, RM500.00 dan pernah RM1000.00 seekor. Tetapi orang kampung tidak berjaya menjualnya lagi kerana sudah tiada monyet dijumpai.

Selang tak lama kemudian, orang kaya pergi ke bandar atas urusan bisnes. Maka segala urusan beliau di kampung diserahkan kepada pembantu beliau. Pembantu beliau diberi kuasa penuh untuk menguruskan stok monyet-monyet yang ada di kawasan rumah yang sangat luas.

Pembantu rumah tersebut berkata kepada orang kampung, “lihatlah stok monyet-monyet, aku diberi kuasa menjualnya. Aku ingin menjualnya dengan harga RM300.00 seekor”. Maka terpegunlah orang kampung dan berlari-lari balik ke rumah untuk mengorek segala macam duit, dalam tabung ayam, tabung buluh dan tabung BR1M. Mereka berlumba-lumba membeli sebanyak mungkin monyet-monyet pada harga RM300.00. Kerana mereka yakin harganya paling busuk kalau orang kaya itu beli ialah RM400.00 seekor.

Tidak sampai sehari, habis monyet-monyet dibeli semula oleh orang kampung. Ada yang sudah berangan untuk berhenti kerja dan menikmati hidup pencen yang penuh kemewahan. Ada yang ingin kawin nombor dua. Ada yang ingin melancong seluruh dunia.

Esoknya, didapati pembantu rumah tersebut menghilangkan diri. Begitu juga orang kaya tersebut, beliau tidak pernah pulang ke kampung tersebut.

Orang kampung sudah takut, ada yang menjadi gila kerana segala duit simpanan sudah hangus. Mereka menunggu berminggu-minggu. Banyak berita tersebar bahawa monyet sudah tidak berguna dan tidak bernilai.

Suatu hari, datang seorang saudagar, beliau tiba-tiba ingin membeli monyet dengan harga RM10.00 kerana ingin usahakan akademi panjat pokok kelapa. Maka semua orang kampung panik dan datang menjualnya. Ada juga yang sanggup menjual stok monyet mereka dengan harga RM1.00 sahaja. Asalkan dapat semula duit modal mereka, walaupun seciput.

Sekian.

VSA-phases

Ilustrasi Kitaran Saham Menurut Perspektif Smart Money

Kitaran Saham Secara Teori

Begitulah realiti pasaran saham. Kitaran saham terbahagi kepada 4 fasa menurut pembacaan saya dalam buku Volume Price Analysis.

  1. Pengumpulan (Accumulation)
  2. Kenaikan (Markup)
  3.  Mendatar (Distribution)
  4.  Penurunan (Markdown)

Setiap kaunter /  company yang terdapat di Bursa Malaysia, mereka mempunyai jumlah unit-unit tertentu saham di apungkan di Bursa Malaysia. Bilangan unit-unit tersebut ibarat bilangan monyet di kampung, dihutan dan kawasan bukit.

Fasa Pengumpulan

Fasa pengumpulan bermula, apabila pihak smart money / sindiket / jerung  mula mengumpulkan unit-unit monyet tersebut. Mereka menggoncang pasaran dengan berita-berita tertentu dan menjatuhkan harga saham dengan tujuan agar pemegang saham (penduduk kampung) menjual kepada mereka dengan harga yang murah.

Fasa pengumpulan berlaku untuk beberapa lama. Bergantung pada bilangan unit-unit saham pada kaunter tersebut. Jika kaunter tersebut tidak banyak unit saham, maka senanglah smart money ingin melambungkan harga sesuka hati.

Apabila fasa pengumpulan hampir berakhir, smart money perlu melakukan testing untuk memastikan segala bilangan unit-unit saham (monyet) telah habis dikutip. Ini untuk memastikan operasi mereka menaikkan harga monyet tersebut tidak diganggu oleh sebilangan orang kampung yang masih menyimpan monyet. Itulah dinamakan testing. Ada istilah lain ia disebut “spring” candlestick. Spring ini ibarat candlestick pattern Hammer yang mempunyai volume yang rendah. Itu petanda stok unit monyet sudah tiada di luar  pasaran. Ibarat orang kaya meletakkan iklan notis. Itu untuk memastikan segala macam stok monyet telah habis dikutipnya.

WAKTU TERBAIK membeli saham ialah jika kita dapat mengesan pengakhiran Fasa Pengumpulan dan PERMULAAN Fasa Kenaikan. 

Fasa kenaikan (Markup) 

Fasa ini bermula, apabila smart money mula menjual unit-unit saham monyet tadi dengan harga lebih tinggi. Pada fasa ini terjadi “breakout” harga dengan volume yang tinggi. Volume tinggi kerana orang kampung beramai-ramai datang membeli monyet tersebut. Penjualan dilakukan dengan berhati-hati supaya kaunter tidak digantung kerana UMA (Unusual Market Activity). Ia juga untuk memastikan stok monyet tidak terus habis. Kerana target smart money ialah menjual unit-unit saham pada harga tertinggi. Mereka tak target 10% keuntungan, tetapi 100% keuntungan dan ke atas. Pada fasa kenaikan ini, berlaku jumpa fasa mini-accumulation. Di mana harga dijatuhkan kerana profit taking dan juga operasi oleh pihak smart money. Pada ketika inilah ramai terjual lebih awal, contohnya saya hehehe. Kerana ingatkan harga nak jatuh. Banyak berlaku, apabila kita jual harga terus naik, apabila kita beli, esoknya harga turun. Oleh itu, ilmu yang mantap perlu ada untuk mengetahui ianya adalah operasi smart money dengan melihat pergerakan harga dan volume. Stop loss seperti biasa wajib dijaga.

fasa kitaran saham ifcamsc

Kaunter IFCAMSC yang mantap. Kenaikan antara paling laju. Nampak benor manipulasi sindiket.

Fasa Mendatar (Distribution)

Harga unit-unit saham monyet dijual paling maksimum. Volume transaksi sangat tinggi, tetapi kenaikan harga hanya julat yang kecil. Pada waktu inilah terjadinya candlestick pattern Shooting star dengan volume sangat tinggi, ataupun Doji dengan volume sangat tinggi. Testing akan dilakukan untuk memastikan orang kampung membeli dengan maksimum segala stok monyet. Pada fasa ini, segala macam berita bagus akan keluar di suratkhabar tentang company tersebut. Akan tetapi, ramai menggila membeli unit-unit saham monyet. Pada fasa inilah, WAKTU TERBAIK untuk MENJUAL kerana smart money sedang gila menjual. Siapa terbeli / membeli / cari pasal membeli pada waktu ini, maka bala besar akan terjadi.

Fasa Penurunan (Markdown)

Pada waktu ini, berlaku penurunan harga, panik selling berlaku. Berita buruk tiba-tiba keluar. Orang ramai mulai takut. Tetapi ada juga yang sengal membeli pada waktu ini. Sentimen dunia, pasaran semasa tidak bagus untuk kaunter ini. Tiba-tiba company ini kena samanla. Nenek director meninggal la. Macam-macam berita akan keluar. Memaksa orang ramai menjual secara panik. Maka harga akan jatuh menjunam. Bahkan lebih laju dari kenaikan. Harga jatuh ke longkang.

Maka smart money / sindiket akan mengutip harga longkang. Hanya mereka tahu berapa harga longkang yang patut dikutip. Dan mereka merancang untuk memulakan fasa pengumpulan semula. Jeng jeng jeng !!!! Apabila segala kisah tentang company ini telah dilupakan.

Begitulah asas kitaran saham. Ianya sangat jijik dan meloyakan. Akan tetapi, ianya jual beli yang sah. Bahkan patuh syariah. Hakikatnya jika semua untung siapa yang rugi? Jika semua rugi siapa yang untung? Ada orang untung, tetapi di sana wajib ada orang yang rugi. Ia adalah Zero Sum Game.

Begitulah kitaran saham, dari perspektif pemahaman saya yang setahun jagung.

Saya menulis berkongsi maklumat di sini, agar ramai yang ingin terjun ke pasaran saham tahu perkara asas ini. Fasa kitaran saham ini wajib diketahui secara detail agar jiwa dan psikologi kental dengan ilmu yang diyakini. Apabila masuk pasaran saham dengan ilmu, maka risiko kerugian dapat dikurangkan. Potensi keuntungan dapat ditingkatkan.

Sebenarnya, untuk mengetahui secara detail kitaran saham ini, boleh lah membaca buku Volume Price Analysis – Anna Coulling.

Untuk disesuaikan dengan market malaysia, perlulah dicari tok guru / sifu yang bermazhabkan teori ini. Ada juga tok guru saham yang tak percaya teori ini. Terpulanglah pada kepercayaan masing. Yang penting ialah ABU – Asalkan Buat Untung!.

Insya Allah, jika ada masa saya akan tulis secara terperinci setiap kitaran saham ini.

Chart Pattern

Saya pernah tertanya-tanya, apakah indicator paling laju dalam ilmu Technical Analysis? Sebolehnya saya mahu menjumpai indikator yang boleh memberitahu secara tepat apa akan berlaku di masa hadapan hehehe. Sudah pasti ia adalah mustahil untuk menemui indikator tersebut.

Sudah nama pun indicator, ia hanya indicate – memberitahu keadaan tertentu.

Dalam ilmu technical analysis. Berdasarkan kefahaman saya yang tidak bertauliah ini, terdapat 2 kategori indicator iaitu Leading dan Lagging. Ada juga yang mengklasifikasikan sebagai Primary dan Secondary. Apa pun, kita sudah pasti mahu yang cepat dan tepat!.

Lagging Indicator paling terkenal ialah Moving Average. Contoh lain indicator ialah ADX, Bollinger Band. Manakala Leading indicator ialah Stochastic, MACD, CCI, RSI. TETAPI ramai yang baru belajar terlupa, bahawa indicator yang sering diabaikan ialah Support and Resistance, Japanese Candlestick & Chart Pattern.

Ilmu Japanese Candlestick

Sewaktu saya mula-mula belajar Technical Analysis, saya tidak suka akan Japanese Candlestick, ianya mengelirukan. Tidak menarik dan sukar untuk dipraktikkan. Ada yang membuat kelas ribu-raban hanya menceritakan secara teori tentang ilmu Candlestick dan tidak disesuaikan pattern-pattern tertentu dengan market Bursa Malaysia.

Setelah rugi, saya mula belajar melalui google dan Youtube. Sehinggalah seorang kawan saya menyebut tentang Secret of Samurai Trader oleh Steve Nison. Saya telah berjaya mendapatkan DVD candlestick. Setelah menonton sehingga sakit kepala, barulah saya tahu, bahawa Steve Nison adalah pengasas ilmu japanese candlestick di barat. Boleh dikatakan segala macam buku dan ilmu candlestick di google & youtube adalah berasal dari rujukan Steve Nison.

Setelah belajar selama 2 minggu melalui DVD beliau, rupa-rupanya ilmu candlestick tidaklah susah. Kita hanya perlu memahami psikologi pergerakan harga melalu setiap batang candlestick. Paling penting ialah memerhati pattern reversal apabila harga menghampiri support atau resistance.

Pattern-pattern candlestick tidak perlu diingat namanya. Cuma perlu faham dan ingat rupa bentuknya jika ia muncul.

Jika diperhatikan, kaunter gadang carta mingguan

9261.MY

 

Petanda kenaikan Bullish engulfing pattern sudah pun muncul pada carta minggu iaitu lebih awal jika dibandingkan dengan lagging indicator Moving Average dan MACD. Iaitu lebih awal 3-5 candle (3-5 minggu lebih awal, atau 3-5 hari lebih awal, bergantung pada carta dilihat). Oleh itu, jika ingin entry pada harga lebih awal, sudah pasti Candlestick adalah indicator terbaik.

Tips untuk candlestick

  1. Download candlestick cheat sheet kat google. Download ebook percuma berlambak-lambak kat google.
  2. Pelajari semua jenis pattern yang ada dalam cheat sheet, kalau boleh print dan lekatkan kat dinding.
  3. Atau beli buku candlestik ditulis of Fred KH Tam yang fokus pada market bursa Malaysia.
  4. Tidak perlu pergi kelas berharga ribu raban hanya sekadar mahu mengenali pattern candlestick.
  5. Perhatikan reversal candlestick pattern apabila harga mendekati paras support dan resistance.
  6. Kenalpasti continuation pattern agar tidak terkeluar dari trading terlalu awal. Atau cut loss terlalu awal. Nanti menyesal pula.

Naked Trading

Sekarang famous pulak, naked trading. Bukan trading sambil telanjang, tapi trading tanpa menggunakan indicator yang terlalu banyak. Tetapi asasnya, candlestick adalah wajib, volume dan Support and Resistance (S&R). Ada juga mazhab Supply and Demand (S&D).

Sepanjang pencarian saya, 3 perkara wajib diketahui jika mahu entry lebih awal iaitu ilmu Japanese Candlestick, Ilmu Chart Pattern (Western Leading Indicator), dan Ilmu Support and Resistance / Supply and Demand Area.

Jika sudah mahir 3 ilmu wajib, maka boleh lah ‘telanjangkan’ carta dan analisis menjadi KISS – Keep It Simple Stupid.

Tiada ilmu baharu dalam dunia trading saham. Ilmu teknikal analisis adalah sama sejak dahulu kala lagi. Cuma kaedah ilmu itu ibarat naik kereta lembu atau kereta ferrari. Jika guna ilmu leading indicator (Candlestick, S&R, Volume, Chart Pattern) maka akan lebih laju berbanding guna indicator lagging. Ilmu teknikal analisis juga perlu disesuaikan dengan market tertentu. Untuk bursa Malaysia, maka carilah tok guru / sifu-sifu yang trading guna 3 jenis leading indicator ini dan telah konsisten kejayaannya.

Jika ada orang mendakwa ini ilmu / setup baru dalam dunia saham. Maka saya percaya, ia hanya rebranding kaedah-kaedah lama. Dan juga ianya baru kerana dia baru tahu, sedangkan seluruh dunia dah tahu.

Pernah terbaca di internet “you have to combine with other indicator” – lebih kurang maksudnya begini, jika kita baca pasal indicator MACD, akhirnya konklusi terakhir disuruh gabung dengan indicator lain untuk buat decision entry / exit. Ini menunjukkan indicator MACD sahaja semata-mata sememangnya tidak cukup untuk membuat keputusan.

Jika dibaca di www.babypips.com. Kadar kejayaan indicator MACD adalah rendah. Paling tinggi kejayaan pun ialah indicator Ichimoku Kinko Hyo. Itupun kerana indicator ini adalah gabungan 5-in-1 indicator.  Waahh!! Indicator apa pulak ni? Nanti akan ada orang buat kelas ribu raban hanya duk cerita indicator ini sahaja secara teori semata-mata.

Kesimpulannya 3 Jenis Leading indicator wajib tahu ialah

  1. Japanese Candlestick (Price)
  2. Volume (to validate the price)
  3. Chart Pattern (Western Most Leading Indicator – sebab western ni guna bar OHLC, jadi senjata terhebat mereka chart pattern).
  4. Support and Resistance

Semoga bermanfaat.

Belajar Dari Jam Dinding

 

Sejak dahulu lagi saya tertanya-tanya “Apakah Time Frame yang paling sesuai untuk Teknikal Analisis???”

Dalam mempelajari ilmu teknikal analisis. Akan terdapat banyak timeframe dalam platform iaitu monthly, weekly, daily, hourly, 30-min, 15-min, 5-min, 1-min dan tick chart.

Untuk saham equity bursa Malaysia. Saya melihat pada timeframe daily barulah candlestick cukup sifat dan boleh ditafsirkan dengan baik. Jika timeframe lebih rendah iaitu hourly , 30-minit dan kebawah, maka indicator-indicator tertentu terpaksa digunakan kerana candlestick tidak cukup sifat.

Akan tetapi, menggunakan banyak timeframe berbeza-beza adalah sangat mengelirukan.

Contohnya kaunter Gadang, menggunakan indicator Ichimoku Kinko Hyo (indikator kegemaran saya).

Jika diperhatikan pada Timeframe Monthly (Carta Bulanan)

9261.MY 1 month

Pada carta bulanan, ia menunjukkan kaunter ini masih lagi berada pada fasa menaik (uptrend). Akan tetapi telah berlaku major pullback kerana harga telah jatuh dan melintasi garisan Tenkan Sen dan Kijun Sen. Jika harga masih kekal dibawah garisan ini, maka ia kemungkinan akan terus jatuh dan melintasi awan Kumo dibawahnya sehingga menembusinya. Jika awan tersebut tembus, maka tibalah masa fasa downtrend. Harga akan terus ke longkang.

Akan tetapi, jika diperhatikan pada Timeframe Weekly (Carta Mingguan)

9261.MY weekly

Kaunter ini telah pun jatuh ke fasa bearish (downtrend) dan telah berusaha untuk naik. Harga berada dalam awan, ini bermakna harga akan mendatar dalam julat tertentu untuk beberapa minggu lagi. Jika ia menembusi awan, maka fasa uptrend telah berlaku.

Jika diperhatikan pada Timeframe Daily (Carta Harian)

9261.MY daily

Harga telahpun menembusi awan, ia dinamakan Kumo Breakout. Dan harga telah melakukan kenaikan dalam bentuk zig zag. Paras sokongan terdekat adalah garisan hijau dan seterusnya garisan pink.

 

Jika diperhatikan pada Timeframe Hourly (Carta 60-minit)

9261.MY hourly

Bagi peminat timeframe yang lebih kecil, Harga kaunter ini sebenarnya telah meroket dan telah melakukan pullback berulang kali. Naik turun beberapa kali. Entry price pada timeframe ini lebih awal berbanding timeframe daily dan ke atas.

Ini adalah interpretasi saya secara ringkas. Sepatutnya saya sebutkan dengan lebih tepat, paras sokongan, rintangan (resistance). Untuk memudahkan faham konsep timeframe, jadi saya ringkaskan penerangan.

Oleh itu, jika diperhatikan, fasa uptrend, sideway dan downtrend adalah berbeza-beza mengikut timeframe. Perubahan paling awal sudah pasti berlaku pada timeframe yang lebih kecil. Kerana ia bergerak paling pantas.

Akan tetapi, jika kita masuk trading saham, timeframe manakah paling sesuai untuk kita?

Jika kita bukan fulltime trader, maka timeframe harian (daily) adalah paling sesuai kerana tidak terlalu agresif dan tidak memerlukan komitmen yang teruk.

Persoalannya berapakah timeframe yang perlu diperhatikan sekaligus?

Untuk kelas terakhir saya, Tuan USB aka Kamarudin hanya menggunakan timeframe daily (harian) dan weekly sahaja. Weekly hanya untuk melihat samaada trend masih dalam fasa uptrend atau tidak. Tetapi kebanyakan entry dibuat adalah pada timeframe daily.

Tidak dinafikan, terdapat group-group lain seperti Zamsaham menggunakan kaedah teknik STORSI menggunakan timeframe hourly (60-min) untuk entry dengan lebih tepat. Terdapat juga group TAVA menggunakan setup timeframe 30-min sahaja untuk trading.

Akhirnya ia terserah pada diri kita, samaada mahu agresif. Jika masih newbie dengan pasaran saham, sebaiknya belajarlah untuk timeframe yang lebih perlahan iaitu daily. Ibarat belajar menunggang motor, mana mungkin terus hentam merempit dengan kelajuan tinggi jika kelajuan perlahan pun sentiasa terbalik dan terbabas kemalangan. Jika sudah mahir dengan kelajuan perlahan, maka boleh laa difikirkan mahu upgrade kepada timeframe lebih laju. Tetapi pastikan jantung diganti dengan jantung Titanium supaya dapat bertahan dengan tekanan perasaan.

Saya lebih selesa dengan timeframe daily. Timeframe weekly saya lihat sekali sekala sahaja. Ia lebih menenangkan hati dan boleh fokus pada kerja harian saya.

P/S: saya sudah membeli kaunter ini pada harga RM1.38, akan tetapi kerana masih tidak mahir lagi dan tidak tahan tekanan emosi, saya jual pada harga 1.44 sen. Akhirnya tiba-tiba ia naik mendadak. Nanti saya akan jelaskan dalam post seterusnya bagaimana sindiket / smart money menggoncang keyakinan pelabur agar menjual awal.

Semoga bermanfaat.

traders

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya ada menerima beberapa email bertanyakan tentang kelas terakhir yang saya telah hadiri.

Saya telah memohon izin sifu tersebut untuk meletakkan nombor contact beliau di sini jika sesiapa berminat untuk menghadiri kelasnya. Beliau adalah Encik Kamarudin, dari Kota Kinabalu Sabah, boleh dihubungi melalui telegram dengan username: @USAHAWANSAHAMBURSA – 014-8603724

KENALI APAKAH JENIS TRADER YANG ANDA MAHU?

Kalau lihat dalam website investopedia, ia akan mengklasifikasikan trader kepada beberapa jenis. Setelah dibaca, maka kepeningan akan berlaku. Ya, secara formal, banyak istilah trader seperti swing, day trader, scalper, position dan long term.

Oleh kerana saya bukanlah pemegang sijil rasmi MSTA seumpamanya, maka saya tidaklah tahu bahkan jahil dengan istilah-istilah yang hebat ini.

Apa pun, menurut kefahaman saya, jenis-jenis trader yang saya perhatikan ialah:

  1. Intraday : Jenis trader macam ni adalah jenis yang nak untung cepat, modal besar. Dapat kenaikan 1-2 bid mereka akan lari. Fokus utama mereka ialah penny stocks yang harga bawah 70 sen. Ada juga yang beli harga atas 70 sen. Biasanya jenis macam ni jarang boleh buat untung besar. Mereka ni fokus mahu dapatkan income secara harian. Akan tetapi, kebanyakan sifu-sifu saham TIDAK galakkan intraday trading, kerana ia sangat berisiko. Jika anda menggunakan margin (duit hutang) maka bersedialah untuk hangus duit pelaburan sekelip mata. Mungkin benarlah kata-kata orang tua dulu, ada yang gila main saham. Kebanyakan intraday trader adalah full time trader dan mata mereka melekat 3 inci kat laptop skrin.
  2. Kaki Kontra: Kaki kontra juga adalah fast in and out (FIFO) trader. Mereka beli dan jual sebelum berlaku force selling, bergantung pada investment bank. Mereka juga kerap guna margin, maka mengikut kata zamsaham, kaki kontra ni cepat bungkus. Mengikut sifu terakhir saya, kaki kontra ni merempit kat pasaran saham. Biasanya banyak berlaku eksiden dan cedera parah.
  3. Swing Trader: Trader jenis ni membeli mengikut trend ( atau nama glamer trend follower). Mereka beli apabila permulaan trend, beli pada pullback / retracement / breakout dan menjual apabila trend berakhir. Mereka beli dan simpan untuk jangka masa tertentu. Tetapi swing trader tak simpan sampai berbulan-bulan. Biasanya dalam 2 minggu hingga sebulan sahaja. Untung mereka sebenarnya lebih besar dan kurang letih kerjanya. Jenis trader ini sesuai untuk mereka yang bekerja yang tidak sibuk. 
  4. Investor: Trader jenis ni beli dan simpan buat bodoh. Biasanya anak murid zamsaham mengamalkan kaedah ini. Beli permulaan trend dan jual akhir trend. Apa yang paling bahaya ialah jika tidak mengamalkan emergency exit / Stop loss / Cut loss policy. Jika harga pecah support maka ramai masih simpan sehingga harga sudah jatuh sampai ke longkang. Ada juga yang jenis tidak tahu nak ambil untung (Take Profit), dan masih menunggu mengharap sampai untung 100%. Jika terbeli harga lantai tidak mengapa, tetapi jika terbeli harga tengah-tengah, maka parah jawabnya. Jenis trader ini sesuai untuk kebanyakan orang bekerja yang sibuk tetapi ada hati nak main saham.

Kenapa perlu tahu jenis trader saham? Apa pentingnya?

Tidak dinafikan, semua yang minat dengan saham, bercita-cita nak jadi FTT (full time trader). Oleh itu, ramai yang suka masuk keluar pasaran saham dengan kerap setiap hari. Ini sebenarnya hanya menguntungkan remiser. Remiser tersenyum apabila setiap hari komisen masuk ke dalam akaun mereka tanpa perlu bekerja keras.

Hakikatnya, kaki rempit di pasaran saham adalah mereka yang banyak terkorban. Terlalu kerap masuk keluar pasaran saham akan menyebabkan ketagihan. Sedangkan market bukannya sentiasa sihat. Ada hari dan bulan ia bercuti dan melakukan correction minor atau major. Jika berlaku correction major dan menjadi bearish, maka kebanyakan pelabur asing dan institusi keluar dari pasaran. Maka pasaran tidak bertenaga. Banyak kaunter jatuh tersungkur. Pada waktu inilah jerung-jerung sindiket akan menunggu harga jatuh ke lantai untuk dikutip. Akan Sedangkan ramai orang awam terkorban kerana mereka membeli harga pucuk. Itulah hakikat pasaran saham, anda untung, sudah pasti di sana ada yang rugi. Yang pasti jerung sindiket tidak pernah rugi, mereka sememangnya sentiasa untung. Orang awam (retailer investor) adalah lauk pauk jerung ini. Oleh itu, adalah penting untuk memahami kitaran saham yang dinyatakan dalam buku Anna Coulling – Volume Price Analysis yang saya sebut dalam post sebelum ini.

Oleh itu, sebelum memilih kelas, pastikan anda tahu apakah jenis sifu / tok guru saham tersebut. Jika zamsaham terkenal dengan jenis investor trader, maka jangan pula pergi belajar dengan dia untuk menjadi scalper trader.

Guru terakhir saya ialah swing trader / momentum trader. Beliau membeli kaunter yang mahal-mahal minimum 0.70 sen ke atas. Kaunter yang dibeli hanyalah kaunter bertenaga untuk naik dan mempunyai volume yang cukup kuat. Secara peribadi, saya merasakan kaedah beliau adalah sesuai untuk mereka yang bekerja tetapi tidak sibuk.

Saya telah meletakkan azam dan janji pada diri, NO KONTRA, NO SCALPER, NO INTRADAY, Minimum Capital. Expand dahulu modal yang ada sehingga mahir. Untuk berjaya bukannya overnight process, tetapi long term learning. Bab kata kawan saya ” Ilmu teknikal saham ini luas, ibarat lautan lagi menyelam lagi banyak perkara yang kita tidak ketahui sebenarnya”.

Sekian.